Raziskovalci na Oddelku za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru so pod vodstvom svetovno priznanega raziskovalca s področja fizike socioloških sistemov Matjaža Perca združili moči v boju proti epidemiji COVID-19.

S tem želijo širšo javnost motivirati, da striktno upošteva navodila pristojnih organov in tako s skupnimi napori uspejo zaustaviti širjenje epidemije.

Podobno kot vremenoslovci iz izmerjenih podatkov napovedujejo vreme, njihova raziskovalna skupina iz podatkov o okuženih v Sloveniji vsak dan pripravi novo napoved nadaljnjega razvoja epidemije.

Iz priloženega grafa je dobro razvidno, da se je epidemija po omejitvenih ukrepih rast zelo upočasnila, brez tega bi trenutno imeli več kot 10.000 okuženih, žal pa še zmeraj eksponentno narašča.

Fizikalni model raziskave upošteva, da se 95 odstotkov okuženih pozdravi po 16 dneh, 4 odstotki pa umrejo po 23 dneh. Ti parametri najbolj natančno opisujejo trenutne podatke o širjenju virusa v Sloveniji.

Trenutno je delež umrlih relativno majhen, zato ima največji vpliv dnevni prirastek okuženih 

Iz grafa je razvidno, da se bodo razmere pričele umirjati, ko nam bo uspelo dnevni prirastek okuženih iz trenutnih 9,3 odstotka zmanjšati na manj kot 5 odstotkov – to kažejo peti krogci od spodaj gor, so pojasnili na spletni strani Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru.

Foto: Fakulteta za naravoslovje in matematiko Maribor

Na fakulteti imajo torej zelo jasen cilj: z omejitvijo združevanja upočasnijo prenašanje virusa in čim bolj zmanjšajo dnevni prirastek okuženih.

K temu lahko pripomore vsak med nami z lastnim zgledom in spodbujanjem vseh okrog nas, da skupaj trend obrnemo proti zelenemu polju.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost125 (nepreverjen)

Če se po 16 dneh pozdravi 95% okuženih potem glede na to da smo imeli 13.3. 174 okuženih je 165 pozdravljenih 9 pa mrtvih. Potem je uradnih primerov bistveno manj.
Kljub temu ostanimo doma.

Lotmerzanar (nepreverjen)

"Glavni namen samoizolacije ni, da se ne bi okuzili. Glavni namen samoizolacije je, da se ne bi istocasno vsi okuzili....

Ergo: srednjerocno gledano, bomo kljub izolaciji skoraj vsi okuzeni, ce seveda ne bo kmalu razvito cepivo oz. zdravilo.

Jaslice (nepreverjen)

Kak malo pameti. Dvej milijardi mo vrgli vte ukrepe pa še več verjetno. Pa kakšna de škoda! Bar 5 milijard. Za te pejnaze bi lejko meli vesoljsko opremljene bolnice. Samo tou pri nas ide tak: kda de toga konec (če bo) se bo hitro pozabilo. Pa opet stare viže, štere do trosili neoliberalci o privatizaciji in zmanjševanju davkov. Dobro se čuje, davke znižati. Razni Pipistreli pa Akrapoviči, Batagelji do ploskali. Pa Vrana. :) Oni isti, šteri do zdaj pri državnih jaslah, brez Vrane. Naslednje leto pa prikazovali dobičke in bože nedaj, ka bi plačali en cent davka! Te de šou v Italijo. Idi zdaj!

In reply to by Lotmerzanar (nepreverjen)

levi komunist (nepreverjen)

ne jedi govno

In reply to by Jaslice (nepreverjen)

louraš (nepreverjen)

Tu nekaj ne štima, k tajci pravijo da nimajo več NOBENEGA na novo okuženega, in to traja že več kot en teden. Se pravi da bodo po 16 dneh vsi ozdraveli, oz nek procent umrlih. V glavnem po 16 dneh bodo samo še neokuženi oz zdravi k tajčki?

In reply to by Lotmerzanar (nepreverjen)

biciklist (nepreverjen)

"Napoved epidemije slovenskih raziskovalcev" ? A ni epidemija corona virusa ?

čarni vrag (nepreverjen)

Vse takšne študije so se že ob ob kokošji in svinjski gripi izkazale za pretiravanje in jih je resničnost vrgla v koš za smeti. Korona virus je eden iz družine virusov, ki povzroča prehladna obolenja in bo začel z nastopom toplih dnevov slabeti. Razen tega se nikakor vsi ne bodo okužili s tem virusom. Več kot polovica ima že zdaj imunost, se pravi da so že bili v stiku s korona virusom in so razvili imunost. Saj tudi za gripo se niso vsi okužili.
Je pa še eno vprašanje ostalo brez odgovora. 13.2.2020 je bil na RTV Ljubljana prispevek o hudi epidemiji gripe, ki je prizadela predvsem otroke. O tem je govorila predstojnica klinike za vročinske in nalezljive bolezni. Konec februarja bi naj že prvi ljudje obolevali za Covid-19. Govorjenje o gripi, ki naj bi bila 13.2. zelo močna je prenehalo. Se je navadna gripa umaknila wuhanski gripi? Se je samo preimenovala? Ali krožita obe vrsti istočasno? Čakam, da naši znanstveniki odgovorijo na ta enostavna vprašanja? Bo šlo?

Velki politiki ste (nepreverjen)

Obej vrsti istočasno.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Vse je že bilou povedano, samo citati trbej. Vročina pa seveda ne vpliva sama po sebi, ker majo probleme tudi Avstralci pa v Singapure, pa majo 30, 35 stopinj.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

vozijo nas (nepreverjen)

Tak nas vozijo ka pojma nemate. Resno smo narod ovc.

5555557 (nepreverjen)

Na ton grafi na osi y nemre biti število okuženih, ampak število novo okuženih sake den, ale? Namreč linija v primeri neukrepanja je lejko samo v ton primeri linearna (premica), sicer bi morala biti eksponentna?

newton (nepreverjen)

Skala je logaritemska. Eksponentna rast je tam premica

In reply to by 5555557 (nepreverjen)

Velki politiki ste (nepreverjen)

Ka si ti malo nauri kakši idioti ste večina komentatorov! Trifrtale vas obrne VSE na politiko! Če Janša povej ka drek neje dober za jesti do eni trdili ka je drek prava poslastica, in čista isto je obratno!! Ka bi što mrdno s svojimi možgani je skoraj nemogoče. Čarni vrag začne pod isto novico deliti (po svoje interpretirane) znanstvene članke in hkrati obskurne teoretike zarot (ova doktorica hrvaška). Znanosti vrvleš dokič zveni tak kak si želiš, pa teoretikom zarote gda ti njihove teorije ustrezajo.
Lidje iz inštituta so predstavili te podatke, samo vi ste bole čedni od njih, nej?

gonzales (nepreverjen)

Nej san podpornik teorij zarot, samo do zdaj so se še vse tej uradne napovedi uradne politike in uradnih znanstvenikov v primeri toga korona virusa izkazale za napačne. Sakši den dobimo nove informacije in sakši den se en kup znanstvenikov javi s svojo napovedjo razpleta. In čez dva dni pa novi in staro več ne vala. Ne vrvlen več nikomi. Vsi nas majo na norca.

In reply to by Velki politiki ste (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice