Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z novim koronavirusom so podali Tomaž Gantar, minister za zdravje, Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Jelko Kacin, vladni govorec.

Na tiskovni konferenci sta bili prisotni tudi mladi zdravnici, ki sta se sprva obregnili ob izpostavljenost in ranljivost starejših, pri katerih je upoštevanje zaščitnih ukrepov še toliko bolj pomembno. Pravita, da gre za ranljivo skupino, ki zahteva solidarnost vseh nas, s čimer znova poudarjata pomen sprejetih ukrepov.

In sicer gre v prvi meri za tri preproste ukrepe:

  • Ostanimo doma, tudi doma se skušajmo držati narazen vsaj meter in pol
  • Umivajmo si roke, uporabljajmo toplo vodo in milo, lahko tudi alkoholno razkužilo, pri čemer uporaba rokavic ni potrebna
  • Pravilno nošenje zaščitnih mask

Pri tem mladi zdravnici poudarjajta, da naj doma izdelane maske ne prinašajo občutka varnosti, saj so te zadnja rešitev, v primeru, če nimamo na voljo kirurških mask. Prav tako dodajata, da je maske dobro nositi tudi v trgovinah, saj smo lahko prav vsi asimptomatski prenašalci, kar pomeni, da se znaki okužbe še ne vidijo navzven. Poleg tega kapljice okužbe ostanejo v zraku še štiri ure, na izdelkih pa še dlje. "Če vsi nosimo maske, ščitimo eden drugega in smo zato skupaj močnejši," povesta mladi zdravnici.

Zadovoljivo delovanje doma starejših Šmarje pri Jelšah

Zaradi številnih okužb v domu Šmarje pri Jelšah, tudi po včerajšnjem primeru smrti, sta ga danes obiskala Tomaž Gantar, minister za zdravje in Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj sta se želela prepričati, kakšno je stanje v omenjenem domu.

Tako Gantar kot tudi Cigler Kralj sta zadovoljna s stanjem, ki vlada v domu starejših Šmarje pri Jelšah. Trenutno je v domu 32 okuženih oskrbovancev, po njunih besedah pa lahko v bodoče pričakujemo, da bo kateri izmed oskrbovancev resno zbolel. Prav zaradi tega in drugih podobnih primerov bodo po regijah oblikovali ekipe, ki bodo določile, kdaj je potrebna hospitalizacija.

Na koncu sta se še oba, Gantar in Cigler Kralj, zahvalila vsem zdravstvenim delavcem, tudi prostovoljcem, ki se trenutno borijo proti zajezitvi koronavirusa. Za vse, ki bi si želeli postati prostovoljci, pa pravita, da se naj zglasijo pri lokalnem štabu civilne zaščite.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Slovenija je v leti 2020 nabavila samo dve pošiljki zaščitnih mask; prvo pošiljko 400.000 mask je nabavila dne 4.3.2020 vlada Marjana Šarca, drüjgo pošiljko 300.000 mask pa je nabavo Aleksander Čeferin. Tou je vse. Teh 700.000 mzsk trošimo še gnes. Janša je nej nabavo še niti ene maske. Telko o ton.

stekolp (nepreverjen)

Aleksander Čeferin ni nabavil nobene maske, samo hvalil se je s tujim perje. Druzba Alibaba in co je podarila maske vsem drzavam po svetu, tudi afriskim. Malo bere svetovne medije, ne samo rdecih.
Sarec Komedijantova Vlada ni nabavila NoBENE maske, vzeli so jih iz blagovnih rezerv, govorili, pa da jih ne potrebujete. Nadomestili pa bi jih naj do konca leta. Preveri si sklep vlade, ki ga je Sarec sam podpisal. Toliko o verodostojnosti.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Vijdin ka se nemrete sprijazniti, ka je Janša totalno nesposoben,. Ma pa eno sposobnost; najboukše med vsejmi zna kradnoti. V obdobji 2004 - 2008 je napravo 30 miljard evrov pufa šteroga mo plačevali še 20 lejt, v letih 2012 - 2013 , gda je zvao trojko, pa še cuj kakšnih 10 milijard. Gda de minijla nevarnost virusa, mo napravili najvejćji protest v zgodovini Slovenije. Leto de kak zavec.

In reply to by stekolp (nepreverjen)

nathan (nepreverjen)

Karl Marx ............... Vij te se ščesali v klozeti nej pa izvedli protest .V Slovenistani pride po navadi 100---300 ljudi in to je vse .

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

watcdog (nepreverjen)

Alibaba’s founder Jack Ma donates millions of face masks, test kits to each of the 54 countries in Africa to combat coronavirus outbreak.
Jack Ma Sending Masks and Other Aid to Asia, Latin America.
samo nekateri naslovi na Bloomberg ict, samo google uporabit.
To kar je zrihtal Ceferin, zrihta vsak ki ima 5 min casa in kaksno funkcijo.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Šarec ni nič nabavil, je pa podaril 1,5 miljona mask kitajcem in naših blagovnih rezerv. Odprite že enkrat oči in ne bodite slepi ali pa se samo delate tako.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

stary1 (nepreverjen)

Šarec ni nič nabavil
je pa zato napravil
---- veliko škode

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Še vedno lažeš (nepreverjen)

Šarec ni nič podaril, tistih 1,5 mio mask je bila donacija ene firme, tuje nej naše, Slovenija je bila samo posrednik. Malo ti odpri prvo oči pa ne čitaj samo nova24 in sobotainfo. Ali gda si zabiti si pač zabiti.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

ali bi te šel vcat ali pa te naženem vcat kot psa

In reply to by Še vedno lažeš (nepreverjen)

Še vedno lažeš (nepreverjen)

saj sem šel
pa mi je že med potjo ušlo u hlače
sem se povcal in usral u gače kot prase

In reply to by delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)

smrdiš ta navoham že od daleč

In reply to by Še vedno lažeš (nepreverjen)

maskepustne (nepreverjen)

zaščitne maske pa kot tako in tako popolnoma neuporabne. Tako prejsnja komedijsko leva Sarec vlada. Mislim, halo. Zakaj smo jih pa potem šenkali Kitajcem? Če ravno zato, ker ne zaležejo, potem to niti solidarnost ni, ampak samo še neumnost. In če so maske res neučinkovite, zakaj jih potem nosi ves svet, vključno z zdravstvenimi delavci in policisti na čelu?

čarni vrag (nepreverjen)

Če me spomin ne vara je slovenska podružnica kitajske firme kupila maske na prostem tržišču, slovenska vlada pa je donirala samo prevoz. Tiste maske, ki naj bi blagovnim rezervam nadomestili do konca leta mi niso jasne. Niti ni jasno ali maske iz bl. rezerv kam šle, da bi jih morali nadomestiti.

In reply to by maskepustne (nepreverjen)

Sweden (nepreverjen)

Mejne pa zanijma zakoj na Svedskon normalno delajo vrteci pa osnovne sole, zakoj so odprejte gostilne in vse storitvene dejavnosti ce je tej virus tak nevaren? Pa majo na Svedskon negi 1500 okuzenih, okouli 50 jih je mrlo.... ka majo tan kaksno drugo korono kak mi? Pa v Singapuri tudi mogouce?

svedew (nepreverjen)

zato ker tam imajo muslimanske no go zone in itak ne mores noter, ne da te ubijejo ali vsaj posilijo.

In reply to by Sweden (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Sweden Ne boj se tan de počilo v kratkon, zakoj se pa ne pijtaš kak je v Bergami pa v ZDA ge so postavil idodatne šotore za mrtve pa še in še.

JokoOno (nepreverjen)

Kere mrtve? Niti v Italiji vec nisce ne vej kelko je v resnici mrtvih. Ze prlej je v italiji saksi den mrlo vec 100 lidij in tudi zdaj jih. Samo zdaj pac uradno vsi merjejo zaradi korone prlej so pa zaradi drugih viroz. Ali ce si naiven in vrvles vse ka ti povejo v medijaj te pac vrvles. Ka zaj naj.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

Sweden (nepreverjen)

Njihove šole in vrtci so še vedno odprti (srednje šole in fakultete so zaprte, predavanja potekajo po spletu), javni promet obratuje, večina lokalov, klubov, frizerskih salonov, bazenov in drugih storitvenih dejavnostih pa je tudi odprtih oziroma delujejo z nekaterimi omejitvami. Dovoljena so zbiranja skupin, ki štejejo manj kot 500 ljudi, meje s sosedami so odprte. Švedski premier Stefan Löfven je državljanom svetoval, naj ne potujejo po nepotrebnem, če so bolni, naj ostanejo doma, če je možno, naj delajo od doma, naj se ne družijo, izogibajo pa naj se nenujnim obiskom v bolnišnicah in domovih za starejše. Posebni napotki pa veljajo za starejše, ti naj od domov odhajajo le, če je res nujno.

Ukrepi v boju zoper koronavirus so v rokah skupine strokovnjakov na Zavodu za javno zdravstvo, ki ga vodi epidemiolog Anders Tegnell. "Strožji ukrepi zaenkrat niso potrebni," je dejal v četrtek Tegnell, "saj se ljudje v Stockholmu in drugih mestih držijo nasvetov v enaki meri kot v drugih evropskih mestih, kjer so uvedli prepoved gibanja."

Indigo1 (nepreverjen)

Janša je v 90ih šverco orožje, zdaj pa maske.

PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

vcat idi

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Janša je navaden, pravnomočno obsojeni švercer orožja šteri bi mogo biti v zapori.

In reply to by PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

POKLIČITE BOSANCE (nepreverjen)

Pozabo si napisati ka je SDS od bosanske mafije financejrana stranka. Me zanima ka je s preiskavo o financejranji SDS iz strani tuje države. Zato je verjetno Janša prvo menjo direktorico policije, ka de zdaj njegov direktor vse tou zaustavo in nekan pod preprogo pometo. Tak kak so Janšovi nastavljenci do zdaj vse druge njegovoe nečedne posle na čeli s švercon orožja ge ga je rejšila njegova Brezigarca na tožilstvi. Ali nema veze bosanci prihajajo ka do nas rejšili, so že na carini na Slovensko-Italijanski meji.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Mojamoja (nepreverjen)

In kje naj kupimo maske??????

Zxymnghfzekhjyx (nepreverjen)

V braziliji.
Jbte ka ste zaj vsi pa v paniki ali pa želite na karneval ali ka, jbvas maske vi ovce od kurentov!

In reply to by Mojamoja (nepreverjen)

repadovrha

prosim odgovorne začnite deliti maske drzavljanom RSLO in uveetse ukrepe obveznega nošenja naj javnem kraju , vse drzave okrog nas so uvedle pri nas pa še zmeraj mencamo ali je pametno nositi maske ali ne in ali je zadeva učinkovita ali ne

kanžor

In kje naj vsi dobimo maske ,če jih ni ? Glavonje so preskrbljeni .Ovemu počivalški bi pa mogli dati na čobe kravjo gobčenco

Marjetaa (nepreverjen)

Bogme, seveda ka nemrejo povedati, naj nosimo maske, ČE JIH PA NEGA DOBITI. Vej če bi bilej, bi jih pa mogli. Očitno so totalno nesposobni. Donacij pa seveda nedo sprejeli, ker nemrejo s ten zaslüjžiti.

bomobnjera (nepreverjen)

najprej so tulili, da je neokuženim nesmiselno nositi maske, zdaj pa že tak? več kot sramota je za vse drćžave na svetu, da nobena država ni imela teoretični plan, kaj se mora pravočasno napraviti, ko pride do take situacije. potem pa še vse prekasno začnejo, tudi navodila dobimo takrat, ko je že preozno. mali narod je bolj malo kriv, ka se ne drži pravil, najbolj krivi pa so vodsto in nijz, da so nam prekasno dali navodila, pa še to vsepovprek. doktori pa so najbolj krivi, pa ne bom ponavljal zakaj!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice