Koronakriza je močno oklestila malhe prostovoljnih gasilskih društev, ki velik del prihodkov ustvarijo z raznimi prireditvami ali tekmovanji. Ta so zaradi epidemije večinoma odpovedana, za njimi pa je ostala finančna luknja.

Prostovoljni gasilci v Bodoncih imajo mladega predsednika, ki pa mu letos že sivijo lasje. Korona je odnesla enega izmed ključnih virov prihodka. Prav te dni bi se morali pripravljati na tradicionalno avgustovsko gasilsko veselico.

»Dolgo smo vztrajali z odpovedjo, saj smo verjeli, da se bodo ukrepi sprostili,« priznava Aleš Jud, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Bodonci.

Izpad je ogromen

A to se ni zgodilo. Veselico so bili prisiljeni odpovedati. In niso edini. V občini Rogašovci slovijo po organizaciji več kot desetih velikih gasilskih prireditev letno. Izpad dohodka je letos ogromen, je jasen Martin Ficko, poveljnik Gasilske zveze Rogašovci.

»50 odstotkov lastnih sredstev pomeni, da dobiš 50 odstotkov sofinanciranja. Če torej lastnih sredstev ni, tudi sofinanciranja ni. Ne bomo rekli, da je 100-odstotni izpad, je pa vsaj tričetrtinski, torej 70-, 75-odstotni izpad v denarnih sredstvih,« pravi Ficko.

Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Bodonci pa nadaljuje: »Ta dohodek potem vnovčimo za delovanje društva, za nabavo opreme in pa predvsem za vzdrževanje opreme.«

Nakup opreme ne bo mogoč

Velik del načrtovanega nakupa opreme za večino društev zdaj ne bo mogoč in je v najboljšem primeru zamaknjen v prihodnja leta.

Poveljnik Gasilske zveze Rogašovci opozarja:

»Ni oprema od gasilcev, da ne bodo ljudje narobe razumeli, to novo opremo, ki jo gasilci kupimo, je dejansko obveznost in naloga, izobraževanje, vaje za gasilce dodatno, a hkrati ena varnost za občane.«

Zbirali bodo železo

Znajti se bodo morali, kakor vedo in znajo, tudi z zbiranjem in prodajanjem odpadnega železa, kar številna gasilska društva za dodaten zaslužek že počno.

»S tem zbiranjem železa mogoče kakšen tisočak pride na leto, včasih več, včasih manj,« dodaja Slavko Kos, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Gornji Slaveči.

In vsak tisočak bo letos gasilcem še kako krvavo prav prišel. »Zdaj bomo delovali z minimalnimi stroški, gledamo tudi za naprej, da bo za prihodnja leta tudi kaj ostalo, saj se ne ve, kako dolgo bo ta kriza,« je zaskrbljen Jud.

Ob tem pa boli še dejstvo, da v koronakrizi ne morejo delati s podmladkom, zaradi česar se bojijo, da bodo generacijo ali dve prihodnjih gasilcev preprosto izgubili.

Komentarji (24)

tuncika

Ko ni denarja ga pač ni. In gasilci to dobro vedo saj znajo delati. Ja denar nevladnikov in raznih študij in pravniških mnenj je potrebno oklestiti, ter prerazporediti. Denarja toliko, da lahko pomagamo še sosedom...

Hmmmm (ni preverjeno)

Upan, ka ti je jasno, ka so gasilska društva tudi nevladne organizacije. Ampak JJ nevladnikov nema rad, ker med skupinami gejo pač LGBT, naravovarstvene organizacije itd., šteri njemi in njegovoj filozofiji ne dišijo, taka pač penez nede...

In reply to by tuncika

ZDAJ RACIONALIZACIJA (ni preverjeno)

Ni potrebno, da vsaka najmanjša vas ima najboljše gasilsko vozilo in vso opremo vzdrževanje vsega tega ogromno stane. Oblikovati gasilske centre naprimer 10 vasi skupaj in tam imeti profesionalno gasilsko ekipo z sodobno opremo. Posredovanje take ekipe bi bilo hitrejše in bolj profesionalno in najmanj za polovico cenejše. Gasilske starešine svinčnik in papir v roke to preračunati pa boste videli da bi ta način bil BOLJŠI, HITREJŠI IN CENEJŠI.

df (ni preverjeno)

a si ti vedno tak fuknjeni
ali samo ob ponedeljkih ki ti pride
strićek iz Čakovca na obisk
in ti zvečer po risanki vtakne
v usteca Banano

In reply to by ZDAJ RACIONALIZACIJA (ni preverjeno)

dejan prašičji (ni preverjeno)

lahko pa gredo odklapljat akomolaturje

Gost1234 (ni preverjeno)

Če že ščejš biti pameten, se vsaj nafči pravilno slovnice. Ka to zgoraj kaže ka maš iq isti kak je temperatura v hladilnike

In reply to by dejan prašičji (ni preverjeno)

Slom (ni preverjeno)

a si ti vedno tak fuknjeni
ali samo ob ponedeljkih ki ti pride
strićek iz Čakovca na obisk
in ti zvečer po risanki vtakne
v usteca Banano

In reply to by Gost1234 (ni preverjeno)

IDITE KOLESARIT (ni preverjeno)

Saj vas je zelo dosti, ite malo kolesarit po Ljubljani, kot to počnejo nevladniki. Glede na število gasilcev v Sloveniji jih boste brez problema preglasili in nagnali tja kjer jim je mesto.

Slom (ni preverjeno)

Najbolj razvidno je v okolici MS, da je popolnoma brezveze, da ima vsaka vas tako drag avto. Potem pa pride do požara, pridejo pravi gasilci iz MS, ostali so pa samo v napoto.

Nevtralen (ni preverjeno)

Dejan prašičji,AKOMOLATOR??? Kaj je pa to? Malo ti slovenščina dela preglavice...

Komaidesvejt (ni preverjeno)

Ce so se za turisticne bone pejnaz najsli bi se za financiranje gasilskih drustev tudi leko.

reži (ni preverjeno)

Se strinjam pa razne subvencije naj se prenesejo na zaščitno opremo pa folga toga kodivanja veselice ka se par gasilcov okoristi in tak je z koledarji.To se more financerati transparentno prek proračuna.

In reply to by Komaidesvejt (ni preverjeno)

brumhilda (ni preverjeno)

Ka kaj zdaj???!!! Hejnjajte s touf norijov imenovano koronavirus pa de vse vrejdi.

Veselice so (ni preverjeno)

neustrezna dejavnost.

proizvodnja (ni preverjeno)

Mislil sem biti tiho, a se moram malo oglasiti! Izgleda, da večina kometatorev ni nikoli delala pri gasilcih (vsaj zgoraj). Mogoče imajo gasilci res kje dražji avto, kot bi ga potrebovali. Ne smemo pa pozabiti, da so gaslci prvi skoraj povsod, kar se dogaja v vasi (za mesto ne morem povedati ker ne poznam njihvega delovaja). Naj bo to ob nesrečah ali kakšnih drugih dogodkih. So eden redkih povezvalnih členov, ki jih še ni dohitel zaslužek, ki preplavlja naše življenje.
Moje mnenje je, da bi se mogoče tudi kakšna sredstva našla za gasilce v proračunu RS, kajti, ko gledam druge nevladne organizacije, kakšne vsote obračajo se zamislim ali bodo prostovoljni gasilci še dolgo vztrajali pri svoji dejavnosti in nesebični pomoči, čeprav je to njihovo življensko poslanstvo! Kot pravi naš predsednik gasilec se rodiš!
Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Vipko
Truplo

Gasilstvo je tudi neka tradicija, povezovanje po vaseh. Gornji je lepo napisal... ni njihovo delovanje samo gašenje požarov.
Ne vem, čemu ste nekateri tako proti, če se kaj financira po podeželju, a ne moti vas, da nam razne nevladne organizacije, agencije, pobererjo skoraj milijardo iz proračuna. Veliko tega, kar počenjajo, je brez vsebine, haska... Ne pravim za vse... veliko pa je tega!

In reply to by proizvodnja (ni preverjeno)

Slom (ni preverjeno)

95% jih nikoli ni bilo na nobeni intervenciji!

In reply to by Truplo

Procent (ni preverjeno)

Pa od telko miljonof spermijof si glij tij zmagau?

In reply to by Slom (ni preverjeno)

gringo64 (ni preverjeno)

Gli Bodonci do se glasili...

Z0ro05 (ni preverjeno)

@slom
nej na pamet. nemaš pojma o obveščanje in vrstnem redu aktiviranja gasilcev. pgd nismo nobenemu v napoto. saki zna ka dela, hodimo na veliko različnih izobraževanj in smo po usposobljenosti vstric za soboškimi. soboški prijdejo vorezat ali pa lestvico pripelajo.

Landini

Ne vem. Malo se pretirava z nakupi nove opreme, ki je v 80% društev (v Prekmurju pa v 95%) totalno neizkoriščena. Sploh glede avtov. Nove imajo povsod, na leto pa ne naredijo 5k km.

Slom (ni preverjeno)

leiko bi šli nabirati paradajz

njah (ni preverjeno)

Kdaj vam bodo gorele hiše, avti, ogroženo vaše življenje ali premoženje. Dajte poklicat namesto 112, vašega predsednika malega nogometnega kluba, kulturno društvo, mogoče kake kolesarje iz Ljubljane ali pa kakšne vegance. "Le čevlje sodi naj kopitar", ker najlažje je biti "kavč doktor" in anonimno blatit eno od redkih nesebičnih požrtvovalnih organizacij v sloveniji, ter pametovat iz kavča. So gasilci krivi, da oprema stane kolikor stane? Da ima oprema rok trajanja, tudi če se ni uporabljala? Da nimajo nobenih olajšav ali bonitet društva v državi? Da bi se naredili gasilski centri in zaposlili gasilci? Se vam sploh sanja kak strošek na letni ravni je to za občino? Sanja se vam ne! Dajte se prvo malo zamislit in premislit, preden nekaj na pamet blebetate in blatite eno od zadnjih dobrih stvari, katero imamo v državi. Ker ko mi spimo, oni dostikrat posredujejo in to v svojem prostem času in koliko vem, ne dobijo plačila za to.

šalovčar (ni preverjeno)

njah (nepreverjen) 1 teden 1 dan nazaj .. PRAV TI DAM, TO SI DOBRO NAPISO.

Starejše novice