Svetovna zdravstvena organizacija je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa povišala z visokega na zelo visoko, kar je tudi najvišja raven.

Po poročanju STA je danes v Ženevi prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus opozoril, da je nenehno povečevanje števila primerov in prizadetih držav v zadnjih nekaj dneh skrb vzbujajoče.

Novi koronavirus se je v nekaj tednih razširil v najmanj 49 držav. Iz Italije se je razširilo 24 primerov okužbe v 14 držav, iz Irana pa 97 primerov okužbe v 11 držav.

Po drugi strani je število novih okužb na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil najprej in zahteval največ žrtev, doseglo najnižjo raven v več kot mesecu dni.

Pandemije ne bodo razglasili

Prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije je poudaril, da je širjenje koronavirusa še vedno mogoče zajeziti. Povedal je, da po svetu trenutno razvijajo več kot 20 cepiv proti novemu virusu. Poteka tudi več kliničnih preizkusov, katerih rezultati naj bi bili znani v nekaj tednih.

Vodja programa za izredne razmere pri Svetovni zdravstveni organizaciji Michael Ryan je po poročanju STA povedal, da trenutno ne bi bilo dobro razglasiti pandemije. S tem bi namreč dali vedeti, da bo virusu izpostavljen vsak človek na planetu, podatki pa tega ne kažejo.
 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TripleX (nepreverjen)

Pa gonite se ze enkrat nekan.

LAŽI, ZAVAJANJE (nepreverjen)

Nikakor ne verjamite Slovenski bandi upam staviti da Slovenija prikriva okužbo in prireja rezultate analiz. Morala bi priti tuja mednarodna kontrola in ona testirati pa bi videli koliko bi bilo okuženih. Zraven tega vlada popolna zmeda ne ve se kdo kaj dela in kdo za kaj odgovarja.

micikaaa (nepreverjen)

mi smo pripravljeni.....maske si naredite doma iz WC papirja, so cenejše....

Starejše novice