Kljub številnim znanstvenim pojasnilom zdravstvenih organizacij krožijo številni miti o koronavirusu, ki pa le povečujejo strah in vsesplošno paniko.

Mit 1: Okužba s koronavirusom je smrtonosna.

NE DRŽI: Še vedno ne vemo veliko o koronavirusu, toda glede na podatke, ki so znani, se zdi, da gre za blago vrsto virusne okužbe. Stopnja smrtnosti je 2-odstotna, zraven tega pa pri le 20 odstotkih obolelih poteka okužba v hujši obliki, pri 80 odstotkih pa v lažji obliki.

Mit 2: Novi koronavirus je najsmrtonosnejši virus.

NE DRŽI: Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da je dosti bolj nevarna navadna gripa, pri kateri zaradi respiratornih težav, ki jih povzroča gripa, vsako leto umre več kot 600.000 ljudi.

Mit 3: Okužimo se lahko s paketi, ki so prišli iz Kitajske.

NE DRŽI: Ljudje, ki prejemajo pakete iz Kitajske, ne tvegajo, da bi se okužili z novim koronavirusom. Koronavirusi ne preživijo dolgo na predmetih, kot so pisma ali paketi.

Mit 4: Okužijo se lahko tudi hišni ljubljenčki.

NE DRŽI: Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da ne obstajajo dokazi, da se psi ali mačke lahko okužijo z novim koronavirusom. Prav tako ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi.

Mit 5: Obstajajo zdravila, ki varujejo pred koronavirusom.

NE DRŽI: Nacionalni inštitut za javno zdravje zatrjuje, da do danes ni priporočeno nobeno posebno zdravilo za preprečevanje ali zdravljenje novega koronavirusa. Nekatera posebna zdravljenja so v preiskavi in ​​bodo preučena v kliničnih preskušanjih.

Mit 6: Naprave za merjenje telesne temperature so neučinkovite pri zaznavi koronavirusa.

DELNO DRŽI: Termo skenerji so učinkoviti pri odkrivanju oseb s povišano telesno temperaturo, tudi tistih, ki imajo vročino zaradi okužbe z novim koronavirusom. Vseeno pa termalni skenerji ne morejo odkriti okuženih z novim koronavirusom, ki še nimajo vročine.

Mit 7: Nošenje zaščitne maske varuje pred okužbo s koronavirusom

NE DRŽI: Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. Te se po relativno kratkem času se namreč premočijo, zato bi jih bilo treba nenehno menjati. Bolj pomembna je pravilna higiena rok in kašlja.

Mit 8: Zapiranje mej bo preprečilo nadaljnje okužbe.

NE DRŽI: Gre za virus, ki ga zapiranje mej ne bo zajezilo. Primeri iz preteklosti kažejo, da sprejetje prepovedi potovanj ni bilo pretirano učinkovito. Učinek je le nasproten, zapiranje mej povzroča samo še več strahu in kaosa. 

Mit 9: Koronavirus je povezan s pivom Corona.

NE DRŽI: Nikakor. Tudi pivo pa virusa ne bo preprečilo ali pozdravilo.

Mit 10: Koronavirus je bil namenoma ustvarjen in spuščen v svet.

NE DRŽI: Nalezljive bolezni povzročijo številne različne stvari. Do njihovega oblikovanja pride zaradi podnebnih sprememb, ekoloških dejavnikov, kmetijskih dejavnikov …

Mit 11: Za koronavirus obstaja cepivo.

NE DRŽI: Trenutno za novi koronavirus ni cepiva. Znanstveniki so že začeli delati na razvijanju tega, vendar bo postopek trajal kar nekaj mesecev.

Mit 12: Koronavirus prizadene samo starejše.

NE DRŽI: Kljub temu da so starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi bolj podvrženi virusu, pa se lahko s koronavirusom okužijo ljudje vseh starosti.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lurzmen (nepreverjen)

Kak te vij znate ka je nej bul v puščene namenoma? Vij še lejko glumite sami sebi.

Hmmmmmmmm (nepreverjen)

Novinari se o toj materiji spoznajo več ali menje enako kak ges pa tij. Zato pa gejo strokovnjaki, šteri o virusaj, njihovi mutaciji, razširjenosti in podobnih rečeh znajo malo več kak navadni državljani. In če oni pravijo, ka je to izjemno redko verjetno in samo po sebi izjemno težek proces, šteri nema puno smisla, te to verjetno kaj pomeni. Ampak so teorije zarote seveda izjemno senzacionalistične in raja jin bole vrvle. Sicer pa mi povej, što ma od toga virusa korist. Čul san več takšnih teorij. Recimo ka je virus ustvarila Kitajska ka bi preprečila masovne proteste po državi. Najprlej še kar logična zadeva. Ampak zaradi virusa se jin je podrlo celo gospodarstvo. To tvegati zaradi enih protestov in to v takšnoj režimskoj državi in državi, šteroj je gospodarski razvoj izjemno važen kak je Kitajska? Nej. Drugič san čul, ka bi jin toga naj podturili Američani. Komi na čast? Ka se virus razširi še pri njih (majo seveda že tudi pozitivne primere in se lejko razširi enako kak na Kitajskon) in so v iston kur*i? Nega logike... Farmacija? Cepiva proti virusi nega, torej na podlagi toga nemre služiti. Cepivo trbej razvijati, kar trajapuno časa, nuca se puno znanstvenikov in to so seveda izjemni stroški. V povezavi z dejstvon, ka celi svet dela v smeri, ka se virus, za šteroga nega cepiva in je v začetnon stadiji, zajezi, enostavno tudi to nema smisla...

In reply to by lurzmen (nepreverjen)

Joj (nepreverjen)

Daj ne palamudite no, vejpa prosimo vas vsi skuper!
Zdaj te pa mite razbijale, prlej pa paniko zaganjate!

kapageznan (nepreverjen)

Še enkrat ge na temo kvalitete novinarstva na sobotainfo. Neka san že napiso pod prejšnjo novico o koronavirusu....
Glavno ka so bombastični naslovi, geli. Na temo ka je gnes popoldne bila tiskovna konferenca na ministrstvu za zdravje, kjer so infektologi in ostali ogi iz toga področja razlagali kak se obnašamo samozaščitniško in zmanjšamo možnost okužbe in predvsem kako omejimo širjenje virusa, ko de enkrat tu, pa nič.

Glavno ka so bombastični in senzacionalni naslovi, vsebina je pa tak nej važna.....

corona-corona (nepreverjen)

aj, "kapageznan" .... vej pa to je sobotašinfo, nej kakši medij!!
Vej mi pa povej, šteri je tu novinar?

In reply to by kapageznan (nepreverjen)

Hmmmmmmmm (nepreverjen)

No ja... Že to, ka pri 80% lidij bolezen poteka v blagi do zelo blagi obliki, postavla dejstvo o smrtonostnosti 2% pod velki vprašaj. Ker če mo ges mel samo malo vročine in malo kašlja, isto kak pri navadni virozi, nemo šau k doktori, temveč mo doma osto in bolezen prebolo. Ali pa, kak dosta lidij dela, šau z malo vročine in kašljon celo v službo. Tak sigurno napravi puno puno lidij. In s ten san ges bil okuženi, ampak v statistiki nejsan vodeni. Ker nejsan šau k doktori. In če je število okuženih samo po sebi neznano in v ton primeri zagotovo višje kak so uradni podatki, te je smrtnost seveda nižja. Drugi primer je recimo SARS pred 15 leti, šteri je skoraj v sakon primeri poteko v težkoj obliki in so vsako okužbo lejko vodili statistiki... San čito gnes na rtvslo intervju z enin virologon, šteri je pravo, ka je število okuženih, šteri so bolezen preboleli, verjetno desetkrat višje kak kažejo uradni podatki. In s ten je smrtnost že dosta dosta nižja in verjetno več kak podobni navadni sezonski gripi... Na žalost takšni članki in drugi podobni članki, šteri prekličejo alarm, prihajajo izjemno redko, prekesno (mogli bi jih pisati že pred kakšnin mesecon) in so premalo senzacionalistični, ka bi jih čitale množice lidij. Panika pa je že nastala in pač ostaja...

Kakecpakec (nepreverjen)

Razbijate vi ja. Samo paniko delate pa nic drugo. Dol se vgasnite ze...

Don Mafioso (nepreverjen)

Mit st. 5
Jes san pa vido bole kredibilen novinarski vir kak ste vij, ki trdi, da so znanstveniki ugotovili, da kokain unici ta virus.
Ko ko ko ko... :)

Božo (nepreverjen)

http://www.chinadaily.com.cn/a/201801/06/WS5a50063ca31008cf16da565b.html

Malo si preštejte leta 2018 so v wuhanu odprli level 4 laboratorij kjer so pručevali najsmrtonosnejše viruse in čez 1 leto in pol se glih od tam pojavi nov virus hmmm... Nekaj jim je ušlo najverjetneje....

someone1 (nepreverjen)

Če je tou pač kao "normalen" virus zakoj za vraga se te odi okoli z maskami, skafandri, panika vse posedi. Obstaja dosta bole nevarnih virosov pa nišče ne dela takšne jebene panike. Še za aids(aja tan so merali v glavno pedri) so nej delali takšne panike kak za tou korono, kera naj bi bila navadna malo modificirana gripa.

kuna (nepreverjen)

Mit o tem, da Sobotainfo ne dela samo populistične članke: Ne drži.

DRŽI (nepreverjen)

DRŽI Resnica je da se o tom virusu ve zelo malo ali skoraj nič DRŽI. Vse ostalo je natolcevanje, zavajanje, ugibanje in tolažba.

Milan šadedelov (nepreverjen)

NA TRŽNICI PRI KAVI SANDRA 100%viros saj pretežno obiskujejo lokal ROMSKE POPULACIJE kateri hodijo in se družijo na Mađarskem z temi ljudmi kateri izhajajo tudi iz WUHANA saj so oni vedo dobro poskriti javnosti in zdravstvu .stem da je problem bolezenI na Mađarskem saj nimajo zdrastvenega zavarovanja tako so včeraj na Mađarski tv povedali da jih nemorejo 100%testirat saj na enem imenu jih je 30 /40ljudi in jih nemorejo najt ...tako da pazljivo

administrator (nepreverjen)

Mene pa kako zanima ali lahko gay i tudi staknejo Corona virus in ali je to nevarno

murek1 (nepreverjen)

M13 - kitajci ne govorijo resnice

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice