SDS, SMC, NSi in DeSUS so podpisale koalicijsko pogodbo, ki določa način delovanja koalicije, usklajevanje partneric in po resorjih že napoveduje nekatere ključne ukrepe vlade.

Koalicija se znotraj dokumenta zavezuje k stanovanjski shemi za mlade družine in gradnji najemniških stanovanj. Poleg tega želijo s sedežem v Mariboru ustanovitvi Slovenski demografsko-pokojninski sklad. Prav tako pa naj bi imel sedež v Mariboru tudi vladni urad za demografijo. V pridobljene pravice upravičencev do pokojnine ne bodo posegali.

Napovedujejo tudi dvig povprečnine občinam, sprva na 623,96 evra za proračunsko leto 2020, za 2021 pa na 628,20 evra. Izpostavljajo tudi reformo politike socialnih transferjev ter ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno hkrati vključeni v vrtec. Med cilji je tudi uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

Na področju varnosti predvidevajo postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, ureditev razmer v policiji in dosledno spoštovanje azilnega postopka. Na drugi strani želijo uresničiti odločbo ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja osnovnih šol in hkrati predvidevajo dograditev sistema financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti.

Ponovno urejanje zdravstva

Koalicijska pogodba želi ponovno urediti področje zdravstva, kjer koalicijski partnerji izpostavljajo zagotovitev dodatnih sredstev iz javnih in drugih virov za dolgoročno finančno vzdržno in stabilno financiranje zdravstvenega sistema in dolgotrajne oskrbe ter učinkovite ukrepe za skrajševanje čakalnih vrst z vključevanjem vseh kadrovskih virov.

Med zavezami je tudi sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi ter prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s spremembo delovanja in upravljanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na področju zunanje politike napovedujejo med drugim podporo državam Zahodnega Balkana pri nadaljnji integraciji v evroatlantske povezave.

Med konkretnejšimi projekti je denimo uveljavitev e-vinjete in preučitev možnosti prenosa 2TDK in gradnje drugega tira na Slovenske železnice.

Kot je v uvodu dokumenta navedeno, koalicijska pogodba temelji na načelih enakopravnosti in partnerstva ter prevzemanja odgovornosti za upravljanje z državo v skladu z voljo volivcev, ustavnimi vrednotami ter pravicami in odgovornostmi, določenimi v koalicijski pogodbi. Zavezujejo se, da bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje in povezuje, ter zagovarjala sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro.

S spleta

Komentarji (48)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Minister (nepreverjen)

In kje so vse "nujno potrebne strukturne reforme" s katerimi so SDSovci mlatili po zadnjih vladah?

Nam bo zapravljanje javnega denarja in življenja mladine za naborništvo prineslo blaginjo?

misterklo (nepreverjen)

Tudi: Pod Janševo vlado v načrtu tudi ureditev pridelave in rabe konoplje v medicinske in industrijske namene.
POhvalano. Gre za blaginjo države in delovnih ljudi.

In reply to by Minister (nepreverjen)

misterklo (nepreverjen)

ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno hkrati vključeni v vrtec.
Tooo, končno nekaj za navadne ljudi, ne samo kaviar socialiste in ljudi ki živijo od socialne podpore.

In reply to by Minister (nepreverjen)

Gost13 (nepreverjen)

Otroški dodatek vsem enako!še več bi meli tisti ka dobijo 2000€ plače kak tiste šteri dobi minimalno.te je še čeden !!!

gost1o (nepreverjen)

Med cilji je tudi uvedba univerzalnega otroškega dodatka.
To pomeni za vse enako, to je socialno, ne kot pod socialističnimi ministricami s torbicami za 20.000 evrov.

In reply to by Gost13 (nepreverjen)

Gozdiček (nepreverjen)

Slovenija RIP.

gosditek (nepreverjen)

meje so odprte, lahko se izseliš na Švedsko v Malmo. Pa dobro se zavaruj.

In reply to by Gozdiček (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Nede edini keri de se odselo. Kda ti zavlada zločinec z ostalimi koristolovci, je čas za alarm!

In reply to by gosditek (nepreverjen)

janez b (nepreverjen)

Na mesto Slovencev pa se bodo priselili njegovi šiptari

In reply to by gosditek (nepreverjen)

sijo1972 (nepreverjen)

Obljube, obljube, obljube, vsi enako...

josit09 (nepreverjen)

počakaj pa bomo videli. Ne kurimo roštilja, dokler je zajec še v gozdu (šarecpress)

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

Gost13 (nepreverjen)

Za tistih 100€ ga še mantra ka srmak več dobi!to je prava demokracija od ameriški in švabski lopovi beri kaptalisti

Prekmurec123 (nepreverjen)

Vsakdo, ki voli ali podpira stranko SDS s tem podpira tudi Orbana in ponovno madžarizacijo Prekmurja. S tem, ko podpiraš Janšo in SDS, avtomatsko podpiraš tudi njihove pajdaše Orbana in njegovo fašistično stranko Fides. S tem, ko podpiraš SDS in Janšo si pljunil v obraz svojih mrtvih prekmurskih prednikov, svojega pradeda in svoje prababice. Predniki se v grobu obračajo, ob spoznanju da njihov potomec podpira ponovno fašizacijo in madžarizacijo Prekmurja. Nobeden Prekmurec ne bi smel voliti Janša ali SDS-a. Vsi, ki to vendarle delate, ste pa bodisi nevedneži in ne poznate zgodovine, bodisi pokvarjeni koristoljubneži ali zafrustrirani ignoranti. Vaši mrtvi predniki se vas sramujejo. A se vi sploh zavedate, da so madžarski žandarji po Prekmurju izvajali teror nad našimi predniki več kot 100 let ? A se zavedate, da ima JANŠEV PRIJATELJ Orban v svoji pisarni zemljevid velike Madžarske na katerem sta Murska Sobota in Beltinci del Madžarske ? A se zavedate, da je JANŠEV PRIJATELJ Orban pred kratkim v Budimpešti odkril monumentalen spomenik na katerem so napisana vsa madžarska mesta, vključno z Mursko Soboto in Beltinci ?! Dajte, pridite k sebi, da boste na sodni dan lahko pogledali svojim prednikov v oči.

teta pehta (nepreverjen)

Točno tako, kot si povedal. Sicer, če malo pogledamo nazaj, kaj vse so že počeli je jasno, da bi nekateri še svojo mamo prodali za dobro plačan stolček, vpliv in biti pri koritu.

In reply to by Prekmurec123 (nepreverjen)

Nekdo ki pomni (nepreverjen)

Do se se eni moji dragi sorodniki, znanci najeli kruha, ki so mi ga zeleli servirati, pa naj jim tekne. Jes dobro pomnim, vse. Izdajalci lastnega slovenskega naroda, vse se vam bo obrestovalo. Zdaj ze inacik gucijo jak pred trejmi leti... Vaso izdajstvo slovenskega rojaka vas bo se zelo tolklo po glavi....
Mogli te dati ego na stran in drzati skupaj.... pa lep pozdrav vsem...

In reply to by Prekmurec123 (nepreverjen)

prekomurče (nepreverjen)

delno je res, samo teror so izvajali tudi ruski vojaki, če ne še bolj, ne pozabimo!

In reply to by Prekmurec123 (nepreverjen)

The end (nepreverjen)

Ja, samo rusi zdaj ne odijo tu okoli in brez sramu kazejo zemljevide s prikljucenim prekmurjem. Marsikdo je tu izvajal teror v preteklosti, vendar edino madzari spet silijo nazaj s pomocjo domacih izdajalcev. Tu pa je zdaj malo razlike. Ka ti oravis?

In reply to by prekomurče (nepreverjen)

joco. (nepreverjen)

slovenija je itaq zapravljena, samo vprašanje je če nas zemejo hrvati ali mađari

In reply to by Prekmurec123 (nepreverjen)

SI ZMEŠAN ? (nepreverjen)

Enkrat si kasparov, potem si Prekmurec 123 v imenu koga ti to pišeš ???? zdaj pa ga res malo preveč sereš. Tebi pa tebi podobnim se bodo seveda zaprli napajalniki in bo pač potrebno za denar delat kar je tudi čisto pravilno. Čudno, da te balkanizacija Slovenije ne moti. Ljubljana, Jesenice, Velenje itd slovenskega jezika več ne slišiš pa vas to usrane levičarje in komuniste ne moti. A se zavedaš, da je tvoje neresnično pisanje KAZNIVO DEJANJE zato sem podal na policijo kazensko prijavo, da se boš naučil reda.

In reply to by Prekmurec123 (nepreverjen)

Ovce (nepreverjen)

Ti podaj rajsi prosnjo za nekso psihiatrijo debil eden zarukani.

In reply to by SI ZMEŠAN ? (nepreverjen)

Fonzi (nepreverjen)

Ka pa naš Kozlerjev zemljevid? se Hrvati, Avstrijci in Italjani sekirajo za to Boli jih k....Ne pijši bedarij.
Tij kar voli komuniste.

In reply to by Prekmurec123 (nepreverjen)

Oldgringos (nepreverjen)

Nič ne pišejo kaj vse bodo še pokradli, sicer dosti več ni ostalo ?

teta pehta (nepreverjen)

Da je nesreča popolna najprej udari KORONAVIRUS. Potem še udari koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS. No, pred korona virusom smo še nekako obvarovani. Težje se je varovati omenjene koalicije. Kot je že nekoč bilo povedano. Zelo težko je prašiče nagnati od korita, ko se enkrat navadijo.

SandokanMujcek (nepreverjen)

Zadnji čas ka pride el Presidente , ka spuca te gnoj in močvirje .

kulolo (nepreverjen)

hlapec.

In reply to by SandokanMujcek (nepreverjen)

gragon (nepreverjen)

vse to kaj mamo, vse to kak je, vse to si zaslužimo.
Janša ima devet življenj, vse nas bo preživel, kerin se nebo prej ftrgalo zaradi nejga!

oblubkalo (nepreverjen)

Poglejte..??? poglejte, poglejte, a je to 24 kur? in ovce pogledajo. Slabše kot skok v bazen brez vode od Šarce ne more biti, razen če se tip vrne nazaj. Očitno mu je nekdo odpiral vrata ko je cvrl krofe :)

štainkul (nepreverjen)

Nove volitve ne bi nič pomagale, nobenega preboja ne bo, razen če dobi desnica prepričljivo večino.....Z levimi ga pa ni boga, da bi lahko Slovenija prosperirala , prišla med najbolj razvite in bogatejše, za kar ima sicer predispozicije. Ga ni boga, da bi z levo paradigmo kdaj to dosegli, na tem planetu ne. Se je to pokazalo že po vsem globusu zemeljskem vsaj milijonkrat. To je kot da bi hotel zgraditi konkurenčno potniško letalo na premog...s premogom to enostavno ne gre. Kot ne more Slovenija z levimi v prvo ligo.....enostavno ne gre......Fiziki bi rekli, da imajo levičarji daleč premajhno "kalorično" vrednost...., kot recimo premog za pogon reaktivca....

The end (nepreverjen)

Problem pri zarukanon slovenskon ljudstvi je to, ka ne locijo, oziroma ne poznajo prave desne in leve politike. To ka se pri nas deklarira za levo pa desno s ten nema nikse veze. Malo po svejti poglednite, nej samo Janso pa Meseca poslusati. Vecina razvitih drzav po svejti je napredovala zaradi musunge leve in neoliberalne politike. Kak oblast prevzamejo desni se zacne stagnejranje na 80% , prosperejra pa samo 20%. Malo okoli gledaj, nej samo nova 24tv.

In reply to by štainkul (nepreverjen)

joco. (nepreverjen)

mičo de zrihro šolstvo, več ne bo slovenščina materni jezik ampak prekmurščina

MADŽARSKA PRED… (nepreverjen)

PREČITAJTE SI TO SLOVENSKI KOMUNISTI IN LEVIČARI, A VAS MADŽARSKI USPEHI MOTIJO ?????
Madžarsko gospodarstvo na račun močne rasti v zadnjem četrtletju lanskega leta in izboljšanja bonitetnih ocen ostaja med najbolj uspešnimi v Evropi. Rast v zadnjem četrtletju je presegla vsa pričakovanja analitikov, z 4,5-odstotno rastjo je namreč presegla pričakovano rast v višini 4,2-odstotka, celoletna rast pa je bila kar 4,9-odstotna.

SOBOTAINFO - PANIKA (nepreverjen)

POPOLNA PANIKA NA SOBOTAINFO, UBOGI OD MURE SPLOH NIČ NE PIŠETE.

čarni vrag (nepreverjen)

Nas pravzaprav vodijo tuji plačanci in saboterji. Drugače si vseskup nemreš zamisliti. Mafijaši iz cele bivše juge pri nas perejo pejneze in kupujejo banke, še nej uničene fabrike in hotele. Ovomi hrvaškomi lopovi Todoriči smo sami dali kredit, ka je "kujpo" Mercator. Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, ka za ilegalne migrante nega azilnoga postopka in se jih deportira nazaj na Hrvaško. V naši kao državi je vsaki tuji kriminalec več vreden kak domači ka dela in plačuje davke, ka ta banda lejko laže in kradne.

Ovce (nepreverjen)

To glede tujih mafijasov pa pranja denarja mas prav, v SDS majo s ten najvec izkusenj.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Fonzi (nepreverjen)

Bravo administrator. Dal sem link do poudarkov iz koalicijske pogodbe. Da ne komentirajo na pamet. Kaj je narobe?

corona-corona (nepreverjen)

Nede meni nekši Janša - tvorec ZUJF-a gučo, ka de delo za mojo BLAGINJO! Za svojo ja, za mojo nikak!!
Sicer pa: v času korona virusa smo dobili korona-vlado. Drugega si niti ne zaslužimo - pravzaprav, niti nemamo!!
Tudi Cila nemre iz plujč napraviti pljučne pečenke!!!
Dobro se prijmimo za denarnice!!! Scerani prihajajo ponovno k koritu!!
Mislim, ka bo opet naborniška vojska pa novo rundo patrij mo nabavili!!

teta pehta (nepreverjen)

Imaš prav. Nismo še pozabili ZUJF. Sicer se pa v Ljubljani za v petek že pripravlja prvi protestni shod proti tej vladi. Ne vem, kako ne skapirajo, da jih ljudstvo NOČE !!!! Še glasovanja ni bilo in so že prvi protesti. Kaj šele pride, če bo res izvoljena ta vlada?
Sicer prihaja pomlad in topleje pa bomo šli na ulice.

VRANA (nepreverjen)

ZUJF je bil fantastičen in potreben !!! Tudi za JS bi morale veljati neke norme, ne samo posedanje in štrajkanje, močan sindikat,.... Levico volijo voluharji JS, brezdelneži,.... Ljudje iz gospodarstva volijo desno!! In gospodarstvo je gonilo države, ne birokrati, "preobremenjeni" školniki, nikakor noben prisesan na državne jasli, nedotakljiv....

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

Junaki123 (nepreverjen)

Vejcoga bulshita je v pogodbo se niti ena vlada nej napisala. Samo ka spoumnin gastarbeitere.... na oblast prihaja palik tisti keri van je ukino olajsavo in morete zdaj doplacati davek v sloveniji. Vüpan ka njemi ne ploskate. Pa se za penzioniste.... vasa stranka se je palik specala s clovekon zaradi keroga nemate visjih pokojnin. Vüpan ka tüdi vij ne ploskate.

janez b (nepreverjen)

Že čutim njihovo roko v mojem žepu.

VRANA (nepreverjen)

Ja, kot gospodarstvo čuti roko v svojem žepu sedaj. Dohodninska lestvica je perverzija v Sloveniji. Lačni hranijo site !!!! Upam na konkreten ZUJF, razbremenitev gospodarstva, zmanjšanje JS, zmanjšanje vmešavanja države, birokracije,.....

In reply to by janez b (nepreverjen)

corona-corona (nepreverjen)

Vrana, ka tij misliš, ka JJ nema rad penez, kak v službi, tak doma (razbremenitev gospodarstva) - ka ti misliš, ka de on ukino davke? Malo morgen, še davek na premoženje bomo cuj dobili.
Sicer pa, v koalicijskoj pogodbi imajo:
- skrajšanje čakalnih vrst
- ukinitev dopolnilnega zdr.zav in prureditev ZZZS
-zakon o dolgotrajni oskrbi
- brezplačen vrtec za drugoga, tretjoga, štrtoga .... kelko Slovencov ma 5 fačokov?? Komu je to namenjeno??
- ........................................
- kadri: Počivalšek je veselo svojo rit nastavo, samo ka de doubo slovenski hotelirski holding. Za to bi se "skurvo" s samin vragon! Po moje je pa: či šče biti najvekši slovenski hotelir, se naj zgledne po Batageli, pa si naj enoga, dva, tri, za mojo volo štiri ali pet hotelov kupi, pa te je naj ma, nej ka bi z luckin kur.on po krplivak mlato!

PA KA NIŠČE OD VAS NEMA TOGA OBČUTKA, ka nas lepo vse za somare majo???

Zdr. minister Gantar? - pa ka te je nej že odstopo, ker kao "nika nemre napraviti"? Zdaj de pa te lejko??
Van poven, nede dugo, ka te točili britke skuze za Serpentinškon!!! Komedijant je bar nika nej delo, kar pomeni, da tudi škode narodi nej delo. Zdaj te pa vidli, kda de prepotentni JJ nazaj prišo??
Aj, nemo več napovidavo, v par mejscaj de van vse jasno, razen ovin z najvekše sekte, ka gojijo lik i delo velikega vodje.

VRANA (nepreverjen)

Ka majo politiki radi pejneze, pa delajo izključno samo za SEBE, je dejstvo. Čisto vsi, od prvega do zadnjega!!! Pa vendarle morajo zaradi naslednjih volitev nekaj narediti, da ostanejo pri koritu. Levi dajejo bombončke JS, brezdelnežem, raznoraznim nekoristnežem -desni pa dajejo gospodarstvu. Po tej čisto preprosti logiki je boljše dati gospodarstvu, ker oni edini nekaj ustvarijo-vsi ostali samo trošijo. Pa daleč od tega, da jih ni treba, vendar roko na srce-dosti prevelika je množica na državnih dudah. Socialni transferji, pomoči, javne službe,.... se izigravajo na veeeeeliko
Kar se tiče davkov-seveda, obdavčen bo še zrak na koncu (in sploh se ne hecam!!!). Registrirane in obdavčene mačke in psi,... raznorazna sranja bodo obdavčena... Seveda, pujse pri koritu je treba nahraniti, JS, birokracijo, voluharje, brezdelneže, vse nekoristneže je treba nagraditi, ker "imajo pravice"...

In reply to by corona-corona (nepreverjen)

naprej (nepreverjen)

ka nede že idnouk kunec tej Antijanša histeriji.....či je pa Cerar odstoupo, pa zdaj še Šarec -či tej pač nemrejo, naj prijdejo drugi!

In reply to by corona-corona (nepreverjen)

teta pehta (nepreverjen)

Točno corona kot si napisal ! Za vse, kar so napovedali je treba nekje vzeti denar. Samo DeSUS ima predlogov za 2 milijardi. In oni bi davke znižali? Še povišali jih bodo, če hočejo izpeljati kakšen projekt.
Le si pravo corona. Še jokali bomo za komedijanton.

čarni vrag (nepreverjen)

Mladina
@SpletnaMladina
· 7h
V petek v Ljubljani protesti proti koaliciji sovraštva.

Organizatorji shoda, ki bo potekal od sedeža SMC do sedeža DeSUS, sporočajo, da politika SDS temelji na sovraštvu: do soljudi, okolja in kulture.

"Vsi na ulico! Vsi pred SMC! Vsi pred DeSUS!"

Mafijska Mladina že poziva na proteste. Težko de s to bando. Oropali so banke, zato so puni pejnez.

Vipko
Truplo

To je neverjetno, kaj vse se sliši tako po gledljivih medijih in bere tu in podobnih medijih!
Pa kaj je vam ljudje? Da je prejšnja vlada odstopila ni noben unikum v svetu. Se zgodi. Ne bom pisal kaj posebno pikrega, tokrat so moje misli usmerjene v dogajanje nekaj dni nazaj in v prihodnost.
Torej, imamo ustavo in zapisano (verjetno je to v njej?) postopke, kako priti do nove vlade brez predčasnih volitev. Nekako se je iskristalizirala ideja, da nekateri lahko pač skupaj potegnejo voz naprej. Če bo šel naprej, bomo videli. Če bodo dolgo in uspešno skupaj vlekli, prav tako. Zakaj taka panika? Samo zato, ker bo SDS nekako vodilna v tej vladi? A imajo pravico vladati samo leve, kar povejmo naravnost, stranke z čaščenjem komunistične preteklosti? A mislite, da bo sedaj uveden verouk v šole in podobne zadeve? Verjetno Janša res ne bo šel na proslavo na Primorsko, dočim bo težko šel Počivalšek na kakšno proslavo Zbora za republiko ali podobna srečanja. En levo, en desno, ob koncu dneva pa se lahko srečata kje na kavi ali pivi, saj je vseeno. Pametni se vejo kaj dogovoriti, čeprav eden vidi neko zadevo vijolično, drugi pa npr. kockasto.
Če bodo držali besedo, kaj se bo spremenilo? Če vse, kar obljubljajo bo nekje zmanjkalo denarja, to zagotovo. Kje ga bodo dobili? Če bi odločal samo Janša, potem verjetno ne bi takoj po koncu vsakega štrajka ali napovedi le tega odpiral mošnjo, kakor so to delale zadnje vlade, predvsem pa Pahor in Batušekova.
Ker bodo odločali skupaj se lahko hitro zgodi, da se ali skregajo, ali pa pridejo do kakšne pametne rešitve. Pri prejšnji vladi smo samo poslušali govoričenje Šarca, kako dobro delajo, se dobro razumejo, vse odločitve sprejemajo soglasno. Kako so delali smo videli. Vsa nasprotja v kakšnem vprašanju se lahko na koncu iskristalizirajo v pametnem kompromisu. Da so v prejšnji vladi na trenutke butasto vztrajali vsak na svojem bregu, smo videli. Tudi posledice.
Upam pa, da kakšne privilegije ukinejo, kot so marsikatera nezaslužena borčevska penzija, še bolj pa tisti dodatek v znesku eur 1.500 za akademski naslov. Takih imamo okrog 80, dočim celotna Francija okrog 40 oz. polovico manj. To je podatek izpred nekaj let. Verjetno se ni kaj prida spremenilo? Zato se niti ne čudim, da so "akademiki" zagnali tak vik in krik in se spravili pisat peticijo. Seveda se bojijo, da poleg plače ne bi prejemali še tega zneska. Saj ubogi, kakor so, živeti ne bodo mogli, a?

Nikdar (nepreverjen)

Vrtec in dodatki za vse enako!! se spomnin da sva z ženo , oba delavca na minimalcu, vec placala za vrtec kak pa moji znanci stere so se znasli pa so se nej porocili, kao samohranilci, pa kao privatniki prikazovali minimalen dohodek, Pa se vecje dodatke so dobivali. Tak da me je enkrat moja mala hcerka prosila naj ji razlozim zakoj ona tak malo dobi, sosolka, doma vsega polno, bogatasi, pa dvakrat vec. Pa enjajte z ten saganjon pred JJ, delavcom nam je tak vseeno sto de vodo drzavo, tak so nas ze na kolena spravili. Pa enouk enjajte motati levi pa desni, za mene so vsi isti, leva stranka pa je edino ena, kak sem zdaj opazil, to ima tudi v imenu, v času brezobzirnega kapitalizma so se potrudili in uredili minimalno placo in dodatke,

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice