Najnižja osnovna plača za delavce v turizmu se bo dvignila za 10,25 odstotka, regres pa se bo v primerjavi z lani povečal za 100 evrov in bo tako znašal 1150 evrov.

Predstavniki turističnega gospodarstva in Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije so podpisali aneks k panožni kolektivni pogodbi, s katerim bo prišlo do dviga plač v dveh korakih. Prvi dvig plač za 5 odstotkov bo izveden marca. S 1. junijem, torej na začetku glavne poletne turistične sezone, se bodo plače dvignile še za preostalih 5,25 odstotkov, poroča STA.

Hkrati so z aneksom h kolektivni pogodbi določili tudi višino regresa, ki bo letos izplačan v višini 1150 evrov, kar pomeni 100 evrov več kot v letu 2019. 

Cilj je dvig kakovosti v turistični dejavnosti

Letos se je v celotnem gospodarstvu dvignila minimalna plača z 886,63 na 940,58 evra bruto. Ob tem se je spremenila tudi definicija minimalne plače, ki po novem ne vključuje dodatkov. Prav v turizmu in gostinstvu veliko zaposlenih prejema minimalno plačo.

Podpisniki aneksa so po poročanju STA ob tem dejali, da na ta način izkazujejo, da se zavedajo potrebe po dodatni motivaciji zaposlenih v turizmu in gostinstvu, ki so osnova za dvig kakovosti v tej dejavnosti. 

Zaradi pomanjkanja kadra, neugodnega delovnega časa, težkih pogojev dela in slabih plač, so poklici v turizmu in gostinstvu vse manj zaželeni in odvisni od študentske delovne sile. To pa se ne sklada s cilji strategije razvoja slovenskega turizma glede višje cenovne in kakovostne ravni.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko. S (nepreverjen)

V Moravskih Toplicah v termah 3000 so delavci dobili samo dodatek do minimalne place. Vse ostale dodatke so jim zaracunali na stare bruto place. Toliko o vecjih placah....

žganica (nepreverjen)

Res je bil samo dodatek in ta dvig plač....ta dvig bo SPET manjši od minimalne plače. Ko se minimalna plača dvigne, potem nam sindikalni "izborijo" dvig in potem je plača še vedno pod minimalcem, zato pa mladi vsi grejo

Starejše novice