Slovenska minimalna plača trenutno znaša 748 evrov, v Luxsemburgu za dobrega tisočaka več. Osem odstotkov zaposlenih v EU živi pod pragom revščine.

Eno izmed ključnih področij nove vlade bodo tudi pogajanja s socialnimi partnerji, predvsem s sindikati. Tema razgovorov bodo tudi minimalne plače, ki se trenutno v Sloveniji gibljejo okoli 750 evrov bruto, medtem pa minimalna plača v Luksemburgu znaša 1750 evrov.

Minimalna plača je pred desetimi leti v Sloveniji znašala slabih 390 evrov bruto. Z novim zakonom o minimalni plači se je le-ta v pričetku lanskega leta dvignila na 734 evrov, letos pa znaša dobrih 748 evrov bruto. Minimalno plačo je julija 2011 prejemalo 45 tisoč delavcev.

Poglejmo koliko znašajo minimalne plače v drugih evropskih državah. Najvišjo minimalno plačo beležijo v Luksemburgu, kjer ta znaša skoraj 1760 evrov. Višje minimalne plače, kot v Sloveniji pa v evroobmočju prejemajo še v Španiji, Grčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Nizozemski, Belgiji, Irski in že omenjenem Luksemburgu. Najmanjše minimalno plačilo imajo sicer v Bolgariji, kjer ta znaša le 122 evrov. Podatki Eurostata zajemajo 22 evropskih držav.

EU: Osem odstotkov zaposlenih pod pragom revščine

Dvigu minimalne plače, ki se je pri nas lani povišala za 22,9 odstotka, so nasprotovali predvsem delodajalci, ki so opozarjali na porušenje plačnih sistemov v podjetjih, kjer je večina delovnih mest z nizko dodano vrednostjo. Statistični podatki v nadalje prikazujejo, da tudi zaposlitev na varuje zaposlene pred revščino, saj osem odstotkov delavcev v EU živi pod pragom revščine.

OECD bi omejil zviševanje minimalca

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije s Semoličem na čelu je nedavno pozvala vlado k uskladitvi minimalne plače s pragom tveganja revščine. Najmanjši zajamčeni dohodek bi naj znašal 821 evrov bruto oziroma 593 evrov neto. Med zadnjimi priporočili Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj OECD za Slovenijo pa je tudi omenjeno omejevanje zviševanja minimalne plače, o kateri menijo, da je previsoka.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
just_a_cook

Ni vse v plači ampak v primerljivih življenjskih stroških, ki nato postavijo nek primerljiv prag revščine.

komentator

Imaš prav, ampak v luxemburgu je vse ceneje kot pri nas. Vseeno smo pa lahko srečni saj krepko prekašamo afganistan pri minimalcu

maxxx

BDP na prebivalca v Sloveniji lani dosegel 87 odstotkov povprečja EU,
v Luksemburgu pa 283%.

just_a_cook

vseh cen nimamo ravno enakih npr. m2 stanovanja, ipd. To je nekajkrat višje kot pri nas.
http://www.globalpropertyguide.com

Spy

Primerjava z Luksemburgon je totalno neprimerna in nesmiselna. Luksemburg je po večini kazalnikov gospodarsko najrazvitejša država na svejti.

BDP (PKM)- Luksemburg ocena 2006
- skupaj: 32,6 milijarde USD (97.)
- na prebivalca: 68.800 USD (2006) (1.)

Spy

Svadi me pa kda vidin ka majo recimo v Grčiji višjo minimalno plačo kak prinas, mi jin pa pošilamo lepo peneze doj...

just_a_cook

če vključiš nam primerljive države (češka, portugal, slovaška, ipd), se vidi, da smo v drugi polovici leta 2009 naredili kvantni preskok. Takšne stvari tržno v ekonomiji ne gredo, vidi se poseg politike. Rezultat je znan.

Vipko
čevapčič na ražnje

748 evrov? Če bi ge zaslujžo tau vsoto, bi že đufko od veselđa a.k.a ge san že dugo dugo nej 700 ojro držo v rokaj, tau so za menej sanje, sanje tamo daleko .. :)

Daddy_Cool

just_a_cook so pa lepa popotnica za naslednje volitve. Samo kakšno leto pa pol ali dve leti kasneje bi mogli dvigniti minimalca.

Daddy_Cool

Z drugimi besedami nema veze ka takšen dvig minimalnih plač pomeni za gospodarstvo, važno je ka de nas plebs meu rad.

SVIK

@čevapčič, pa si se kdaj vprašal, da za 700,00 € moreš tudi nekaj narediti? Sam nimam kaj jamrati ker dobim za svoje delo pošteno plačilo. Sicer pa "rauraši" srečo prinašate.

Vipko
čevapčič na ražnje

.. če me boš kje videl, se pridno primi za gumb pa bo .. http://tinyurl.com/c42ow8u .. :)

marjetica

Naš minimalac je kot menstruacija. 5 dni ga maš, pol pa se lahko jebeš.

Plemeniti

Tisti, keri minimalca v petih dneh zagoni, si večje plače tak ali tak ne zasluži. Treba si je obuti čevlje, ki ti niso preveliki.

marjetica

Plemeniti, ti pri mami živiš? :)

SVIK

@čevapčič, pokojni dobrotnik z Negove Ivan Kramberger je bil dimnikar, pa glej kako je končal življenjsko pot. Glede na tvoj stil življenja brez dlake na jeziku si na pravi poti, da postaneš žrtev ali pa čudež :)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. good point .. :)

.. no, tak mo pravo .. ge mo žrtev revščine .. samo zdaj ne ven, če v naslednjon enon lete ali v 5 letih ali desetih .. no ja, upam, ka se še nemo 10 let klau v srmaštve, te san rajše zdaj včasek žrtev, ne da se mi več, 30 let srmaštva folga .. ;)

.. zdaj pa ka bi se pri meni kakšen finančni čudež zgaujdo a.k.a ka bi mi uspel preboj iz te težke revščine in 30 letne agonije, pa san vedno bole pesimističen .. ;)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice