Nagrada Zlati kamen se je v slovenskem prostoru uveljavila kot oskar za slovenske občine.

Nagrado Zlati kamen prejmejo občine kot priznanje za razvojno prodornost. Pri tem se posebej osredotočajo na aktivnosti – na inovativne in spretne razvojne prijeme, ki lahko veljajo kot primer dobre prakse in ki lahko pripeljejo do večjega razvojnega preboja.

Uporabljajo kvantitativna in kvalitativna merila

V postopku izbora pretresejo vsako leto vseh 212 občin. Pri ocenah uporabljajo kvantitativna in kvalitativna merila, na koncu pa ima zadnjo besedo Strokovni svet Zlatega kamna. To je neodvisno in strokovno telo, ki ga tvorijo priznani strokovnjaki s treh univerz in prakse.

V slovensko ISSO raziskavo je vključenih več kot šestdeset ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki merijo razvojni napredek slovenskih občin na osmih področjih:

demografija, učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobraževanje, življenjski standard, socialna kohezija s politično kulturo in okolje. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo dober pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave.

Pripravljenost občin na prihodnost

Vsako leto ima izbor poseben poudarek, rdečo nit. Letos je to pripravljenost občin na prihodnost: kje so občine znale najbolje integrirati sodobne tehnologije v razvoj kraja in kje so razvoj zasnovali tako, da kar najbolje odgovarja na glavne izzive prihodnosti v naravnem in širšem družbenem okolju.

Finalistke za nagrado Zlati kamen 2020 bile občine: Kranj, Jezersko, Idrija, Domžale, Krško, Trbovlje, Slovenske Konjice, Velenje, Cerkvenjak, Maribor, Murska Sobota.

Zakaj se je Murska Sobota uvrstila v izbor?

Murska Sobota je v zadnjih letih glede na merljive kazalnike naredila razvojni preboj, ob tem pa utrdila vlogo regionalnega središča. Dva projekta, ki – ob vseh drugih učinkih – precej krepita položaj regionalnega središča, sta regijski promocijski center Vrata Pomurja (ali Expano) in temeljita revitalizacija mestnega središča. Ob tem so v Murski Soboti med vodilnimi kraji pri nas, ko gre za projekte trajnostne mobilnosti. Murska Sobota je – če upoštevamo merljive kazalnike - naredila v zadnjih petih letih pravi razvojni preboj: glede na indeks razvoja ISSO je napredovala s 197. (2015) na 71. mesto.

Nagrado Zlati kamen 2020 za najbolj razvojno prodorno občino je letos prejela Občina Idrija.

Regijske zmagovalke nagrade Zlati kamen 2020 so:

  • Zahodna Slovenija: občina Idrija
  • Osrednja in jugovzhodna Slovenija: občina Trbovlje
  • Regija od Koroške do Posavja: občina Krško
  • Vzhodna Slovenija: občina Maribor

Letos so na konferenci podelili še nagrado občina zdravja, ki jo je prejela občina Tolmin, nagrado lokalni skupnosti prijazno podjetje, ki jo je prejelo podjetje Plastika Skaza d.o.o., posebno priznanje Zlati kamen, ki ga je prejela občina Jezersko, In sicer kot majhna občina, ki močno izstopa po spretnem in inovativnem razvojnem modelu in jasno stremi v prihodnost.  

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Res čudno Sobota se razvija na vseh nivojih rapidno.

Joužek22 (nepreverjen)

Razvija se rapidno v rikverc.

In reply to by . (nepreverjen)

Jajaj (nepreverjen)

Kako MS ni dobila vsaj pa vsi ki so v sorodu z ljudmi v obbcinski upravi imajo delo kot navadni delavci in tudi tisti ki imajo svoje firme vsi imajo delo 🤔🤔🤔

skala (nepreverjen)

Zlati kamen se plača. Sobota je dala premalo pejnez. Tak tau ide. Nešče slujži na nimakaj.

someone1 (nepreverjen)

Neverjetno. Sobočanci ne nucamo zlatoga kamna. Nucamo pametno vodstvo, kero je sposobno v Soboto pripelati industrijo in razvoj. (postavitev EXPANO-ja pač neje razvoj) Čestitam Idriji kelko znan majo tan nekaj močnih firm. Sobota bi si lejko vzela Idrjio za vzgled.

Pika poka (nepreverjen)

Jezoš marija , ka mo pa te zdaj brez kamna , včasi začati novo kamešnico kopati.

Bum (nepreverjen)

Ka v Sicheldorfi so že čuli za to prestižno nagrado ?

Indigo1 (nepreverjen)

Vsaj v konkurenco smo prišli, po letih in letih teme pod Štihecon! Daleč najslabši županom v Sloveniji!

Starejše novice