Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) sta bili stopnji tveganja revščine in socialne izključenosti lansko leto nižji kot leto poprej, prva za 1,3, druga pa za 1,8 odstotne točke. Prva je tako znašala 12 odstotkov, druga pa 14,4 odstotka.

Po podatkih raziskovanja Življenjski pogoji (SILC) za lansko leto je bila stopnja tveganja revščine v Sloveniji 12-odstotna. Tako je približno 243.000 prebivalcev Slovenije živelo z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, kar je 25.000 manj kot v prejšnjem letu.

Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je znašal 8440 evrov, mesečni pa 703 evre. Prag tveganja revščine za štiričlansko družino, sestavljeno iz dveh odraslih in dveh otrok, mlajših od 14 let, je znašal 1477 evrov na mesec, za dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa 1055 evrov na mesec.

Stopnja tveganja revščine se je tako glede na prejšnje leto znižala za 1,3 odstotne točke, prag tveganja revščine pa se je zvišal za 494 evrov na leto. Na Sursu navajajo, da gre pri izračunu za dohodke, prejete v letu 2018.

243.000 oseb pod pragom tveganja revščine

Med osebami, ki so prejemale nižje dohodke od praga tveganja revščine, je bilo 90.000 upokojencev oziroma 18,2 odstotka vseh upokojencev. 40.000 je bilo delovno aktivnih, 40.000 pa jih je bilo brezposelnih oziroma 43,6 odstotka od vseh brezposelnih.

41.000 oseb, ki so živele pod pragom tveganja revščine, je bilo mladoletnih otrok, 32.000 pa je bilo drugih oseb oziroma 18,9 odstotka od vseh nezmožnih za delo, gospodinj, študentov, drugih neaktivnih in nerazvrščenih oseb.

Na Sursu še navajajo, da so pomemben dejavnik zniževanja revščine socialni transferji, vključno s pokojninami. Ob neprisotnosti transferjev, bi bila stopnja tveganja namreč 22-odstotna. Če bi od dohodka odšteli še pokojnine, pa bi se ta zvišala na 39,2 odstotka.

Komentarji (12)

inokss (ni preverjeno)

SOBOTAINFO, KAJ NETE VEC PISALI VSAKO DRUGO ZADEVO O KORONI???
nic vec moderno?
resno ste primitivci, vred z vasim vecnim.bluzicom na mopedi

Keri?? (ni preverjeno)

Keri je te to vecni bluzic na mopedi?

In reply to by inokss (ni preverjeno)

Zakaj pa berete (ni preverjeno)

Zakaj potem bereš, če ti ni všeč ne komentar ne novinar?

In reply to by inokss (ni preverjeno)

tuncika

Odpovejte financiranje nevladnikov (približno ena milijarda evrov) in problema ne bo več...enostavno

Sobočanec123 (ni preverjeno)

In ukinite tistih sto nepotrebnih državnih agencij, ki so same sebi namen.

In reply to by tuncika

Bonge (ni preverjeno)

Dodaj še 400 milijonov letno ki se pokrade v zdravstvu z naročili prek posrednikov pa de še boukše.

In reply to by tuncika

Bonge (ni preverjeno)

In 200 milijonov kere je pokradla nova vlada v prvem mesecu vladanja.

In reply to by Bonge (ni preverjeno)

Bonge (ni preverjeno)

To je nič proti okoli 3 milijardam letno ki poniknejo v dražavi zadnjih 25 lejt ka ste komunisti na vlasti.

In reply to by Bonge (ni preverjeno)

Lulu2 (ni preverjeno)

Pa vedno več lidi de tak! Še tri generacije do vračale dug, keri je nastal v časi korona virusa. Revščina se ustvarja od let 91 naprej, a mi vsi skup to fajn spremlamo, ne naredimo pa nič.

Bonge (ni preverjeno)

Ne sekejrajte se, zdaj je Jansa nastavo svojoga cloveka za vodjo statisticnoga urada. Naslednji teden vec nemo meli lacne dece.

Bonge (ni preverjeno)

Debele , lačno deco mamo zaradi taķših parazitov in lažovov kak se tij. Če be se vij vö spouvale bi mij že pred Avstrijof bilij.

In reply to by Bonge (ni preverjeno)

goostt (ni preverjeno)

V Sloveniji 41 tisoč otrok živi pod pragom tveganja revščine
ne to ni pri nas, smo socialna država, vsi izvoljenci ljudstva delajo le za "ljudstvo", a ni to zelo podobno Venezueli ??

Starejše novice