Nižji predeli Slovenije so že nekaj tednov oviti v meglo, ki jo sončni žarki le redko preženejo. V več krajih se soočajo z onesnaženostjo zraka z delci PM10, tudi v pri nas.

Zrak je v času kurilne sezone v Sloveniji onesnažen, še posebej so problematični delci. Gre za mešanico trdnih in tekočih snovi, razpršenih v zraku. Njihova glavna sestavina je ogljik, na katerega so vezane različne škodljive snovi, kot so na primer strupene kovine, organske spojine.

Delci so različnih velikosti. Od saj, ki jih vidimo s prostim očesom, do najmanjših ultrafinih nanodelcev. Od velikosti delcev je odvisno, kako globoko v dihala prodrejo in kakšne posledice povzročajo, pojasnjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. 

Najmanjši delci prodrejo najgloblje do pljuč in gredo naprej v kri. Manjši kot so, dlje v telo prodrejo in bolj so škodljivi.

Ob temperaturnih inverzijah prekoračitve dopustnih koncentracij škodljivih snovi v zraku pogoste

Zaradi temperaturnega obrata ali inverzije pa je občutek zadušljivosti zraka v zadnji dneh nekoliko močnejši. Trenutni podatki za Mursko Soboto sicer še niso dovolj visoki za preplah, a dejstvo je, da se v brezvetrnih zaprtih kotlinah temperaturna inverzija odraža tudi v povečanem onesnaževanju. 

Prav zimski meseci - december, januar, februar in tudi marec - so meseci, ki so v štajerski prestolnici najbolj obremenjeni z delci PM10. V Mariboru je onesnaženost z delci PM10 zadnje dni zmerna, v večernih urah celo presega mejne vrednosti.

Strokovnjaki opozarjajo, da je 24-urna mejna koncentracija PM10 za varovanje ljudi, ki znaša 50 µg/m3, lahko presežena največ 35-krat v koledarskem letu.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je merilna postala Murska Sobota center v lanskem letu zabeležila 42 preseganj.

24-urna mejna koncentracija PM10 za varovanje ljudi 50 µg/m3 je lahko presežena največ 35 krat v koledarskem letu (vir: ARSO).
Vir: ARSO

Še primer. V nedeljo so merilni instrumenti v Murski Soboti zaznali vrednost delcem PM10 v zraku 17 µg/m3, včeraj med med 13. uro in 14. uro 31 µg/m3. Danes lahko po napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje pričakujemo nizko onesnaženost zraka z delci PM10.

Povprečne urne koncentracije onesnaženosti zraka lahko spremljate na tej povezavi.

Vir: ARSO

O delcih PM10

Analiza virov PM10 kaže, da je vzrok onesnaženja z delci večinoma cestni promet, predvsem v prometno bolj obremenjenih urbanih središčih, v slabo prevetrenih kotlinah pa so pomemben vzrok onesnaženja tudi izpusti iz kurilnih naprav ter industrijskih virov. 

Delci vstopajo v telo prek dihal. V dihalih sprožijo oksidativni stres in vnetje, večjo odzivnost dihal, kašelj in oteženo dihanje.

Onesnaženost zunanjega zraka prvi okoljski vzrok smrti zaradi raka

Izpostavljenost povišanim koncentracijam delcev je povezana z večjo obolevnostjo otrok zaradi astme in dokazano povzroča pojav pljučnega raka. Mednarodna agencija za raziskave raka je onesnaženost zunanjega zraka in delce PM uvrstila v 1. skupino, to je med dokazano rakotvorne snovi za ljudi. 

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je zaradi posledic izpostavljenosti onesnaženemu zunanjemu zraku v letu 2016 po svetu umrlo 4,2 milijona ljudi. Onesnaženost zraka je prvi okoljski vzrok prezgodnje smrti v Evropski uniji.

Manjši ko so delci PM, bolj kvaren je njihov učinek na zdravje. Drobni delci namreč brez težav prehajajo skozi membrane celic neposredno v krvni obtok ter se tako s krvjo razširijo po celotnem telesu. 

Vsem prebivalcem, zlasti ranljivim skupinam - dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki, ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča upoštevanje naslednjih priporočil:

- Redno spremljajmo obvestila in napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje o kakovosti zraka in upoštevajmo Priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka.
- Bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod.
- Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem.
- V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč. 
- Če imamo vgrajene ventilacijske sisteme, moramo v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre.
- Bivalne prostore učinkovito prezračimo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico).
- Bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične  napore  zmanjšati.
- Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Še en plačan prispevek novinarjev, kako dvigovati krvni pritisk Sobočanov. Samo Sobota...….Sobota, pa saj nismo na Kitajskem ali v Indiji...
Raje pišite zakaj je tako... vzroki..

Tranzitna pokrajina (nepreverjen)

Kar je za vso državo uredil Janša. To je bilo pred tem, ko šel v zapor, to bilo, ko smo mu slepo verjeli, da gremo samo navzgor.

In reply to by tuncika

BOLAN (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

KAJ TI SI ZELO BOLAN, JANŠA TE PREGANJA ŠE MED SPANJEM, MORAŠ BITI ŽE NEKAJ KRIV PA TE MUČI. SICER PA TELEBAN ZABITI JANŠA JE VLADAL 6 LET 24 LET PA KOMUNISTI PA ČE BI HOTEL V TEH 6 LETIH NI MOGEL TOLIKO ZAJEBATI KOT SO KOMUNISTI V ZADNJIH 24 LETIH

In reply to by Tranzitna pokrajina (nepreverjen)

grthrth (nepreverjen)

že 10 lejt ga nega na oblasti ka so sami levičari pa še vedno na njega drkate

In reply to by Tranzitna pokrajina (nepreverjen)

rakican? (nepreverjen)

Kje je merilna postaja za merjenje delcev?

čarni vrag (nepreverjen)

Pri Kmetijski šoli Rakičan. Z glavne ceste proti severu. Vidiš ograjo in dva zabojnika.

In reply to by rakican? (nepreverjen)

FranzG (nepreverjen)

Enako škodljiv kot je šerif na občini, zelo...

Vsi šerifovi (nepreverjen)

Z njim v istem kompanjonu, so še bolj škodljivi. Delati mora kot mu narekujejo, če ne bo letel s svojega stolčka.

In reply to by FranzG (nepreverjen)

df (nepreverjen)

PREVERITE KAK FEJST SMO ZABITI NA SOBOTAINFO.

zvodnik milan (nepreverjen)

mamat ti je zabita
z drisko polita
mastna kot kremšnita

In reply to by df (nepreverjen)

-df ! (nepreverjen)

Ta portal vam omogoča, da izrazite svoj gnev. Morali bi vedeti, da je bila Murska Sobota že pred leti najbolj onesnažena. Vetrovi, teh je večinoma vzhodnih, ves smog zanesejo še na okoliške vasi. Tako se zgodi, da je do Borejec (Černelavec, Veščice, Kupšinec) še zrak bolj onesnažen. Noršince varuje gozd, Mlajtinci lahko zadihajo v popolnoma čistem zraku, razen, ko piha zahodnik.

In reply to by df (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

to si pa pametno napisal
Ti bi leiko bil župan

In reply to by -df ! (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Ite na goričko delat dihalne vaje, pa krčevko sebof zemte, ka de lejko malo trnje vö kopali. Ka ste se pa si v soboto odvlekle, goričko se pa zarašča.

Sobočan123 (nepreverjen)

Mislim, to je že smešno. V Evropi imamo najnižje emisije na svetu, mediji pa non stop tulijo, da je konec sveta ker si ogrevamo hiše. Malo si mediji poglejte kakšno je bilo stanje v Soboti 30, 35 let nazaj, ko je cela Sobota kurila na premog. Ti PM10 standardi so za lase privlečeni in so namenjeni le izključno bodočim davkom na vsa kurilna sredstva.

kontra Sobočan… (nepreverjen)

prav ti dam SOBOČAN123 to sem že tudi jaz napisal lani ne vem keri mesec je bil ..... čudno, da nismo vsi crknoli 30 - 35 let nazaj, koliko smrdečega premoga se je tistega časa pokurilo....ali pa smo imeli srečo, da takrat ni bil PREMOGOVIRUS v POMURJU.

In reply to by Sobočan123 (nepreverjen)

tol. (nepreverjen)

Ta onesnaženi zrak je samo posledica kurjenja peletov .Peleti so največja nesnaga .

afta he (nepreverjen)

Ne peleti, lesni sekanci, mokri in smrdljivi zaradi plesnivosti.

In reply to by tol. (nepreverjen)

BOJK (nepreverjen)

Koji vas je vrag mantral, da ste se vsi z Goričkoga naplodili v Soboto, živeli bi na Goričkom tam je čisti zrak, ne pa vsi v Soboto ni vam bilo za delo na zemlji na Goričkem, boljše blok Sobota zdaj pa od dolgega časa ne veste kaj in vse norije zganjate, najbolj pa cveti kurvarija v tej socialnih blokih, socialna pomoč pa tak pride vsak mesec.

gospod Ford (nepreverjen)

Kurjenje na drva in pelete v mestu prepovedat.

Žiga 5 (nepreverjen)

Mislim, da je vsakemu normalnemu jasno, da v MS nekaj moramo ukrenit. Recimo:
- v novih stavbah dovoliti samo plin, top. črpalke, kurilno olje. Subvencionirat prva dva vira.
- posaditi več dreves in ohranit čim več obstoječih. Drevoredi ob vseh cestah kjer je to mogoče.
- dokončat vzhodno in zahodno obvoznico in tako tranzit spravit iz mesta
- več lokalov v centru mesta, da če imamo že slab zrak, se vsaj napijmo normalno

Sobočan123 (nepreverjen)

Prva dva vira (plin, toplotna), ki si ju omenil sta subvencirana že dolgo časa, ampak problem je v ceni energentov in starih, neizoliranih hišah brez novih modernih oken v katerih bi se naj kurilo s temi viri, kar je seveda neekonomično. Dokler ne bo resnih subvencij za izolacijo hiše in na okna se bistveno ne bo nič spremenilo.

In reply to by Žiga 5 (nepreverjen)

Sobočanc (nepreverjen)

Že ste dosadni s temi delci. Dokler do v prekmurju plače takšne kak so de narod kuril tisto ka de si lahko privoščil. In to so v večini trenutno drva.

Horgoš (nepreverjen)

In ko bomo ugasnili zadnjo individualno kurilno napravo, zrak pa bo še vedno onesnažen, kaj bodo rekli takrat?

kharma is a bitch (nepreverjen)

Ne razmin kak smo lejko preživeli, gda se je v Soboti kurilo izključno na premog. Narod je pa pepel po pločnikaj trosil gda je bila poledica. Zdaj pa pametni paničarijo za brezveze. Tudi eni pametnjakoviči v komentarih zgoraj redno modrijo tirate. Ka nete na debelo gledali gda do pa nekši novi davek uvedli na kurilne naprave.

Lpp (nepreverjen)

Nej čudo, ka mamo največo mrljivost v pomurje. Voda in zrak totalno v k....

kharma is a bitch (nepreverjen)

Daj daj, ne bluzi. Negda smo meli v Prekmurji ogromno velkih tovarn kere so na pune onesnaževale okolje, vsi smo na premog kurili, nišče je nej meo nikših filtrov in čistilnih naprav, kmetje so čisti strup po njivaj trosili, avtoji so na pune kurili in nej bilo nekših ekoloških motorov pa je bilo vse vrejdi. Zdaj so vse velke tovarne propadnole in ne onesnažujejo več okolja, vsi smo prešaltali na nekše ekološke kurilne naprave in toplotne črpalke, vse strupene kemikalije so kmeton prepovedali, avtoji majo razne filtre in eko motrje, vendar zdaj kao več nemremo živeti in mo vsi mrli zaradi nekše navidezne onesnaženosti. Kak van nešče na lejci možgane perej. Tou nemreš vrvati.

In reply to by Lpp (nepreverjen)

BB

Obstaja enostavna rešitev: država se naj odpove dajatvan za kurilno olje - pa mo vsi veselo küjrili na kurilno dale kak smo v časaj gda je bio v soboto čisti zrak pozimi ;)

car (nepreverjen)

Sobota je itak vsa zasrana, smrdi po izmečkih priseljenih iz vseh strani.KMETAVZERJEV.

Ferdooo (nepreverjen)

Kje naj preverim budale imbecilne sramotainfovske?!?

Dejstva (nepreverjen)

Dejstvo pa je, da se veca stevilo prebivalcev Murske Sobote kot tudi to da so place male in ljudje kupujejo najcenejso hrano... Posledica tega je da ljudi napinja in prdijo... Nic cudnega da smrdi v Soboti ce ljudi napenja in prdijo zunaj... Taka kolicina se nekje pozna in zavoha

Dejstvo (nepreverjen)

je česen in zelenjava. Po tem se prdi ! Če je zraven še meso, napinja tudi naslednji dan.

In reply to by Dejstva (nepreverjen)

Dejstvo (nepreverjen)

je česen in zelenjava. Po tem se prdi ! Če je zraven še meso, napinja tudi naslednji dan.

In reply to by Dejstva (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice