Tresla se je gora … Predlog proračuna v Občini Radenci v prvem branju le sprejet. Leljak ostaja na županskem stolčku, svetniki ostajajo zaskrbljeni.

Še pred dobrima dvema tednoma so v Radencih v zraku visele predčasne volitve. Roman Leljak je namreč na družbenem omrežju Facebook napovedal, da bo v primeru nesprejetja proračuna za letošnje leto zapustil županski stolček. Nezadovoljen z dogajanjem na seji Odbora za proračun, finance in premoženjske zadeve protestno celo ni prišel v službo. 

Toda strasti so se v vmesnem času pomirile. V minulih dneh so se svetniki, župan in občinska uprava uskladili glede osnutka proračuna, ki je naposled bil sprejet brez enega samega glasu proti.

Na 11. redni seji je predlog proračuna v prvem branju podprlo 13 članov občinskega sveta, dva sta se vzdržala, ena svetnica pa se je iz glasovanja izločila.

Od predčasnih volitev do sprejetja proračuna brez glasu proti

Spomnimo, da so svetniki Leljaku očitali, da jih ni seznanil ne s podrobnostmi proračuna ne z občinskimi načrti. Razpolagali naj bi le z golimi številkami, zaradi česar je izostala potrditev predloga proračuna s strani odbora za finance. Sejo občinskega sveta, sprva predvideno za 14. januar, so zato preložili za slaba dva tedna in se po več sestankih zedinili. 

Po aktualnem predlogu bo proračun z 11,6 milijona evrov prihodkov in 14,5 milijona evrov odhodkov najvišji v zgodovini radenske občine. Ob zadolžitvi za dober milijon in pol bodo sredstva črpali še iz lanskega preostanka.

Kar zadeva investicije je do razhajanj prišlo predvsem pri največjem občinskem projektu, gradnji 2,2 milijona evrov vredne športne dvorane ob Osnovni šoli Kapela. Nujno potrebni telovadnici svetniki ne oporekajo, vendar pa nekateri ocenjujejo, da je predraga in prevelika za 137 učencev. Slišati je bilo tudi zaskrbljenost zaradi stroškov vzdrževanja.

Med ostalimi investicijami, ki predstavljajo daleč največji del proračuna, so še nova čistilna naprava, knjižnica z medgeneracijskim središčem, igrišče za nogomet z umetno travo, urejanje bazensko-parkovnega kompleksa, obnova ceste Radenci-Grabonoš, sanacija dela vodovoda in vinska fontana.

Zadovoljen s podporo proračunu je svetnike Leljak po glasovanju obvestil, da ne bo odstopil in da nadaljuje z županovanjem.

Kljub temu svetniki ostajajo kritični in ne skrivajo nezadovoljstva. Leljaku še vedno očitajo slabo obveščanje in poudarjajo, da je proračun skupno delo vseh. Župana so tako pozvali, da jim načrte in projekte v prihodnje podrobneje predstavi.

»Občinski svetniki niso nadzorna služba občine«

Župana radenske občine smo zato prosili za pojasnila in komentar glede aktualnega dogajanja v občini. Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, je s samim proračunom zadovoljen, kajti zajemal naj bi vse, kar so prvotno načrtovali. 

Na očitke o nezadostnem obveščanju in pojasnilih medtem odgovarja, da občinski svetniki »niso nadzorna služba občine, ampak soustvarjajo občinsko politiko.«

»Na vsaki seji redno pozivam svetnike, da prihajajo na občine, da nam pomagajo v idejnih zasnovah projektov, v samem izvajanju projektov. Na zadnji seji sem prosil vse predsednike odborov, da mi dajo svoje predloge za proračun, da prihajajo. Občinski svetnik ni samo za to, da pride na sejo, dobi 150 evrov bruto, dvigne roko in odide. In če česa ne ve, zahteva od župana, da mu še dodatno pojasnjuje vse skupaj … Svetnik mora delovati strokovno, skladno s pomočjo občinske uprave, ki jim nudi vse potrebne informacije,« je povedal Leljak in dodal: »Od svetnikov pričakujem delo – da pridejo pripravljeni. To pomeni, da se o vsakem projektu posebej podučijo in pripravijo.«

Župan 10. marca, po dodatnih usklajevanjih pričakuje sprejetje proračuna še v drugem branju, s čimer bo omogočeno normalno financiranje porabnikov. Tako je prepričan, da tudi pri najodmevnejših projektih občine, kot sta na primer vinska fontana in park vodnih doživetij, ne bo prišlo do posebnih zamud. Poskrbljeno naj bi namreč bilo že za vsa potrebna gradbena dovoljenja, ki so jih morali urediti do izteka meseca.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Leljaka za župana Ljubljane...………..ko, če, bo sam hotel...……..pa bo najlepše mesto na svetu, res najlepše...…...

ne-Radenčan (nepreverjen)

Leljak, saj pa nad tabo sta itak samo JJ in modro nebo!!

legalnok (nepreverjen)

nad njim je samo Kucan in partija.

In reply to by ne-Radenčan (nepreverjen)

PROTi proracunom (nepreverjen)

vsak bi rad "vladal" s proracuni ... kje bos pa zasluzil?

Status quo (nepreverjen)

Zdaj pa izvajalci pripravite kuverte,še posebej tisti kateri bo zidal telovadnico vredno 2,2 m eur,ker ta se je iz prvotnih 1,6 krepko podražila...

ka te je (nepreverjen)

glavno da pametujejo tisti ki so iz liste za šport in zdravje !! pa tisti ki so bli vlke živine !! Proti telovadnici niso pa bli sposobni obnovit športne dvorane v radencih !!

Grk (nepreverjen)

Skoraj sto procentov sem prepričan, da proračun v drugem branju ne bo sprejet!

. (nepreverjen)

Kakšen lep nasmešek ima ta gospod.

Bok sam ga (nepreverjen)

Arogantnez

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Kaj pišete,da so sprejeli proračun brez glasu proti,če pa Leljak sam na svojem FB profili piše,da sta glasovala dva proti.

TokTok (nepreverjen)

In ti mu vervleš zgleda ka napiše na fb. Pogledni si sejo pa boš vida.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Nista glasovala proti, le prepočasi sta dvignila roko !!

In reply to by TokTok (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

leljak je pa res car
kaj če bi kandidiral za presidenta vlade

Radenčan (nepreverjen)

Ovčke so se spet pokakale..... Leljakove grožnje so zalegle, njegovi privrženci so veseli da bo roman še naprej pisal laži po facebooku... Živel roman, živela nj3gova varda, mi ki ne verjamemo in smo proti pa bomo še napr3j gledali to gnilo faco

Henrikradenski (nepreverjen)

Na www pika radenci pika net mamo puno zakolisnih informacij kere Leljak na svojen fb profili ne omenja!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice