V Sloveniji tveganje za pojav novega kitajskega virusa relativno nizko

Stopnja tveganja za pojav novega kitajskega virusa, ki povzroča pljučnico, je za Slovenijo relativno nizka, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dogajanje spremljajo in temu prilagajajo ukrepe. Vsem, ki načrtujejo obisk Kitajske, svetujejo povečano pozornost in pazljivost.

Potnikom na Kitajsko priporočajo, da se izogibajo živalim, tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora, na primer nezadostno toplotno obdelanemu mesu. Prav tako priporočajo, da se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi, si pogosto umivajo in razkužujejo roke ter se cepijo proti gripi, saj so si začetni simptomi gripe in pljučnice, ki jo povzroča novi koronavirus, podobni.

Podatki o virusu so za zdaj še zelo skopi. Kot so pojasnili na novinarski konferenci, je virus genetsko sicer podoben sarsu, a strokovnjaki še ne vedno, če to pomeni tudi podoben potek bolezni.

Na vprašanje, ali je potek okužbe z novim koronavirusom vselej težak, še ni mogoče odgovoriti. Nekateri koronavirusi povzročajo praviloma lažje okužbe dihal (navaden prehlad), nekateri pa tudi težje okužbe dihal.

Podatka o smrtnosti zbolelih po okužbi še ni

Za zdaj tudi ni podatka, kakšna je smrtnost zbolelih po okužbi z novim koronavirusom.

Večina tistih, ki so umrli, je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč in sladkorno bolezen. Težak potek naj bi imela približno petina bolnikov,. Prav tako še ni jasno, ali je oseba po preboleli bolezni zaščitena pred ponovno okužbo.

Inkubacijska doba virusa še ni znana, a glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, je verjetno od dva do 12 dni, najbrž ne več kot dva tedna. Prav tako še ni jasno, ali je oseba kužna pred pojavom simptomov.

Cepiva za virus še ni, saj je pot od ideje do izdelave cepiva dolga. Po njenih besedah pa je pomembno, da se ob takem tveganju začne razvoj cepiva čim prej.

Žarišče izbruha izolirano

Žarišče izbruha je mesto Wuhan v osrednjem delu Kitajske, ki so ga tamkajšnje oblasti prometno izolirale, ob tem pa še več mest v provinci. Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve tistim, ki nameravajo Kitajsko obiskati v času kitajskega novega leta, ko se število potovanj v to državo in znotraj nje skokovito poveča, svetujejo previdnost pri stikih in spremljanje obvestil zdravstvenih in lokalnih oblasti.

Ovir za potovanje na Kitajsko ni

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za nadzor bolezni poudarjata, da ni ovir za potovanje na Kitajsko ob upoštevanju določenih previdnostnih ukrepov. Kitajske zdravstvene oblasti pa svetujejo, da se v mesto Wuhan ne potuje, dokler se razmere ne umirijo, je o pojavu novega virusa še mogoče prebrati na spletni strani NIJZ.

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Tako kot sars se tudi ta virus lahko širi s človeka na človeka preko dihalnih poti.

Prvi primer virusa, ki povzroča pljučnico, so v Wuhanu potrdili 31. decembra. Od takrat so primere zabeležili tudi na Japonskem, v Singapurju, Hongkongu, Macau, Južni Koreji, na Tajvanu, Tajskem in v ZDA.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lopert (nepreverjen)

a nam hocejo povedat, da tveganje vseeno obstaja?

Lana23 (nepreverjen)

http://g???e??s.com - o­dliče­n pr­oje­kt z­a od­ras­le, k­i i­šč­ejo p­artn­erj­a z­a s­­­e­­ks­­­

In reply to by lopert (nepreverjen)

biciklist (nepreverjen)

Seveda obstaja!

In reply to by lopert (nepreverjen)

legalnok (nepreverjen)

tudi sedmica na lotu je tveganje majhno, pa vseeno na vsaki nekja mesecev nekdo zadane. to je relativno.
edino kar steje, je da tevganja NI.

In reply to by lopert (nepreverjen)

Bki66 (nepreverjen)

Malo morgen sai dva primera sta že v Francije tak ka.

dr.lopatkovič (nepreverjen)

In kdo to trdi da je v Sloveniji tveganje relativno majho Posedi ?

df (nepreverjen)

DF znamo vsi ka si socialni problem v toj državi ali letalsko karto ti že nekak kujpimo ka odletis ta pa se ukuzis in te zgijnes ka de že enkrat mer z tvojimi butastimi komentarami.

In reply to by dr.lopatkovič (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ko bojo prišli turisti z vietnama pa tajaske bo veselica. Spet bo gužva na hrvaški obali.

Starejše novice