Materialni položaj boljši, večje je tudi splošno zadovoljstvo z življenjem. Preverite, koliko Slovencev se je lani udeleževalo prostočasnih aktivnosti in družilo s prijatelji.

Slovenska gospodinjstva so se s svojimi dohodki lani lažje prebila skozi mesec kot leto prej, razkrivajo sveži podatki Statističnega urada o življenjskih pogojih v državi.

Največ, 33 odstotka gospodinjstev je s svojimi dohodki preživelo mesec z manjšimi težavami, podobno kot v minulih letih. Brez težav je mesec s svojimi dohodki preživelo 19 odstotkov gospodinjstev, kar je dva odstotka več v primerjavi z letom 2018. S 24 na 20 odstotkov pa je upadel delež gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki shajala težko oziroma zelo težko.

Vir: stat.si

Nekoliko nižja je bila tudi stopnja resne materialne prikrajšanosti. lani je ta znašala 2,6 odstotka, leta 2018 pa 1,1 odstotne točke več. 

Vir: stat.si

Lažje shajamo s stanovanjskimi stroški

Stanovanjski stroški, vključno z morebitnimi najemninami ali odplačili hipotekarnih posojil, so v 2019 bili veliko breme za 32 odstotkov gospodinjstev, za 15 odstotkov gospodinjstev pa niso predstavljali nikakršnega bremena.

Pri banki najeta posojila, ki niso bila namenjena za nakup stanovanja ali reševanje osnovnega stanovanjskega problema, temveč na primer za nakup avtomobila, počitnikovanje ali nakup pohištva, je v letu 2019 odplačevalo 27 odstotkov gospodinjstev. 

Več zabave in zadovoljstva z življenjem

Glede na prejšnje leto se je zvišala še povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem. To na lestvici od 0 (povsem nezadovoljen) do 10 (zelo zadovoljen) Slovenci danes ocenjujemo s povprečno oceno 7,5. Predlani je rezultat bil nižji za 0,2 vrednosti ocene.

Vir: stat.si

V nekoliko ugodnejših materialnih razmerah smo si očitno privoščili tudi več sprostitve in zabave.

Kar 93 odstotkov oseb, starih 16 let ali več, se je namreč vsaj enkrat na mesec družilo s prijatelji ali sorodniki ob pijači ali na kosilu – odstotek več kot leta 2018. Nespremenjen je medtem s tremi odstotki ostal delež takih, ki si tega zaradi finančnih težav niso mogli privoščiti.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
penzionist (nepreverjen)

Kaj pa pravijo raziskave za nas ,ki imamo 358 € invalidske pokojnine za 32 leti delovne dobe ?Kaj mislite koliko mi ostane ko plačam stanarino ( eno sobno stanovanje ) elektriko in komunalo ? In ženinih 230 € iz ZPIZ ?

df (nepreverjen)

Za takša pijtanja se pa moreš na DF-ja obrnoti un vse zna še več od ckuck norisa.

In reply to by penzionist (nepreverjen)

Febola (nepreverjen)

Koliko je pa kaj delovne dobe za teh 230 iz zpiza?

In reply to by penzionist (nepreverjen)

claudia... (nepreverjen)

Febola, zakaj pa rome ne sprašuješ po delovni dobi?

In reply to by Febola (nepreverjen)

claudio.... (nepreverjen)

Ali pa tebe po IQ-ju.

In reply to by claudia... (nepreverjen)

tuncika

Plasirati takšne laži (naslov) je res nagravžno.
Poglejte si osnovne cene dobrin lani (primer sv. pleče, cena od 4-6 evrov) . Letos od 6-8 evrov. Razlika plus 25 procentov. Penzija lani ???????????letos ??????????, plača lani ???????? letos ????????? Kdor ne verjame tem podatkom ,naj gre v trgovino in preveri ostale artikle.

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Gospa, de trebalo na piščanca pešaltati.

In reply to by tuncika

Novinarji (nepreverjen)

Njim gre dobro. Vse boljše, saj drugače tega ne bi ugotovili. 12 let je odkar sem bila pri frizerju. Zimske škornje preko bolhe, ne nove! Kurim stare masivne omare z veliko vrednostjo, če bi mi jih uspelo prodati bi bila z drvmi preskrbljena za celo zimo.

In reply to by tuncika

purd-i (nepreverjen)

Materialni položaj se je izboljšal za manj kot so se povečali življenski stroški plus inflacija vi pa nas tolažite z anketami in ližite sladoled skozi steklo?

komunistka Olga (nepreverjen)

Naš položaj se je poslabšal
Mi živimo dokurca

Malo nori (nepreverjen)

Ka pa mij keri smo na socialki?
Nemren si privoščiti rednega dopusta ka nan premalo date..
Za božjo voljo zdignite nan tej socialne pomoči,ka bomo meli tudik mij kaj trošiti nej samo ovi v Lj.
Dajte nan več pomoči,ker bomo lahko poskbeli za prirast Slovencev..

purd-i (nepreverjen)

Nej malo nori ampak prizadeti*

In reply to by Malo nori (nepreverjen)

komunistka Olga (nepreverjen)

Ti na socialni kaj bi te ti Deco delal
Da bo še več sirotinje na sveti
Pa še pare za dopust bi rad imel
Pa tebi dopust ne pripada ker nič ne delaš
Prav zapravil edino kar ustvarjaš je ogljikov dioksid

In reply to by Malo nori (nepreverjen)

Stari upokojenci (nepreverjen)

V Sloveniji sakši četrti odrasli kadi. Što ma 120 evrov za cigaretline nemre biti revež. Sakši deseti pije. Što lejko spiska 10 evrov sakši den za pijačo nemre biti revež. Kda nekak kupi avto za 20 jezero pa se zaduži za osem let do grla pa še malo prek je tudi nej revež. Če v familijo pride 1300 evrov na mesec pa je v familiji eno dejte, ka zdaj je več ali menje že tak ta familija komout preživi. Nej bogovsko ali ide. Somo nej v primeri ka oba kadita ali pa drinkata. Tak je to. Najžmetneje pa je upokojencom, šteri ostanejo sami. Tu pa je rejsan srmaštvo.

1300 € (nepreverjen)

Toliko nam ni zadoščalo, ko sta bila otroka v srednji šoli, pred 12 leti!!! Obe štipendiji z otroškimi dodatki in 2 zajamčena dohodka, pa ni bilo za rabljen avto, kljub temu, da ne kadimo, ne dajemo niti na zob. Nekomu gre, drugemu ne, zakaj tako, ne vem.

zcd (nepreverjen)

Eni se znajo/mo organizejrati in je sploj nej problem normalno živeti tudi z malo menjšimi dohodki. Drugin se pa od letanja po bautaj en teden po tiston kak pride plača malo ne sfuzla, te pa cejli mesec đoučejo kak so bougi. Denar je potrebno z glavo trošiti, nej pa samo gledati reklame ge je kaj v akciji pa takoj leteti, če nucamo ali nej.

In reply to by 1300 € (nepreverjen)

komunistka Olga (nepreverjen)

Živel tovariš Tito
Živel stalnin

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice