Evropska komisija je vzpostavila enotni spletni register eAmbrosia, kjer so zbrani vsi proizvodi zaščiteni v evropski shemi kakovosti, ki zajema pridelke ali živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države.

Ločimo naslednje označbe: zaščitena označba porekla (ZOP), zaščitena geografska označba (ZGO) in zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP).

Gre za hrano, vino in žgane pijače, ki so bili pred vzpostavitvijo enotnega registra vodeni v treh različnih registrih: e-Spirit-Drink (žgane pijače), DOOR (kmetijski porizvodi in živila) ter e-Bacchus (vina).

Pet zaščitenih pomurskih proizvodov

V registru najdemo 49 slovenskih proizvodov, ki nosijo prestižno zaščiteno označbo, od tega je pomurskih izdelkov pet. To so:

  • Prekmurska šunka (zaščitena geografska označba), vpisana v register 26.4.2014

Prekajena sušena mesnina iz zadnjega stegna prašičev nima kosti. Je prepoznavne hruškaste oblike z rdečerjavo površino. Njena posebnost je posledica sušenja in dolgotrajnega zorenja v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah – suhih in ostrih zimah.

  • Štajersko prekmursko bučno olje (zaščitena geografska označba), vpisano v register 3.10.2012

Je zelo kakovostno jedilno nerafinirano rastlinsko olje, izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen. Ima aromatičen vonj, ugodno maščobno-kislinsko sestavo in je brez aditivov.

  • Prleška tünka (zaščitena geografska označba), vpisana v register 8.10.2010

Zapiski iz leta 1487 dokazujejo, da v Prlekiji poznajo tünko že dolga stoletja. Prleška tünka je sestavljena iz zaseke in svinjskega mesa, ki ju izmenično zlagajo v posodo, imenovano tünka, in nato pustijo zoreti vsaj 30 dni.

  • Prekmurska gibanica (zajamčena tradicionalna posebnost), vpisana v register 2.3.2010

Osnova jedi je iz krhkega testa, na katerega so položeni štirje različni nadevi (mak, skuta, oreh in jabolka), med katerimi je plast vlečenega testa. Nadevi se ponovijo v točno določenem zaporedju in vsak dvakrat. Na vrhu zadnje pasti nadeva je vlečeno testo, prelito s kislo ali sladko smetano, v katero je umešan rumenjak, ali pa je samo premazana z maščobnim prelivom.

  • Prekmurje - vinorodni okoliš (zaščitena označba porekla), vpisano v register 17.2.2006

V vinorodnem okolišu Prekmurje so dobri naravni pogoji za pridelavo vina, saj je število sončnih ur med najvišjimi v državi. Tukaj se lahko prideluje 17 belih in 3 rdeče sorte vin. 

Dostop do podatkov o proizvodih številnih držav

Geografske označbe pravno varujejo več kot 3.300 imen proizvodov in predstavljajo edinstvene lastnosti teh proizvodov in tradicionalno znanje njihovih proizvajalcev. V registru eAmbrosia se tako lahko najde zaščitene evropske proizvode, kakor tudi slovenska vina, žgane pijače in kmetijske pridelke in živila, kot so slovenski med, kranjska klobasa, cviček, brinjevec in vsi ostali slovenski proizvodi, zaščiteni pri Evropski komisiji.

Do registra lahko dostopate na tej povezavi. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Res žalostno kama smo že prišli.., hrano smo morali zaščititi pa nej me je. at!
Še malo pa de moral vsaki svoje usrane gate zaščitit... Itd.!

Realnoo (nepreverjen)

Zalostno je ka eni kupijo kao “patent”. Te pa neki mali ponudnik mora placati prispevek ka lejko trzi naprimer prekmursko gibanico.
Ide se samo za denar

In reply to by Putin (nepreverjen)

Štefan iz beltinec (nepreverjen)

Zelo sem zadovoljen.kar naprej mi pošiljajte Sms.(če želite mojo tel.stevilko,me obvestite).lep pozdrav.

vidOviti (nepreverjen)

Prekmurska šunka... .... Njena posebnost je posledica sušenja in dolgotrajnega zorenja v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah – suhih in ostrih zimah.

Ali še sploh obstaja oz. bo obstajla Premurska šunka, če ni več suhih in ostrih zim? o_O

DOMAČEGA VEČ NI (nepreverjen)

To je vse lepo in prav, ali Prekmurci ne znamo te izdelke primerno tržiti, pa če tudi tržimo pri tem nobenega reda ni, še itak je med nami ogromno prevarantov zato se na to zelo težko zaneseš, da kar si kupil je res to. Sam verjamem v čisto bučno olje samo tisto ki ga sam pridelam in sem zraven ko se stiska, v vse ostalo je primešano belo olje do 30%
vsi ki nimate svojega bučnega olja to razliko ne boste zaznali. Prekmurska šunka ki je pridelana iz svinskega mesa svinje ki zraste v 4 mesecih na farmah izključno na krmilih tudi ni ta pravo. Domače prireje svinj več ni vse je uničila državna politika, ko je svinja zrasla izključno na domači krmi in travi in to 1 leto in verjemite mi da je ogromna razlika v kvaliteti mesa tako, da se ene zadeve samo na papirju lepo napisane, v resnici jih pa ni VEČ.

Gost 12 (nepreverjen)

Jaz pa bi na tem mestu javno vprašal gospoda Ernesta Novaka , specialista za vinogradništvo, sadjarstvo in vinarstvo za celotno Pomurje. Kaj je v celotnem svojem službovanju na KGZS-MS naredil za desni breg Mure ??

Starejše novice