Veseli december ni nič kaj vesel za družino Vasle iz Viničke vasi v občini Lenart, saj takrat začne stiskati mraz in leden veter skozi številne špranje najde pot v njihov dom.

Pred dnevi smo poročali o družini Vasle, katera živi v 200 let stari hiši, cimprači, katere obnovo so strokovnjaki odsvetovali, saj zidovi ne bi vzdržali teže novega ostrešja.

Oče Maksimilijan, mama Suzana in 6-letni Vid, ki obiskuje prvi razred osnovne šole, so postavljeni pred boleče dejstvo. Že prvo obilno sneženje jim lahko poruši streho in vzame dom. A obstoječi zidovi ne bodo vzdržali niti teže novega ostrešja, hiša pa je stara več kot 200 let, vlažna in neprimerna za bivanje.

Stisko, ki se skriva za zidovi te več kot 200 let stare hiše, je družina Vasle skrivala, dokler je le mogla. Ko vstopimo v njihov dom, začutimo leden veter, ki veje skozi popokane stene. Zdaj so na robu obupa ... Že prvi sneg bi jim lahko porušil streho.

»Najbolj se bojimo, da se bo streha zrušila, če slučajno dosti snega zapade,« nam je zaupala Suzana Vasle.

V skromni kuhinji nam Vasletova zaupata, kako sta se trudila, da bi hiško, v kateri se je Maksimilijan rodil, obnovila in uredila domovanje vredno dostojnega življenja.

»Šparati sem mogel, vsaki evrček sem dal stran, da sva lahko to naredila in sem toliko utrujen, da več tega ne zmorem,« je dodal Maksimilijan Vasle.

A vsak trud je bil zaman. Vlaga uničuje stene, ometi odpadajo, plesnoba je na vsakem koraku. Oba imata zdravstvene težave in sta brez službe, bojita se, da bi zbolel še njun šestletni sin Vid. Denarja pa je le za najnujnejše.

Vasle je še povedal: »Da poplačava vse položnice, pa tisto, kar še ostane, da imava za hrano ... Raje sama sebi odrečeva, da ima otrok, da otroku nudiva.«

Na majhni postelji zdaj, ko je mraz, spijo vsi trije, v Vidovi sobici je namreč precej bolj hladno, da bi lahko spal sam, nam pokažeta.

Na okno v svoji sobici je nalepil božička, pisal mu je za lego kocke, ki si jih že dolgo želi. Z očetom sta na hladno steno poskušala naslikati morje, a jima je zmanjkalo barve. Tudi drva za kurjavo zmanjkujejo, štedilnik je hladen.

»Ob močnem nalivu nam voda teče kar notri do hodnika, celi hodnik imava moker,« nam pokažeta. Obnovo strehe so strokovnjaki odsvetovali, saj zidovi ne bi vzdržali teže novega ostrešja. A upata naprej.

»Delava na tem, da bo on na boljšem, da se ne bo na njega vse skupaj zrušilo,« pravita, Maksimilijan pa pristavi: »Iz srca bi prosil za pomoč, kakršno koli.« 

Iti ne morejo nikamor, njihovo edino upanje, je nova mala hiška. Tiste, ki jim lahko pomagate, prosijo za pomoč. Veseli bodo tudi gradbenega materiala ali drugih storitev.

Tudi mi si želimo, da bi tudi za njih izza oblakov končno posijalo sonce.

V ta namen prosijo vse, ki lahko pomagate, da darujete prispevke za stanovanjsko hišo na račun: 

- RKS Območno združenje Lenart, Nikova 9, 2230 Lenart,
- koda/OTHR, namen:  DRUŽINA VASLE
- BIC banke: KBMASI2X,
- št. računa, IBAN: SI56 0410 2000 0252 769,
- sklic: 99

Veseli bodo tudi pomoči v obliki gradbenega materiala ali pomoči v obliki storitev.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zvezda28 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SOBOTAINFO ENJAJTE ZE S TEM! NAJ SE OBRNEJO NA SOCIALO ALI PA NIX.
OCITNO JE SEDAJ FEKTARJENJE POSTALO TREND

Slo (nepreverjen)

Majmun majmunski bi rad vido ka bi ti delo idiot.

In reply to by zvezda28 (nepreverjen)

alkimist

Ti si sramota za svojo familijo in za celotno Prekmurje.
Pomagaj ali vgasni, pa zadrži to neandertalsko mnenje globoko v sebi.

In reply to by zvezda28 (nepreverjen)

Katebriga1 (nepreverjen)

Me zanima kak bi se ti počüjto če bi bil na njihovon mesti....rajši daj kakši € pa njim pomagaj..namesto ka kritizeraš pa se segrevleš na toplon...

od kvarta do kvarta (nepreverjen)

od ge de zeu ka de dau če pa čaka saki mesec ka pride 21 ka jeme damo plačo tisti kere delamo !

In reply to by Katebriga1 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Božič je mino, zdaj pa nešterni pa po staron šinfanje, šinfanje, hamičija, privoščlivost.

gost3 (nepreverjen)

streje je niti približno nej v slabon stanje mogoče trbe kakšo plosščo menjate pa je to to. Kakse strakovnjake so pa to odsvetuvale te be ge rad vido. Malo se pelajte je se 20% ujseh strej ger pa nisce ne dzoce. Nvn pa oba sta tuj nej gli videte ka nebe mogla delate vsaj neka . Najlepše čakate na socialo dete pred kamero postavete pa čakate ka do druge to vred zele pa fanj be bilo če še kaj ostane za luksoz

pomagjte... (nepreverjen)

Občina Lenart, ne vem kaj čakate??

JJ2020 (nepreverjen)

Sramota za Slovenijo, pomagajo migrante naši pa se mučijo v revščini

zvezda28 (nepreverjen)

vcasih je beracenje bilau v sramoto. Zdaj se pa se javno gor prosijo.

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Naj idejo v Soboto na Razlagovo vse gratis:stanovanje,voda,elektrika.........nekatri manjaki že več,kak 20 lejt na račun davkoplačevalcev......seveda+400€ socialke uživajo v brezdelju......

gasilec lojz (nepreverjen)

od sedaj naprej 530 evrov socialke
mater jebem onim ki so to sprejeli
Mi gasilci pa moramo akumulatorje ven šraufati
da preživimo

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Zakoj pa nemrejo inan iti? Naprimer v kakšno neprofitno stanovanje!Zakoj hočejo glih hiško meti?

Tuzio (nepreverjen)

Mij vsi ka smo v blokaj bi tudi imeli hiško.... pa vrt, pa garažo, pa velkoga psa, pa traktor mali. Na sobotainfo mi objavite prosim trr za nakazila?

claudia... (nepreverjen)

Ali ne bi bilo bolj humano in pametno prispevati za migrante in rome?

STRPNEŽ (nepreverjen)

To je ogledalo nase socialne drzave verjetno bi se dalo kako resiti ,za migrante ni problema dobijo luksuzno opremljeno stanovanje to so nase leve vlade sposobne ................

Šizo (nepreverjen)

Pa kje hudiča živijo migranti v luksuznih stanovanjih? Res me zanima, ker so tolikokrat omenjeni v komentarjih, jaz pa nikoli nikjer nobenega ne srečam.

broj9 (nepreverjen)

Namesto da samo zapravljate za gluposti za praznike pa se nažirate kot Praš...
Dajte kaki euro tej družini. Ko boste vi enkrat bolani al pa pride kaka vremenska ujma te pa znate šinfat vse po prek. Te pa je vse druga krivo. Te pa je vsem hudo. Samo na svojo rit gledate v tej Sloveniji.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice