Katoliški škof Peter Štumpf v svoji božično-novoletni poslanici tudi o zlorabah v Cerkvi.

Le še slaba dva tedna nas ločita od božiča. V tem prazničnem času škof slovenske Katoliške cerkve v svoji božično-novoletni poslanici tradicionalno nagovori vernike ter jim nameni nekaj spodbudnih besed. Peter Štumpf je svoja razmišljanja sinoči delil na družbenem omrežju Facebook, in v svojem tokratnem zapisu se je posvetil tudi zlorabam v Cerkvi.

V poslanici je Štumpf samoobsodbo Cerkve v tovrstnih primerih označil za nujo in dolžnost, ki predstavlja začetek njenega dolgega, a neizogibnega spreobrnitvenega procesa. Dotaknil se je tudi privoščljivosti, hinavščine in neiskrenosti, ki jo opaža v družbi, svoj zapis pa sklenil z upanjem na obilje Božje luči v novem letu.

Škofovo poslanico spodaj objavljamo v celoti:

Cerkev izreka sodbo sama sebi.
(Moja božično-novoletna poslanica)
Spoštovani prijatelji.

V vseh primerih raznih zlorab v Cerkvi, ki se nikakor ne bi smele zgoditi, Cerkev mora izreči sodbo. Gre za njeno dolžnost do evangelija in celo za božje - pravno pravico, da to stori. Pri tem so njeni kriteriji prav zaradi evangelija strožji, kot pa so to v primeru civilno - pravnih ustanov in obravnav. Ko tako Cerkev izreče sodbo neki osebi ali pa skupinam, jo izreče sebi. Pri tem nihče ni zmagovalec. Vsi smo poraženci, ki smo v Cerkvi, pa tudi izven nje: Žrtve, ki so utrpele zlorabo ter njihovi svojci, - v nekaterih primerih pa celo župnije in širše skupnosti, - saj jih je zloraba za trajno zaznamovala z bolečino; tisti ki so jim to bolečino povzročili in so bili zato obsojeni; dobri in plemeniti duhovniki, redovniki, redovnice ter ostali verni laiki, ker morajo na sebi nositi breme krivične omadeževanosti ter končno tudi odgovorni v Cerkvi, ki moramo tak proces peljati do konca. 

Čeprav je Cerkev izvir Žive vode, Kristusa, je brez samoobsodbe v tako tragičnih primerih samo še kalna mlakuža, v kateri je vse zamrznjeno in zato v njej ni nobenega življenja, sploh pa ne Božjega. 
Samobsodba Cerkve je pričetek njenega dolgega, a neizogibnega spreobrnitvenega procesa. 

Cerkev si ne more privoščiti merjenja "vatlov", do kod je možna neka zloraba, da ne pride so sodbe in obsodbe. Ko se dogaja merjenje "vatlov", se tako legalizira zloraba in se ponižuje žrtve. V Cerkvi ne more biti "milimetrske" ali pa "kilometrske" zlorabe. Kdor tega ne zmore ali pa noče dojeti, v Cerkvi nima kaj iskati, ker jo drži v krču duhovne in tudi moralne zamrznjenosti. 

Ni sicer malo takih, ki se veselijo takšnih in podobnih tragičnosti v Cerkvi in ji privoščijo njeno ponižanje. Iz tega delajo "žgečljive" zgodbe. Ne glede na vse to, mora Cerkev iti svojo pot prečiščevanja naprej. "Privoščljivci v slabem" so namreč tudi sami žrtve zlorab - zadanih od drugih ali pa od sebe, ko se imajo za pravične in neomadeževane in s tem sebe držijo v hinavščini in neiskrenost. Tako so "privoščljivci v slabem" že tudi gojišče za nove zlorabe.

Ne samo Cerkev na Slovenskem, temveč tudi celotna slovenska družba, stoji na razpotju: ali se soočiti z resnico o sebi ter tako preprečevati vse vrste zlorab ali pa si lagati, da je z nami vse vredu. Če bi to slednje bilo res, potem mediji ne bi bili polni vsakovrstnega kriminala na Slovenskem, razen če si ga seveda izmišljajo, samo da imajo bralce in sledilce - kar pa najbrž ne bo držalo.

Pred nami je božič - praznik Gospodovega rojstva. Iz leta v leto sem bolj prepričan, da imajo samo še otroci vso pravico praznovati božič in pa tisti nekateri odrasli, ki so v duši kakor otroci. 

Božič je praznik neomadeževanosti. Do takšnega stanja se lahko pretolčemo vsi, ki smo kakorkoli omadeževani, samo s hrepenenjem po neomadeževanosti in s pogumom sebe spremeniti v luč, ki v megli sveti tudi drugim. Luč celo meglo razblinja in jo spreminja v čudoviti odsev svetlobe. 

Dragi prijatelji.
Naj vam bo letošnji božič poln Božje luči, ki sveti v vaša srca iz betlehemskih jaslic in jih ogreva s smislom, pogumom in veseljem. 

Čeprav mnogi napovedujejo mrakobno leto 2020, bo z Božjo lučjo, ki razblinja meglo in tali zmrzali našega življenja, tudi to leto lepo in polno blagodati. 
Bog naj bo z nami.

P.S.: Druge božično - novoletne poslanice letos javnosti ne bom podal, ker tudi sam moram še priti do Luči. 
Na Sveti večer bom samo na FB in internetni strani soboške škofije objavil kratko praznično voščilo.

+Peter, škof

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gg (nepreverjen)

Ka ga že pa pere?

šaric (nepreverjen)

zamislite se eni, nad seboj, nej nad škofon!

In reply to by gg (nepreverjen)

zloraba. (nepreverjen)

Cerkev je že sama po sebi zloraba zdrave pameti.

ovčike (nepreverjen)

blabla..zaj pred božičom moralno modruvle, da pa se je tou lejta in lejta šušljalo o zlorabi v določeni fari pa nikomi nika..zaj da je rkc obsodila zlorabo se vsi škofi v slo delajo pametne in do dale prali glavou ovčikam o morali..

dreg (nepreverjen)

leglo pedofilov???

dr.ek med.mafia (nepreverjen)

duhovnik + medicinc + biolog = medicinska mafia

In reply to by dreg (nepreverjen)

jfbsfjmu (nepreverjen)

Vam bolanim pedofilom bi moralo sodit Ulica!!!

matejaporedna (nepreverjen)

in kaj glede afere..župnik in ga starejša gospa..vse tiho..ona dalje hodi v cerkev..vsak dan ...torej niti prepovedi prebliževanja ali pa da se zalezuje niso mogli doseči ali dobili..ali sploh so dali kaj dalje..? so kje tožbe prijave ovadbe..nekaj se kuha ker je vse tako tiho

100-100 (nepreverjen)

Iz tvojoga pisanja bi človik lejko vö prešto privoščlivost, mogoče tüj nevoščlivost. Ges bi ti tak pravo , či te tak tou mantra te idi pa pitaj pušpeka ali pa kaplana, njo pa itak lejko -fejst jo dobro poznaš.

In reply to by matejaporedna (nepreverjen)

joj,joj (nepreverjen)

Kaj pa to nehumano in isprijeno obnašanje ravnatelja na gš Beltinci? To se tolejrira?! Sama svinjarija...

Odg.:joj... (nepreverjen)

Kdo je, kako se piše ravnatelj OŠ Beltinci?

In reply to by joj,joj (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Kučko

In reply to by Odg.:joj... (nepreverjen)

yxcvb (nepreverjen)

ide se za GŠ Beltinci, ustanovitelj je pa župnija

In reply to by Odg.:joj... (nepreverjen)

PIAr (nepreverjen)

Od tistoga časa, ko je javno izpostavljal koliko je daroval za bolnega otroka,... Imam svoje mnenje o tem!

thinker (nepreverjen)

Cerkev je moralno in funkcionalno mrtva. Ne razmin lidij keri v današnjon časi vrvlejo stvari kere so si nevedneži razlagali kak čudeže pred več kak 2000 lejtami.... če si sploj so.

Homosekcualci (nepreverjen)

Cerkev tolerira samo homosekcualce, pohlepneze, izdajalce

slvkos (nepreverjen)

Štumpf: Kdor ne dojame, da v Cerkvi ne more biti zlorabe, v njej nima kaj iskati TOREJ cerkev dovoljuje, tolerira zlorabe.

Nujen odstop Stumpfa (nepreverjen)

ker nikakor ne bi smel upravicevati zlorab ...

In reply to by slvkos (nepreverjen)

ovčike (nepreverjen)

cerkvi je samo važna statistika članov in pejnez - čim več tem boljše za faro
pa naj je katoliška ,evangeličanska, binkoštna..na koncu itak valajo samo pejnezi in kak so fejst zrihtani.

Odg. ovčike (nepreverjen)

Evangeličanska pa ne! To je protestanska, kar pomeni, da so proti vsemu kar se dela v prokleti papinski. Tja lahko gremo brez, da bi dali za letno članarino, kdor pa potrebuje ali misli, da bi bil rad požegnjan naj gre. Verjemite, da vam bo dobro delo, ko greste biz cerkve z dobrimi nauki. Pa tradicije se treba držati, brez tega si kot neki nazaj premzaš, kot izločenec, če ne skrbiš za to kar so predniki. V tej cerkvi ne boste samo dajali, kar pozanimajte se koliko stane tečaj za poroko in koliko bi rad papinski duhovnik in koliko evangeličanski. Pa ne razumeti, da zahajam tja, ker sem evangeličan, ampak dolgo ne bom, itak ne hodim v to našo kontraverzno cerkev in nikoli več nebom. Res bi samo denar!

In reply to by ovčike (nepreverjen)

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Ovčika nej je glij tak kak tij praviš, v luteranski cerkvi morajo dati vsako leto DAČO , obvezno plačilo na družinskega člana in sicer ne vem točno ker nisem te veroizpovedi ampak se giblje med 30 in 40 evri po osebi. Tak da se nobena verska skupnost ne vzdržuje iz zraka , tak ka mislim ka nega nobene razlike med luteranskim in papinskim duhovniškim ŽAKLOM. Eni in drugi se ne branijo pejnez.

In reply to by Odg. ovčike (nepreverjen)

nevenneven (nepreverjen)

Odg. ovčike (nepreverjen) 5 ur 44 minut nazaj ......KA SE TI SENJA VEJ PA EVANG. FARAR KASERA OD 2018 DALJE 40 evrov NA OSEBO.

In reply to by Odg. ovčike (nepreverjen)

bralka (nepreverjen)

Da se bil gospod Benkovic san rada odla k mesi,zaj pa te kaplan ,ka nakla sto nej odo k spovodi,tudi obhajila ne dobij.Mislim halo,ne ven sto ga to napelave,znan skof,novi zupnik pa nic bouksi.

? (nepreverjen)

Draga bralka, popolnoma se strinjam. Zupnik kucko je pokazal svoj obraz. In to lahko drzi hostjo v roki, spoveduje, zaaapoveduje,...

In reply to by bralka (nepreverjen)

+ bralka (nepreverjen)

Kaj njega briga moj greh! To je moja briga, moja vest in morala! Kam pa on gre, k spovedi, nam naj pove?

In reply to by bralka (nepreverjen)

Pohodnik (nepreverjen)

Barabe in perverznezi...hujsi ste kot komunisi...na otroke nedolzne se spravlate lahkovas jev sraaam, toliko odboga in cerkve sami anzikristi!!!!!

Ludi Skof (nepreverjen)

Ce duhovnik zagovarja zlorabe ali jih celo dela - v cerkvi nima kaj iskati

? (nepreverjen)

Skofof kaplan pa cejle dneve na sobota info pa ?vse ka je proti skofeki napijsano, te pa gaaas v beltince k zupniku tutat pa šimfat.

bingelj (nepreverjen)

Škof ne nakladaj. Ti si šef in si odgovoren za svoje delavce! Pika. Vedno se sprenevedaš in tu ljudem šteješ neko moralo, ko se nekaj že zgodi. Da bi pa si prej uredil svoje delavce pa nič. Sam pohlep vas je vseh skupaj. Razen nekaj častnih izjem, ki so dobri in pošteni. Koliko je zadnjih nekaj let odšlo mladih duhovnikov iz škofije? Afera na afero! Zakaj tega ni v drugih cerkvah??? Pa še nekaj. V Sloveniji imamo pravni sistem in zakone!!!!! Nismo v Vatikanu!!! V Sloveniji ZA VSE veljajo Slovenski zakoni !!! Nekakšna cerkvena sodišča so kot neke paravojaške skupne. Ti, kot šef lahko svojemu delavcu poveš, kaj je potrebno. Ne moreš pa za kazniva dejanja nekomu soditi. Kakšna cerkvena sodišča. Larifari !!! Kot bi bila neka država v državi. SODI lahko samo SLOVENSKO SODIŠČE !!!!!

kuna (nepreverjen)

Slovenska sodišča? Slovenski zakoni? Prav tako bi dobil pogojno.
Starši so upam, da toliko "zreli", da ne želijo izpostavljati otroka sodišču in ostalim mrhovinarjem. Žal vključno s tabo in tvojim prepričanjem g. bingelj.
Ne gre se več za zlo, gre se še samo zato, kar je hujše zlo.
In ti nisi ta, ki bi lahko sodil, kaj je prav in kaj ne.
Na srečo.

In reply to by bingelj (nepreverjen)

niripsa (nepreverjen)

Očitno škofovi podrepniki dežurajo gor. Mogoče celo naveza Krapje - Mota.

Domačin (nepreverjen)

Pedofili fektari blamažeri vo iz cerkfe porvič ata strunf pol .dobrovniski pa se lendavski cin dale od prekmurja

ovčike (nepreverjen)

najlepše in enostavno je gnesden vsakomi tupiti in prodajati meglo o zveličanju, kako priti v nebesa, kako biti pravi vernik...blabla.
na koncu pred smrtjo maš itak možnost izbire pa magari če si bil največji kriminalec...

? (nepreverjen)

Privoscljivost, hinavscina , neiskrenost,,,,, halo skof, zaaadji ki lahko pridiga o tem.

Lotmerzanar (nepreverjen)

G. skofu samo te besede/misli, ki jih je izrekel Jezus:"Naj prvi vrze kamen, ki je brez greha!". No g. skof, upate biti prvi? Jaz ne. G. Andrej, mir z Vami!

Ludi (nepreverjen)

Naj prvi vrze kamen, ki je brez greha!"

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice