Decembrski čas je praznični čas, je pa tudi čas, ko veliko ljudi poseže po pirotehničnih izdelkih, nezavedajoč se, da jim lahko en pok povsem spremeni življenje.

Včeraj smo vam predstavili zgodbo Dominika Benkoviča, ki je pred devetnajstimi leti zaradi pirotehnike izgubil levo nogo. Ob tem pa smo se pogovarjali tudi z Milanom Nemešem, specialistom kirurgom iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je v življenju videl že ogromno poškodb povezanih s pirotehniko.

"Največ poškodb pri uporabi pirotehnike nastane na rokah, posledično na prstih. To pa seveda niso edine poškodbe. Slednje lahko dobite tudi po drugih odkritih delih telesa, torej po obrazu, očeh in ušesih, pa tudi na drugih delih telesa. Najpogostejše so opekline in raztrganine, kjer lahko pride tudi do poškodb kosti," pravi Nemeš.

Različne vrste in stopnje poškodb

Poškodba do poškodbe se razlikuje, sam pa je na lastne oči videl praktično vse vrste in stopnje poškodb, ki lahko nastanejo pri uporabi pirotehnike - od manjših opeklin do amputacij. 

"Tudi pri poškodbah na obrazu so poškodbe zelo različne. Nekatere ne pustijo posledice, spet druge poskrbijo za izvido vida oziroma sluha".

Sam je moral v preteklih letih oskrbeti nemalo različnih poškodb, med katerimi so bile tudi tiste najhujše, ki lahko posamezniku za vedno spremenijo življenje.

"Najhujši primer sem imel pred leti, ko sem moral otroku amputirati nogo, le s težavo pa sem mu rešil drugo nogo. Takrat bi se skorajda zgodila amputacija obeh nog. To je bil najhujši primer".

Poškodba zaznamuje tudi bližnje

Kot dodaja, je najhuje od vsega to, da se poškodbe s pirotehniko večinoma dogajajo otrokom do dvanajstega leta starosti. Vsaj tako kaže statistika, ki sicer kaže na to, da je poškodb v zadnjih letih nekoliko manj. 

"V primerih, ko gre za najhujše poškodbe, se je treba zavedati, da bo ta oseba bržkone zaznamovana za celotno življenje. Poškodba pa ne zaznamuje samo njih, ampak sprelja tudi njihove družine. Prav tako lahko takšne poškodbe vplivajo na nadaljnji potek življenja, na kariero posameznika in še kaj".

Sam pravi, da nima smisla, da se igramo s tem, če bomo sebi ali drugemu trajno spremenili življenje. Zato za konec pove:

"Prvič kot prvič je najboljša preventiva ta, da pirotehnike ne uporabljate. Drugič, v kolikor jo že uporabljate, uporabljajte zgolj tiste, ki so kupljene na legalnem trgu. Prav tako je potrebno strogo upoštevati navodila, otroci pa jih nikoli ne smejo uporabljati brez nadzora odraslih. Sam pa tako ali tako ne vidim potrebe po njihovih uporabi".

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tt (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ma ka koji kurac telko tirate to antipirotehniko na toj sobotašinfa.com zadnje čase??? Tan bi rajši pisali o vseh tistih keri si nemajo kaj na krožnik dati ob teh svetkaj, keri so na mrzlon ka nemajo za kurjavo, itd.

en (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ja tak je to gda je nešče na sobotainfo proti pirotehniki, te pa izrablja to stran za promocijo antipirotehnike.

In reply to by tt (nepreverjen)

Gostf (nepreverjen)

En bedak si je to zmislo, drujgi bedako njemi sledijte...bi pa vsen ka se poskodujejo s pirotehniko nabil vse stroske zdravljenja, naj placajo same pa gotovo, plus toga se pa velko kazen...preprosto bi drzava rejsila to z zakonon, isto za alkohol, ...

In reply to by en (nepreverjen)

Zvc (nepreverjen)

Se strinjan! Dobro ozavescanje. Me pa edino zanima to. Kda do mediji zacali tak na dugo pa sirko ozavescati glede alkohola v promete? Cigarete je drzava oklestila. Pirotehniko mediji. Alkohol pa zgleda prinese prevec pejnaz v drzavno blagajno.

Tara 123 (nepreverjen)

JAZ BI VSE PIROTEHNIKO PREPOVEDALA
BREZ VEZE METANJE DENARJA V ZRAK
,

vodka (nepreverjen)

S ten ka je takšni halo na to pirotehniko in na nesreče štere se zgodijo bi rad znao, če je v Sloveniji več nesreč s pirotehniko štera je nej potrebna ampak je samo hobi nekomu ali recimo nesreč v gorah šterih pohodov glih tak nej trbelo ampak je nekomi hobi. Tan ge je več nesreč na leto zisto se naj prepove pa , če je tou pirotehnika ali pohodi v planine.

100-100 (nepreverjen)

Naj mi nešče razloži ka je tü tak lejpoga , ka nešterni vidite v ton pokanji, bliskanji. Po drugoj strani pa vidin v kakšon straji so psi pa mački.tüj strejši lidge. Pa ka či bi fsaki ednok, bar ednok te pejneze dau tistin šteri so pejnez potrebni, šteri nemajo telko, šteri morejo živeti z malo. Mogouče pa de te te občutek euforije duže trajo. San pa za tou ka se pirotehnika prepove in tou v cejloj EU.

NoName20 (nepreverjen)

Dober kirurg, vsaka čast

slavi (nepreverjen)

Dober kirurg ne bi noge odrezal.Kaj so delali v ukc,na plastiki je kot dan in noč proti Soboti,Dr Arnež.dr Eder .dr Čoklova.dr Godina....to so vresnici dobri kirurgi.

In reply to by NoName20 (nepreverjen)

Rp.27 (nepreverjen)

Naši kirurgi so zakon, hvala jim!

Starejše novice