FOTO: EP/JCV - DBA
Evropska komisija predstavila evropski zeleni dogovor.

Podnebne spremembe in propadanje okolja življenjsko ogrožajo Evropo in svet. Evropska komisija je zato minulo sredo predstavila evropski zeleni dogovor – časovni načrt za vzpostavitev trajnostnega gospodarstva EU. Z njim želi podnebne in okoljske izzive spremeniti v priložnosti ter zagotoviti, da bo prehod v podnebno nevtralno EU pravičen in vključujoč za vse.

Komisija bo v roku 100 dni predložila prvi »evropski podnebni zakon«, s čimer bo v zakonodajo zapisala politično ambicijo, da Evropa do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina na svetu.

»Evropski zeleni dogovor je naša nova strategija za rast – rast, ki vrača več, kot jemlje.  Začrtuje, kako naj spremenimo način življenja in dela, proizvajanja in trošenja tako, da bomo živeli bolj zdravo in da bodo naša podjetja bolj inovativna. V prehod smo lahko vključeni vsi in vsi lahko izkoristimo priložnosti, ki jih bo prinesel,« je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

V začetku leta 2020 bo Komisija predstavila naložbeni načrt za trajnostno Evropo, ki bo prispeval k izpolnjevanju ciljev evropskega zelenega dogovora. Vsaj 25 odstotkov dolgoročnega proračuna EU bi moralo biti namenjenega podnebnim ukrepom, dodatno podporo pa bo zagotavljala Evropska investicijska banka – evropska podnebna banka.

»Trenutno vladajo podnebne in okoljske izredne razmere. Evropski zeleni dogovor je priložnost za izboljšanje zdravja in dobrobiti naših prebivalcev s preoblikovanjem obstoječega gospodarskega modela ( … ) Poleg tega je naša odgovornost zagotoviti, da bo ta prehod pravičen in da pri izvajanju evropskega zelenega dogovora nihče ne bo prezrt,« je dodal izvršni podpredsednik Frans Timmermans.

Upoštevali bodo različna izhodišča in podprli ranljive državljane

Boj proti podnebnim spremembam in degradaciji okolja je skupna naloga, a regije in države članice so pri tem v različnih izhodiščnih položajih.

Mehanizem za pravičen prehod bo podpiral tiste regije, ki so močno odvisne od izrazito ogljično intenzivnih industrij. Podpiral bo državljane in državljanke, ki so zaradi prehoda v najbolj ranljivem položaju, in jim zagotovil dostop do programov prekvalifikacije in zaposlitvenih možnosti v novih gospodarskih sektorjih.

Marca 2020 bo Komisija predstavila še »podnebni pakt«, da bi državljankam in državljanom dala glas in omogočila udejstvovanje pri oblikovanju novih ukrepov, izmenjavi informacij, izvajanju lokalnih dejavnosti in predstavljanju rešitev, ki jim lahko sledijo tudi drugje.

Tri četrtine Evropejcev v varstvu okolja vidi potencial za gospodarsko rast

Rezultati raziskave Eurobarometer o odnosu državljanov Evropske unije do okolja sicer kažejo široko podporo javnosti okoljski zakonodaji na ravni EU in financiranju EU za okolju prijazne dejavnosti.

Velika večina Evropejcev in Evropejk (95 odstotkov) meni, da je varstvo okolja pomembno. Skoraj 77 odstotkov pa jih je mnenja, da lahko varstvo okolja spodbudi gospodarsko rast. 

FOTO: EP/JCV - DBA

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Greti (Ursuli) uspeva že na začetku ustvarjati meglo za množice...……...bla bla,,,,bala...bala !!!!!!!!!!!!!!!!!! Kaj pa zaposlitve mladih za nedoločen čas, skrb za tretjo življensko populacijo, nezakonite migracije ????????????????????????………..trala…………...la...….la.

Gretek (nepreverjen)

Rdečka rejdno keli, gelibar?

In reply to by tuncika

Feri. (nepreverjen)

Termoelektrarno bomo prodali po delih da več stržimo za njo, potem bomo pa jedrsko elektrarno napravili v krhkem na črno, da ne bo nihče znau.

čarni vrag (nepreverjen)

Bolje bi bilo, če bi teta Ursula opravljala svoj osnovni poklic, to je ginekologijo.

Komunist Janša (nepreverjen)

Tebi bi večinoma tudi bilo bolje, če bi se vzdržal blesavih komentarjev. Že pred časom smo preštimali ka si bole tak tak, nej trbej več tou ponavlati iz dneva v den.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Na ja, ti si pa bole kak, kak pa sva si kvit.

In reply to by Komunist Janša (nepreverjen)

Godžiro (nepreverjen)

Slovenija je Balkan , zato lahko zadrži Teš-6 .

Starejše novice