Leto, ki se izteka, je za Prekmurce prav posebno. Stoletnica priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je prekmursko leto zaznamovala s številnimi aktivnostmi.

Ena zadnjih aktivnosti se je odvijala danes v središču Murske Sobote, kjer so odkrili spomenik narodnim buditeljem. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije in predsednik Odbora za pripravo aktivnosti ob 100. Obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Prekmurje v zavesti Slovencev

Kučan je v svojem nagovoru izpostavil, da je Prekmurje s številnimi dogodki ob praznovanju z vsemi svojimi posebnostmi, z zgodovino, kulturo in jezikom, multikulturnostjo, strpnostjo in solidarnostjo, stopilo v zavest Slovencev, živečih v drugih delih Slovenije, bolj poglobljeno kot kadar koli doslej. 

“To ni več le neka melanholična, s štorkljami, meglicami in blatnimi kolniki nekje za Muro živečih dobrih ljudi pokrajina, o katerih je pisal Miško Kranjec, ampak je del Slovenije z vsemi svojimi socialnimi, gospodarskimi in razvojnimi problemi, dostikrat premalo razumljenimi in podprtimi z odločitvami osrednjih slovenskih oblasti.”

Svet ob Muri svet intelektualne in umetniške ustvarjalnosti

V nagovoru je Kučan še poudaril, da spomenik, ki od danes bogati kulturno podobo Murske Soboto sprejmimo tudi kot oporo samozavesti in ponosu. 

“Brez lažne skromnosti povejmo, da je ob sicer nekaterih negativnih kazalnikih, zlasti o gospodarskem razvoju, svet ob Muri tudi svet izjemne intelektualne in umetniške ustvarjalnosti, da tudi tukaj živijo in ustvarjajo po vsej širši domovini poznani in priznani ustvarjalni ljudje. Bodimo ponosni na to, bodimo ponosni, da smo tisti del slovenskega naroda, ki se je s svojo trdoživostjo in navezanostjo na rodno grudo obdržal v tem našem lepem, včasih tudi trdem svetu med Muro in Rabo.”

Preplet mehkobe prekmurske zemlje in trdnosti granita

Sicer pa spomnimo, da je država iz proračuna za praznovanje namenila skupno 300 tisoč evrov, od tega 50 tisočakov za spomenik narodnih buditeljev, ki so ga odkrili danes.

Spomenik, ki upodablja zgodovinski portret Matije Slaviča in štiri imaginarne glave, je zasnoval Mirsad Begić.

Portreti buditeljev so v nadnaravni velikosti in uliti v bron. Spomeniku poseben pomen dajeta dve bronasti drevesni veji, ki povezujeta portrete narodnih buditeljev s prekmursko zemljo.

Kot pojasnjuje Begič, njegova simbolika in pomen izhajata iz prepleta mehkobe prekmurske zemlje in trdnosti granita ter odločnosti upodobljencev, ki jih simbolne rastlinske žile napajajo in povezujejo v kompozicijsko celoto. 
 

S spleta

Komentarji (59)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sius (nepreverjen)

Prekmurje republika!

Yeap (nepreverjen)

Kosovo že imamo,tako da ne hvala...

In reply to by Sius (nepreverjen)

Minister (nepreverjen)

Fala bogi ka je konec ceremonij in konec slinjenja ljubljanskih oblastnikov, keri naslednjih 100 let našoga Prekmurja sploj povohali ne do.

klopolnikovi (nepreverjen)

Je pa spomenik fejst fajni. Lepou je tou napravleno.

hko (nepreverjen)

vidin samo elito ....spomeika nigde!!

Putin (nepreverjen)

Jaz pa vidin samo en velki kup smrdlnivoga dreka!

In reply to by hko (nepreverjen)

Detr (nepreverjen)

To kar vidiš, to si.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

To si ti rekel, smrdljivec!

In reply to by Detr (nepreverjen)

Detr (nepreverjen)

Rejsan, tou san ges pravo. Kakša silna ugotovitev. Bravo. Zaslužo si si naslednji špricer s šmarnico. Natoči si.

In reply to by Putin (nepreverjen)

jfbsfjmu (nepreverjen)

Daj ne bluzi kreten!

In reply to by Detr (nepreverjen)

drejkoh (nepreverjen)

se bojin küjpiti pajdojov kebap, ka mi ge Küčan v skoče!
Ka nede ži ednouk tume konec?

ekecpekec 2020 (nepreverjen)

Ko ga bodo pokopali. Pa še takrat bo strašil njegov duh, pa Janši in nekaterim drugim dvigoval pritisk ;)

In reply to by drejkoh (nepreverjen)

Majaj (nepreverjen)

Všeč so mi gospodje na desni strani fotke. In vsaka čast jim. Ostalo pa ne upam niti komentirati, ker imam najgrše besede za njih!

Oldgringos (nepreverjen)

Nindri ne vidin nikoga od Mure, či majo trening ?

Majaj (nepreverjen)

Všeč so mi gospodje na desni strani fotke. In vsaka čast jim. Ostalo pa ne upam niti komentirati, ker imam najgrše besede za njih!

kapelčan (nepreverjen)

Fotografija ne lože, poleg vsega si je toti dr. Jevšek vupa povobiti multi miljarderskega župona z loblane, stvarno kam gremo slovenci, brez sramu se kažejo, samo oni pa nihče drugi, ne bom več komentira je tak brez veze..........................................................!!!!!??????

butalec (nepreverjen)

Jankovič je prišo, ka "tasta" obišče!

In reply to by kapelčan (nepreverjen)

Majaj (nepreverjen)

Maš prov prjatelj moj

In reply to by kapelčan (nepreverjen)

Radencibutaljeros (nepreverjen)

Tan se skrij na kapeli pa si rajsi pogledni kaksoga zupana ste si zvolili v Radencaj... Pa te boj pameten

In reply to by kapelčan (nepreverjen)

STRPNEŽ (nepreverjen)

Prišli so ka se najejo in napijejo koj pametnega pa tak niso naredili za Prekmurje kak jih ni sram ....posebno Kučana ...

Putin (nepreverjen)

Za njih nej pomembno da je podjetje mura propadla, a še vedno se radi kazejo v murinih prestiž oblačilih prokleti smrad!

In reply to by STRPNEŽ (nepreverjen)

ezlek (nepreverjen)

Od katoliške cerkve, katere dostojanstveniki so zaslužni, da je Prekmurje v Sloveniji pa nikogar. Evangeličanska škofa (sedanji in bivši) pa dve. In kaj išče tu Jankovič?

Qw (nepreverjen)

G. Merica je prisoten!

In reply to by ezlek (nepreverjen)

Ezlek (nepreverjen)

Mislo san škofe!

In reply to by Qw (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Vauuuuuuu. tudi prvi ljubljančan in njegova prva dama sta tu????
Vaaaaauuuuuuuuuuuuuu!! Ne špancejrata po Parizu??

NSI (nepreverjen)

o poglej podpornika nsi, kak paradira s svojimi, ... prej pa zagovarjali pa še zdaj cerkev...
samo oni razumejo kak gre to vse skupaj.... denar seveda :):):):)

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

POMUREC

čarni vrag (nepreverjen)

To vam je smešnica. Matijo Slaviča so komunisti po vojni zaprli za štiri leta. Zdaj pa njemi glavni partijec Kučan spomenik postavlja. Janković pa je prišo Jevški davat nasvete kak se drekovod preko nahajališča pitne vode spela. Zemlja odpri se!

100-100 (nepreverjen)

Velko delo si mi napravo, isko san pa san nej nigi najšo. Ge tou piše ka je Slavič biu 4 lejta zaprejti.
Prosim daj link .

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Geadec (nepreverjen)

SDS propaganda. Najbolj protikomunistična stranka z največ komunisti v svojem članstvu. Na čelu z pešpohodnikom v Jajce.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

RDEČA BANDA (nepreverjen)

Ka je to strankarski shod rdečih komunistov zraven pa je le en izdajalec Jožef Horvat, da ga ni sram.

đager (nepreverjen)

Fali samo še največji sin slovenskoga naroda komisar Janez Janša pa bi bili kompletni.

In reply to by RDEČA BANDA (nepreverjen)

kasparov
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kučan je bil odličen politik. Bil je državnik. Današnji politiki so večinoma zaplankani provincionalni burkeži.

čarni vrag (nepreverjen)

Več kak odličen. Še posebno se je izkazo, kda nam je JLA skoraj pobrala orožje in bi se morali braniti s frečami.

In reply to by kasparov

nagicigan (nepreverjen)

kasparov 10 minut nazaj .........seveda je bil odličen politik - državnik - predsednik itd in je tudi dal da so IVANA KRAMBERGERJA spakirali pod zemljo. Ka pa te LUBLANSKI ŠERIF TUKAJ IŠČE mogoče kakšno FARMACEVTKO, DA JI NEKAJ POKAŽE ali pa je samo prišo sem žret.

TSN (nepreverjen)

V bistve be ga naj Janša dal spakivate (preko Italijanof), tak je pričalo eno par oseb ka so njeme nekda bilij bluzek, med njime njegof bivše sošolec..Razlog je pa zato, ker je bil Janše tude konkurenca, kda je kandidero za predsednika vlade pa države kesneje, seveda so njeme nej mogle dokazate.. Če je pa mel Kučan prste poleg pa neven.

In reply to by nagicigan (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti izgleda nemaš vseh papirov. Janša je postal predsednik vlade leta 2004, to je 12 let po smrti Krambergerja, za predsednika države pa je nej nikdar kandidiro. Po tvoje ga je dal strliti zato, ka je 12 kesnej lejko kandidiro. Idi k doktori!

In reply to by TSN (nepreverjen)

TSN (nepreverjen)

Prešti še enkrat, napiso san ka je Kramberger kandidero (ščel kandiderate) nej Janša! Janše je bil konkurenca, ker je mel desničarske ideje in Janša se je tiste čas prebijo za predsednika največje desničarske stranke v SLO, Kramberger pa neje trpo Janše, zarade njegove pretekloste. Mogoče san preveč nerazločno napiso prle. Poleg Janše be še pa nej mel prste poleg en Anton...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ka pa či ma svojo "farmacevtko" s seuf?

čarni vrag (nepreverjen)

Ljubljanski šerif ma celo Slovenijo za norca.

Gost lipa (nepreverjen)

Jankovič je car proti našemu županu

Lp890 (nepreverjen)

Prasci

ge se spoumnin (nepreverjen)

Eni se spoumnimo kak je Kučan gor stano pa odpelo Slovensko delegacijo s kongresa KPJ v Beogradi in s ten uradno začno Slovensko osamosvajanje, eni se tudi spoumnimo njegove vloge v celon procesi osamosvajanja, tudi se ga spoumnimo kak doma in v sveti spoštovanoga prvoga predsednika samostojne Slovenije in še po kerih drugih pozitivih zadevah se ga spoumnimo. Spoumnimo se tudi ka je Kučan nigdar nej biu vpleteni v nikšo afero, niti ga je nigdar nej preganjalo sodišče zaradi kriminalnih dejanj. To ka pa van opranoglavcon servejrajo v SDS in na Nova24TV pa itak nema smisla komentejrati. Gda čitan nekše desne članke izgleda kak, da je Janša san vodo osamosvajanje, san premago JNA in sam s svojimi rokami pospremo zadnjoga JNA vojaka na ladijo v Kopri. Niti en desni, niti keri drugi politik nede več nigdar uživo telko podpore kak jo je Kučan. In pri večini normalnih Slovencov to spoštovanje še vedno uživa. Poleg Kučana smo meli samo še Drnovška keriva sta se znala obnašati, ka sta povedala je melo težo in ljudje ter drugi politiki so njima prisluhnili. Zdaj pa mamo razne Mahniče, Tonine, Šarce, Horvate, Židane in podobne, keri naši državi delajo samo sramoto, tak doma kak v tujini.

Stari sobočanec (nepreverjen)

Edini pošteni komentar !
Na razne Mahniče pa pozabte te ma Janša ka so njemi dobri dokler šimfajo sopolitike, te jih pa v rit brsne kda jih več nede nuco.

In reply to by ge se spoumnin (nepreverjen)

karma (nepreverjen)

ge se spoumnin Kučko je šo v Lublano ,ka je mora. Če ne bi štel iti, bi ga v rit brsnoli. Če takrat Janše in njegovih ne bi bilou, bi šče gnes Jugoslovan bil. Ti siromaček si, ka jin še vrvleš.

In reply to by ge se spoumnin (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Prekmurje v zavesti Slovencev
katerih Slovencev,
99 % Slovencev v tistem času ni vedelo kje je Prekmurje !!

čarni vrag (nepreverjen)

Janković je dosta doprineso k napredki Prekmurja. Tak je naprimer med gradnjo apartmanov v Moravskij Toplicah marsikateri obrtnik osto brez zasluženega plačila. Čudno ka so nej tudi njegovo glavo na spomeniki ovekovečili.

Oton. (nepreverjen)

On je znan plačo za zakusko pri rajhi ka njemi je ostal še en kufer s stožic.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Karasssss (nepreverjen)

Na koncu so vsi šli pajdoji na kebal???

S Tišine (nepreverjen)

Opet se rdeči slikajo za pejneze od raje. Ovce pa jin ploskajo.

Karčči (nepreverjen)

Rdeči?. Nikjer ne vidim Janše.

In reply to by S Tišine (nepreverjen)

Karčči (nepreverjen)

Rdeči?. Nikjer ne vidim Janše.

In reply to by S Tišine (nepreverjen)

starec9 (nepreverjen)

Ne razumem pomena tega spomenika, ki bi naj bil posvečen zavednim Prekmurcem. Ker na slikah ni nobenega drugega župana kot samo Soboški.

Marjet. (nepreverjen)

Zdaj de ziher 100 let mir. Še svojo regijo nam zrihtajo pa smo na svojem. Kak kosovo. Prekmurske firme so tak uničene, kot uničujejo slovenske. Kama to pela?

umberto (nepreverjen)

50 gezero ste vrgli v tej beton oz. jih plačali/podarili enome rdečome napol bosanskome umetniki, ka de se lejko rdejča falanga, štera je za Pomurje nej napravila ama baš nika, tü slikala.
Tej pejneze bi lejko dosta čednej ponücale.

In glavni govor na otvoritvi spomenika je nej mel nišče drüjgi, kak bivši šef komunistov Slovenije, tej istih, keri so Slaviča po 2. bojni obsodili na odvzem narodne časti, prisilno delo in treh četrtin premoženja (je pa mel srečo, ka je pravočasno klizno v Italijo in je bil eden rejdkih, ka je bil kasnej pomiloščene - prlej, kak je končo v kakšnoj grabi).

Glede na tou, ke je tüdi Jankovič tü, pa bi farmacevtkam v lekarni odzajan svetüvo, naj se malo skrijejo.

čarni vrag (nepreverjen)

Kak vidim so nasilni komunisti vse druge izrinili. Nič so se nej popravili v zadnjih 100 letaj.

Pohodnik (nepreverjen)

Aloooo a zato imamo denar pa kaj vam je ljudje.....kucan haloooo komunist koliko ima pokojnie!!!!! Koliko otrok je lacnih ,da starsi nimajo za kosilo in malico v soli za placat, Jevsek je zabetoniro celo MS , poseko drevja in zasipo z betonom....bolan clovek!!!!

Komunist Janša (nepreverjen)

Ajde ne seri...

In reply to by Pohodnik (nepreverjen)

karma (nepreverjen)

Sobočanci, zaj vidite ka ste za nikoj, ka prišlek stalinski van je župan!!!

In reply to by Komunist Janša (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice