Vinjete se mnogokrat znajdejo med decembrskimi darili, a letos raje ne hitite. Za vožnjo po mariborski hitri cesti jih verjetno ne boste več potrebovali.

»Hitra cesta H2 med Pesnico in Teznim že dolgo ne bi smela biti kategorizirana kot hitra in zato cestninska, z novim letom pa bo vinjetni sistem na njej tudi odpravljen,« so danes sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Vlada bo o njihovem predlogu odločala prihodnji teden.

Letošnje roza vinjete veljajo do konca januarja, zato je morda smiselno počakati z nakupom nove. Lahko se vam namreč zgodi, da boste rumeno vinjeto za leto 2020 kupili za darilo, potem pa se bi izkazalo, da je več ne potrebujete. Prihranite denar.

Velika verjetnost je, da se bo Mariborčanom izpolnila želja, da bi se po hitri cesti H2 na relaciji Pesnica – Tezno lahko vozili brez vinjete.

Odločitev je na vladi

Na ministrstvu za infrastrukturo so včeraj objavili predlog, s katerim vladi predlagajo, naj se dosedanja hitra cesta H2 prekategorizira v regionalno.

Cesta bo še najprej »v upravljanju družbe DARS d. d., zato se bo na njej izvajalo cestninjenje vozil nad 3,5 ton največje dovoljene mase (tovorna vozila),« piše v predlogu ministrstva.

Osebna in motorna vozila po uvedbi takšne ureditve ne bi bila več cestninjena, kar pomeni vožnjo brez vinjete. Na vladi bodo o predlogu odločali prihodnji teden.

Do razpleta s pomočjo Mariborčanov

Potem ko smo opozarjali mediji, prebivalci mesta in mnogi drugi, so se za zagotovitev rezultata angažirali tudi v Stranki mladih – Zeleni Evrope. Kot poudarja Igor Jurišič, presednik stranke, ki je tudi član mariborskega mestnega sveta, so z njihovo zahtevo nezakonito cestninjenje na hitri cesti pomagali odpraviti v manj kot pol leta.

»Na ta uspeh smo še posebej ponosni, ne le zato, ker je s tem bistveno izboljšana kakovost življenja v Mariboru in s tem izpolnjena ena od naših predvolilnih obljub, ampak ker je to tudi najvidnejši rezultat prvega leta delovanja mestnega sveta v novi sestavi,« poudarja Jurišič.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Svetice13 (nepreverjen)

Regijske vinjete, kot jih imajo na Madzarskem so edina resitev, ker sedaj se bo sprozil domino efekt

snops1 (nepreverjen)

Jao, kaksi naslof. Še dobro, ka nej tou v Čakovce.

revival (nepreverjen)

Ka pa pomurska "avtocesta"? Vinjete ostanejo? Tou našega glupoga miličara ne briga, glavno, ka se je gnes pa z palčkon sliko. Primitivec!

pozorni (nepreverjen)

Te pa naj odpravejo tüdek vinjete do Močne, ka je tau tüj nej avtocesta, pač pa nekše avtocestne hibrid na šteron se non stop neka popravla, pa se nemreš pošteno pelate, plačate pa moreš.

čarni vrag (nepreverjen)

Ta ukrep za Pomurce nema nikšnega pomena. Razen za tiste čudake, ki do se do Maribora pelali po stari cesti.

Rosenkrantz (nepreverjen)

Nategujete folk z bombasticnimi naslovi da klikajo..potem pa se smejete kako vam raste stevilo ogledov na vasem stevcu ogledov. Patetika od lokalcev ste.

Starejše novice