Zanimivi podatki o gradbeništvu v Sloveniji.

V Pomurju imamo kar nekaj uspešnih gradbenih podjetjih, med kateremi zagotovo izstopajo Pomgrad, Dengrad, Nograd, Legartis in Zidarstvo Maučec. Na Statističnem uradu so zbrali zanimive podatke o gradbeništvu. Nas je najbolj pritegnil podatek, da so plače v gradbeništvu najvišje ravno v Pomurju. 

Gradbeništvo doživlja rast

Gradbeništvo je sicer ena od dejavnosti, ki jo je gospodarska kriza pred desetimi leti najbolj prizadela, in še zmeraj precej zaostaja v rasti v primerjavi z drugimi dejavnostmi. So se pa v letih 2017 in 2018 stvari začele obračati na boljše, in slovensko gradbeništvo spet doživlja rast na vseh področjih, vendar še ni doseglo rasti iz predkriznih časov. 

Vir: SURS

Lani so gradbena podjetja v Sloveniji ustvarila za skoraj šest milijard evrov prihodka od prodaje, kar je še zmeraj za skoraj 30 odstotkov manj kot v 2008, a po drugi strani tudi za več kot 34 odstotkov več kot v 2013. Največji delež v prihodku so predstavljala specializirana gradbena dela, sledila je gradnja stavb, na zadnjem mestu pa gradnja inženirskih objektov.

19.220 - to je število podjetij, ki so bila lani registrrirana v dejavnosti gradbeništvo, kar pomeni, da smo že skoraj dosegli število podjetij iz leta 2008. Med njimi je tudi kar nekaj Pomurskih, najbolj uspešna smo omenili že uvodoma. 

Najvišja povprečna bruto plača v Pomurju

Plače v gradbeništvu so kljub gospodarski krizi so plače v gradbeništvu naraščale do leta 2011, nato pa so med leti 2011 – 2015 nekoliko padle in ponovno začele naraščati po letu 2015. 

Povprečna mesečna bruto plača na zaposlenega v gradbeništvu je lani po podatkih statističnega urada znašala 1.290 evrov in je bila za več kot 12 odstotkov večja kot leta 2008. Je pa povprečna bruto plača v gradbeništvu bila lani za več kot 23 odstotkov nižja od povprečne slovenske bruto plače. 

Najvišjo povprečno bruto plačo v gradbeništvu so v 2018 imeli zaposleni v pomurski statistični regiji, in sicer 1.429 evrov, najnižje plače v gradbeništvu pa so imeli zaposleni v podravski statistični regiji, 1.219 evrov. 
 

Na statističnem uradu sicer ne pojasnjujejo, zakaj je tako, ampak po naših informacijah je razlog za to kar zanimiv.

Delavci odhajajo v Avstrijo

Strokovnjak z gradbenega področja pravi, da številni delavci odhajajo na delo v Avstrijo, kjer so boljše plače. Ampak ne odhajajo samo delavci, ampak tudi vodstveni kader. Ta odhaja predvsem v javna komunalna podjetja, kjer je poleg plače, boljši tudi delovni čas.

Zaradi vedno več odhodov so pomurski gradbeniki »primorani« dvigniti plače.

V gradbeništvu 30 odstotkov tujcev

Lani je bilo sicer v Sloveniji od zaposlenih v gradbeništvu skoraj 70 odstotkov takih, ki imajo slovensko državljanstvo, 30 odstotkov pa je bilo tujcev. Med tujci je bilo največ državljanov Bosne in Hercegovine, sledili so državljani Kosova, Severne Makedonije in Hrvaške. Med zaposlenimi v gradbeništvu so prevladovali moški, teh je bilo več kot 90 odstotkov.

Med gradbenimi podjetji še vedno prevladujejo mikro in majhna podjetja, takih z manj kot 10 zaposlenimi je bilo v 2017 kar 94 odstotkov od vseh podjetij, registriranih v gradbeni dejavnosti. 

Kljub nekoliko bolj spodbudni sliki, ki jo kažejo podatki o slovenskem gradbeništvu, predvsem za leti 2017 in 2018, pa podatki o gradbenih dovoljenjih nakazujejo, da se bo trend rasti že v bližnji prihodnosti lahko obrnil, saj število izdanih gradbenih dovoljenj v zadnjih treh letih pada je še razvidno iz podatkov statističnega urada. 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Kaaaa,ge delan na Pomgradi 17 let,moja BRUTO plača je 932.24€,POUDARJAM BRUTO 932.24(neto je okoli 640€)-nej san na lopati.....

Đako (nepreverjen)

Valda nejsi kak ostali trotli v Sloveniji kaj podpiso ka do ti dodakti šli v osnovno plačo.

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

zidar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ne laži.

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Nika smo nej podpisali,odvisno je,ka piše v kolektivnoj podgodbi gradbenih dejavnosti-tao san se pa ešče nej pozanijmo....

zidak (nepreverjen)

pa koga farblejo?

spet na zavodu (nepreverjen)

Kaj misliš, kolikšno je povprečje, če je najnižni znesek 500 evrov najvišji pa npr. 3000?

In reply to by zidak (nepreverjen)

Fhrthth (nepreverjen)

Saj pa pomgrad ma na bakovske 70 lujde ka sidij not za 2000 jurja bruto. Delavci pa na jurja bruto pa je povprecno 1500 bruto super place. Dengrad davle avstrijske place ker mora. Weindorfer pa delas 15 vr na den taka mas tudi dobro placo.

Povprečje (nepreverjen)

Povprečje ki ni povprečno povprečje.
Naj nekdo naredi raziskavo, koliko dobi delavec, zidar, asfalter, strojnik TgM, delovodja, pomočnik šefa, vodja gradbišča, razni prdeci po pisarnah, ter velike vodje. Sem mnenja da bi se pokazala čisto drugačna slika.

Pacijent (nepreverjen)

LAŽNIJVCI š.... RAMADAM DA 3,30 PA SI ZRAČUNAJTE

wefwefwef (nepreverjen)

nej rejsan. Ramadan da skoraj 5.

In reply to by Pacijent (nepreverjen)

Zidar1 (nepreverjen)

Zakaj pa mora dati dengrad avstrijsko plačo? Koliko je to?

wefwefwef (nepreverjen)

ker po nauvon zakone, če delaš projekte v avstriji moreš plačati delavce avstrijsko plačo.

In reply to by Zidar1 (nepreverjen)

Mura14 (nepreverjen)

Normalno ka je taksna POVPRECNA placa, direktori pa rodbina ma 4500eu bruto eni se malo vec, delavci pa 980eu bruto za 8h dela. V pisarnaj majo cca 2300bruto pa te se pride na to cifro.

Svojci (nepreverjen)

Vsak bi zaposlil svojega bliznjega, ce je to v njegovi moci. Tudi Vi!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice