Denis Rajbar je mož, ki ima v svojih rokah platno in škarnje, ko je govora o kadrovanju na Kopališki 45. Čeprav ima kot direktor svojega gradbenega podjetja še veliko drugih obveznosti, pa je s pomočjo Anteja Šimundže v Murski Soboti uspel sestaviti igralski mozaik, ki je navijačem Mure ponudil že veliko nepozabnih trenutkov.

Pred leti, ko se je "rodila" nova Mura, sta bila glavna protagonista Robert Kuzmič in Denis Rajbar, ki sta še vedno tista, ki vsak na svojem področju vlečeta glavne poteze v soboškem prvoligašu. 

"Na začetku, ko se je celotna zgodba začela, sem dobil klic Roberta Kuzmiča, ki me je vprašal, če bi se skupaj podali v to zgodbo. Seveda je potrebnih več različnih funkcij, ena je bila tudi športni direktor. Po odhodu Mitje Möreca na tem mestu nismo našli nikogar, obenem pa smo se šele učili. Tudi zato sem sprejel to delo, saj imam rad izzive," nam je uvodoma povedal Rajbar.

Od takrat se je naučil veliko, pravi pa, da gre tudi pri tem delu za specifično funkcijo, ki ima svoje lastnosti in zakonitosti. Prepričan je, da je pomembno nenehno učenje in nadgrajevanje svojega znanja. Veliko mu je na začetku pomagal ravno Mörec, s katerim sta še zdaj v stalnem kontaktu. 

Muro prepričati z urejenostjo in fantastičnimi navijači

Sam je v tem poslu novinec, v kolikor bi ga primerjali z Zlatkom Zahovićem in Matejem Oražmom. Na vprašanje, kako prepričati igralce, da raje izberejo Muro pred Mariborom in Domžali ter kako se znajde v družbi izkušenejših športnih direktorjev pravi:

"Sam se s tem, kako dolgo je nekdo že v tem poslu, ne obremenjujem, se pa seveda lahko vsakdo od koga kaj nauči. Glede igralcev pa je tako. Prvo kot prvo je pomembno urejeno okolje, da sploh dobiš pozornost kakšnega igralca. Sami trenutno finančno še ne moremo tekmovati s kluboma kot sta Maribor in Domžale, lahko pa navijače prepričamo z urejenostjo kluba, z dobrimi pogoji, fantastičnimi navijači in okoljem, ki diha za klub".

Za zdaj obžalovanja za kakšnim izmed igralcev, ki jih Mura ni uspela pripeljati, ne čuti. Pravi namreč, da v klubu vedno gledajo, da delujejo v zastavljenih okvirjih in temu primerno tudi izbirajo okrepitve. Vse igralce, ki so pripeljali, so pripeljali načrtno. So pa pogajanja ob prestopih velikokrat zelo zahtevna.

"Vsako pogajanje glede pogojev pogodbe je po svoje težko, saj se igralci borijo za svoje plače, piko na i pristavijo menedžerji. Toda tudi oni so del nogometa in mimo tega ne gre".
 

Vloga menedžerjev je prevelika

Vloga menedžerjev v sodobnem nogometu je vse večja, kar pa ni nujno v dobro nogometa. Takšno je tudi Rajbarjevo mnenje.

"Niso vsi enaki, jih je pa kar nekaj takšnih, ki žal vidijo samo denar in posledično lahko svojim varovancem tudi uničijo kariere. Poglejmo za primer kakšnega mladega nogometaša, ki veliko obeta in mu že pri petnajstih, šestnajstih letih menedžerji obljubljajo vrhunske pogodbe, vrhunske klube in podobno. Veliko jih tako izgubi glavo, se prehitro odpravijo v tujino in enostavno preskočijo del procesa, ki je potreben za izoblikovanje nogometaša. Toda kot pravim, tako pač je in to je treba sprejeti. Je pa njihova vloga v sodobnem nogometu vsekakor prevelika".

Mura je letos v prestopnem roku prodala Nika Lorbka in Roka Sirka. To je bil pomemben signal drugim klubom, da se v Muri dela dobro. Kot pravi Rajbar je najbolj pomembna vzgoja domačih igralcev, kasneje pa tudi prodaja. Klubi brez teh dveh stvari težko preživijo. "Muro smo na tak način tudi postavili na zemljevid prestopov, zagotovo bodo zdaj drugi klubi še bolj pozorni na nas," pove. 

Mura ni v situaciji, da bi morala za vsako ceno prodajati nogometaše

Tudi zato beseda nanese na morebitne januarske odhode in na to, če je Mura sposobna zadržati ekipo, ki letos napada naslov pokalnega prvaka, tudi v prvenstvu pa, navkljub slabšemu zaključku jesenskega dela, ne zaostaja veliko za vrhom.

"Dejstvo je, da je klub odvisen tudi od prodaje nogometašev, pred tem ne moremo bežati. Toda ne za vsako ceno. Nismo v situaciji, da bi morali nekoga prodati, da preživimo. Je pa res, da v kolikor pride ponudba, ki zadovolji tako klub, kot igralca, ne moreš reči ne. Seveda pa to potem lahko terja davek na igrišču, oziroma se mora klub pravilno odzvati".

O imenih v tem trenutnku ne želi govoriti, pravi pa, da ni nogometaša, za katerega ne bi kdo vprašal. 

"Seveda velikokrat ostane zgolj pri tem, ko se začnejo dogovori v naslednji fazi, ko je potrebno govoriti o konkretnih številkah, pa se velikokrat ustavi. So pa naši nogometaši vsekakor zanimivi tudi drugim klubom".

K temu je zagotovo pripomoglo tudi dejstvo, da so črno-beli letos igrali kvalifikacije za preboj v Ligo Evropa. Za nastope v Evropi pa so bili igralci tudi ustrezno nagrajeni.

"Tako je. Dogovor je bil takšen, da se polovica zaslužka od Evrope razdeli med igralce, kar je v praksi pomenilo, da so si razdelili nekaj več kot 100 tisočakov. Konec koncev so igralci tisti, ki so zaslužni, da se je Evropa igrala in da je prišla finančna nagrada za klub. Menim, da je takšen način edini pravilen".

Nogometaše v Beltincih redno spremljajo, okrepitve bodo iskali "doma"

Beseda je nanesla tudi na sodelovanje z Beltinci, kjer se kali kar nekaj nogometašev, ki bi lahko predstavljali prihodnost Mure. Rajbar pravi, da jih redno spremljajo, ob tem pa dodaja, da so nekateri že opozorili nase in se bodo pridružili začetku priprav Mure na spomladanski del sezone. Pa bodo to edine okrepitve pozimi?

"Določene rešitve imamo 'doma' in jih ne bomo po nepotrebnem iskali drugje. Seveda pa ni izključeno, da v naše vrste zvabimo še koga. Določene ideje in pogovori so, več pa bo seveda jasno nekoliko kasneje".

Brez vadbenega centra bo težko

Za razvoj igralcev in uspešnost kluba pa je potrebna tudi primerna infrastruktura. Ta se je v zadnjih letih sicer nekoliko nadgrajevala, a še vedno ostaja veliko dela.

"Res je. Žal je klub, kar se infrastrukture tiče, še precej zadaj. Brez primernega vadbenega centra bo zelo težko na dolgi rok. Člani namreč velikokrat trenirajo po okoliških vaseh in nekaj bo potrebno urediti. Seveda pa je vse to povezano s financami. Boljši pogoji za trening posledično omogočajo tudi boljši razvoj nogometašev, kar pa je seveda za klub izredno pomembno. Dela se na tem, da uredimo določene stvari, kot je recimo zamenjava trave na glavnem igrišču in premik le-tega. Tudi travnata površina je izjemno pomembna, saj omogoča bolj kvalitetno igro in posledično boljše rezultate".

Za konec smo športnega direktorja Mure povprašali še o tem, ali je Mura v naslednjih petih letih lahko državni prvak. Odgovor je bil jasen.

"Zagotovo. Če si športnik, si želiš zmagovati, moraš biti ambiciozen. Seveda pa recimo letos še nismo v situaciji, da bi bili tisti, ki bomo pred sezono napovedali napad na naslov prvaka. Za zdaj še ne. Toda vsako priložnost bomo zagrabili z obema rokama".

S spleta

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
trač (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mura ima obupno vodstvo.
Nemre biti vsaki tišlar ka pomaha s par tisočaki, takoj imenovani za "direktorja".
Na takšno mesto se more postaviti profesionalne športne managere, keri cilje merijo z nogometnimi uspehi.

In nej v količini izstisnjenih pejnez iz našoga že prevečkrat "nategnjenoga" črno-beloga bisera.

Sreča da mamo zaenkrat še vsaj igralce dokaj kvalitetne.

majster1234 (nepreverjen)

Majster idi v bauto pa gledaj kak majo lepo okrašeno, njaj ti Muro. Mura je kak trbej!

In reply to by trač (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mura je daleč od toga kak trbej. S ten vodstvon jin dan še max 2 leti.

In reply to by majster1234 (nepreverjen)

11Miro22 (nepreverjen)

Komentar primeren vzdevku...

In reply to by Olosh (nepreverjen)

trač (nepreverjen)

Verjetno si premladi ka bi znal kelkokrat se je pri Muri že ta isti scenarij ponovil.
Začetna evforija, malo histerije in hiter padec nazaj na realna tla.

Kak dugoletni Murin navijač je moja pravica in dolžnost ka povem dobronamerno kritiko in branim naš Soboški ponos.

In reply to by majster1234 (nepreverjen)

Stric. (nepreverjen)

Ci do taksne lidij cuj spravlali kak je frajman..... te de se klubi slabo pisalo. Ker kda si omejeni v financnon smisli, nucas sposoben kader, nej pa sakoga salabajzara ka ma 2 minuti cajta, pa se nosi ko da boga za bilice drzij. Z ten dejanjon san se odloco ka ne odin vec na tekme.

In reply to by trač (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Točno takšni ljudje zdaj vodijo klub. Vsi mislijo da so " Bogovi " ne spoznajo pa da je vse to slabo dolgoročno za klub. In spet se bo morala Mura poimenovati MURA 20, MURA 22, MURA 24.....

In reply to by Stric. (nepreverjen)

Marjetaaa (nepreverjen)

Što je tišlar? Rajbar pa je svojo firmo z nule gor spravo. Aja, isto kak Muro.

trač (nepreverjen)

Tak ka so obrtniki splošno primerni za vodstvene funkcije izven svoje stroke?
Se čudim da neje v MS še noben šlosar župan postal...

In reply to by Marjetaaa (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

GOSPOD RAJBAR,ČAS JE DA ZAČNETE V M. S. GRADITI BLOK Z MALIMI STANOVANJI....ENOSOBNA, GARSONJERE,KI SE BODO HITRO PRODALA..IN LJUDJE VAM BODO HVALEŽNI.SPOMNITE SE MLADIH IN STAREJŠIH,KI SI NE MOREJO PRIVOŠČITI STAN. ZA 100.OOO€..VSE NAJBOLJŠE VAM IN VAŠIM DELAVCEM....

gg (nepreverjen)

Igralce izbirajo načrtno - kakšen je torej načrt z ovo blanjo - Mulićon?

afta he (nepreverjen)

Njega so vzeli zaradi statistike, da si popravijo povprečno višino.

In reply to by gg (nepreverjen)

x (nepreverjen)

trač... če nebi bilou toga obupnoga vodstva, kak tij praviš, bi mura bijla še itak tan ge je bijla pred leti. Peta liga

Lp890 (nepreverjen)

Občina ne da za muro niti centa več. Naj dajo drujge občine, če vsi pravijo ka je mura prekmurski klub.

Ne laži (nepreverjen)

Lp890 N efilozofejraj, občina je Muri nej nika dala, občina vlaga v infrastrukturo kera je itak od obči ne. Či si tak pameten ustanovi klub začaj v zadnji ligi, stadion boš pa lejko koristo kak Mura.

In reply to by Lp890 (nepreverjen)

Pišta 1964 (nepreverjen)

Čestitke g. Kuzmič in g. Rajbar in ostali ki vodite klub. Trač ti se pa predstavi, če bi Mel športnoga direktora daj sakši mesec 10.000, Če mo na konci na, 6ali 7 tudi nede nobena katastrofa. Glavno ka mo Pokalni zmagovalci.

24žur (nepreverjen)

Tak je.

Nemaveze če spadnemo za 3 mesta na lestvici.

Nemaveze če smo na Pokali imeli zgolj ogromno srečo ka smo nej dobili kvalitetnih nasprotnikov.

Važno ka se lejko hvalimo kak pokalni zmagovalci že pred polfinalom.

In reply to by Pišta 1964 (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Moj bogi Pišta, nej smo še niti v finale prišli pa smo že zmagovalec pokala. Pazi ka nazadnje niti finala ne bomo videli z Muro, ka naš kakšna Nafta prej premaga in izloči. To je glih tako kot če bi rekel, da bo Mura državni prvak in bi se mi večina smejala.

In reply to by 24žur (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Pišta to si mislil na NAFTO? Ker Mura sigurno ne bo.

In reply to by Pišta 1964 (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

Idemo samo jako naprej ?

Samo Mura (nepreverjen)

Samo naj cimprej to njivo zrihtajo.Vsi tej ka so poskodovani oz.so bili poskodovani,je kriva samo naše da nebom rekel grabe kere so roko na srce SRAMOTA 1.lige..Glede stanja kluba,pa nemaš kaj.Samo tak dale in vsaj sredina lestvice je zagotovljena.

Machoo (nepreverjen)

Se zavedaš da je sredina lestvice slabši izid kot lani?

In reply to by Samo Mura (nepreverjen)

Old gringos (nepreverjen)

Muro je že dosti PRAVIH direktorjev pripelalo v 5 ligo. Pustite temu vodstvu naj dela, dosedaj je šlo dobro ! 5 mesto na lestvici je super.

kasparov

Stadion trbej do konca napraviti, če ščejo, ka de Mura dobijla nov zagon. Če nej, de se evforija tak pomali vgašüvala, pa na konci doj vgasnola. Okouli 1500 nas trenutno gej takšnih šteri rejdno odimo na domače tekme, na derbije pa 3500. Če de stadion končani tak kak trbej, ka do se lidgej na njen dobro počüjtili, ka do lejko med tekmof šli normalno na wc, na pivo ali na hot-dog, pa ka do lejko hitro prišli na stadion pa iz stadiona do autoja, te garantejran, ka de na tekme odilo po pejt ali šejst gezero lidij, na derbije pa evropske tekme pa do 7 gezero.

24žur (nepreverjen)

Tak je.
Od lovorike in naslova slovenskoga prvaka nas loči samo tisti manjkajoči del tribune.

Pa tudi če slučajno ne grata. Pa mogoče spadnemo v 2. ligo.
Še vedno de 10 tisoč lidi odilo vsako nedelo na fazanerijo.

Mogoče zato ka vidijo Dravograd špilati.
Ampak bole verjetno zaradi tistoga manjkajočoga dela tribune.

Vbistvi de te dopolnjeni odsek pritegnil tudi tuje občinstvo.
Pomoje do še mariborčani odili gledat množično obiskan derbi med Muro in Beltinci.

In reply to by kasparov

njiva

Kasparov dobro si napiso
G.Rajbar in g.Kuzmič svaka vama čast,ka sta vupala iti v takšni velki projekt in samo tak dale,mate puno privržencov,ki smo z vami in vas popolno podpiramo, kot tudi g.
Šimundžo in igralce.

tim.barbaric84… (nepreverjen)

Super, navijam za Muro že od 90-tih let prejšnjoga tisočletja!

Super ka premestite igrišča, nekan na njivo. Še bokše bi pa bilo ka bi bokše opremili igrišča v primestnih naseljaj, nej trbej nika novoga delati. Slačilnice pa reflektore cuj, pa bar de se na vasaj kaj dogajalo.

San pa veseli ka ste odnehali z bedasto idejo ka bi cejlo Fazanarijo rušili zavolo selitve. To bi bila največja bedarija v zgodovini MS, poleg vseh njiv pa parcel praznih ka mamo. Župan bi si lejko poslovilno pismo napiso.

SerecD (nepreverjen)

Ge si tou norost čul ka bi što fazanerijo rujšo???? Ti si kaj preveč spil?

In reply to by tim.barbaric84… (nepreverjen)

SerecD (nepreverjen)

Eh, Fazanerije nede nišče drego, župan je nej nori, Kuzmič pa tudi nej.

Igrišče do selili prejk ledave ali pa pač tan ostane kak je za zdaj.

In reply to by tim.barbaric84… (nepreverjen)

navijač (nepreverjen)

odličnoga svetovalca ma G.Moreca ki v slovenskom prostoru ne pozna niti dva igralca v tujini jim pa je Muliča uturo igralci ki so prišli niso vredni nobenega našega mladinca ,kot sem že enkrat omenil nogomet ni mogoče voditi z enim človekom ki je trener ,svetovalec za zelenico ,menandžer za igralce in velik porabnik klubskega denarja ki ga dajejo domači in tuji sponzori. Zato G.Kuzmič vzemite si v roke kjer piše kako imeti dober klub ,to da imate 5 trenerjev v glavni ekipi ne pomeni še da ste klub z vsemi kopetencami za velik klub imate v klubu več ljudi ki vodijo in mislijo da so oni ustvarili MURO ampak je klub bil ustvarjem z domačimi igralci in vodstvom leta 1923 kjer so is postavili smernice ki so ,jih pripeljali v takratno 2Juoslovansko ligo ki je bila močnejša kot je zdaj ta Slovenska liga .Poiščite si ljudi ki so nekdaj igrali za ta klub in bi mogoče lahko pomagali ne pa da imate samo tiste ki so to MURO najbolj dol srali po gostilnah.

Pifo (nepreverjen)

Ravno nekdanji nogometaši/funkcionarji so glavni za šankon in proti gučijo, ker so nej zraven. Na tekme jih je pa sran oditi. Ljubezen pa taka...

In reply to by navijač (nepreverjen)

Oldgringos (nepreverjen)

Mura v jugoslovanski 2. ligi. Mi se toga spomnimo in vemo kaj je takrat pomenila TOVARNA MURA in koliko denarja je bilo. S tem kaj imajo dobro delajo.

In reply to by navijač (nepreverjen)

športski. (nepreverjen)

Gda poglednen zgornjo sliko "stadiona" iz zraka me srat stisne. Vejče sramote od stadiona nega daleč naokouli. Pa gda gledan prenos na TV gda san nej doma, me sran grata ka san iz Sobote. Pa ka resno nema nišče pejnez ka bi se ta sramota do konca zazidala? Če bi se mejne pitalo bi prlej tou porihto pa te reflektore.

njiva

Resan,te slike več ne dejvlite gor

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Zdaj pa mi razložite, kateri od igralcev Mure ki igrajo v Beltincih, lahko igra za Muro. Aja, za Muro ja, ampak ne v prvi ligi. Beltinci imajo z Murinim kadrom manj uspeha, kot so ga imeli lani z svojim. In to je potem okrepljena ekipa? Pa koga vi zavajate? Potrebno bi bilo poklicati vodilne ljudi v Beltincihna odgovornost. Ker sodelovanje z Muro SAMO ŠKODI BELTINCEM.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice