Cerkveno sodišče duhovnika Zrima spoznalo za krivega spolnega nasilja ter mu izreklo prepoved vračanja v župnije in javnega maševanja.

Pomurje je aprila lani pretresla vest o domnevnem nadlegovanju otrok s strani duhovnika. Ljutomerski župnik Andrej Zrim se je takrat zaradi suma kaznivega dejanja, po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab moral umakniti iz župnije.

Zdaj je preiskava incidentov zaključena in Zrim je bil spoznan za krivega. V Župniji Ljutomer so na svoji uradni spletni strani včeraj delili obvestilo metropolitanskega cerkvenega sodišča, ki ga spodaj objavljamo v celoti:

»Gospod Andrej Zrim, duhovnik murskosoboške škofije, je bil v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Naloženi so mu bili določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija.«

S spleta

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
josipperez (nepreverjen)

Duhovnik grata pedofil ale pedofil grata duhovnik?

Domacin (nepreverjen)

Umaknite lendavskega zupnika tud ni nic bolsi

domaciN (nepreverjen)

Umaknite dobrovniskega zupnika tud ni nic bolsi

proizvodnja (nepreverjen)

Kakšni komentarji. Samo pljuvanje po duhovnikih. Ne vem če hodite v cerkev ali ne? To je vaša izbira, ki jo spoštujem! Nikakor pa se ne strinjam, da so vsi duhovniki isti. Zrima sem srečal mogoče enkrat ali dvakrat v življenju. Nebom njegov advokat in tudi ne razumem kakšno spolno nasilje je izvajal? V kolikor bi s kom imel spolne odnose na nedovoljen način nebi dobil kazni opravičilo žrtvam in prepoved opravljanja maševanje in zdravljenje, temveč izključitev iz cerkve!
Tako je, po mojem koga potegnil za ušesa ali podobno... kdo sem jaz da bi sodil?Premalo podatkov, da se ustvari podrobnejša slika.

windigo (nepreverjen)

Izmišljevanje govoric je navadno orožje nekoga, ki bi rad dosegel nek svoj cilj, pa nima drugih možnosti, ti pa si neka ovira ali pa lahko na to vplivaš.
Ugotovi kaj bi ta oseba rada in po potrebi spodreži s koreninami (včasih gre pa tudi samo za kakšno ne prav dobro ozaveščeno nezadovoljstvo s samim sabo, ali travmo, ali strah, pa si ji čisto (in včasih celo tej osebi sami) nevede stopil na kak žulj).

vodka (nepreverjen)

Pogrešam malo več podatkov v kakšnem smislu je bilo to spolno nadlegovanje izvajano. Recimo s takšnimi očitki se soočajo tudi športni trenerji pa so najmanj krivi. Morda preveč kruto obsojamo morda pa celo premalo.

zloraba osebni… (nepreverjen)

Poglej si določbo Kazenskega zakonika o zlorabi osebnih podatkov. Upam, da te bo minilo. Najbrž nočeš v zapor. Seveda te lahko potem še civilno toži.

Pusti institucijam, da rešijo zadeve, če se misliš na tak način lotevati na lastno pest, se ti nič dobrega ne piše... Pa izpusti vse svoje občutke iz zadeve, bodi realna in objektivna.

katehistinja (nepreverjen)

Katekizem razloži, da delamo škodo na tri načine: s predrzno sodbo (sodim – tudi molče – o kakšni moralni napaki bližnjega), z opravljanjem (o napaki/grehu pripovedujem nekomu, ki tega ne ve) in z obrekovanjem (širim o drugem govorice, ki niso resnične). In zanimivo, Katekizem pravi, da lahko delam škodo ne samo z besedo, ampak tudi z ravnanjem! To nam je verjetno domače. Vprašanje pa je, ali se zavedamo učinka, ki ga imajo naše besede/ravnanje? Katekizem pravi, da s tem škodujemo dobremu imenu in časti bližnjega. Tu je čast mišljena kot človekova pravica do lastnega ugleda in spoštovanja. S tem ko negativno govorim o drugem, mu zmanjšujem ugled in posredno krnim njegovo osebno integriteto, ki temelji na njegovem osebnem dostojanstvu.

Domacin (nepreverjen)

Zakon o pedofilstfu fektarjenju itd.ni v katekizmu . UMIK MARTINA IZ LENDAVE DOZDAJ JE NAJSLABŠI ŽUPNIK

In reply to by katehistinja (nepreverjen)

katehistinja (nepreverjen)

Kaj je v nas, da čutimo tako potrebo po pačenju resnice o drugem? Brskati po najbolj notranjih stvareh in se naslajati nad slabostmi drugega? Gregor Veliki povezuje to z zavistjo: »Iz zavisti se rodijo sovraštvo, opravljanje, obrekovanje, veselje zaradi nesreče bližnjega in nezadovoljstvo, ker mu gre dobro.« Obrekovanje verjetno res korenini v zavisti. Je pa obenem tudi res, da s tem, ko opravljamo, sebe poskušamo prikazati boljše, kot smo. V sebi namreč nezavedno vzdržujemo občutek, da smo boljši. Ali ne služi temu tudi rumeni tisk, Big brother, Kmetija in podobni šovi? Iz domačega fotelja spremljamo čustveno obračunavanje med tekmovalci, si ustvarjamo sodbo in polnimo srečanja z ljudmi s pogovori o njih. Ob tem imamo dober občutek: ni se nam namreč treba ukvarjati s svojo duševno »ne-higieno«.

stant in prodaja (nepreverjen)

»Pregreši se: 1) s predrzno sodbo, kdor brez zadostne osnove dopušča kot resnično – četudi molče – kakšno nravno napako pri bližnjem; 2) z opravljanjem, kdor brez objektivno veljavnega razloga odkriva napake in grehe drugega osebam, ki tega ne vedo; 3) z obrekovanjem, kdor z govoricami, ki so v nasprotju z resnico, škoduje dobremu imenu drugih in daje priložnost za napačne sodbe glede njih.«

Duhovniki (nepreverjen)

Vse to delajo doloceni duhovniki, ki bi nam morali biti za vzgled. Zal poznam tri take z nacelom svojega sefa
Tako da..

In reply to by stant in prodaja (nepreverjen)

Duhovniki (nepreverjen)

Odgovor je komentatorju Sant in prodaja

In reply to by Duhovniki (nepreverjen)

rimpapa (nepreverjen)

Največja Laž Med Ljudmi je VERA v Bogove, ker nas je strah smrti! ali res mislite da obstaja posmrtno življenje?

In reply to by Duhovniki (nepreverjen)

pametna (nepreverjen)

To je cerkvena inštitucija, to cerkveno sodišče. Zdaj nastopi policija in civilno sodišče, če obstaja utemeljen sum. Gre za spolno nasilje in je vseeno ali ga izvrši športni trener, učitelj, duhovnik, zdravnik ali zidar, naprimer.

Pax (nepreverjen)

Tudi jaz se sprašujem ali se takšni primeri ne preganjajo po uradni dolžnosti?

In reply to by pametna (nepreverjen)

gaberskanüna (nepreverjen)

sestraslavka+nekdanjasestraTrezika

čarni vrag (nepreverjen)

Čudno je v tej Sloveniji. Ko ulovijo bando dilerjev mamil, imen ne objavijo, češ da čuvajo osebne podatke. Tu pa župnika pribijajo na križ zaradi nedefiniranega "spolnega nasilja". Bog ve kaj je to v teh norih časih, ko boš moral imeti pri sebi od notarja overjen pristanek ženske osebe na "spolne odnose". Izgleda da je to nedefinirano spolno nadlegovanje zamenjalo enako nedefinirane obtožbe kot je recimo ogrožanje oblasti delovnega ljudstva in zlonamerno prikazovanje stanja v državi.

Komunistprijemi (nepreverjen)

Odlicno-koristna molitev

teta pehta (nepreverjen)

Mene pa zanima nekaj. Zakaj dotični, ki so bili spolno napadeni, če so seveda bili, ali tisti, ki so za to vedeli niso šli na policijo in dejanja prijavili. V Sloveniji imamo organe pregona in VSAK državljan in ostali, ki se nahajajo na ozemlju R Slovenije so podvrženi SLOVENSKIM zakonom. Zato se sprašujem, ZAKAJ so zadevo prijavili škofu? ZAKAJ zadeve niso prijavili na policijo? Če so vedeli za kaj gre in če je vse res in niso dejanja prijavili državnim organom so storili kaznivo dejanje prikrivanja! Očitno bo moral nekdo njih prijaviti za prikrivanje. Potem bo zanimivo, kaj in kako bodo govorili pred uradnimi osebami naše države. Saj ne živimo v Vatikanu. Živimo v Sloveniji !!!

Duhovniki (nepreverjen)

Teta pehta, keeer je skof big bos in dela vse za to, da unici, kar mu ne pase. Cerkvena politika je hujsa od h.......a.
Ta unicuje duse.
Homoseksualni duhovniki dobrodosli !!!

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

Komapista (nepreverjen)

Mene je učil verouk te duhovnik na Tišini!Rezo pa mlato nas je kak konje!
Če je kriv, ga linčate, če nej pa se pitati kak de njemi nekdo opral ime.
To so nej male in enostavne besede, KRIV SPOLNEGA NASILJA.
Ce ze ka je kriv, dajte na svetlo vsa dejstva in okoliscine. Ce ga javno imenujete, še dajte imenujte tiste ki so utrpeli to nasilje.
Dosti je naredo clovek za RKC v pomurje, zdaj pa je izobcene.
Nevem ce je glih kriv. Policija tudi naj opravi svoj del posla v tem sumu KD!!! ....

Picekk (nepreverjen)

A ti je pasalo, ko te je???
Kako moreš biti šele ti pokvarjen, da ščitiš takšno nesnago?
Gliha vkup štriha!

In reply to by Komapista (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Samo eno: A te je iz čiste hudobije, ali te je iz nekega drugega razloga, ker si si pač zaslužil?

In reply to by Komapista (nepreverjen)

jozica+santak (nepreverjen)

to to

Duhovniki (nepreverjen)

Aaahhhh skofovi trije pomagaci so vstali, zacelo se je antilajkanje komentarjev. In to takoj po sveti masi in zajtrku.

sraka (nepreverjen)

drsraka, na ta nivo se ne spuscamo...

Duhovniki (nepreverjen)

Se vidi ja.

In reply to by sraka (nepreverjen)

dreg (nepreverjen)

v tem modernen casu verjeti cerkvi ????? , ka se pa tice mladoletnih oseb pa se lahko zahvali da ga ne poznam , smrad eden

Fill (nepreverjen)

Pa kaj?
Spolni nadlegovalec v beli zdravniški halji, ki uraduje na Razkrižju, je tudi pravnomočno obsojen, pa še vedno “uraduje”! Fuuuuuuj!!!

bingelj (nepreverjen)

Kaj škofovi pomagači ne vidite, da se ljudje ne strinjajo z vami, kaj ste naredili? Ljudje se vas že dolgo izogibajo. In nekateri tudi vaših staršev. Še nekateri vaši sorodniki se vas sramujejo. Sramoto ste naredili, da ji ni para. Za vsako rit raste palica. In Bog ima dolgo šibo. Karma zna biti huda reč.

Domacin (nepreverjen)

Saj majo dobrega poglavarja na čelu Ato Štrunf pa lendavski zupnik pa dobrovniski pa da ne bom našteval pozresne zupnike ki samo fektajo pa blamatizirajo

bingelj (nepreverjen)

Kaj ste vse somišljenike na relaciji Lotmerk-Krapje-Mota aktivirali, da minuse delijo? Ejejej, mađistra, mađistra, kaj bi vse eni za službo naredili.

? (nepreverjen)

Ti si tele!

In reply to by bingelj (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

Kaj so te to v Vatikanu učili? Ali mogoče v Avstriji? Ali celo v Ukrajini?

In reply to by ? (nepreverjen)

Božidar Hren (nepreverjen)

Na Prlekiji ni komentarjec, ker jih sproti briše cerkveni ritolizec P____č, ki je bil z njim prijatelj.. morda tudi sodelavec v zločinu.

opazovalnik (nepreverjen)

zdravo,
jajca fkrej (saj jih ne nuca in ga samo motijo) in ga ne bodo več motile zadeve vezane na razmnoževanja tako se bo lahko 100% posvetil pastoralnemu delu.

Lejko je dobra oseba (jes ga ne poznan) ali ga nagon - hormoni premagajo

bralec38 (nepreverjen)

Tukaj zadaj je nekaj drugega v najslabšem primeru sam škof, ki se je hotel znebiti Andreja. Verjamem pa da bo resnica prišla na dan, brez dvoma.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice