Okoli sto protestnikov je danes dopoldne za skoraj eno uro zaprlo promet v krožišču v Gederovcih, kjer domačini obljube države za prenovo dveh cest poslušajo že več kot deset let.

Še pred dvema letoma je država zagotovila, da se bo leta 2018 začela obnova ceste med Mursko Soboto in Gederovci, cesta Petanjci - Krajna pa naj bi svojo rekonstrukcijo dobila v letu 2022. Toda to se ni zgodilo, država je prenovi obeh cest znova prestavila. Prvo za dve leti, drugo za štiri do pet let. Tudi zato so se danes zbrali na protestu.

"Namen protesta je opozoriti na to, da je ob teh cestah nemogoče živeti. Cesta MS - Gederovci velja za cesto smrti, po podatkih policije pa je druga cesta Sodišinci - Murski Petrovci najslabša v Pomurju. Vsak malo večji kmetijski stroj zaustavi promet, bankine so neutrjene, v zadnjih treh letih nihče ni mignil s prstom, da bi se kaj spremenilo," pravi Franc Gibičar, predsednik civilne iniciative.

Infrastruktura povsem neprimerna

Kot pravi, se na te težave opozarja že dlje časa. Boji se, da v kolikor ne bo sprememb, bo tudi druga cesta v kratkem dobila naziv ceste smrti. Obljub imajo dovolj, cesto potrebujejo zdaj. V kolikor se ne bo nič spremenilo, bodo s protesti nadaljevali po novem letu, toda takrat bodo promet ovirali več ur.

"Občanke in občani so naveličani obljub države, da bi začeli z obnovo omenjenih cest. Že deset let nam obljubjajo rekonstrukcijo, saj je tovorni promet vse večji, infrastruktura pa povsem neprimerna. Ni pločnikov, niti kolesarske steze," pravi Franc Horvat, župan občine Tišina.

Pred sedmimi tedni prosili za sestanek, Bratuškova se ne odziva

Ljudje obljubam iz Ljubljane preprosto ne verjamejo več, ob tem pa dodajajo, da tudi sami plačujejo davke in si želijo, da se končno začne rekonstrukcija ceste, ki velja za eno najbolj tragičnih v severovzhodnem delu Slovenije. Ministrici Alenki Bratušek so pred sedmimi tedni poslali prošnjo za sestanek, odgovora pa od nikoder.

"Nenazadnje govorimo, da imamo zdaj sprejeta dva rekordna proračuna, da je v državi denarja ko blata, če se lahko tak izrazim, za ti dve cesti je pa zmanjkalo," razočarnaja ne skriva Horvat. 

Nekateri protestniki pa se ob tem sprašujejo, če je res potrebno, da vsak dan živijo v strahu, če se bodo iz službe po tej katastrofalni cesti vrnili živi. Spet drugi se bojijo, da bo moral umreti še kdo, da se bo država vendarle zganila. 

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
slvkos (nepreverjen)

kakšne ceste, predvsem državne, imamo v Prekmurju bi bilo najbolje da zapremo vse mostove na Muri pa bi se mogoče kdo zganil, to eno krožišče v Gederovcih se z Ljubljane ne vidi

volivec333 (nepreverjen)

vsi tile so nasedli obcinskim in drzavnim politikom, ki so jih volili, ker verjamejo njihovim praznim obljubam. njihov moto: Obecanje, ludom radovanje.

In reply to by slvkos (nepreverjen)

likmanll (nepreverjen)

tezko izsiljujes s transparentom, ki je minil, da otroci nimajo varne poti v solo, ko pa dandanes dedki, babice, starsi, vsakega otroka pripeljejo do solskih vrat in domov.

Soboški dečak (nepreverjen)

Dedki in babice vozijo svoje vnuke, ker ni varne poti in se bojijo za njih.

In reply to by likmanll (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

To pa ni res. Deco se razvaja. A misliš da smo sami bili kaj na boljšem, sem hodil v šolo ob prometnici brez pločnikov in z stalnim tovornim prometom.

In reply to by Soboški dečak (nepreverjen)

recao (nepreverjen)

edino pravilno, se pa res sprasujem kam gre denar za cestni sklad po drugi strani pa se v ljubljani koplejo v razkosju

gost4321 (nepreverjen)

sicer fajn ka pokažejo nezadovojstvo... samo ka se po eni strani bunijo, kak vsaki "malo večji" kmetijski stroj promet dol stavi, te pa isto delajo je bedarija... lidje pa probajo priti v službo ali pa iz nje...
če bi šteli hasek, te bi naj šli v LJ promet dol stavlat tistin, keri obečavlejo tak na velko....

Gost30 (nepreverjen)

Ite pred parlament štrajkat, pa v Ljubljano kaos na cesti delat, nej ka tü narod jebete, ka nej nika krijf - pač koristi cesto tak kak vsi. Ovi se pa tan v žabariji smijejo z vas.

Ferdi (nepreverjen)

Mislim da se morate za takšno stanje zahvaliti Županu in zaposlenim na Občini Tišina.Če bi imeli sposoben kader na občini ,bi lahko te stvari urejali na drug način ne pa tako ,da se vaščani morajo izpostavljati in jemati stvar v svoje roke.

Žalostno

Aliva

Ja

In reply to by Ferdi (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Končno eden, ki razume kje je jedro problema.

In reply to by Ferdi (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Župan je imel dosti dela z ureditvijo cest skozi Tišino, vi ki ste dlje od centra pridete na vrsto po naslednjih volitvah ali pa 1. aprila.

In reply to by Ferdi (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vse v redi samo ne ven zakaoj je tou cesta smrti. Kelko uporabnikov te ceste je pa bilo mrtvih na ton deli?

tuncika

ČESTITKE -rumeni jopiči. Samo dva pluga nücate in krožišče preorati za (botanični vrt - zaščita okolja). Domači ga itak ne nücate, ostali in (tovornjakari) pa naj z brodi prek Müre vozijo.

Anon2103 (nepreverjen)

Dvomin, ka so za stanje na teh cestaj krivi vozniki, šteri so obstali v prometi zaradi vas.

Munt (nepreverjen)

To so Prekmurci, napadajo tiste šteri ščejo neka spremeniti. Namesto ka bi jih podprli jih kritizirajo in ponižujejo. Zato pa nam tak ide, če nemremo vkup stopiti in dosejgnoti čim več za to pozabljeno Prekmurje

Pištek... (nepreverjen)

Ste že v avstriji vidli kdaj kaj takega?

ZAPORA ceste (nepreverjen)

popolna zapora ceste

Munt (nepreverjen)

Pištek mijsliš tak slabo cesto?

likmanll (nepreverjen)

Kdaj je naslednji protest? a bo se letos, ali je bilo prevec naporno. upam, da bo tou vsak teden. cakamo. brez javnih delavcev, oni naj delajo za kar so placani.

cestarmen (nepreverjen)

“Še pred dvema letoma je država zagotovila, da se bo leta 2018 začela obnova ceste med Mursko Soboto in Gederovci, cesta Petanjci - Krajna pa naj bi svojo rekonstrukcijo dobila v letu 2022.”
Bi moralo biti obratno. Cesta Petanjci - Krajna je bolj nujna obnove glede na katastrofalno stanje.

Gost 5 (nepreverjen)

Naslabša sta odseka v sodišincih in murskih petrovcih, potem sledijo rankovci kjer so cesto sesuli z nepravilno izvedbo kanalizacije in krpanja cestišča. Drugi odseki niso tako kritični in lahko čakajo.

In reply to by cestarmen (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

Kje je pa bil oni večni prekmurski poslanec Đouži, ki se hvali, kelko je on za Prekmurje napravo? Pa Olgo iz Diane bi pozvali. Ona je kolegica od ministrice, ki ima ceste pod seboj. Bratuškova je pravi naslov za ceste. Pa ona do Sodišinec ne vidi. Ali pa naprafte kuhanje bograča v ton krožišči pa de mogoče prišla. Skupaj s kolegico Olgo. Pa še Đoužija pa Židana povabite. Te pa nej vrag ka nebi bilo nove ceste

čarni vrag (nepreverjen)

Ceste so v obupnem stanju. Včeraj san se vozo od Turnišča proti Genterovcem. To cesti bi morali nujno zapreti za ves promet, ker je smrtno nevarna. Tudi cesta proti Gederovcem je nej nič boljša. Nemrem se pa načuditi našim RTV novinarjem, ki jih prisilno plačujemo. Omenjali so samo Gederovce, nej so pokazali kakšnoga zemljevida, niti so nej omenili v katero občino spada. Tak ka velka večina gledalcov nema pojma kje bi naj bili tej Gederovci.

Hepnjen (nepreverjen)

za vse smo si krivi sami, v ljubljani nedo davali penez v vukojebino( kak nas tan vidijo) , ce se ne bunimo pa cakamo na druge! Bi pa pomagalo ce bi udelezenci prometnih nesrec oz svojci umrlih, ( na teh cestah smrti) zaceli toziti odgovorne za stanje cest, jaz se nisem dobil prometnega ne da bi placal cestnega sklada, na njih pa je da uredijo ceste!

Hepnjen (nepreverjen)

za vse smo si krivi sami, v ljubljani nedo davali penez v vukojebino( kak nas tan vidijo) , ce se ne bunimo pa cakamo na druge! Bi pa pomagalo ce bi udelezenci prometnih nesrec oz svojci umrlih, ( na teh cestah smrti) zaceli toziti odgovorne za stanje cest, jaz se nisem dobil prometnega ne da bi placal cestnega sklada, na njih pa je da uredijo ceste!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice