Žarni zid v Martjancih
Število žarnih pokopov je tudi na območju Prekmurja že zdavnaj preseglo klasične, zato se temu ustrezno prilagajajo tudi pokopališča. V Moravskih Toplicah bodo tako v kratkem dobili žarni zid s prostorom za raztros pepela.

Kultura pokopov se je v Sloveniji v zadnjem desetletju zelo spremenila, najprej so pokopi z žaro izpodrinili klasične v večjih urbanih središčih, zadnja leta pa žarni pokopi prevladujejo tudi na vaseh v Prekmurju. Pogrebništva ocenujejo, da je takšnih pokopov pri nas že okoli 80 odstotkov. 

Samo, če pogledamo seznam osmrtnic Pogrebništva Banfi, ki je eno izmed večjih pogrebnih podjetij v Pomurju, lahko ugotovimo, da je v tem trenutku od 45 objavljenih osmrtnic, kar 30 pokopov z žaro.

Tako je tudi pokopališča potrebno v tej smeri urejati, zato so se v Moravskih Toplicah lotili postavitve žarnega zidu in prostora za raztros pepela. To bo že druga tovrstna pridobitev v občini, saj je pred tem žarni zid dobilo pokopališče v Martjancih.

Investicija velika 20 tisočakov

V Svetu Krajevne skupnosti Moravske Toplice so pristopili k projektu umestitve žarnega zidu in umestitve dela pokopališča za namen raztrosa pepela. Lokacija za ureditev prostora za namen pogreba v obliki raztrosa pepela je predvidena na zahodnem delu pokopališča pod gozdnim robom, v nadaljevanju tega pa je predvidena postavitev žarnega zidu.

Kot nam je zaupala predsednica Krajevne skupnosti Moravske Toplice Cvetka Davidovski, bo žarni zid predvidoma postavljen spomladi v naslednjem letu, vrednost investicije pa bo znašala okoli 20 tisoč evrov. Žarni zid bo, po besedah Davidovske, izgledal približno tako kot obstoječi na pokopališču v Martjancih.

Uredili bodo tudi okolico, za žarno nišo okoli 800 evrov

Prostor za raztros pepela bo predstavljala zelenica, ki je na zunanji strani omejena z gabrovo živo mejo. Notranji rob prostora za raztros pepela v polkrogu bo zasajen z nizkim grmičevjem ali trajnicami, v vogalu pa se bo zasadila vrba žalujka.

Cena za zakup žarne niše na žarnem zidu bo predvidoma okoli 800 evrov. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Janez Komunist (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nehajte umirati prokleti norci
pa ne bomo potrebovali takšnih kapacitet ma pokopališčih

Janez Komunist (nepreverjen)

tebi se pa res vidi da si tele

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

pozabljen

Zakaj te me te trosili po zemlji, ko pa tako pridem v zemljo! Smo človeška bitja in kot je JEZUS rekel iz prahu si in v prah se povrneš...…. Naj bo moj dom vsaj v žari 20 x 20 centimetrov. Zakaj bo me vsaka božja rosa orosila na zemlji? Tako rad imam svojo grudo, pa naj še bo tako grudasta.... O BOG daj nam po smrti mir in spokoj...….. pridemo tja kjer nas snidanje ne zaide in kjer bomo vsi enaki revni in bogati. V Italiji je na pokopališču napis pred vhodom pokopališča "to tvoja je zadnja pot" in znotraj iz pokopališča pa piše " od tot ni več vrnitve"...Naj počivajo vsi naši dragi po milosti zaslugi Božji....

Janez Komunist (nepreverjen)

zopet te verske nebuloze
mar ne moreš napisati kaj bolj avantgardnega
recimo o bitki na neretvi

In reply to by pozabljen

Starejše novice