Minister za zdravje Aleš Šabeder bo zaradi očitkov o domnevno neskladnem ravnanju odobril izredni upravni nadzor nad upravljanjem Splošne bolnišnice Murska Sobota, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

K uvedbi izrednega upravnega nadzora so ministra za zdravje Aleša Šabedra pozvali v Sindikatu zdravstva Slovenije, kjer opozarjajo na sodbo delovnega sodišča, po kateri je bolnišnica nezakonito odpustila uslužbenko pravno-kadrovske službe in sindikalno zaupnico Tatjano Petek, zdaj pa jo morajo znova zaposliti in ji povrniti vse stroške. O zadevi se je sicer minister seznanil iz medijev.

Na ministrstvu za zdravje so dodali, da upravni nadzor izvedejo za presojo zakonitosti ravnanja izvajalca zdravstvene dejavnosti, kar pomeni nadzor nad izvajanjem predpisov s področja izvajanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja, poroča STA. Izredni nadzor odredi minister sam oziroma na predlog zainteresiranega predlagatelja.

Na sodbo delovnega sodišča v primeru tožbe Tatjane Petek se je odzval tudi Bojan Korošec, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je najprej zatrdil, da so sodbo prejeli, a »ker ta še ni pravnomočna in izvršljiva, je v tej fazi ne moremo komentirati«. 

Korošec je sicer v isti sapi zatrdil, da morajo sodbo najprej podrobneje preučiti, možnost pritožbe pa bodo po njegovih besedah »uveljavili«. 

»Menimo namreč, da smo v danem trenutku v letu 2018 glede na informacije in podatke, ki so nam bili na voljo, v primeru tožnice ravnali pravilno, v skladu z zakonodajo in kot dober gospodar. Ker živimo in delamo v pravni državi, pa bomo po končanju vseh pravnih postopkov dokončno odločitev sodišča spoštovali,« se je še odzval Korošec.

Spomnimo. Murskosoboška bolnišnica je pravnico odpustila 15. marca lani, ravno na dan, ko je v bolnišnici potekala kriminalistična preiskava. To naj bi bil tudi eden izmed razlogov za izredno odpoved, saj ji je uprava Splošne bolnišnice Murska Sobota očitala avtorstvo anonimnega pisma, poslanega Policijski upravi Murska Sobota, ki naj bi bilo povod za kriminalistično preiskavo.

Sodišče je vodstvu zavoda v odločitvi naložilo vračilo vseh nastalih stroškov in povrnitev vseh obveznosti iz delovnega razmerja od 15. marca 2017 dalje do danes in ponovno zaposlitev.

Ob razkritju izplačil so na ministrstvu za zdravje potrdili, da je bilo izplačilo vsaj za direktorja in strokovnega direktorja nezakonito, v bolnišnici pa so trdili, da so jih izplačali po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe Petkove. Ta je navedbe zanikala in kot dokaz objavila pošto, v kateri je vodstvo bolnišnice opozarjala na nezakonitosti.

Petkovo so potem premestili na drugo delovno mesto, ker naj ne bi ustrezala novi sistematizaciji. Vodstvo pa ji je očitalo, da odgovornost vali na upravo zaradi »maščevanja, ker po novi sistematizaciji ni več vodja pravno-kadrovske službe«. Prekinitev delovnega razmerja so v bolnišnici utemeljevali s tem, da naj bi »javno blatila bolnišnico in njeno vodstvo ter razlagala o domnevnih nepravilnostih«.

Ob teh dogodkih je Sindikat zdravstva Slovenije zaradi sumov zlorabe uradnega položaja zahteval odstop Korošca, a ga je zavrnil kot neutemeljenega.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dzoki (nepreverjen)

soboška bolnica je tak joke... vsaj ka se vodstva tiče :)

Martina1965 (nepreverjen)

Okrivimo upravo bolnišnice še za nezainteresiranost specialistov za težave bolnika.
Pred več kot 10 leti me dr. Petric sicer vprašala kaj me ugriznilo, ni pa se ji zdelo, ali pa ni vedela, da je kolobar na moji nogi od ugriza boler. klopa! Ni zapisala niti nezmožnost hoje, klecala sem, se zaletavala, momljala, da imam verjetno Mult. sklerozo. ˝Nimate nič, tudi revme ne...˝ Šele zdaj v času izobraževanja na goglu, najdeš pravo napotnico, zato se naj soboški zdravniki tudi tako šolajo. Mogoče pridemo skupno do neke rešitve, ne pa do njihovega nadiranja, kot to delal kardiolog soboš. bolnišnice. Cel čas pregleda je trosil nesramnosti, če bi mu povedala, da sva sorodnika, bi bilo še huje, češ zdaj bi pa rada neke tablete. Kar sem tudi takoj povedala, da bi vzela tedaj, to je proti jutru, ko me boli v prsih, zbada v bradi, trese me in suho kašljam. Zdrav. zav. pa kar plačujmo, 543€ letno, od tega pa resnično ničesar. Izhod iz tega sicer je; samoplačniški pregledi zas. kardiologa, v Ljubljano se vozim na preglede ožilja, za vse omenjene težave od večih ugrizov klopov v Dornavo...

Starejše novice