Naša vzhodna soseda je že poleti napovedala, da ne bo več dovolila uvoza komunalnega blata iz drugih držav. Slovenija je veliko večino tega izvažala ravno na Madžarsko, doma pa je ostajal zgolj manjši del.

Madžarska je začela uresničevati prepoved uvoza in tako več ne sprejemajo tovrstnih odpadkov iz sosednjih držav, ki bi jih prevažali več kot sto kilometrov. To bi lahko pri nas, zaradi kopičenja prevelike količine blata, prineslo težave že v kratkem, najbolj pa bo seveda udarilo gospodinjstva in to tam, kjer najbolj boli: po denarnicah. 

Blato nastaja ves čas

Komunalno blato je blato, ki nastane na čistilnih napravah, ki prečiščujejo odpadno vodo iz gospodinjstev. Nastane, ko izplaknemo stranišče, nato se prečisti v čistilni napravi, ostane pa blato, ki ga je treba primerno uničiti.

Po zabojnikih in bazenih čistilnih naprav se blato že kopiči, saj tega ni moč zaustaviti: "Obratovanja čistilne naprave ni mogoče ustaviti, prav tako ne proizvodnje odvečnega blata, ki nastaja v procesu čiščenja odpadne vode," je pojasnil direktor Aquasystems Leon Lozar, ki upravlja s čistilno napravo Maribor. 

V Prekmurju se ga predela malo, veliko večino ga Saubermacher izvozi

V Sloveniji sta izvoz komunalnega blata na Madžarsko opravljali dve družbi: Surovina in Saubermacher Slovenija.

"Ocenjujemo, da je na Madžarsko izvoženih približno 70 tisoč ton blata iz čistilnih naprav. V Sloveniji nastane preko 80 tisoč ton komunalnega blata," je povedal direktor komunalne zbornice Sebastijan Zupanc in še pojasnil: "Približno 5 tisoč ton se energetsko izrabi v celjski toplarni, manjši del se predela v Prekmurju, ostalo pa se izvozi na Madžarsko". 

Saubermacher je na Madžarsko letno izvozil kar 50 tisoč ton komunalnega blata, ampak odslej tega več ne bo mogel. V Sloveniji predelamo torej le desetino komunalnega blata, ki bi lahko namesto stroška prinašalo tudi prihodke.

"Vse države v Evropi so začele sortirati, se pravi prej je šlo vse to večinoma na deponijo, sedaj se vse to odbira, predelovalnih kapacitet pa ni," je razložil direktor Saubermacher Slovenija Rudolf Horvat.

Bo prišlo zgolj do stroškovne ali tudi do okoljevarstvene krize?

V Murski Soboti opravlja javno službo čiščenja odpadne vode družba Petrol na podlagi koncesijske pogodbe z Mestno občino Murska Sobota. Blato, ki nastane kot stranski produkt čiščenja odpadne vode, se obdela, zbira za v to določenih kontejnerjih in nato preda v končno ravnanje pooblaščenemu podjetju za predelavo tovrstnih odpadkov.

Predvidoma nastane v soboški čistilni napravi okoli 3600 ton komunalnega blata na letni ravni. Nezmožnost izvoza blata lahko privede do zastojev delovanja čistilnih naprav, saj je blato zaradi svoje specifičnosti zelo težko skladiščiti.

Strokovnjaki opozarjajo, da bo potrebno poiskati rešitev v smeri energetske izrabe komunalnega blata, saj ne bo nikomur koristilo, če ga bomo izvažali čim dlje po Evropi. Država je tako v nezavidljivem položaju, ampak si je zaradi pretekle nedejavnosti na tem področju kriva deloma sama.

"V Sloveniji imamo težavo, da nismo samozadostni kar se tiče ravnanja z blatom in ostalih odpadkov, to so posledice preteklega zapostavljanja tega področja," je poudaril Zupanc in še dodal: "Računali smo, da nam bo tujina vse odpadke pobrala in predelala, sedaj pa vidimo, da temu ni tako".

Rešitev bo potrebno najti in to hitro, saj, kot že rečeno, odpadki nastajajo ves čas in bo nekaj z njimi potrebno ukreniti. Ena izmed potencialnih rešitev, po mnenju Lozarja, je sežigalnica komunalnih odpadkov, kjer bi bilo možno sežigati tudi komunalno blato.

Skoraj zagotovo pa bo prišlo do povišanja stroškov za upravljavce čistilnih naprav in posledično se bo ta strošek prelevil na končnega uporabnika, kar pomeni, da ga bomo začutili tudi sami na mesečnih položnicah.
 

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Konec je sistema Briga moja, idi na drugoga. Samo tisti, ki so pri koriti se ne sekirajo. Posledice svoje neumnosti in nesposobnosti bodo razporedili po kolektivu.

rouraš (nepreverjen)

to pa je sranje
prokleti komunisti samo bi ga srali
za svoj drek pa ne bi poskrbeli

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

bomo pa vsebino greznic vozili na njive

In reply to by rouraš (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

greznična gošča bi se morala absolutno
voziti nazaj na njive
to je dobro gnojilo
s tem bi ubili najmanj dve muhi na en mah
ne bi potrebovali umetnega gnojila
istočasno pa bi zmanjšali onesnaževanje z CO2
ki se sprošča ob kurjenju grezniščne mase v sežigalnicah

In reply to by delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

Vipko
buldog

Kmalu bo z vsemi odpadki tako. Kar sproduciraš - popapaj. To je edino prav. V naši preljubi domovinici se je razbohotila miselnost v stilu: vzeli bomo kar potrebujemo in kar nam je všeč; kar pride ven pa naj imajo drugi. Teh drugih je vedno manj.

G23 (nepreverjen)

Prekmurje svoj del torej lahko predela, Ljubljančani pa naj žrejo lastno sranje.

Gost0 (nepreverjen)

Strinjan se s tabo, samo se bojin ka ide to v smeri izgradnje sezigalnice in to prinas v prekmurje

In reply to by G23 (nepreverjen)

Gost.gost (nepreverjen)

Ha ha ha, kak vas pa farbajo, vij pa vrvlete, to je samo izgovor za sezigalnico odpadkov...pa ka do si eni zepe napunile.

Blentavi (nepreverjen)

Odpadki so, če ne vrvleš malo pogledni okoli prvo kak prijde Komunalin tovornjak. Zdaj pa tij pametnjakovič, predlagaj ka boš z njimi napravo. Sežigalnice ne boš mel, ka si naj eni ne napunijo žepe, Azijci in Afričani jih neščejo, Evropa tak nej. Ka te čujemo.

In reply to by Gost.gost (nepreverjen)

Gost.gost (nepreverjen)

Man resijtev, k tebi na grunt, pa te delaj z njime ka sces. Moje mnenje je ka me stopajo madzari ampak sami mij alovenci ka do te meli izgovor ka lejko sezigalnico nspravijo...pa vupan ka tebi na grunte.

In reply to by Blentavi (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Bravo Vogri, bravo Jodlari dobro nan kažete pot po šteroj vsaka resna država mora iti. Doma se trbe cuj spraviti pa začati doma svinje gojiti, doma drek predelati, doma vužigati odpadke delati sežigalnice itd. Nan se je nika nej splačalo, samo zdaj de se pa moglo. Isto je z elektriko

Čengiz (nepreverjen)

Najbolje, da se ga vozi v Ljubljano.

BLATO K ŠARCI (nepreverjen)

BLATO vozite k Šarci na dvorišče, ta komedijant je sral po Madžarski zdaj pa so jemi Madžari dali po pički, in tak je tudi prav.

KOMUNISTI JEJT… (nepreverjen)

Komunisti pojejte ta svoj drek, zdaj bi vam Orban bil dober, celi čas pa ga serete, zdaj pa jejte svoj drek.

G (nepreverjen)

Po teh vaših nekaterih komentarjih bo potrebno najprej nujno ločiti "komunistični drek" in ves" ostali drek" in šele nato ukrepati kako in kaj.

TTX

Dostavite ga v LJ, tan so ga puni vsi.

Jelenček Rudolf (nepreverjen)

Od teh "komunalnih" podjetij drugo ne čuješ kak jamranje....zdaj si bodo spet izplačali visoke božičnice, po novem letu pa bodo gnjavili občine naj jim dovolijo zvišati cene....SAUBERMACHER pa CEROP & company - če nisi sposoben poskrbeti za odpadke, rajši pusti posel drugim ....naj nam smeti odvažajo npr. madžari - sigurno bodo bolj ugodni !!!

helmut (nepreverjen)

če de šlo tak dale še malo pa mo v dreki - dobesedno

kuna (nepreverjen)

Zgolj slučaj, da se to dogaja pozimi?
Nikakor. Gre za kupovanje časa, da bomo videli že marsikdaj videno:
Zdaj "hura", da ne bo več mogoče izvozit na Madžarsko. Za nekaj mesecev pa nov dogovor, nove cene->višje položnice, višji dobički,...
Sežigalnice? Niso problem sežigalnice. Problem so ljudje in korporacije, ki bodo v teh sežigalnicah kovali dobičke na račun okolja, na račun remontov, na račun menjave filtrov,...
Lep primer Celja in Cinkarne. Vse kontaminirano. Samo nekaj 10.000m3 obtežene zemljine s svincem in cinkom niso sposobni predelat. Torej imamo problem, ki ga ni.
Zakaj že so zaprli Lafarge?
Spomnite se peskovnika enega od vrtcev. Ne spomnim se kraja. V glavnem obtežen s svincem, cinkom... Prav tako vrtovi,njive,...
Salonit in salonitke? Vam je poznano? Salonitne cevi, plošče in njihovo odstranjevanje je zdravju škodljivo. Bolezni pljuč, vzrok rakov,... a politika ni nikoli uradno priznala azbeztoze, kot poklicne bolezni. Tega preprosto uradno NI, azbest kot odpadek pa je SMRTNO nevaren, če ga odstranjuješ sam.
Še je primerov, ki bi jih lahko našteval,...

čarni vrag (nepreverjen)

Daj ne pretiravli. Pred 40 leti sem san rezo vogale salonitk s fleksom, pa san še vedno živ.

In reply to by kuna (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Saj nede za pretiravanje. Saj se nede za salonitke. Na tvoj način razmišlanja dela današnja politika. Upam, da razumeš, kaj sem ščel povadati. Še vedno si živ. ??

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

kaj si ti vedno tak fuknjen
ali samo v torek

In reply to by kuna (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Ja. Samo v torek. Za razliko od tebe. Ti si fukjen celi cajt. Zasika pa šmarnica delata svoje.

In reply to by administrator (nepreverjen)

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

za vse je kriv Janša

Debeli Tonček (nepreverjen)

Zapreti CEROP in nagnati Saubermacher nazaj v Osterajh, pa naj se tam idejo MONOPOL !!!

kuna (nepreverjen)

Nej na pamet. Problem je ta, da so občine soustanoviteljice in plačujejo Cerop, ki se gre postranske posle, Saubumach pa kasira odvoz smeti. Ti povej, kaj ti ni jasno v tej zgodbi?
Prvo in postranski posli ne gredo skupaj. Nelogično je pa da storitve, glede na prvega opravlja Saubimach. Seveda s koncesijo (tudi tvoje) občin.

In reply to by Debeli Tonček (nepreverjen)

neda

Zavrnitev Madžarske soudeležbe pri izgradnji žel. proge (po "zaslugi" Bratuškove, označitev njenega premiera
za fašista (Šarec), nenehne obtožbe v zvezi njeno politiko do migrantov itd. je (po moje) bil razlog za pred meseci
izrečeno izjavo Orbana: "Madžarska več ne bo stranišče svojih sosedov!". In to ne le v pravem, pač pa tudi v pre-
nesenem pomenu (da ne bo država, po kateri lahko vsakdo pljuva in s***e)

neda

Zavrnitev Madžarske soudeležbe pri izgradnji žel. proge (po "zaslugi" Bratuškove, označitev njenega premiera
za fašista (Šarec), nenehne obtožbe v zvezi njeno politiko do migrantov itd. je (po moje) bil razlog za pred meseci
izrečeno izjavo Orbana: "Madžarska več ne bo stranišče svojih sosedov!". In to ne le v pravem, pač pa tudi v pre-
nesenem pomenu (da ne bo država, po kateri lahko vsakdo pljuva in s***e)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice