Višje sodišče zavrnilo pritožbi, sodba je pravnomočna.

Zdravnika Davorina Kolarića, ki je za zadovoljevanje spolnih potreb zlorabil mladoletnico, so višji sodniki v Mariboru spoznali za krivega, a zapor mu je bil prihranjen. Prav tako mu ni bilo prepovedano opravljanje poklica. Kot smo poročali, družinski zdravnik tako še naprej deluje na območju Razkrižja.

Zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja je na mariborskem okrožnem sodišču bil obsojen na 18-mesečno pogojno zaporno kazen, potem ko je najstnico, ki je prišla po opravičilo za odsotnost pri športni vzgoji, otipaval po prsih in spolovilu.

Višje sodišče v Mariboru je zdaj po pisanju STA v celoti potrdilo sodbo okrožne sodnice Barbare Nerat, s čimer je omenjena pogojna kazen postala pravnomočna.

Po incidentu iz Lenarta v Razkrižje

Spomnimo, da se je zloraba zgodila septembra leta 2016 v Zdravstvenem domu Lenart. Direktor zdravstvenega doma Jožef Kramberger je zdravnika nedolgo po incidentu odstavil z mesta vodje urgentne službe in splošnih ambulant. Izredne odpovedi medtem ni sprožil, saj naj bi Kolarić zagotavljal, da bo odpoved dal sam. Že takrat si je namreč urejal koncesijo v občini Razkrižje, kjer je marca 2017 odprl zasebno ambulanto. Na očitke se je obsojeni nedavno odzval tudi v sporočilu za javnost:

Brez zaporne kazni ali prepovedi opravljanja poklica

Kolarić je v sodnem postopku zdaj priznal, da je pacientko pregledal tako, kot je sama opisala, vendar je trdil, da je pri tem ravnal v skladu z doktrino.

Zoper prvostopenjsko sodbo sta se pritožila tako višji tožilec Zoran Klinc kot obramba. Prvi je vztrajal, da bi zdravnika morali obsoditi na leto in pol zapora ter mi za dve leti prepovedati opravljanje zdravniškega poklica. Toda pri tem ni bil uspešen, saj je mariborsko Višje sodišče po poročanju Večera obe pritožbi zavrnilo kot neutemeljeni ter potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Z izjemo odprte kazenske evidence Kolarića torej ne bo doletela praktično nobena druga kazen. V zapor mu ne bo treba, prav tako bo še naprej opravljal zdravniški poklic. Sodišče je namreč sklenilo, da v postopku ni bilo prepoznati nevarnosti za ponovitev dejanja.

Začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica sicer lahko izreče tudi zdravniška zbornica. Ta je spomladi sprožila postopek nadzora, ki pa še poteka.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
F31 (nepreverjen)

Upam da tem sodnikom enkrat nekdo nategne sina/hčerko/ženo/njih ker to kar se dandanes dogaja ni več normalno. Obdržal bo službo in brez kazni?!

tuncika

Moje mnenje je, da če je enkrat to naredil (kar je potrjeno), nima v naši domovini kaj iskati in odvzeti licenco (kot nam šoferjem izpit). Tisti ki pa ga podpirajo, pa naj računajo, da bodo enkrat oni prišli na vrsto.

Putin (nepreverjen)

Kateri idioti pa se verjamejo zlovenskem sodstvu?
Zadeva mora it v Strassbourg za clovekove pravice kjer dobi žrtev posteno sojenje, saj tukaj pri nas so razni profesorji, doktorji, direktorji od jeb. sistema zaščiteni!!!
V zloveniji že dolgo nismo vsi enaki pred zakonom, dobro jutro ovčke!

čarni vrag (nepreverjen)

Našim sodnikom lahko verjamejo samo še največji naivneži. Zdravnik naj bi zadovoljeval svojo spolno slo v ordinaciji, kjer lahko vsak trenutek vstopi sestra ali pa kdo drug. Prič ni bilo zato so verjeli domnevni oškodovanki. Je ta doktor že kdaj prej delal kaj podobnega ali pa je kar naenkrat začel zadovoljevati svojo spolno slo v nezaklenjeni ordinaciji?

joško1 (nepreverjen)

s sestro sta zmenjena tak

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Ja, to ka ti praviš v drugon stavki, povej vse in je nedvomno argument, zakoj doktor neje kriv. Ker se nikdar spolna nadlegovanja ali pa posilstva nejso zgodila na kraji, ge je napadalec lejko zasačeni. Tvoji migranti vmes napravijo kakšno skupinsko posilstvo na javnon kraji, ti pa uletiš s takšnin argumenton. Izjemen argument, svaka čast. Še posebej pa zato, ker je v privatnih ordinacijaj običaj, ka sestra pa vsi obiskovalci brez trkanja, brez poziva kar notri v ordinacijo lečejo. Meni se to pri vsakon obiski doktora dogaja... Drugič, znaš, ka so verjeli domnevni žrtvi? Daj no, prosim te lepo, če je izjava proti izjavi, te nigi nedo obsodili. Ges zadevo ne spremljan natančno, pa vseeno znan, ka je doktor san izjavo, ka jo je prijo za sramne ustnice. Sodišče je verjetno naročilo izvedenca, šteri je razisko, če je v takšnon primeri pregled sramnih ustnic upravičen ali nej. In glede na to, ka pri bolečinaj v grli sramne ustnice glih nejso vzrok za bolečine, se je sodišče verjetno odločilo kak se je. Sicer vsekakor domneva, ampak malo bole v realnosti kak pa tvoja... Ziher izjava proti izjavi ne primese obsoditve. Edino neve, zakoj si v ton primeri tak proti žrtvi pa proti sodiščan. Zato, ker je za tebe šlatanje žensk kar nekaj normalnoga in nemreš razmiti, ka to neje glih vsen prijetno? Nizkoten odnos do žensk? Na drugo pitanje pa seveda znan odgovor. Če Janezek pravi, ka so sodišča slaba, te more štimati...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

Kakšni bedaki ste. Totalno NEPISMENI !!! Kje je govor o posilstvu??? NIKJER ! Med pregledom je z roko šel po določenih predelih telesa. Punc pa je verjetno dobila malo metuljčke v trebuhu in si je prste že kje drugje predstavljala. Lepo piše, da je šlo za SPOLNO NADLEGOVANJE !!!! Danes je lahko že spolno nadlegovanje, če kakšni rečeš, da ima lepo ritko ali lepe joške. Eni pa ne ločite jabolk od krompirja.

Starejše novice