*Fotografija je simbolična
Ob mednarodnem dnevu moških, ki ga obeležujemo danes, je statistični urad objavil zanimive podatke o moških državljanih Republike Slovenije.

V več kot 70 državah sveta se na današnji dan obeležuje mednarodni dan moških, ki ga je leta 1992 začel Thomas Oaster. V ospredju je zdravje moških in pomen dobrih odnosov med spoloma, izpostavljena je pa še pozitivna vloga moških v družbi in družini.

V več kot 160-letni zgodovini odkar so na voljo zanesljivi podatki o prebivalstvu na območju Slovenije, se je prvič zgodilo, da tu živi več pripadnikov moškega spola kot žensk. V prebivalstvu Slovenije je bilo prvega julija 1.045.835 moških, kar znese 2360 več moških od žensk.

Moški dočakajo manj let kot ženske, najpogostejši vzrok je rak

Ob rojstvu lahko deček pričakuje, da bo živel do 78,3 leta, kar je bistveno manj, kot če bi se rodil v nasprotnem spolu, ki lahko pričakuje 5,7 let več življenja.

Moški, ki so umrli lani so bili v povprečju stari 74,1 leta, kar je 7,5 leta manj kot ženske. Najpogostejši vzrok smrti pri moških so bila lani rakava obolenja, saj so vzele življenje 36 odstotkom moškim, največ zaradi raka prostate in pljučnega raka.

Takoj za rakavimi obolenji pa so bolezni srca in ožilja, ki so bile vzrok smrti v 33 odstotkov primerih. Prezgodnja umrljivost, ki pomeni umrljivost pred 65. letom starosti, je bolj značilna za moške, saj je bilo lani takih smrti 16 odstotkov od vseh, med njimi je bilo moških 23 odstotkov, žensk, ki so doživele prezgodnjo smrt pa zgolj deset odstotkov, poroča STA.

Vir: SURS

Dlje v hotelu mama, z višjo plačo in čezmerno težo

Povprečen moški v Sloveniji se je lani odselil od staršev pri starosti 29,2 leta, kar je za 2,2 leta kasneje od povprečne ženske.

Tudi poročil se je prvič 2,1 leta kasneje kot ženska in to pri starosti 32,6 leta. Prvo zaposlitev je moški v Sloveniji dobil pri starosti 24,5 leta, kar je 2,4 leta prej kot ženske.

Je pa potem spet pri diplomiranju malce pozen, saj je na prvi bolonjski stopnji kot redni študent diplomiral pri starosti 24,6 leta, kar je malenkost več kot ženska.

Velja poudariti še, da je povprečna bruto plača moškega za leto 2018 znašala 1836 evrov, kar je 127 evrov več od plače žensk. Zaskrbljujoče je pa še, da je kar polovica moških čezmerno hranjenih, 19 odstotkov moških pa je debelih, še poroča STA.

Moški so sicer s svojim življenjem zadovoljni enako kot ženske, saj je povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem kot celoto lani znašala 7,3. To je sicer največ, odkar so začeli meriti ta kazalnik leta 2012.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Normalno, če nam pa ženske krv spigejo.

tegrth (nepreverjen)

Kak te ne bi dede prlej vrag gemal če jih več kak polovica dela v mraze ale pa na sunce med ten ka so ženske večijnoma v prostoraj. Kda si pa nazadnje vido žensko z kapof kapucov kombinizonon pa rokavicami nege vne v zijme delate ? V pisarni pa kavica.
Ale pa kontra vne 40 stopinj dede pa asfalt vličejo. Saj pa babe nemre nika bite doma pod klimov v zijme pa na kavče pri radiatore.

Janez Komunist (nepreverjen)

Baba zato duže živi,ka je baba žaba.

čarni vrag (nepreverjen)

Po celon sveti ženske povprečno duže živijo kot moški.

K009 (nepreverjen)

Danas je Dan muškaraca i vjerujem da Vam nitko nije čestitao pa ni vlastite žene, zaručnice ni djevojke, a mi se ubijamo za 8. MART kako da im ugodimo, eto koja je to nepravda, i zato:

SRETAN NAM DAN MUŠKARACA !!!

-I zato digni glavu ti koji si krajnje obespravljen
-Ti koji trpiš česte prolaske kraj TV-a dok gledaš utakmicu...
-Ti koji moraš poslije treće litre vina kući i to baš kada ti se otvori dizna..
-Ti koji si nepravedno optužen da gledaš zgodne komade...
-Ti koji proživljavaš noćne more njenog PMS-a...
-Ti čije se kartice peglaju...
-Ti koji moraš izmišljati opravdanja kad ne dođeš kući dva dana...

df (nepreverjen)

kaj slabega nikoli ne crkne

micka2 (nepreverjen)

Ženske delajo v kuhinji ded pa s pivom na kauču.

vodka (nepreverjen)

Hvala bougi moderator ka si se spomno brisati tista posilstva s ponüjanjon žensk.

Starejše novice