Propadajočo stavbo, v kateri je nekoč bila bolnišnica, bi porušili in na njenem mestu zgradili poslovno stavbo. Zaposlitev naj bi dobilo vsaj 70 inženirjev, vendar se je zataknilo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

Gradbeno podjetje Drava s Ptuja kupuje propadajočo stavbo - 'staro kirurgijo' v Murski Soboti, v kateri je nekoč delovala bolnišnica. GP Drava je bilo ustanovljeno pred sedmimi leti, ko je direktor in lastnik podjetja Sašo Kovačec, po stečaju Gradbenega podjetja Ptuj ostal brez dela. Podjetje je pred dvema letoma imelo 7,3 milijona evrov prihodkov, lani pa so prihodki znašali že 13,1 milijon evrov

Kovačec želi stavbo v Murski Soboti porušiti in na njenem mestu postaviti novo poslovno stavbo. 

Z odkupom je GP Drava začelo že marca letos, na Heti so nam potrdili, da je transakcija v teku, vendar pa o prodajni ceni ne želijo govoriti, dokler prodaja ne bo zaključena. 

Zaposlitev za 70 inženirjev računalništva

V novi poslovni stavbi naj bi prostore dobilo tudi računalniško podjetje iz Maribora, ki bi v Murski Soboti zaposlovalo 70 inženirjev računalništva.

Šlo naj bi za podjetje Inova IT, ki je bilo še pred desetimi leti startup, lani pa so imeli že več kot 50 zaposlenih in 3,2 milijona evrov prihodkov
Simon Jurič, prokurist podjetja pravi, da je projekt v Murski Soboti še v fazi planiranja, zato nam več podatkov ne morejo posredovati.

Po naših informacijah pa naj bi se mariborsko podjetje za širitev v Mursko Soboto zanimalo predvsem zaradi posla na Madžarskem, povezanega z razvojem proge za testiranje različnih vozil.

ZVKDS se z rušenjem ne strinja

Ptujski gradbenik naj bi z deli želel začeti čim prej, vendar se je zataknilo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki se z rušenjem stavbe ne strinja. 

Vztrajajo, da naj se ohrani pročelje zgradbe, saj naj bi po njihovem bila lepa stavba v središču mesta. Za pojasnila smo se obrnili tudi na zavod, vendar na naša vprašanja še niso odgovorili.

Stavba, zgrajena pred več kot 120 leti, je bila nekoč morda res ponos Murske Sobote, vendar je s številnimi prezidavami in leti propadanja daleč od tega, da bi bila, komu v ponosu. Na Heti, ki je večinski lastnik stavbe pravijo, da so letos opravili nujna vzdrževalna dela, da je stavba varna, vendar pa je le vprašanje časa, kdaj se bo streha zrušila.

Paviljon za prostore društva

Da je stavba v obupno slabem stanju, se strinjajo tudi v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Murska Sobota, ki je delni lastnik stavbe, v katerih imajo še vedno tudi prostore.

Kot nam je povedal Vojmir Prosen, predsednik društva slepih in slabovidnih, bi po načrtih gradbenega podjetja ob novi poslovni stavbi postavili tudi paviljon s prostori za društvo

Iz Gradbenega podjetja Drava so nam sicer sporočili, da so trenutno v fazi usklajevanja projekta med vsemi deležniki, zato nam podrobnejših informacij ne morejo posredovati.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost 5 (nepreverjen)

Tale golazen od spomeniškega varstva se pa povsod noter vtakne. Pa naj dajo denar da se ohrani pročelje, ki je po njihovem lepo, po mneju normalnih pa ni nič posebnega. Spet nekdo kupčka kako bi čimveč iztržil.

100-100 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tuj takša golazen ka si ti zgoraj navedeni gost je problem Prekmurcof. Zakoj bi trbelo tou velko kučo porušiti-tou se da lipou obnoviti. Samo nej, zgodovino Prekmurcof trbe vničiti, zatajiti. Poleg telko zapuščenih zgradb, parcel kelko jih mi mamo trbe tou zgodovinsko zgradbo zrušiti. Na njeno mesto pa postaviti blok ali. Pa nemremo tak idiotsko premišlavati pa fse rušiti.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Landini

@100-100: Ne vem zakaj smo potem prisli tako dalec. Najboljse, da gremo nazaj v jame pa se vsak s svojo kostjo dere uga-uga.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

@100-100: povej mi prosim kaj je posebnega na tej stavbi, da jo je smiselno ohraniti? Preden pišeš take idiotske odgovore se prosim prepričaj.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

https://sobotainfo.com/novica/lokalno/kdaj-je-bila-zgrajena-soboska-bol…
Tu maš malo od bolnice-malo naštudejraj pa te komenteraj.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

ToneB (nepreverjen)

Ja ti 100-100 še se zavzemaj, da gor zalepijo rdečo zvezdo, pleg pa še sliko vašega rdečega župana....Samo bi ovirali razvoj......kaj pa delovna mesta mladih ljudi.....vse v LJ? ali?

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Maš ti tvojoga rdečoga k. Razvoj se glij tak dela ka se zgodovina čuva. Delovna mesta, tan si Muro pogleni-tan ge puno mesta -nej ka bi radi samo baute meli.

In reply to by ToneB (nepreverjen)

Poslujšaj (nepreverjen)

Za primer: Idi na Dunaj, tan so očitno vse stare stavbe porušili, pa v Pragi pa v Parizi, pa ci ščeš idi v Bad Radkersburg ge je tudi vse staro dol porušeno. Nej se hecati. Nekša identiteta mesta more ostati in čista praf je tak ka se obnovi staro.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Im (nepreverjen)

To pa bi biu pravi čudež, da bi v Prekmurju dobili celo neko IT firmo, ki bi zaposlila šolan kader. Vupam ka zadeva uspe.

čarni vrag (nepreverjen)

Dvomim, ka bo kaj iz teh 70 inženirjev računalništva. To je verjetno samo štos, da bi lažje zgradili stavbo.

df (nepreverjen)

DF to bi bijla skoraj slujžba za tebe ka si lejko cejle dneve za računalnikom in gluposti pijšeš. Problem je edino to ka si tij mijmo inžinejra nej bejžal.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

gospod Ford (nepreverjen)

Nekak tak.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

EMIL S. (nepreverjen)

To spomeniško varstvo se res povsod noter vtika, te bi tudi bilo potrebno enkrat nagnati delat ne pa da samo narod pa državo katera jih plača zajebavlejo, zato pa imamo ruševine po Sloveniji.

Čistilko (nepreverjen)

Zakoj glih to stavbo? Zakoj glih tan? Naj zazidajo novo, bo ceneje, pa bokše...

afta he (nepreverjen)

Stvar je v tem, da obnova spomeniško varovane zgradbe stane 2 x več kako pa rušenje in gradnja nove. In še to lastnikom razporeditev prostorov verjetno ne ustreza zato rušitev. A bo spomeniškemu varstvo bolje da se zgradba sama sesuje zaradi zoba časa. Kaj bomo imeli potem.

narod je čuda (nepreverjen)

Saj tak je bilo z Kolodvoron, ka je spomeniško varstvo nej dovolilo rušenja je lastnik pusto ka čista propadne, te pa so lejko komot porušili, čisti idiotizem.

In reply to by afta he (nepreverjen)

Mesto spomenikov (nepreverjen)

Seveda je lažje in ceneje zgraditi eno poslovno stavbo v obrtni coni, potem se bomo pa spet spraševali, zakaj je center mesta kot mesto duhov in vlagali velike denarje v prenovo glavne ulice, kjer itak ne bo ljudi, ker bo življenje potekalo v BTC-ju in okolici.

Moje mnenje je, da ta stavba nima neke večje spomeniške vrednosti in trenutno tako ali tako sameva in propada. Lahko jo podremo in nadomestimo z nečim, kar bo prinašalo korist, tako kot to delajo v večini evropskih mest. Ali pa jo pustimo, da propada še naslednjih par desetletij, pa potem čez 10 let potegnemo okoli trak, ker bo predstavljala nevarnost zaradi odpadajočih strešnikov, ometa in podobno.

šajnovič .k (nepreverjen)

Čakajmo ka svoje besede napiše DF živa enciklopedija na dveh nogah kako in kaj narediti z zgradbo . Saj on ima povsod po Sloveniji nepremičnine tudi zaščitene od strani spomeniškega varstva in vredne kar neka miljonov .

brankoslav (nepreverjen)

Mene samo zanima ge do tej majstri najšli 70 računalniškin inženejrov pri nas, če so pa je vseh tistih par ka sploh obstajajo v Prekmurji že v Avstriji ali Ljubljani. Mislin, kak je lejko narod tak blesavi (kak ste na sobotainfo tak blesavi me itak več sploj ne čudi) ka naseda na takšne fore. Nešče de zido poslovna stavbo, drugi pa palik selo se firmo in na velko zaposloval samo zaradi enoga posla na Mađarskon..... ne serte no.

Googel (nepreverjen)

Boš ti kakkoli oškodovan če omenjeni firmi napravita investiciji z LASTNIH PEJNEZ

In reply to by brankoslav (nepreverjen)

brankoslav (nepreverjen)

Nemo in me v bistvi ne zanima ka dela što s svojimi pejnezami. Ide mi ne jetra edino tou farbanje lidij pri sakšon takšon projekti. Nova delovna mesta so lekar trenutno in pri pridobivanji takših in ovakših dovoljenj. Zadosta je ka obljubiš delovna mesta in že ti občina začne na velko pomagati, ne glede na tou ka večina teh te svojih obljub o delovnih mestih nigdar ne uresniči. Mamo že samo v Soboti en kup takšnih primerov.

In reply to by Googel (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Da bi to IT firmo meli v M. Soboti zaradi nekega posla na Madžarskem. To je za ušesa privlečeno. Saj ta projekt na Madžarskem ne bo trajal 10 let. Dokler odkupijo zemljišče in dobijo vsa dovoljenja bo preteklo dve leti. Te vsaj eno leto gradnja. Za IT je značilno da se dela na daljavo. Tako so recimo program za Boeing 737 MAX pisali v Indiji za 9 USD/uro. V Murski Soboti je pa izgleda vsaka ruševina spomeniško zaščitena. Če tak gledamo je bila gostilna Kolodvor večja kulturna dediščina kak ta bolnica. Za mene ta zgradba nema nekšne zgodovinske vrednosti.

In reply to by brankoslav (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Ge de zel inženirje? V MS je kar nekaj računalniških firm in če bo plača primerna se bodo tile preselili k njim, drugo, preden bo zgradba končala jih bo kar nekaj diplomiralo in tretje tisti ki so odšli v Avstrijo se ob primerni plači tukaj, seveda takoj vrnejo.

In reply to by brankoslav (nepreverjen)

brankoslav (nepreverjen)

Ha ha ha ha ...

In reply to by afta he (nepreverjen)

Pop30 (nepreverjen)

V MS vse računalniške firme skupaj ne zaposlujejo 100 računalniških inženirjev...

In reply to by afta he (nepreverjen)

Tri40p (nepreverjen)

Kje bodo dobili 70 KVALITETNIH inženirjev?

afta he (nepreverjen)

No če drugih ne bo pa pridejo Filipinci, ali pa Kinezi.

čarni vrag (nepreverjen)

Sigurno, ka indri na sveti nemrejo zgraditi prave zgradbe. Auto Škafar menda daje v najem zgornja nadstropja bivše upravne zgradbe Mure. Tam bi bilo za te ptujčane glij prav.

In reply to by afta he (nepreverjen)

muraII (nepreverjen)

vse je zaščiteno v angliji so pa kultni wembley podrli in zozidali novega boljšega in sodobnemi časi primernega. Prinas pa za eno jebeno stavbo jočemo ? Da nej za stavbo te pa za drejve! Pred parimi lejtami so ništerni celi halo delali glede podiranja drevoreda proti rakičani! Ge ste zaj - zaj je stokrat lepše kak je bilo prle.

žmigavec1 (nepreverjen)

Ovi fuzbalski stadion primerja z zaščitenimi stvabami. :) Nej čudo ka pravijo kak je fuzbal šport za maloumne lidij. :)

In reply to by muraII (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

P kaj spet ti z varstvom kulturne dediščine serjejo. Saj sloh ne gre za neko zgodovinsko ali kulurno stavbo. Dotrajana je že tako, da se bo počasi sama podrla. Pa kaj sploh še nekoga sprašujejo. Lastnik naj prielje en bager, ki se bo slučajno po nesreči zaletel v zid in se bo zadeva podrla. Tako je pred časom en podjetnik naredil v enem mestu, kjer so ga en čas zezali iz tega varstva kulturne dediščine. Stavba je čez noč zginila in konec. Za tiste, ki pa dvomite v kader pa vam samo to povem, da imamo v MS šolo, ki izobražuje nove inžnirje. Nekateri se izobražujejo v MB. In eveda podjetje ne bo vseh 70 v enem dnevu zaposlilo. Ne vem zakaj so eni tak črnogledi. Bodo vsaj naši mladi izobraženi ljudje ostali doma in ne bodo šli v LJ ali tujino.

df (nepreverjen)

serejo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice