Kot smo že poročali, je danes v Mariboru potekal programski kongres stranke Nova Slovenija, katerega se je udeležilo okoli 500 delegatov stranke in okoli 150 drugih članov in simpatizerjev stranke.

Na kongresu so sprejemali prenovljeni program, s katerim se stranka Nove Slovenije umešča v politično sredino. Predsednik stranke, Matej Tonin je v nagovoru aktualno vladajočo politiko opisal kot »vladno tragikomedijo«, ob kateri človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal. Poudaril je še, da je odlična udeležba najboljši odgovor tistim, ki so bili skeptični do njihovih potez.

Po Toninovih besedah se v Sloveniji trenutno soočamo z dvema pogledoma, ki se jima v Novi Sloveniji odločno zoperstavljajo. Na eni strani je tu radikalna levica, ki v Sloveniji želi uveljaviti uravnilovko, enakost v revščini in razvrednotiti delo, na drugi pa podivjani kapitalizem, za katerega sta značilna podlo izkoriščanje delavcev in dogovorna ekonomija politično-finančnih omrežij. Skrivnost uspeha države je po njegovem mnenju v pravem ravnotežju med socialnim in tržnim principom, poroča STA.

Kritika javnemu zdravstvu in pravosodju

Tonin je poudaril, da je treba vzpostaviti sistem, v katerem bomo vsi državljani koristili razpoložljive kapacitete, in ne zgolj tisti, ki imajo denar. Po njegovem prepričanju reforma zdravstvenega sistema, ki jo predlaga Nova Slovenija, vsem državljanom omogoča dostopno zdravstvo.

V stranki si prizadevajo tudi za reformo pravosodja. Predsednik se je obregnil ob več let trajajoče sodne postopke brez epiloga, zastaranja, procesne napake in založene oporoke, 

Migracije

Naslovil je tudi vprašanje migracij, ki mora biti vprašanje skupne evropske politike, obenem pa se je zavzel za okrepitev slovenske policije, zlasti pa vojske, ki »nam danes razpada pri živem telesu«. Ker Hrvaška svojih meja nima pod nadzorom, pa po Toninovi oceni tudi še ni pripravljena na vstop v schengensko območje.

Bil je tudi izjemno kritičen do tako imenovane blokade civilnega nadzora nad obveščevalnimi službami in izključitev opozicije iz Sveta za nacionalno varnost.

Dodal je še: »Krščanski demokrati smo sredina tako po vrednotah, kot tudi po načinu delovanja«. 

Prenovljeni program

Prenovljeni program stranke se opira na človekovo dostojanstvo, svobodo, pravičnost in varnost. Zavzel se je za varovanje začetka od spočetja do naravne smrti, za več otrok in za nedotakljivost človekovega dostojanstva.

Pred Toninom sta zbrane nagovorila tudi vodja poslanske skupine Jožef Horvat in evropska poslanka Ljudmila Novak. Horvat je ponovil besede izpred petih let, da njihova stranka ni ne leva in ne desna. Ljudmila Novak pa je poudarila, da so pripravljeni sodelovati z vsemi, ki hočejo dobro. Zaključila je, da je zavedna Štajerka, zavedna Slovenka in prepričana Evropejka.

»Naj bo politika Nove Slovenije steber slovenske poštene politike,« je še dodala.

Posnetek današnjega kongresa, si lahko ogledate tukaj:

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
brankoslav (nepreverjen)

Stranka za vse ljudi, ki v ospredje postavlja človeka ... in totalno privatizacijo države, razprodajo državnega premoženja tujcem in klanjanju tujim državnim interesom, ter ignoriranje lastnih državnih interesov. Tonin javno pere umazano perilo v primeru arbitraže s Harvaško ins tem sramoti Slovenijo in nas postavlja v podrejeni položaj napram Hrvaške. Ob enem z željo po nabiranju političnih točk po vsoj sili išče nekše krivce pri nižjih uradnikih in operativcih, ter s tem dakzuje da je imala Hrvašak prav in da je Slovenija resno delala nekaj narobe pri arbitraži. Ges bi biu najbole srečen in verjetno bi ta stranka te tudi dobila moj glan na volitvah, če bi se najšla pri nas bar ena stranka kera bi resnično začnola delati na Slovenskih državnih interesih, nej pa samo za svoje politične in finančne koristi.

bingelj (nepreverjen)

Vsaj malo se pozanimaj kdo je privatiziral Slovenijo in boš videl kdo so tovariši.

In reply to by brankoslav (nepreverjen)

tuncika

A. Bajuk-ustanovitelj NSI in minister za finance, se sedaj obrača v grobu in ne more mirno spati, zaradi "budal", ki gredo v sredino na skrajno levi. Zato pravi NSI-ovci po srcu, ne morejo mirno živeti v sedanjosti, ko vidijo "budale " a-la ljuta mila in njihove prodane duše. Želim vam usodo "kahleka".

bingelj (nepreverjen)

Kaj ti vedno v nedeljo popoldan trosiš take neumnosti???? Tipično za Janšiste. Sprijaznite se, da vas nihče več noče. Še Nsi-jevci so spregledali in se oddaljili od vas. Sami ste ostali na skrajni desni. Samo še večni klovn Jalinčič tam straši z migranti, ko nima nič drugega.

In reply to by tuncika

SREDINA PA V R… (nepreverjen)

Končno smo dočakali tudi javno spreobrnjene krščanske stranke v komunistično. Zares se mora ustanovitelj stranke Bajuk obračati v grobu in vsi ostali ustanovitelji krščanske stranke. To je izdaja volivcev in zadnji žebelj v krsto Nove Slovenije in zato bodo izginili če ne prej na naslednjih volitvah v zgodovino. Ljudmila si je zrihtala z izdajo Petrleja službo evropske poslanke in tam že kaže svoj pravi komunistični obraz. O Toninu ni vredno izgubljati besed ta se je že prodal pred leti ko je glasoval za Kučanovo penzijo. Zanima me pa zelo kaj bo zdaj delal Prekmurec Jožef Horvat ali se bo tudi pridružil izdajalcem in obrnil ploščo ali pa bo pokazal pokončnost krščanskega Prekmurca, bomo videli.

bingelj (nepreverjen)

Kaj si ti tak nor samo v nedeljo popoldan? Ali si vedno tak???? Tipičen primerek Janšista, ki ne more preboleti, da se nekdo modernizira in pobira volilce.

In reply to by SREDINA PA V R… (nepreverjen)

Katolicani so … (nepreverjen)

Ta rdeci rusi hocejo vse spreobrniti v zlotvorne ideologije

In reply to by SREDINA PA V R… (nepreverjen)

suncemodro (nepreverjen)

Te brand SREDINA njin itak Jeretič, bivši SDjevec fura.
Lejko mi povejo ka so oni v 30 letaj dobroga naredili, razen lapanja?

ffran

Kaj je bilo za južino ?

vodka (nepreverjen)

Farska stranka naj se briga za farane pa cerkve nej za državno politiko.

In reply to by ffran

bingelj (nepreverjen)

Kaj si ti tako nor samo v nedeljo zvečer ali si tak vedno???? Kaj še vedno nasedaš propagandi? Kakšna farska stranka neki? Ne ločiš cerkve od Cerkve in RKC od krščanskih vrednot. RKC javno podpirajo Janšo.

In reply to by vodka (nepreverjen)

prdec (nepreverjen)

Ja , nić se ne čudite, jaz sem že takrat , ko je glasoval za kučanovo pokojnino, sem rekel, da ni pravi, je isti kot Jelinčič , ki se spreminja kot legvani.!!

In reply to by ffran

Grozni rusi (nepreverjen)

Radikalna levica so ta 'grozni rusi' ki hocejo prodreti tudi s terorizmom, ilegalnimi migranti za necedne posle in mafijskimi sredstvi

lauraas (nepreverjen)

Bingelj, zakaj po vsej sili hočeš, da bomo tu doma vedno v konfliktih z migranti, kot je to sedaj z romi?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice