Tako si bomo za zmanjševanje odpadkov prizadevali v Pomurju.

V soboto se uradno začenja Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ena najuglednejših in najbolj prepoznanih ozaveščevalnih akcij na tem področju. Teden se letos posveča praksam, kako učinkovito ozaveščati in izobraževati javnost o prednostnih načinih ravnanja z odpadki. 

V Sloveniji bo fokus na ponovni uporabi s poudarkom na kosovnih odpadkih, odpadnem tekstilu in odpadnih oblačilih ter odpadni embalaži. 

»Po zadnjih podatkih SURS-a smo v Sloveniji namreč v letu 2015 uvozili 92.670 ton oblačil, od tega je bilo zgolj 2.153 ton ločeno zbranega tekstilnega materiala, za velik delež tekstilnega materiala sploh ne vemo, kje je oziroma kam izginja. Problematični so tudi kosovni odpadki, saj med odpadki konča veliko kosov pohištva in drugih predmetov, ki bi jim lahko z majhnimi spremembami podaljšali življenjsko dobo, velik delež odpadkov pa konča tudi na divjih odlagališčih, ki jih je po zadnjih podatkih več kot 9.000 po vsej Sloveniji.«

Nad odpadke z družbenimi omrežji – tudi v Pomurju

Na območju države je uradno prijavljenih 49 akcij, po neuradnih ocenah pa naj jih bi se jih odvilo več kot 100. Aktivnostim se letos znova pridružujejo tudi v podjetju Saubermacher Komunala. Kot nam je povedal direktor podjetja Drago Dervarič, je evropski teden zmanjševanja odpadkov zelo pomemben, saj skupna količina komunalnih odpadkov in ostalih odpadkov kljub aktivnostim, ki potekajo v Sloveniji in v Evropski uniji še vedno narašča:

»Podjetje Saubermacher Komunala Murska Sobota vsako leto aktivno sodeluje v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov. Te aktivnosti smo predvsem peljali v sodelovanju s srednjimi šolami. Letos pa smo se odločili, da nekako sledimo napotkom zbornice komunalnega gospodarstva, ki skupaj z ministrstvom za okolje in prostor v Sloveniji, pelje te aktivnosti v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Prek družbenih omrežij, ki so dandanes množična in čedalje bolj v uporabi, skušamo plasirati informacije o tem, kako preprečevati, da odpadki ne bi nastali. Če pa že nastanejo, kako jih zmanjšati,« razlaga Dervarič. 

Osnovna dejavnost, ki jo izvajajo je torej ozaveščanje in kot pravi direktor, z zadovoljstvom ugotavljajo, da nivo osveščenosti prebivalstva narašča. 

»Verjamem, da se bo ta projekt nadaljeval tudi v  bodoče, seveda zahvaljujoč tudi temu, da govorimo sedaj o evropskem tednu zmanjševanja odpadkov in da nam pri tem pomagate tudi vi.«

V Sloveniji v dveh letih več kot 110 prijavljenih akcij

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je tako v Evropi kot v Sloveniji sicer že vsakoletna tradicija, v sklopu katere se še intenzivneje posvečamo dobrim praksam in priporočilom, kako učinkovito preprečevati nastajanje odpadkov. Od leta 2008, ko je bila akcija organizirana prvič, je ta zrasla iz manjše pobude v eno največjih evropskih ozaveščevalnih pobud, v sklopu katere se je do danes odvilo več kot 100.000 akcij v kar 47 evropskih državah. Samo letos se jih bo odvilo več kot 9.000.

Slovenija v pobudi sodeluje od leta 2010, od leta 2014 pa je koordinatorstvo prevzela Zbornica komunalnega gospodarstva, ki ga v zadnjih letih vodi v soorganizaciji z Ministrstvom za okolje in prostor.

»S skupnimi močmi smo uspeli doseči, da je postal Evropski teden zmanjševanja odpadkov največja ozaveščevalna akcija tudi v Sloveniji, kar dokazuje vse večje število sodelujočih in rekordno število prijav, ki jih je v zadnjih dveh letih več kot sto deset,« je dejal Iztok Rozman iz Zbornice komunalnega gospodarstva.

S spleta

Komentarji (1)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
kasparov

Bedaki smo, ka dovolimo ka nan smeti oobejra avstrijska firma. Par miljounov evrov man sakšo leti odpelajo v Avstrijo, namesto ka bi tej pejnez ostali v Prekmurji.

Starejše novice