FOTO: FURS
Slovenski in madžarski policisti s skupnimi močmi razbili organizirano mednarodno kriminalno združbo, ki je čez Slovenijo tihotapila 730 kilogramov heroina.

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so v sodelovanju s policijo v pristanišču Koper oktobra  odkrili kontejner, v katerem je bilo neverjetnih 730 kilogramov heroina. Pošiljka je bila namenjena madžarskemu podjetju v Budimpešti. 

Glede na ceno heroina na ilegalnem slovenskem tržišču, policisti ocenjujejo, da bi bili zaslužki enormni.

Z veleprodajo oziroma, če bi heroin prodali dilerjem, bi lahko zaslužili med 10 in 15 milijonov evrov, v primeru ulične prodaje, se pravi prodaje neposredno strankam pa bi zaslužili tudi med 65 in 87 milijonov evrov.

Iz Irana preko Slovenije do Madžarske

Uslužbenci Fursa so v pristanišču Koper na podlagi analize tveganja kot rizično ocenili pošiljko s 437 rolami polietilenske folije v skupni teži dobrih 21.530 kilogramov, ki je prispela v kontejnerju. Pot zabojnika naj bi bila: Združeni Arabski Emirati – Egipt – Slovenija. Zabojnik je bil v Egiptu pretovorjen na ladjo, ki je prispela v pristanišče Koper.  

Zabojnik s pošiljko so skenirali z rentgenskim skenerjem. Ob analizi slike skeniranja je bil ugotovljen sum na možne nepravilnosti, zato je bila odrejena še dodatna dokumentarna kontrola pošiljke. Po pridobljenih dodatnih listinah je bilo ugotovljeno, da je pošiljka dejansko prispela iz Irana, prejemnik pa je podjetje iz Madžarske.

Heroin skrili v role folij

Pri fizičnem pregledu blaga je sodeloval tudi vodnik s službenim psom za odkrivanje prepovedanih drog. Službeni pes je nakazal možnost, da se v zabojniku nahajajo prepovedane droge. Podrobna fizična preiskava je pokazala, da nekatere role folije po teži odstopajo od ostalih.

Po pregledu ene od teh rol je bilo ugotovljeno, da se v njeni notranjosti nahajajo zavojčki z neznano snovjo. Preliminarni test za droge je nakazal na sum, da gre za prisotnost prepovedane droge heroin. Uslužbenci Fursa so prekinili nadaljnje aktivnosti in obvestili pristojno Policijsko upravo Koper, ki je prevzela in vodila nadaljnje aktivnosti. Nadaljnji postopek so prevzeli koprski kriminalisti, ki so v sodelovanju z delavci Fursa opravili detajlni ogled kraja kaznivega dejanja.

Pri kriminalističnem ogledu vsebine ladijskega zabojnika so ugotovili, da je v njem 437 kolutov s PVC folijo, 42 od teh kolutov pa je odstopalo po teži. Pri detajlnejšem pregledu so kriminalisti odkrili, da je v njih skritih 1421 zavojev s prepovedano drogo heroin. Skupna teža zavojev s prepovedano drogo heroin je bila 729,986 kilogramov. 

S pregledom dokumentacije spornega ladijskega zabojnika, zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi policije in Fursa je bilo ugotovljeno, da je organizirana kriminalna združba iz Madžarske organizirala prevoz ladijskega zabojnika – iz Irana preko Združenih Arabskih Emiratov oziroma Dubaja v pristanišče Koper, kamor je z ladjo prispel konec oktobra. Pošiljka kontejnerja je bila namenjena madžarskemu podjetju iz Budimpešte.  

Madžarski policisti že preiskovali znane osumljence

Na podlagi ugotovitev, da so storilci kaznivega dejanja trgovine s prepovedanimi drogami iz Madžarske, je bila informacija o prestreženem tovoru heroina posredovana madžarskim varnostnim organom z zaprosilom, da identificirajo dejanskega prejemnika prepovedane droge. Od njih so policisti prejeli povratno informacijo, da na njihovem ozemlju že izvajajo kriminalistično preiskavo zoper znane osumljence, ki so pričakovali prihod večje količine prepovedanih drog.

Tihorapcem nastavili past

Policisti so se odločili za tako imenovano »nadzorovano pošiljko« na relaciji Koper – Budimpešta, kamor je bil sporni ladijski zabojnik namenjen.

Na podlagi ustreznih dovoljenj koprskega okrožnega državnega tožilstva je bila celotna količina prepovedane droge zasežena, v nadaljevanju pa ladijski zabojnik zapečaten, še prej pa vanj vstavljenih 134 zavojev s prepovedano drogo heroin, skupno 69,646 kilogramov teže heroina, skritih v kolutih s PVC folijo

Tudi čez naše kraje do končnega cilja

Na podlagi odobrenih prikritih preiskovalnih ukrepov so policisti ugotovili, da je ladijski zabojnik prevzel prevoznik iz Madžarske, ki ga je odpeljal preko Slovenije na Madžarsko.

Sporni ladijski zabojnik je bil od trenutka odvoza iz Luke Koper pa vse do prestopa državne meje v Madžarsko pod stalnim nadzorom slovenskih kriminalističnih enot. Zatem so spremljanje prevzeli madžarski varnostni organi.

Največji zaseg heroina v Sloveniji

V tem primeru gre za količinsko največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od njene osamosvojitve. 
Analize zaseženega heroina v so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala približno 70 odstotkov heroina. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša približno 12 odstotkov. To pomeni, da bi iz enega kilograma zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oziroma povečanjem volumna s primesmi, pridobili lahko tudi do šest kilogramov heroina.

Trenutna cena za kilogram heroina na slovenskem ilegalnem se giblje med 15.000 in 20.000 evrov, gram heroina v ulični prodaji pa se giblje med 20 do 40 evrov. Na podlagi navedenih cen heroina na slovenskem ilegalnem tržišču ocenjujemo, da bi si storilci s grosistično prodajo lahko pridobili med 10 in 15 milijonov evrov, v primeru ulične prodaje pa tudi med 65 in 87 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

V Sloveniji je storilec kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami lahko sankcioniran s kaznijo zapora v trajanju od enega do deset let, v primeru storitve kaznivega dejanja v hudodelski združbi pa s kaznijo zapora od pet do petnajst let.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
debela žemla (nepreverjen)

če so jih odkrili v Luki Koper??????

čarni vrag (nepreverjen)

Očitno imate problem z logiko. Skozi Mursko soboto niso tihotapil 730 kilogramov heroina, saj so pošiljko odkrili in zasegli v Kopru. Prevažali so samo 63 kil, a še tega pod nadzorom policije, da bi odkrili naročnike pošiljke.

Av (nepreverjen)

Raztalati med ljudstvo. Za novo leto, namesto ognjemeta :)

alkimist

Dokler de večni študent vodo tej portal in dokler de vse niti v ozadji vlejko njegov arogantni kompanjon, lejko pričakuvlemo iz kedna v keden slabšo kvaliteto.
Logika teh dvej je preprosta, v rokaj mata največji medij v Pomurji in se delata norca iz nas bralcov. Kvaliteta prispevkov je na nivoji dijaškoga poročanja, cenzura pri mestni politiki je kak, če smo v Severni Koreji, komentejranje pa je doseglo nivo ka brodiš ali vse skup prijaviti na policijo ali nekan na mentalno ustanovo. Loleka se pa fajn smijeta in eure skrivleta po tej bedno bedni firmi.

220v (nepreverjen)

ironija je ka sploj nemajo firme.

izdajatelj sobotainfo je dejansko društvo "Gibanje za mladino"

In reply to by alkimist

Gost99 (nepreverjen)

Jebemo ka so of semafor popravili, ka bi lejko pa en tovornjak na rit vrgo.

lolasp (nepreverjen)

A lahko spremljate in poročate, kaj se bo zgodilo s to drogo ter kje bo pristala? da kje slučajno ne ponikne, kakšen kg.

Nody (nepreverjen)

Kdo je tej večni študent pa njegof kampanjo.... Da čujemo....

220v (nepreverjen)
bingelj (nepreverjen)

Ufff naslov pa da te kap. Zavajanje ljudstva, da bi klikali. Lepo piše, da so heroin zasegli v Luki Koper in z namenom odkritja in seveda dokazovanja prevzema so peljali slabo desetino potem naprej pod strogim policijkim varstvom. In ne skozi MS ampak po avtocesti, kot pač peljejo vsi tovornjaki na Madžarsko. Tak, da nič se ni pleljalo skozi MS in tudi vrednost ni bila do 87 mio ampak nekaj 10 krat manj. Večina je ostala v Luki Koper. In navita cena, ki jo portal omenja bi bila dosežena, če bi vso količino prodajali na malo po gram ali tu okrog.

Nody (nepreverjen)

Se mi je kar zdelo da je kiri lažnivi kljukec.. Upam da se ukrepa...

Starejše novice