Ob današnji stavki, v katero je bilo vključenih veliko število zaposlenih, se je odzvalo vodstvo Pošte Slovenije, ki upa na ustrezen dogovor.

Vodstvo Pošte Slovenije se je na današnji tiskovni konferenci odzvalo na zahteve stavkajočih, obrazložilo posledice stavke, svoje stranke pozvalo k razumevanju, sindikate pa k zbližanju stališč in k sklenitvi ustreznega dogovora. 

Dodaten dvig plač bi jih obremenil za 12 milijonov evrov

Trenutno povprečno mesečno izplačilo v dostavi znaša 1040 evrov neto, za zaposlene za poštnimi okenci pa 1194 evrov neto. Ugoditev stavkovnim zahtevam sindikata bi pomenila, da bi pošta z letom 2020 začela poslovati negativno. Poleg že februarja dogovorjenega šest milijonov evrov težkega povečanja mase plač v letošnjem letu ter dodatnih 11 milijonov evrov v letu 2020, bi dodaten desetodstoten dvig pomenil še dodatnih 12 milijonov evrov

Zato po oceni generalnega direktorja Pošte Slovenija Borisa Novaka na takšen dvig plač ne morejo pristati: " Po našem mnenju je stavka neupravičena, saj že obstoječi sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene," in dodal: "Zato smo na pogajanjih povedali, da se sicer lahko pogovarjamo o zvišanju plač in dogovor prenesemo v leto 2020, ko se bodo začela tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi."

Stavka manj kot tretjina, pri dobavi naj ne bi bilo večjih težav

Novak je še izpostavil, da se stavki tokrat ni pridružil Sindikat delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, saj ocenjuje, da je februarja sklenjen dveletni dogovor dober in da ga delodajalec izvaja. Od takrat sklenjenega dogovora, v katerem so reševali vse nakopičene težave glede njihove primarne zahteve po razbremenitvi zaposlenih, ni odstopil tudi Sindikat poštnih delavcev.

Cilj uprave ostaja čim prejšnje zbližanje stališč in sklenitev dogovora, a v času stavke bo gotovo prihajalo do nekaterih motenj. Po njihov neuradnih podatkih stavka manj kot tretjina zaposlenih, največ v Kopru in v Celju, je povedal član poslovodstva Andrej Rihter. Po Rihterjevih besedah so s sindikatom za čas stavke podpisali dogovor o obsegu opravljanja storitev, ki je nekoliko večji, kot ga sicer določa zakon o poštnih storitvah.

Vinko Filipič, drugi član poslovodstva, je stranke Pošte Slovenije pozval k razumevanju, vse informacije pa sproti objavljajo na spletni strani. Za poslovne stranke so tudi odprli vse linije njihovih skrbnikov in dežurno službo.

Filipič je še opozoril: "Naša konkurenčna pozicija se s stavko poslabšuje, saj delujemo v zelo konkurenčnem okolju zlasti pri paketnem poslovanju."

Vodja pogajalske skupine z delodajalske strani Karmen Lebe Grajf je sicer priznala, da stavka pomeni pretres za sistem, ampak je zavrnila navedbe, da naj bi prišlo do sesutja sistema dobave, kot so trdili v sindikatu. Ravno tako študentom niso grozili z odpovedjo sodelovanja v primeru, če se udeležijo stavke. 

Po Novakovi oceni še nimajo točne ocene o škodi, ki jo dnevno povzroča stavka, ampak prihaja že do odpovedi pogodb s strani posameznih poslovnih uporabnikov poštnih storitev. 

Pogajanja z enim od dveh sindikatov bodo nadaljevali jutri, v primeru neuspeha pa bo o odstopu z mesta generalnega direktorja začel razmišljati šele, ko bi to predstavljalo bistveno oviro za premagovanje razkoraka med vzdržnim poslovanjem in nerealnimi pričakovanji sindikatov.

Po navedbah predsednik Sindikata poštnih delavcev Saša Gržiniča naj bi sicer danes delo ustavili po vsej državi, največji delež na Obali, od koder sindikat tudi prihaja, visoka je bila udeležba tudi v Mariboru, Celju, Novem mestu in Kranju. Po njihovih ocenah naj bi stavkalo več kot polovico zaposlenih na Pošti Slovenije.

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Poštaš JOCO! (nepreverjen)

Žalostno, da se pomurski poštaši ne upajo upreti, kot njihovi kolegi z ostale Slovenije...vseeno podpiram to stavko!

tuncika

Vse kar naredijo poštaši je neupravičeno. Tisto kar naredijo šefi pa je OK. Šefi idite u P......M...….pa v dežju in snegu na teren...….pa potem modrujte.

bingelj (nepreverjen)

Ja saj uprava ne rabi stavkat. Imajo nekajkratnik plače, kot jo dobijo poštarji. Oni ne vedo, kaj je majhna plača. Naj en mesec poskusijo gospodje in gospe iz uprave nosit pošto okrog v vsakem vremenu in to za jurja plače. Da jih vidim potem!!

Stef123 (nepreverjen)

Ce dobro vijden.. Ovi ka na toplon za salteron na posti sedijo, majo vecjo postavko od ovih ka so celi den na nogaj v dezi, blati, snejgi, toplon, mrzlon...?

kuna (nepreverjen)

Dragi poštaši, v prvoj minuti so van povedali, da ste samo "nevzdržen" strošek, ki v prihodnosti predstavlja izgubo... Kakšen strošek šele predstavlja ta glasogovornik&CO...

Dr. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa vi poštni kolektiv in sindikat mislite ka nas stranke in državljane lejko mate za talce, te pa še na konce 2020 dobimo račun in vam iz proračuna pokrijemo zgubo...Vaše povprečne plače so nad Slovenskimi in vi bi za 10% višje...
Če san ge Šarec prodam tau Pošto in pustim prosti trg in keri ekonomist mi razloži ka de za državljane slabše, tistome kapo doj..., vači pa pojđe iz Sindikata ter Poslovodstva ne mrdajte nas...

kuna (nepreverjen)

Glij zavolo takšoga razmišljanja si tan ge se... pardon smo vsi...

In reply to by Dr. (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Zaradi kakšnoga? Čista praf je napiso. Naj idejo na trg, kak do še te mogli delati, kda de keš trbelo dejansko zaslužiti nej pa samo glumiti ribo. Isto vela še za marsikero ustanovo, od Zdravstvenih domov do Občin. Kda je ok je ok, kda pa pride do zgube pa država pokriva, pardon gospodarstvo, kero v SLoveniji zgleda ustvarja prihodke zgolj za javni sektor in primadone zaposlene tan. A sako leto bi si pa višali plače pa se smilili sami sebi, kda pa koga nucaš se pa nikomi nič ne da. Ma mrš pa takšno razmišljanje. Vse sprivatizerati pa te mo vidli što je dober pa što nej.

In reply to by kuna (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti bi vse dal na trg. Trg bi recimo ugotovo, da se pisem ne splača okoli nositi in jih ne bi nosili. Kak bi država funkcionirala brez dostave pisem. Rajši se ne smeši, ker nimaš pojma o pojmu.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Čistak prav je napiso. Pošto privatizirati, pa te vidli te kak van je zaj fajn. Vi zaposleni v državnih firmah nemate pojma o pojmu! Privatizirati ka vas kakši tujec kupi, pa te vidli te kak de van te fajn, gda de van lastnik začo uvajati raznorazne optimizacije delovnih procesov, pa de eden mogo narediti to ka zaj dva ali pa trije naredijo. Pa gda do van začali spremljati pa optimizirati učinkovitost vašoga delovnoga časa. Senja se van v državnih firmah nej kak van je zaj fajn.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

df (nepreverjen)

ti si tele
mama ti je pujsa

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Če bi dejansko pameten bil, kak se pametnoga delaš, bi znal ka se pošta sama financerja. Saj te nišče ne sili ka delaš s pošto, maš tan druge firme.

In reply to by Dr. (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Nagnujsna baba, štera na toplon sidij de poštaše šinfala... Pa ešče eni njej praf date.... Sramota... Cejli tej Uzbekistan, pardon slovenija je ena velka sramota, ka delafci nemamo bar jurja plače.... Pa hinafski pahor, ka o gnojšnici šarec ne gučin....

Vili ka pičke pili (nepreverjen)

Ja budale vse trbej sprivatizirati ali pa še boljše ,;kakšno javno zasebno - partnerstvo napraviti , kjer bo dobiček šel v zaseben žep , dolgovi pa do postali javni , kot da lejko te jebeni kapitalizem in privatna lastnina data odgovore na vsa vprašanja , pa ka vij rejsan mislite ka v Slovenistanu obstaja trg , vse ka obstaja so kartelna dogovarjanja na vseh področjih , jebo vas trg , če ne deluje.

Indigo1 (nepreverjen)

Pa po možnosti Avstrijcan ali Nemcan odati, keri poberejo državne subvencije pa spizdijo.

In reply to by Vili ka pičke pili (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

poštarji zaslužijo veliko več kot učitelji
pa še dosti manj odgovorno delo opravljajo

Inšpektor na k (nepreverjen)

Povprečni kurac. Delam na okencu 20 let, z vsemi dodatki komaj tisoč!

starine na pošti (nepreverjen)

Kakšne povprečne plače. Možno je le tako, da je izredno star kader na pošti. Če malo pomislim, je res tako, ogromno je takih z 35 let delovne dobe, ta samo za dodatek na delovno dobo dobi bruto okrog 200 eurov. Kaj pomaga vse to, ko pa go penzija mogoče 600 eurov. Tile poštarji z do 10 let delovne dobe, seveda nimajo napredovanj, sigurno nimajo niti 800 eurov plače. Govorimo o neto plači, dodatki kot malica in stroški so itak brezpredmetni, to porabiš.

hudoba (nepreverjen)

Ja, kaj pa napredovanja? Mar nismo vsi upravičeni do njega, vsaj 5% na 5 do 10 let! V pomurji in pa Soboti na glavni pošti so napredovanja v glavnem dobivali priliznjenci, kateri so lizali riti. Isto v Mariboru, kar napredovanj niso razdelili v Soboti, so lepo v MB. Tako, imamo delavce, kateri za isto delo in delovno dobo dobijo po 200 eurov mesečno manj...
Katastrofa. V Mariboru pa imajo nekateri po 30% in več napredovanja, kar je 300 eurov.. Ta prejnšnja je bila prava HUDOBA, v Soboti, fuj.

POŠTAŠ V PENZIJI (nepreverjen)

Zdaj bom vam jaz z 30 leti dela kak poštaš nekaj napisal, ka ste vsi tak pametni pa pojma nemate. Pošta je državna firma in dokazano v Sloveniji je ka se po osamosvojitvi Slovenije največ oziroma skoraj vse kradne iz državnih firm. Pred osamosvojitvijo teh kraj ni bilo ker je bil red in strah v današnjem časi pa nega več nobenega straha ne reda zato so državne firme bankomati za politike sli liden ki so povezani z politiko. Pa še to da sen jaz pošto nosil sem imel eno torbo preko ramen notri pisma pa penzije in nobenih drugih pizdarij vse to kar raznašajo danes. Zjutraj sem se lepo oglasil na pošti vzel pošiljke za svoj teren pa ajde na biciklin. Če si bil malo natrenejrani kak poštaš si to raznoso do 12 ure in to je bilo vse, da je pa bijla penzija pa je to trajalo malo duže samo takrat je tudi tringeta spadnolo za eno plačo. Dandanes pa je po principi da se vse gor obesi in še itak je premalo dohodka za tajkune pa tiste šteri kradnejo.

Krava Milka (nepreverjen)

Lopovi prekleti. Sram vas bodi. Novodobno suženjstvo.

nesramni (nepreverjen)

Večina uslužbencev za okenci v Soboti je nesramna, 3 ali 4 prijazni pa še nasmehnejo se! Tej ženske naj grejo v dostavo...

Ponosni grizli (nepreverjen)

Tako je, te ženske se norčujejo iz poštarjev, jebeš take sodelavci. Samo bi vsaka komandirala, pa nima v glavi 3 čiste!!

In reply to by nesramni (nepreverjen)

bedno do konca (nepreverjen)

Jokice, same jokice so te babnice za okencih. Same kokoši nesramne z grdimi jeziki!

G (nepreverjen)

Ne vem zakaj vodstvo pošte vztraja pri tem, da morajo ustvariti ne vem kakšne dobičke. Ali zaradi tega, da so potem s strani nadzornega sveta nagrajeni za uspešno poslovanje. Ali samo pozitivno poslovanje ni dovolj? Za Pošto Slovenije niso potrebni milijonski dobički!

df (nepreverjen)

ne razumem kaj hočejo poštarji
Ali bi radi imeli isto plačo kot učitelji
ampak učitelji imajo ogromno odgovornost
poštarji pa so brez odgovornosti

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice