Po podatkih poročila Evropske komisije je v EU zaposlenih 241 milijonov ljudi, kar je največ doslej. Stopnja brezposelnosti je najnižja od začetka tega stoletja, plače pa so se prvič po letu 2008 zvišale v vseh državah članicah.

Padec brezposelnosti je večji od pričakovanj, oblikovanih na podlagi gospodarske rasti, poročajo na STA. Tudi na Hrvaškem, v Grčiji in Španiji ter na Portugalskem, kjer je brezposelnost razmeroma visoka, so zabeležili močno rast zaposlenosti. Po ocenah komisije so k zmanjšanju prispevale tudi strukturne reforme, ki so jih države članice izvedle po krizi leta 2008.

Tudi v Sloveniji večja verjetnost, da si brezposelna oseba hitro najde delo

V Sloveniji je bila stopnja zaposlenosti lani 71,1-odstotna, kar je 1,8 odstotne točke več kot predlani. Stopnja zaposlenosti mladih se je zvišala za 0,4 odstotne točke na 35,1 odstotka. Stopnja brezposelnosti se je v Sloveniji lani v primerjavi z letom prej znižala za 1,5 odstotne točke na 5,1 odstotka, stopnja brezposelnosti med mladimi pa za 2,4 odstotne točke na 8,8 odstotka.

Zaposlenost za nedoločen čas je lani narasla v vseh državah razen v Italiji. Najmočnejša je bila na Cipru, Danskem, Slovaškem in v Sloveniji. Povečala se je tudi verjetnost, da bo brezposelna oseba v enem mesecu našla delo. Med državami, ki so na tem področju lani zabeležile posebej velike izboljšave, so v Bruslju izpostavili tudi Slovenijo.

Verjetnost, da bo zaposlena oseba v enem mesecu prešla med brezposelne, se je med članicami EU lani po drugi strani znižala, pišejo na STA.

Plače v EU rastejo zmerno

Rast plač je bila tako kot prejšnja leta hitrejša v državah srednje in vzhodne Evrope, povprečna rast plač v celotni EU pa je bila zmerna. Opazen je tudi trend zmanjševanja srednje plačanih delovnih mest.

Njihov delež med vsemi delovnimi mesti se je med letoma 2002 in 2018 v povprečju znižal za 13 odstotnih točk, delež nizko in visoko plačanih delovnih mest pa se je v tem obdobju povečal za pet oz. sedem odstotnih točk.

Pričakovano se povečuje tudi delež delovnih mest, ki zahtevajo bolj kompleksne veščine, medtem ko se delež delovnih mest z bolj rutinskimi nalogami znižuje.

Spremembe davčne in socialne zakonodaje po letu 2008 so po ugotovitvah Evropske komisije v skoraj vseh državah članicah zmanjšale stopnje neenakosti. Zmanjšal se je tudi delež ljudi, ki živijo pod pragom revščine. Izdatki za socialno varnost so bili v državah z višjimi povprečnimi prihodki več kot petkrat višji kot v državah z nižjimi prihodki.

Stanje na trgu dela bi lahko države po ocenah Bruslja v prihodnje še izboljšale, če bi med drugim omogočile lažje prehajanje med zaposlitvami in povečale zaposljivost državljanov, še pišejo na STA.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Res je res (nepreverjen)

Dajte fantje malo se razpišite,kateri delodajalci zaposlujejo in kakšni so pogoji za delo..Nameravam menjati delodajalca..
Opišite dobro-slabe lasnosti,naj se razve,ka se nede nikak sijlo delat tja kjer je rejsan drek.

Geza/ (nepreverjen)

Skoron boljše je biti doma,pa vlejčti socialno..Ker to kaj delajo z nami v dostih primerih delodajalci je res žalostno.
Nevem če sploh vredno,za tisto razliko od socialne do plače..
Sem redno zaposlen,ampak sam pri sebi si mislim bolje bi bilo da.bi bil na socialni pa delal kakšna priložnostna dela zmes,pa bi imel dosti več fraj,finančno pa tudi nebi bil na slabšem,k večjemu na boljšem.

In reply to by Res je res (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Stopnja brezposelnosti v Prejkmurji kaple na račun tujine, IZKLJUČNO na račun tujine, na zavodi pa seveda se zasluge pripijšejo sebi, nesposobneži....

Starejše novice