Slika je simbolična.
Koliko slovenskih starostnikov je lačnih?

37.000 starostnikov v Sloveniji ima pokojnino pod 300 evrov. 18.000 ljudi - všteti invalidi in trajno nezaposljivi - prejema varstveni dodatek. Kako torej starostniki živijo? Kot kaže, životarijo ...

To je le ena izmed srce parajočih zgodb, ki jih piše Slovenija. 

»Sem Meri, Milkina mamca.

Pred nekaj tedni sem jih praznovala 82. Lepa starost - bi marsikdo rekel. Rojstnih dni se veselim samo za to, ker vem, da je eden manj do konca. Bili so lepi časi, a zdaj sem utrujena. Niso več.

Zrasla sem v revni družini, za šole ni bilo časa. Tudi denarja ne, čeprav so bile takrat cenejše, kot berem danes. Ampak si moral imeti pa vseeno 'gvant', pa 'šolne'. Doma sem se naučila kuhati, dobro sem kuhala. Vsa leta sem delala kot kuharica v šoli.

Mož je bil učitelj, rad je imel zemljepis. Takrat so bili še tovariši učitelji. Ob večerih mi je pripovedoval o krajih, ki jih je kazal v šoli učencem. Je rekel, da bova enkrat šla. Tja v Španijo. Ali vsaj na morje. Priden mož je bil, rad je delal na vrtu, v gozdu. Ko sem bila tik pred porodom, se je v sosedovi goši zgodila nesreča - stisnilo ga je drevo. Nikoli ni spoznal najine Milke, jaz pa nikoli nisem videla morja.

Milka je bila že kot dojenček drugačna. Imela je velike črne učke in širok nos. Zdravniki so rekli, da je 'prizedetek' (Milka ima Downon sindrom, op. p.). Jaz sem bila prepričana, da nama bo nekako že uspelo čez življenje. A ljudje so kruti. Na majhni vasi, kjer sva živeli, so se otroci norčevali, za njo so metali gnile jabolke, pa kroglice papirja. Klicali so jo Milka debilka. Jaz sem prejokala, noči in noči. Še v šoli so potem zbadali mene: 'Lej mamo Milke debilke'. Ni bil ravnatelj več zadovoljen z menoj.

Ampak Milka te hudobije ni nikoli razumela, vedno se je smejala nazaj, bila prijazna. Ko jo enkrat sosedov fant vanjo vrgel jabolko, jo je pobrala in mu jo nesla nazaj. Veliko denarja je šlo za vlak, da sva hodili na preglede v Ljubljano. Pa tako niso znali pomagati. V šolo ni šla, doma sem jo učila kuhati, prati, likati. Zdravniki so rekli, da je 'prizadeta', ampak naj bom srečna, 'da ni fejst', ker ni za v zavod. Kdo bi ga sploh plačal? Karkoli so že mislili. Jaz sem vedela, da se ne bo nikoli poročila, da ne bo nikoli sama delala za kruh. Da moram jaz za obe.

Ko je bila starejša, sva se preselili. Fantje v vasi so postajali še bolj žleht. Milka je imela dolge črne lase, lepe učke in kdaj pa kdaj jo je kdo zvlekel za kako grmovje. Sem jo želela zaščititi.

V mestu dolgo nisem dobila službe, bila sem stara za mesto. Z Milko sva pomagali, čistili sva bloke, likali ljudem. Včasih je kdo rekel, da naj ne hodim več, ko je videl, kakšna je. Še pri 75 sem ribala stopnice v stolpnici, ko me je vsekalo v križu. Milka je zribala zadnji štuk. Ko je hišnikova žena to videla, je zanalašč špuknila po tleh, češ da sva nemarni. In sem morala od znova. V vasi so res kričali 'Milka debilka', v mestu pa se niso na glas drli, so si pa mislili isto. In je isto bolelo.

Menda 'mongolčki' živijo samo par let, ampak Milka se ne da. Zdaj jih ima že 55. Še vedno je kot velik otrok in še vedno ne razume hudobije ljudi. Samo lasje niso več tako črni, učke pa so še vedno žive. Na zadnji kontroli je zdravnik rekel, da ima povečano srce, da lahko kar zaspi. Tega me je strah, a še bolj me je strah, da bi jaz zaspala pred njo. Kako se bo znašla?

Skupaj ne dobiva več kot 550 evrov. Zato jaz še vedno kaj zašijem, a me oči že izdajo. Tudi čistiva še, za zraven. Zadnjič naju je ena gospa zanalašč prijavila inšpekciji. Menda je to delo na črno. Sva plačali kazen 250 evrov. Čeprav je bil tisti blok vreden 40 evrov za cel dan pucanja. Potem sva mogli še več pucati, da sva plačali elektriko, pa ogrevanje, pa te položnice, ki sploh ne vem, zakaj so. Saj se znajdeva. Včasih greva v kako restavracijo prositi, če kaj ostane. Jaz ne bi šla zase, ampak Milka - ona glasno reče 'mamca, lačna sem'. Pa tudi prosim kdaj. V bloku koga, ki vidim, da bo vrgel kifeljček stran. Ampak me velikokrat ta mladi samo grdo pogledajo, pa ga vržejo.

Rada bi dala na stran, da bo Milka imela vsaj malo, če me prej pobere. Pa kdaj bi ji kupila smokije, to vedno gleda. Rada ima hrustkaste stvari. Oni rdeči so ji še posebej ljubi. Saj ni ona kriva, da je drugačna.

Zadnje čase me tako štiha pri srcu. Sploh, ko nesem ajmar po stopnicah. Rada bi, da imava obe vnaprej urejen grobek. Ne zaupam ljudem. Hudobni so. Oni bi še res napisali na grobek 'Milka debilka'.«

Humanitarček - društvo za promocijo humanitarne dejavnosti s projektom Vida opozarja na problematiko starostnikov, s katero se srečujejo vsakodnevno. Meri so »srečali«, ko je zaradi infarkat pristala v bolnici - »štihanje« je le pravilno ocenila. Takrat jih je vključila socialna delavka. Meri ni želela v dom - dolgo ni nihče vedel, zakaj. Potem so odkrili njeno Milko.

Sedaj imata urejeno stanovanje. Milka je vključena v skupnost, pomaga z izdelki. Meri pa ne čisti več. Tudi njun prihodek se je zahvaljujoč dodatkom dvignil.

Pred tremi leti so ju prvič peljali tudi na morje. Tam se je Milka prikupila paru, ki oddaja namestitve in sedaj sta redni gostji.

»Za #projektVida Meri kvačka prtičke. In smokiji - uh, teh je sedaj na tono, Milka se jih nikoli ne naje,« še razkriva Humanitarček. 

Koliko Milk pa srečate vi? Koliko Meri? 

To je le ena izmed zgodb. Več na #projektVida.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Žal živimo v gnilem kapitalizmu-bolani delajo,mladi in zdravi na sociali z 400+€ uživajo... !

čistokrven slovenec (nepreverjen)

Kje pa lahko dan danes kdo z 400e uživa.
Lepo te prosim

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

No, pa ti ges razložin, či ne vejš;
dva mladiva (25-30 let), živita v bloki pri starišaj od nje (keri plačuvlejo položnice in jiva tudi hranijo), lepo vličeta po 400 E DSP, mata enoga fačoka, za šteroga dobita max otr. dodatek - in to pride na krepko prek jurja, keroga zapravita po soboških oštarijah med rijvanjon kolic po Soboti.
Ti je zdaj jasno!
Pri enoj drugoj kuči pa odita dva za minimalca delat, pa glij telko k kuči prineseta, pa morata vse kujpiti, pa nega nigdi NIKŠI olajšav!!!!!
Oviva pa lepo drnc-drnc kolica po Soboti (seveda kumaj okoli 11. ure, kda se naspijta).

In reply to by čistokrven slovenec (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

@butalec: to je čista resnica samo kaj ko so ljudje slepi. Dokler se bo podpiralo nedelo bo tako. Bo potrebna revolucija ali še kaj slabšega da se tole uredi, ker to ni samo v Sloveniji, samo si poglejte kakšno Nemčijo.
Zdaj so pa naši politiki in politiki EU še tako pametni, da uvažajo "inženirje", ki bodo na koncu pristali v enakem loncu sociale. Enkrat bo počilo in to konkretno.

In reply to by butalec (nepreverjen)

simon j. (nepreverjen)

Vsak clovek, ki je mentalno dozorel in fizicno zdrav dela. Delo ima pozitiven vpliv na samopodobo, pa naj je se tako slabo placano. Tudi pocitnice so lepse, ce si jih zasluzis sam. Ne zavidam nobenemu na socialni, saj tesko razvijes svoj potencial, ce si odvisen. Ni ga lepsega ko prides domov iz sluzbe. Ze kako obcutis svoj dom je odvisno od tega ali delas ali ne. Gre za obcutek, koristen sem, nekaj vem. Kakorkoli, podpiram socialno drzavo in transferje. Komu pase naj uziva z socialno.

In reply to by butalec (nepreverjen)

TTX

Idi na podporo pa boj doma.. ka čakaš? Či misliš ka je tak lepo.

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Prekmurci in Prekmurke so debili. Večina. Ne pa ta ženska...

aaaaaaaaaaaaaaaaa1 (nepreverjen)

Fainšček Ekolog Tvoj komentar pa izraža tvoj iq.

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Me veseli, da sem nekomu stopil na rep.

In reply to by aaaaaaaaaaaaaaaaa1 (nepreverjen)

Turistka79 (nepreverjen)

Pa kje sta ti dve ubogi ziveli? Kje so se taki nesrcni ljudje?? Da delajo take hudobije :/ zalostno res zalostno.

gostja 426 (nepreverjen)

Pretresljiva zgodba, kera lepou pokaže človeško zlobo in neznanje. Vüpan, ka jima je zdaj boukše.

Starejše novice