Prihodki slovenskih klubov so v primerjavi s svetovnim vrhom svetlobna leta oddaljeni od predstavnikov najmočnejših lig, preverili smo poslovanje dveh največjih pomurskih klubov.

Real Madrid, Barcelona, Manchester United in ostali nogometni velikani skupaj obračajo milijarde in njihovo poslovanje iz leta v leto raste. Če primerjamo prihodke klubov iz naše najmočnejše nogometne lige, naši predstavniki izpadejo kot palčki, ampak tudi med njimi obstajajo precejšnje razlike. Osredotočili smo se predvsem na poslovanje naših dveh pomurskih tradicionalno največjih klubov Mure in Nafte in prišli do zanimivih ugotovitev.

V Sloveniji še brez privatizacije nogometnih klubov

Nogometni klubi so v Sloveniji organizirani kot društva, ampak se lahko notranje reorganizirajo in prenesejo vodenje članske ekipe na gospodarsko družbo. Pri tem pa obstaja omejitev, saj registrirani član Nogometne zveze Slovenije, kar so lahko le društva, mora ohraniti večinski upravljavski delež. To v praksi pomeni, da se zelo težko najde vlagatelj, saj ta tako nima prevladujoči vpliv nad porabo vloženih sredstev.

Po prihodkih na vrhu Maribor in Olimpija

Na vrhu seznama pri nas je pričakovano NK Maribor, ki je v letu 2018 pridelal 9,4 milijona evrov prihodkov, nato sledi NK Olimpija Ljubljana, ki je preko podjetja FC Olimpija d.o.o., ustvarila dobrih šest milijonov prihodkov. Z pol manj prihodki od Olimpije sledijo Domžale, nato Rudar z dobrima dvema milijonoma evrov prihodkov in v nadaljevanju še klubi, ki so v letu 2018 prebili milijon evrov prihodkov: Celje, Gorica, Triglav in tudi Mura. Gorica sicer v letošnji sezoni ni več v najmočnejši eliti, saj po izpadu v lanski sezoni igra sedaj v drugi slovenski nogometni ligi.
 

Vir: Ajpes

Petina Murinih prihodkov na račun prodanih kart

Po javno objavljenih podatkih lahko vidimo, da je Društvo nogometna šola Mura, če štejemo zraven še povezano podjetje Nogometni management Mura d.o.o., v letu 2018 ustvarilo skupne prihodke v višini 1,108.082,07 evrov in ob tem imelo odhodke v višini 1,184.024,56 evrov. V letu 2018 je društvo ustvarilo čisto izgubo v višini 77.599,49 evrov, ki jo je pokrilo s presežkom in prejšnjih let.

Muro to uvršča med osmerico klubov iz slovenske nogometne lige, ki so poslovno leto končali v rdečih številkah. Edino Triglav, izpadla Gorica in v prvo ligo uvrščeno Bravo so poslovali pozitivno med primerjanimi klubi.

Slovenski klubi v primerjavi s tujimi dobijo bore malo prihodkov iz naslova televizijskih pravic, v prvi slovenski ligi dobijo na ta račun samo 50 tisoč evrov. Velik delež financiranja predstavljajo ravno sponzorstva, subvencije in razne donacije, brez katerih večina klubov ne more shajati.

Mura je tako na račun donacij pravnih in fizičnih oseb prejela v letu 2018 dobrih 142 tisočakov, s prodajo vstopnic so zaslužili kar dobrih 190 tisoč evrov (v letu 2017 samo dobrih 53 tisoč evrov) in od sponzorjev dobrih 340 tisoč evrov. Dotacije s strani nogometne zveze pa so predstavljale slabih 134 tisoč evrov.

Vir: Ajpes

Nafta s prihodki, ki se jih ne bi sramovalo večino prvoligašev

Za primerjavo smo vzeli poslovanje drugega največjega pomurskega nogometnega kluba, Nafte 1903, ki posluje pod imenom Nogometno društvo Lendava 1903. Nafta je imela v letu 2018 za 1,783.069 evrov prihodkov in 1,617.184 evra odhodkov. S temi številkami bi se brez težav uvrstila v zgornjo polovico klubov v prvi slovenski nogometni ligi, kar se prihodkov tiče, saj so pri Nafti zabeležili še več prihodkov kot pri Muri, ki nastopa v najvišjem kakovostnem razredu tekmovanja v Sloveniji.

Nafta je tako imela celo večje prihodke kot Celje, Gorica, Triglav, Mura, Aluminij, Krško, Bravo in Tabor Sežana, ki vsi (razen Gorice) nastopajo v prvi nogometni ligi. 

Treba je pa poudariti, da pri Nafti največji delež predstavljajo prihodki iz naslova subvencij-dotacij, saj so ti v letu 2018 predstavljali kar 1,646.803 evrov, od tega subvencije za investicije predstavljajo 1,622.609 evrov.

Vir: Ajpes

Nafta zaposluje štirikrat več ljudi kot Mura

Kot zanimivost velja izpostaviti podatek, da je imela Mura v letu 2018 samo 9.647,45 evrov stroškov za delo, na drugi strani pa je imela Nafta kar dobrih 109 tisočakov evrov stroškov iz naslova dela, tu so zajete plače zaposlenim, regresi in druga nadomestila, ki izhajajo iz dela. Slednje je sicer razumljivo, saj je imela Mura v letu 2018 samo dve zaposleni osebi, Nafta pa kar osem. Tu je treba poudariti, da nogometaši niso direktno zaposleni v klubih, saj imajo kot poklicni športniki status samozaposlene osebe in s klubom dejansko sklenejo neke vrsto podjemno pogodbo. 

Nafta 1903 sicer trenutno zaseda peto mesto v drugi slovenski nogometni ligi in od prvouvrščene Gorice zaostaja za pet točk. Glede na finančno stanje in resurse, s katerimi razpolagajo v Lendavi, je nekoliko presenetljivo, da so v poslovnem poročilu navedli, da je njihova vizija ostati med vodilnimi moštvi v drugi slovenski nogometni ligi. Glede na finančno stanje bi bilo pričakovati, da se bodo v Lendavi čimprej želeli vrniti med slovensko nogometno elito, kar bi naše prvoligaško tekmovanje še dodatno popestrilo.

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
12 (nepreverjen)

Madzari dobro zivijo v slo...

DamjanMurko (nepreverjen)

Naftina vizija je, da bo pralni stroj se naprej dobro pral madzarske dotacije..

Mun (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Seveda Mura lahko preživi z temi sredstvi, saj večina stroškov kluba pokriva občina!

navijač mure (nepreverjen)

ti si z lune spadno? ali pa ne vejš od kejc si prišo?

In reply to by Mun (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Če je stadion občinska last, so potem tudi stroški vzdrževanja občinski. In kaj je tu narobe. To da gre vstopnina klubu? Zato pa ugiban, klub plačuje najemnino. Pa tudi če jo ne, saj je vendar klub s sedežem v občini in ni to osamljen primer samo v MS, ampak praksa v SLO.

In reply to by Mun (nepreverjen)

Objektivni Novinar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kak posluje NOGOMETNI MANAGEMENT MURA, d. o. o.?
S kakšno obrestno mero se posoja klubi s strani vlagateljev?

AjpesHeker (nepreverjen)

V 2018 160k prihodkov, pozitivna 0 na konci (6k dobička).

In reply to by Objektivni Novinar (nepreverjen)

navijač mure (nepreverjen)

no rudar ma 1x več od Mure pa zadnji...vi pa bi radi od Mure vsako zmago, pa vsako idealno enajsterico, pa vsak strel ka de gol ,pa ka de prvak takši in ovakši - nafta pa s temi penezi nemre v 1.ligo.
Bravo Mura - glede na prihodke odlično!

afta he (nepreverjen)

Nafta je večino denarja porabila za investicije.

In reply to by navijač mure (nepreverjen)

Noga (nepreverjen)

V katere investicije? Še enega igrišča niso naredili. Investirajo v pralni stroj verjetno....

In reply to by afta he (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Tako. Glede na količino sredstev delajo solidno.
Je pa omembe vreden tudi klub Tabor Sežana, zelo solidna ekipa ob tako omejenih sredstvih.

In reply to by navijač mure (nepreverjen)

Gorane (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nafta moj život

Ne laži (nepreverjen)

Pejnez more biti v pravih rokah, či je tou nej je tou samo zapravljanje. Kak je pri Nafti ge ne ven, samo kak izgleda je nej kak trbej.

hgnkč (nepreverjen)

Mura deluje na enak način kot Domžale.

StricJouzi (nepreverjen)

Bole kak Olimpija - stem ka pri nas trije posojajo peneze..

In reply to by hgnkč (nepreverjen)

Nuke (nepreverjen)

Nafta ma cas za prvo ligo. V nafti se zavedajo ka se je leta pa leta slabo delalo z mladimi in je povecanje kvalitete mladih bolj pomembno kak prva liga. Prva liga bi ze prisla kda de čas za to..Nej je vseeno kak se ide v prvo ligo. Če se mislis boriti za obstanek bouše ka nejdes pa ides te kda je vse na svojon mesti.

Cigo Migo (nepreverjen)

Pa ne me jebat , podatki so iz AJPESA , se pravi jaz imam firmo , ki ima po famoznem AJPESU pozitivno nulo po koncu leta , kupim pa si jahto za 600.000,00 eur in nikome ništa , ker v AJPESU tak piše , jebi ga tak to pri nas klapa , aja verjetno sem podedoval ali zadel na lotu , malo morgen

www (nepreverjen)

Prvo kak prvo, pred vejicov nega presledka. Drugo kak drugo, pa ka tij mijsliš ka lejko kar tak jahto na firmo küjpiš? Eli koga boga meleš?

In reply to by Cigo Migo (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Praksa v Sloveniji, občina vzdržuje objekte in še kaj drugo profesionalnemu klubo, se vam zdi to normalno? Vse pa navadno zaradi volilnih glasov, kaj pa imajo občani M. Sobote od tega"nič"stroške. No pa kdo je potem z lune spadno? Če je klup profesionalen naj živi od svojega dela in ne da je dvoživka!

klantoš (nepreverjen)

Sobota rabi prvoligaša. Prekmurci mamo radi nogomet. To se vidi , ka ma MURA,MURA za Mariborom največ gledalcov, pa če to enim paše al pa ne. Gremo MURA.

Cigo Migo (nepreverjen)

Www , ka ti si sklepani , tak samo vprašam, ah pa ne , ne , ti si zgleda pravopisni majster , lol .

Busybee (nepreverjen)

Df spavaš li mirno?

sijo1972 (nepreverjen)

Mura samo tak dale, s solidnim proračunom in z dobrim delom bomo še dolgo uživali na fazanariji!

Arto

Okej, to je prihodkovna stran, vprašanje pa je, kak je z odhodki. Iz podatkov o Nafti bi npr. lehko sklepali, ka so praktično vsi prihodki bili za investicije. Kere so tej investicije? Vnaprej plačujejo za famozno akademijo? In od česa so bili po ton takšon plačani igralci, oprema, potovanja, trenerji, ... ? Pa samo kak primer jemljen Nafto, ker številke izstopajo, ka nete naftaši skočili fčasi ...

RDF (nepreverjen)

Tome se pravi Orbanizem tiha kraja Slovenskega ozemlja z pomočjo Janševe SDS

Lajoš (nepreverjen)

RDF, po tvoje krade Orban svoje ozemlje? Slovnica te tudi j..e, ne samo zgodovina!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice