*Fotografija je simbolična
Ninna Kozorog je v prodajalni trgovine DM naletela na način zbiranja denarja, ki spravlja v zadrego ljudi, ki ne premorejo toliko, da bi bili dobrodelni.

Slovenska komercialna radijska postaja Radio 1 z različnimi dobrodelnimi akcijami pomaga ljudem v stiski. Čas praznikov, ko vsi zbiramo darila in drobne pozornosti za najdražje, je žal za mnoge vse prej kot prazničen in radosten. Drogerije DM zato že peto leto skupaj z Radiem 1 organizirajo dobrodelni maraton – 28 ur dobrodelnosti - s katerimi nabirajo sredstva za pomoč izbranim socialno šibkim družinam.

DM prodajalne se zbiranju sredstev za družine v stiski znova pridružujejo tako, da so postale mesto, kjer lahko kupci lahko po svojih močeh, vse od 2. do 19. decembra, donirajo 0,5 evra ali 5 evrov.

Toda na družbenih omrežjih znana mariborska humanitarka Ninna Kozorog, specialistka nevrologije in predsednica društva Humanitarček opozarja, da gre za način zbiranja denarja, ki mu ljudje ne upajo povedati 'ne'. Sploh  v nabito polni trgovini. Tudi tisti, ki nimajo niti zase ...

»Prodajalka (po navodilih) prav vsakega posebej vpraša, ali bo kaj doniral ... 'najmanjše je 50 centov. Evro ali dva se vam ne pozna. Vam, kar na račun dodam'... Pove vsakemu. Tako hitro in glasno, da ne uspeš niti kontrirati,« pripoveduje Ninna Kozorog.

Opiše primer, ki ga je doživela na lastne oči. 

»Pred menoj dve gospe ... Prva suvereno donira 5 evrov. Opravičuje se, da več ne (z)more. Ne ve, ali je to dovolj ali ne. Za njo starejša gospa išče po denarnici ... 'En evro se vam ne bo poznalo,' se prodajalka ne da. Gospa na koncu šteje bakrenčke ... Živo rdeča v obraz ... S seboj je imela natanko 10 evrov in nekaj bonusov na kartici - preračunano za prašek, detergent in mačjo hrano. Ko vidim zadrego - vskočim. 'Bom jaz dala za obe, 5 evrov.' Upam, da malo rešim gospo. 'To pa ne gre - sem že dala gospe na račun. Zdaj pa moram stornirati cel račun, vam pa še nisem izdala računa,' se zakomplicira. Gospa vedno bolj leze vase ... Po nekem čudezu najdem v žepu kovanec za 2 evra, da lahko doplačam dobrodelnost ... Za menoj starejši par vrne čokoladico ... 'Bova naslednjič, da zdaj ne delava vrste in jim dava to, kar zbirajo. Da nama ostane še za avtobus,' gospod komentira.«

»Podpiram akcijo zbiranja sredstev za socialno ogrožene družine ... A ne podpiram tega načina, ki ne zagotavlja, da se vsak posameznik sam odloči, kaj, kdaj in koliko bo doniral. V nabito polni trgovini to ni mogoče - saj moraš jasno in glasno povedati, koliko bos daroval ... Res se vsak odloci sam ... A kako se boš odločil samostojno, če si stiščan med prodajalkin pritisk in tujca za teboj, ki te ocenjujoče gleda,« opozarja Kozorogova in dodaja naj zgrešeni način zbiranja dobrodelnosti ne odvrne od pomoči. 

Več v njeni objavi na družbenem omrežju Facebook.

Komentarji (11)

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

Pa kaj mislijo da je še vedno komunizem
da ti kar tako odtegnejo samoprispevek
referendum smo vcasih temu rekli

Pištek... (ni preverjeno)

Naj dm sam donira iz svoje 100% marže in se dela dobrodelnega.

Ne laži (ni preverjeno)

Pištek Či bi samo 100% marža bijla, tou je najmenjša, ostalo ka te stijsne.

In reply to by Pištek... (ni preverjeno)

Putin (ni preverjeno)

BOJKOTIRAT DM LOPOVE!!!
NAJ VAS JE SRAM!!!
ITE V PARLAMENT PA TAN ONE PROSJAČITE ZA DONACIJO, ONI SIGURNO IMAJO DOSTI POKRADENOGA, PA RADI BI DONEJRALI, IDEMO AJDI, AKCIJA!!!

Štefec (ni preverjeno)

Na vesi je ešče hujše skoron sako fuzbal, gasilsko, lovsko, cerkveno drujštvo - de začalo poberate.

askjldfhlasjd (ni preverjeno)

Eh, brezveze to komentiranje, ko več kot polovico komentarjev napiše isti moteni tip.

Xyzkra (ni preverjeno)

Sramota. Vedno več je starejših bogih ljudi ki komaj preživijo. Te pa majo še doma enega mucka kateremu nudijo vse, te pa enemu ne paše ka majo živali. Pa naj majo bar to veselje. Gnila država lopovska

. (ni preverjeno)

naj se nekdo spravi preverjat, kam te donacije gredo, koliko in kam je doniral dm oz. koliko dobička je imelo podjetje - ter koliko le-tega so dejansko namenili za donacije!

poštaš (ni preverjeno)

Sramota!!!!

Topoip (ni preverjeno)

Radio 1 itak najbolj pokvarjeni in beden radio v sodelovanju z DM.
Predlagam, da vsak na DM blagajni trgovki na glas pove, ce bo ona kaj donirala za nakup, ker 1 evro pa ni veliko in to se spodobi za taksno dobrodelno trgovino.

Alchemist (ni preverjeno)

prodajalka za blagajno nanc nema pravice ka ti kar nabije neksi znesek za donacijo...

Starejše novice