Ob današnjem mednarodnem dnevu brezdomcev ponovno objavljamo pretresljivo zgodbo Štefke.

Zgodbe brezdomcev so si v veliki meri podobne. To so zgodbe, ki jih piše življenje, in življenje 49-letni Štefki Levačič iz Črenšovcev ni prizanašalo. Svojo zgodbo psihičnega in fizičnega nasilja, ki jo je pripeljala vse do zavetišča v Murski Soboti, je delila z nami.

Živela z nasilnim očetom

Štefka ni imela prijetnega otroštva. Oče je pretepal njo, njene brate in sestre. Zato jo je mama dala v oskrbo teti, ki je lepo skrbela zanjo in v njeno življenje je ponovno posijalo sonce. Pri devetnajstih se je poročila, misleč, da si bo ustvarila družino in topel dom. Vendar ni bilo tako.

Klofutanje, brcanje, boksanje

Mož se je kmalu po poroki spremenil. Začel je piti. Sprva je nad njo izvajal le psihično nasilje. Postal je posesiven, nadzorovalen, manipulativen, začel je z vpitjem. Kmalu je psihično nasilje preraslo še v fizično. Njen vsakdanjik je bil prepreden s klofutanjem, brcanjem in boksanjem.

»Nosečo me je privezal k betonskemu mešalcu in pretepel z električnim kablom,« nam pove Štefka.

Mož jo je kar petkrat zabodel

V zakonu z njim je vztrajala šest let, saj je naivno verjela, da se bo spremenil in postal prijeten človek, kot ga je spoznala. Vendar se je motila. Nekega večera se je pozno vrnil domov.

»Obnašal se je kot podivjan, vzel je nož in me petkrat zabodel,« zgroženo doda.

Pred nasilnim možem zbežala v tujino

V bolnišnici so jo komaj rešili. Po okrevanju se je odločila, da mora narediti konec. Zbežala je v tujino, saj je le tam ni našel. Po nekaj letih se je vrnila v Slovenijo in pot jo zanesla v Hajdino, kjer je spoznala moškega in se ponovno poročila.

Nesrečna tudi v drugo

Verjela je, da bo tokrat drugače. Nekaj let sta bila res srečna, a je čez čas pokazal svoj pravi obraz. Zgodba se je začela ponavljati. Manipuliranje, vpitje, posesivnost. Do fizičnega nasilja tokrat ni prišlo, saj je Štefka moža prej zapustila.

Svoje mesto je našla v zavetišču

Vrnila se je v Črenšovce. Prejemala je socialno pomoč v višini 280 evrov, s katero ni mogla preživeti, kaj šele vzdrževati hišo, ki je bila potrebna prenove. Streha je puščala, stene so razpadale. Tako se je znašla v zavetišču, kjer so ji dali streho nad glavo.

»Tukaj v zavetišču sem že dve leti in sem zelo zadovoljna. Sostanovalci so v redu. Sem na toplem in suhem,« pravi Štefka.

»Le o čem lahko sanjam?«

Zavetišča najverjetneje ne bo nikoli več zapustila, saj ji je kruto življenje pustilo posledice. Zdravi se za boleznijo živcev in ni sposobna skrbeti zase.

»Le o čem lahko sanjam? Želim si le zdravja in mirnega življenja brez nasilja ter da še naprej lahko skrbim za rože okoli našega doma,« je skromna Štefka.

Moški na cesti povprečno 12 let, ženske štiri

Letošnji mednarodni dan brezdomcev poteka pod geslom Ali nismo vsi živeli iste mladosti?. Brezdomci, ki so kot anketiranci sodelovali v raziskavah, opravljenih v Sloveniji od leta 2005 do leta 2014, so bili v veliki večini moški (83 odstotkov), stari v povprečju 42 let. Polovica teh oseb je imela končano srednjo, 42 odstotkov pa osnovno šolo. Največ je bilo samskih in nikoli poročenih, druga največja skupina so bili ločeni. Povprečno nekaj manj kot polovica (44 odstotkov) jih je imela otroke. Velika večina (83 odstotkov) je bila v preteklosti že kdaj zaposlena, ti so imeli v povprečju nekaj več kot 12 let delovne dobe, je zapisano na spletni strani Statističnega urada RS (Surs).

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Uboga ženska. Zelo malo lepega je imela v življenju. In še veliko je takšnih, žal. Prekleti alkohol. kaj napravi v življenju ! Upam, da bo v zavetišču doživljala srečnejše dneve.

? (nepreverjen)

Tujec tudi tvoji bližnji s tabo zagotovo niso imeli lepega življenja!

In reply to by Tujec 2

A79 (nepreverjen)

Ne obsojaj na pamet.

In reply to by ? (nepreverjen)

Stewen (nepreverjen)

Ne morem razumeti, kaj vleče ženske,ki so se rešile prvega Vraga, naprej, saj je nekako mogoče skepati,da Drugi tudi ne bo boljši, kar kaže izkušnja g. Levačičeve.

nici (nepreverjen)

Seveda... in zatau ka je mejla na zalost enoga nimaka, te pomejne ka vec v zivoti baukse ka nema moskoga pa dece pa nic, pa osamljena zivej, ker de tak saki isti. HALLOOO

In reply to by Stewen (nepreverjen)

bralka (nepreverjen)

Eh,tocno tak si zapisal.

In reply to by Stewen (nepreverjen)

njiva

Ges nemren razmiti,kak leko ena ženska to prenaša z dneva v den,kak leko tašnoga človeka rad maš.Vrag ne vido,ka ne bi mogla inok,da je domov prišo pa zaspo, zeti nikšo rajnglo ali kamen pa ga po glavi zažgati,ka bi ga vrag zel.

Ko se braniš (nepreverjen)

si kriv. V katerem koli primeru, z domačimi ali s sodelavci ali na splošno med konflikti z ljudmi. Če si v osami, če si verbalno nesposoben vrniti tako, da je potem nekaj časa mir, če ti najdejo nekaj s čim te vedno znova in znova izzivajo, psihično maltretirajo, obtožujejo. Kdo so ti ljudje, kateri imajo moč nad drugimi? Ti ljudje so bolni, so psihopati in manipulatorji. Vsak poskus pokončne drže, stopanja v lasten bran vidijo taki ljudje, da morajo nadaljevati. Zato, ker njihova žrtev ni do kraja zlomljena. Kaj sem zakrivila, da me preganja, da se veseli moje razbolelosti že cela beltinska občina, da se ustavljajo pri okoličanih in kar naglas sprašujejo; zakaj ne preganjajo oba dečka, zakaj ne starejšega, kateri jim je stalno na dosegu. Vse odgovore dobijo pri mejaših.

In reply to by njiva

Júlia_Goncalv

Google plača 90 USD na uro, moj zadnji plačani ček je bil 8000 USD 100 ur spletnega časa. Ne morem verjeti, kako preprosto je bilo, ko sem gaa enkratt poskusil tukaj

...... >>>>>>>>> w­w­w­.­C­a­s­h­F­l­o­w­7­7­.­C­o­m

Starejše novice