Policija je predstavila svoje delo v prvem polletju letošnjega leta in Policijska uprava Murska Sobota je imela, glede na številke, nemalo dela.

Policijska uprava Murska Sobota izstopa pri odstotku preiskanosti kaznivih dejanj, saj je bistveno višji od povprečja v državi. Preiskanost kaznivih dejanj na ravni države je bila namreč 52,2-odstotna, najvišjo preiskanost je imela ravno policijska uprava Murska Sobota, ki je zabeležila kar 83,2-odstotno preiskanost vseh kaznivih dejanj.

Skoraj 1000 kaznivih dejanj več kot v istem obdobju lani

Pri deležu kaznivih dejanj, ki jih policija odkrije sama, pa se PU Murska Sobota ne more ravno pohvaliti, saj je ta delež le 7,8-odstoten, kar je najmanj v državi. Povprečje v državi je sicer 14,5 odstotni delež kaznivih dejanj, odkritih z lastno dejavnostjo policije. 

Število kaznivih dejanj v prvem polletju 2019 je za enkrat večje, saj znaša kar 2.103 (v lanskem obdobju 1.005). Policijska uprava MS je v prvem polletju letošnjega leta zabeležila večje število kaznivih dejanj, kot PU Koper (1.859), PU Kranj (1.586) in PU Nova Gorica (1.044). 

Zmanjšanje kršitev na področju javnega reda

Na področju javnega reda ter zagotavljanja splošne varnosti ljudi in premoženja je soboška policija obravnavala 865 kršitev predpisov o javnem redu, 583 kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru in 282 kršitev drugih predpisov o javnem redu v prvih šestih mesecih letošnjega leta. 

Te številke Policijsko upravo Murska Sobota na tem področju uvrščajo na predzadnje mesto, manj kršitev so obravnavali le policisti iz policijske uprava Nova Gorica. Trend zadnjih devet let sicer kaže, da so navedene kršitve bolj ali manj v upadanju na ravni celotne države.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta ena oseba izgubila življenje na cesti

Pomurski policisti so na področju varnosti v cestnem prometu obravnavali 14.591 kršitev ugotovljenih pri nadzoru cestnega prometa, kar pomeni, da je bilo ugotovljenih več kot 2 tisoč kršitev več kot v istem obdobju lani. Manj kršitev so ugotovili le policisti na območju PU Kranj (12.291), PU Koper (9.773) in PU Nova Gorica (5.308). 

Policijska uprava Murska Sobota je v prvem letošnjem polletju obravnavala 388 prometnih nesreč (v lanskem obdobju 441), kjer je ena oseba izgubila življenje (v lanskem obdobju dve).

Po 13.193 klicih na številko 113 na območju policijske uprave Murska Sobota so policisti zabeležili 5.788 interventnih dogodkov. 

Pri uporabi prisilnih sredstev in opozorilnega strela so soboški policisti, kot edini v celotni Sloveniji, v letošnjem polletju enkrat uporabili opozorilni strel in službenega psa. 

Območje PU MS zelo obremenjeno s kaznivimi dejanji zoper življenje in telo

Glede na kazniva dejanja so policisti na ravni države obravnavali največ tatvin (7.678), velikih tatvin (4.674), poškodovanja tujih stvari (1.617), goljufij (1.309) in ponarejanja listin (840) v prvem polletju 2019. Pri kaznivih dejanjih zoper življenje in telo so obravnavali 10 ubojev in 5 umorov, kar je manj kot v primerljivem obdobju lani (17 ubojev in 10 umorov). 

Na območju policijske uprave Murska Sobota glede na podatke iz leta 2018 spadamo sicer v najvišjo kategorijo pri obremenjenosti s kaznivimi dejanji zoper življenje in telo, saj je teh v lanskem letu bilo 107 na 100.000 prebivalcev.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost3 (nepreverjen)

Zanimivo, kakšen je torej rezultat preiskovanja pretepa in metanja solzivca na urgenci? Vsi na prostosti, nikomi ništa.

someone1 (nepreverjen)

Kak san pravo že parkrat. Pa nedo si policaji cigane na policijsko postajo vozili vejpa nejso nouri.

In reply to by Gost3 (nepreverjen)

Pretep (nepreverjen)

In reply to by Gost3 (nepreverjen)

dfg (nepreverjen)

kaj???????????? kdo se tu norca dela iz koga....
naši policaji so dobri samo pri tem če se pelaš 60 ka skoči ti gor na haubo pa že solzivec pa lisice vun vleče....tan ki pa ker dela škodo pa tak ne pridejo gor nikdar edino če pisti ran roko tan na placi....

Gorički klantoš (nepreverjen)

Pa posebej prednjačijo v tem da nekoga po krivem in brez dokazov osumijo in vlačijo po zobeh, zadeva pa ne pride niti do obtožbe, saj jo tožilstvo zavrže. Vprašanje za Andrejo Bertalanič iz Pp Ms. Ali si na lotu dobila službo policistke? Ker nimaš pojma o osnovnih stvareh.....

Gost 5 (nepreverjen)

Policaji so samo še inkasanti in to tam kjer je najlažje, na radarju.

Da bi se zganili in kaj naredili za ljudstvo, ko jih to rabi pa škoda besed. Jih kličeš, prijaviš kaznivo dejanje. Se moraš najprej pol ure pregovarjati z onim na 113 ali naj res pridejo pogledat ali ne, ... Ko mu končno dopoveš da se ne daš tako odsloviti ti obljubi da se nekdo oglasi. Potem pa čakaš kakšen mesec da se po uradni dolžnosti končno pojavi, seveda spet z razlagami kako nič ne morejo, pa da to ni ker ni ono, ... Toliko da opravi uradno dolžnost, koristi pa nobene. Če si pa vztrajen in kličeš vsak dan ali pa groziš z predajo primera odvetniku ga pa na teren dobiš v roku kakšnega tedna pa tudi takrat ni nobene koristi.

Govorim z izkušenj.

Če bo pa kakšen oškodovanec vzel pravico v svoje roke bodo pa takoj na terenu ker je bil ubogi kriminalec poškodovan.

Bom bom (nepreverjen)

Že pa cigane notri mešate vi ste betezni?
Vse kar se van slabo zgodi so krivi oni? Pa ne bojte norci. Se dobro ka je vse anonimno ka se ne vidi sto ste ka te bi vsi znali kak ste fukjeni. Kda te se zacali brigati za sebe te, te meli leposo življenje do tačas pa ka te se na druge izgivarajli pa svojo jezo kazali nete nikan prišli dale te sedeli doma pa čakali novice o ciganih

KVAZI NOVINARJI (nepreverjen)

Nekdo na sobotainfo, ki pojma nema o pravopisju napiše sledeči naslov: "Soboški policisti zelo uspešni pri preiskovanju kaznivih dejanj, najslabši v državi pri odkrivanju" to je pa res sramota od pisuna, naj mi nekdo razloži kako si lahko uspešen pri preiskovanju in najslabši pri odkrivanju kaznivih dejanj, saj pa to je ena ta ista zadeva. Naj nam Bog pomaga zato pa slovensko novinarstvo je v p............

Gost66 (nepreverjen)

Odkriti jin moremo mij, dobesedno ga prasnoti po glavi moreš ka kaj ukrene cajco.

In reply to by KVAZI NOVINARJI (nepreverjen)

niripsa (nepreverjen)

Čisto klasika. Umori in uboji so preiskani 100 %. Jsno, ker se ponavadi žrtev in storilec pznata in večkrat celo storilec počkq nq kraju zločina. Tak, da nimajo velikega dela, da ga dobijo. Pri velikih tatvinah so pa številke o preiskanosti zelo majhne. Logično. Tam je pa treba vožiti zelo veliko truda in znanja, da se storilca ali storilce odkrije. In ravno pri teh dejanjih se vidi sposobnost policije. Najboljši so a, kot inkasanti. Že nekaj dni na radiju poslušam, da so vsak dan v Pomurju permanentno trije radarji v pogonu cel dan.

čarni vrag (nepreverjen)

Pravilno! Hitrost ubija, zato so še trije radarji premalo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice