Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec se danes s sodelavci mudi v Pomurju, kjer si je oziroma si bo ogledala tudi nekatere kmetije.

Ministrica je svoj obisk začela s srečanjem s prašičerejci na kmetijsko-gozdarskem zavodu v Murski Soboti. Na srečanju je ministrica prašičerejcem povedala, da se bo treba povezati v organizacijo, če bodo želeli dodatna sredstva v prihodnjem večletnem proračunu.

Prašičerejski sektor misli resno

Sicer pa je bil po podpisu dogovora med prašičerejci na sejmu Agra bil to prvi operativni sestanek in obisk terena ministrice.
 

"Prašičereja je sektor v deficitu, kjer želimo pomagati in dvigovati samooskrbo s konkretnimi ukrepi, sicer pa imam občutek, da celotni prašičerejski sektor misli izjemno resno," je ob današnjem obisku Pomurja povedala ministrica. 

Kot je dejala, je še lani imela občutek, da po podpisu omenjenega dogovora soglasja ne bo nikoli, vendar pa ima tokrat občutek, da sedijo za isto mizo vsi akterji, od malih kmetov do živilskopredelovalne industrije, kar da lahko panogi nov zagon.

“Tudi z ustanovitvijo slovenske cenovne borze, na kateri bi oblikovali slovensko cenovno politiko s pristopom k novemu naložbenemu valu. Pa tudi s tem, ko smo podpisali klasifikacijo za izbrano kakovost Slovenije, kjer smo se zavezali, da želimo čim prej okrepiti slovensko rejo prašičev in to tudi promovirati," je še povedala ministrica.

Pivčeva je poudarila, da je potrebno z vso resnostjo jemati tudi ukrepe glede afriške, ki je pred vrati Slovenije. 

Prihaja dodatnih 14 milijonov evrov

Na srečanju so govorili tudi o prihajajočih razpisih za podporo naložbam v prašičereji v okviru sedanjega večletnega finančnega obdobja 2014-2020, saj s spremembo programa razvoja programa podeželja prihaja dodatnih 14 milijonov evrov

Namenjeni bodo tudi za vlaganja v osnovna sredstva, obnovo, gradnjo in nakup mehanizacije, pri čemer morajo biti ukrepi okolju prijazni.

Pogovarjali so se o težavah pri pridobivanju gradbenih dovoljenj in spremembah prostorskih načrtov na terenu. 

Strategija zaščite slovenskih zemljišč

Ker si država želi, da strateško pomembnih zemljišč ob meji ne kupujejo tujci, jih kopuje sklad kmetijskih zemljišč, ki izvaja le strategijo zaščite slovenskih zemljišč.

"Cena zemljišč žal ni odvisna od kakovosti, ampak od območja, sklad pa cen ne dviguje namenoma," je pojasnila.

Predsednik Slovenske zveze prašičerejcev Alojz Varga je po srečanju dejal, da so s pogovori zadovoljni in da je njihov cilj čim prej zagnali shemo izbrane kakovosti. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
...... (nepreverjen)

Ko uničijo prašičerejo naj ne pričakujejo da se povežejejo. Mogoče z avstrijci.

ŽIDAN KJE SI ? (nepreverjen)

Naj se ona poveže z Židanom, ta je prašičerejo uničil nikoli za to ni odgovarjal še nagrajen je bil za to, zdaj bi se pa povezovali jeben jim pamet glupo. Vse naprej planirano, zakaj bi krmili prašiče, če lahko poceni in pokvarjeno meso iz Poljske vozijo pa dobro služijo eni te isti tajkuni.

Sadje in zelenjava (nepreverjen)

za dobro prehranjevane

In reply to by ŽIDAN KJE SI ? (nepreverjen)

Učo (nepreverjen)

mi v šoli imamo prašičji krožek
Največji prašič je učitelj telovadbe
ki učenke prijemlje za rit
da ne bi padle s konja
malo manji prašič je naš ravnatelj šole

solz.sd. (nepreverjen)

vprasaj Zidana SD, kako je s samooskrbo? kako je z istrskim Taranom?

rbd (nepreverjen)

Zdaj je pa kmetijstvo končno prišlo v prvi plan samo tak naprej sindikalni se nika ne pojavlja on bole mleko pa poljedelstvo? Subvencije delajo svoje?

Nezdravo in sk… (nepreverjen)

proti prasicereji

Starejše novice