V ponedeljek so v kompleksu Term 3000 zabeležili nesrečo kopalke, za katero se je vožnja po toboganu končala v bolnišnici. Pristojni policije niso obvestili, ti so bili o dogodku obveščeni komaj danes.

Ponedeljkova vožnja s toboganom v kopališkem kompleksu Term 3000 se za 35-letno kopalko ni srečno končala. S telesnimi poškodbami je namreč pristala na urgentnem oddelku murskosoboške bolnišnice. Kako je prišlo do nesreče in ali je za slednjo tudi tokrat kriv varnostni sistem ob vstopu v tobogan, zaenkrat še ni znano. O dogodku so bili policisti namreč obveščeni s strani murskosoboške bolnišnice danes zjutraj in ne neposredno ob dogodku s strani Term 3000, kakor je praksa v podobnih primerih.

Tobogan s krvavo zgodovino
Tokratna nesreča pa ni prva na toboganih v Termah 3000. Kot smo opozorili že v prispevku Je uporaba toboganov v Termah 3000 res varna?, je 22. julija lani kopalka bolnišnično pomoč poiskala zaradi udarca v hrbet na toboganu. Do nesreče je prišlo pred koncem tobogana, ko se je v poškodovanko od zadaj zaletel neznani kopalec, ki ni upošteval navodil o pravilni in varni rabi tobogana ter se po njem spustil še preden je tega zapustila kopalka. Nesreča s skoraj enakimi okoliščinami in usodnimi posledicami pa se je zgodila že leta 2008, ko je življenje na toboganu izgubil 29-letnik. Kopalec, ki ni upošteval rdeče luči pri vstopu na tobogan, se je v nesrečnika pognal s takšno silovitostjo, da je slednji zaradi hudih poškodb čez deset dni tragično preminil.

Varnost poostrena, nesreče se še kar dogajajo
Po izjemni tragediji leta 2008 so v Termah 3000 sicer namestili dodatna vrata pred vstopom v tobogan, vendar je slednja še vedno mogoče preplezati. Kljub temu je poleg vsake vodne atrakcije skladno s pravilnikom primoran stati redar, ki takšna nedovoljena dejanja kopalcem preprečuje. Kako je v ponedeljek torej prišlo do ponovne nesreče, ostala nepojasnjeno. Prav tako ni znano, zakaj tudi tokrat pristojni o nesreči niso obvestili policije, ampak je ta za nesrečni dogodek izvedeli dva dni kasneje. 

Preberite tudi: Je uporaba toboganov v Termah 3000 res varna?

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Swan

je res varna? je če se upoštevajo navodila. Vsi primeri (razen za zadnjega se še ne ve) so bili posledica neupoštevanja navodil. In ob toliko kopalcih ki se spustijo dol je število nesreč zanemarljivo. Me pa moti da odgovorni o teh nesrečah ne obvestijo policije. Mogoče pa "neznani" kopalec ki se zaleti od zadaj ne bi bil več neznani.

I-OWN-YOUR-MOM

Lejko je prišlo do nesreče na dosti načinov tudi če je stal poleg in je šla ob zeleni. Ge san se, par lejt nazaj, kda smo še bli bole deca, eno 10x ziher pelo ob strani mimo koga, ka je bil počasen. Dobro, rejsan ka san šal na glavo naprej in se pelo samo po komolci pa kolenaj, ali seeno. 100% varen si nej NIGI, či ger, se pa te % znižajo na adrenalinskih zadevaj. Niti nej %, ampak tisočinke procentov ... na cesti je nevarno par 100-x bole, isto še na ogromno drugih lokacijaj ... nejje faktor varnost, faktor so lidge in naključne situacije. Drujgo bi pa blo, či bi rejsan parX na leto komi glavo kraj fčesnilo al neka pač ...

žaže

Če bi narod bil kulturen in bi upoštevo semafor, nebi trbelo teh vrat in ne varnostnih kamer. Daleč najlažja rešitev bi bila, da bi pred vstopom v tobogan sedel bademajster. Nikoli v zgodovini teh toboganov nisem videl nobenega bademajstra na modrem in črnem toboganu. Zgoraj na strehi skoraj vedno med poletjem delajo otroci prek študenta, zapornica na zelenem toboganu se dviguje s strani kopalcev namesto bademajstra. Jaz se čudim, da ni še bilo več smrtnih žrtev!

Brank0

Moj kolega je upoštevo zeleno luč,pa je naleto na dvej deklini, ka sta se verjetno zajebavale in so namerno bile počasne. Nasrečo mu je uspelo priti mimo njih. To je že dugo nazaj.

žaže

Ja @Brank0, če se stavlaš notre je tude tou možno, ker je senzor v spodnji polovici in če se po ton kda te počekejra staviš ma naslednji že zeleno. Če bi bil senzor čista spodaj bi pa trbelo pomoje predugo čakati. Vseeno mislin ka bi bilou vse skup dosti bokše, če bi bil polek en bademajster, mislin ka se nebi telko bedarij delalo te.

veteran1

pijtajte @tinko78 če je varno.ona de sigurno znala...

mickeycek

žaže, tudi če na semafori sveti zelena še ne pomejni ka se neboš v nekoga zaleto.. zato ka eni se po ton tobogani dol pelajo kak turisti.. san lani se zaleto v nekšoga ka se po rijti dol potačkal, pa san šau pri zeleni luči dol...

pacer

Pa to se verjetno ide za te novi toboga, raketo. Ge ne ven kak se lejko tu v koga zaletiš ali pa kak se mimo koga pelaš kak je I own your mom piso. Pa mislin ka je tudi nonstop nešče gor. Kak se še vedno sranje dogaja mi je nej jasno, ampak to nemre biti normalno ka se vsako leto nešče redno poškoduje in to zaradi banalnih zadev. Vupan ka do enkrat tožbo fasali pa te se nedo več zajebavali s ten, ker s ten toboganon se je nej za špilati.
Kak bi se pa naostalih toboganih poškoduvo je pa resan bole splet nesrečnih okoliščin, tudi, če kdaj pri rdeči dol ideš...

trot

nič novega v avstriji je take tobogane imelo 10 ljudi v varnost plus lućke so svetile kdaj se kdo lahko pelje

trot

in to pred 20 leti

trot

in to pred 20 leti

I-OWN-YOUR-MOM

pacer,

verjetno ja ne misliš, ka san koga po raketi prehitevo? :)) Ge san sklepo, ka se ide za plavoga gli zaradi toga, ker ma raketa itak skos varnostnika poleg, pa ka je na plavon že bila kakša nesreča prle. Pa tudi hitrost si lejko na plavon fejst nabiješ, takka zna biti nevarno, če ga ne prehitiš pa vdariš v njega ...

pacer

Hehe..nej, nej san mislo. V bistvi je bola zajebancija bila. Čglih to z raketo je resna stvar pa bi se mogla rešiti enkrat verjetno :)

dasak

Što je nej za tobogan naj nejde gorik. vačig pa se pelajo z debelimi ritami, pa so počasni, ali pa namerno bremzajo pa majo ka si iščejo. vsakšni naj prej se prepriča je za tobogoan, vačig pa je tak za lastno odgovornost gorik tak ka se za odšlkonino lehko prosijo boga ali krapmusa.

gocila

ČIST ENOSTAVNA RAZLAG- odkar jr sava odkupila terme 3000, se v moravcih ni dvignila nobena plača niti za cent, še znižale so se, seveda govorim o delavcih kot so bademajstri, čistilke, kuharji,natakarji, vsi imajo minimalno plačo, in kak evro dodatka, za nedelje in praznike, hodijo delat deljeni delavnik nekateri tudi po 5 -6 krat na teden, zato pa bademaistri ne upravljajo dela kot bi mogli, saj jih tak ali tako zamenjujejo študentje-ki nimajo pokjma od pojma o varnosti na bazenih-sramota za takšne terme da nimajo profesionalnih bademajstrof in animatorjev-kateri morajo skrbeti za red disciplino in dobro počutje gostof,.....POTEM PA LAHKO Z LAHKOTO PRIDE DO TAKIH NESREČ, TO JE POSLEDICA SAVE, KI NEVESTNO PLAČUJE DELAVCE, ZATO PA DOBRI DELAVCI ODIDEJO V TUJINO, SOSEDNJO AVSTRIJO, DOBIČEK V KRANJ V SAVO, TUKAJ SE PA PAMETUJEMO KDO JE KRIV IN KDO NI,..VZROKE JE TREBA REŠEVATI TAM KJER SE ZAČNEJO NE TAM KJER SE KONČAJO

gocila

ŠE NEKAJ-ta prekmurski biser, ki je negdaj bil je tam dandanes ena velika sramota,zunanji bazenski kompleks je dotrajan vsaj 50% ga je potrebno obnovit, lušči se barva neurejen mize umazanija vsepovsod, rešetke ob bazenih niso bele ampak rumene, fuge med kajlicami rumene, na wc-jih zunaj pavočina, umazanija, smrad, kateri kot pogledaš je včasih da te kar mine, stari tobogani ki sotam že 15 let, puščajo spodaj je vse zeleno od vode-alge,kamor koli greš sami študentje delajo,vse ograje nekam visijo neka late ven,žeblji ,...mislim katastrofa večj ne more bit kot je, se čudujem da je to letos sploh prva nesreča,..

Vipko
tinka78

veteran1, jaz sem svoje mnenje o tem napisala že lani. Kopiram:

To ni nič novega. Se je zgodilo isto že mojemu fantu, da je nekdo od zadaj priletel v njega. Kopališče bi moralo poskrbeti za varno uporabo tobogana, če to naroča zakon. Če redarja, ki bi skrbel za varno uporabo, na vstopu ni, je nesreča odgovornost kopališča! Na koncu je vseeno če jaz spoštujem pravila, če jih nekdo za mano ne spoštuje in kopališče bi moralo poskrbeti za mojo varnost.

Sem obiskala že kar nekaj tujih kopališč in vodnih parkov, pa moram žal priznati da v Italiji in Avstriji dosti bolj skrbijo za te stvari. Redarji so običajno ob vstopu in izstopu iz toboganov in si med seboj javljajo, če je karkoli narobe, predvsem pa ne pustijo da bi nekdo ogrožal varnost ostalih kopalcev.

Lejci

Tak ste nešterni pametni, v resnici ste pa še valda niti mimo Moravec bejžali nej... V zadnjen odstavke van lepou pijše ka so še dodatno poskrbeli za varnost... Poleg toga pa tobogani v zimskon časi delajo samo nekaj ur dnevno - pa če že nega bademajstra gor na stolpi, itak vse vidijo v bazi po kameraj pa pravočasno ukrepajo... Za poleti pa prosen lepo, nej si zmišlavati ka nikoga nega gor - še študente majo zete, ka je ja poskrbleno za varnost... Ka se pa tiče rakete, tan pa mus moreta 2 bite: 1 ka jih doj piščavle, pa 1 ka je na podeste, če što not ostane... Pa nej neka na pamet zaj gučati... Glij tak se pa poškodbe dogajajo tude po drujgej kopališčaj... Pred leti so bile aktualne žiletke na tobogani v MS naprimer... Zaj pa seveda pa vlada slovenska faušija, ka majo v moravcaj daleč okoli takši tobogan pa si je potrebno sefele zmišlavati... Praf smešni ste nešterni s svojimi komentarami...
@pacer, tak kak si tij napijso, po raketi je rejsan nej mogoče nikoga prehitevati, al nešterni pač od modrije ne vejo kaj komenterati...
Pa še eno vprašanje: ZAKOJ moravski bademajstri nika ne vejo o toj poškodbi ka bi se naj v pondelek zgodila??? :D Zatou ka se je verjetno niti nej... ;)

Lejci

@Tinka78, tebi pa tvojemi dečki pa tvojemi nevenkomivse se pa rejsan vse zgodij... Pa če je v Avstriji pa Italiji boukše, te se komout idi ta koupat. ;) Al ka čakaš? Ka kda prijdeš v kopališče dobiš 2 bademajstra ka de te vsaki za eno rokao gono po kopališči? :D

BB

Na ja, glede varnosti:

Bio letos v Centerparki Bispinger Heide pri Hamburgi kjer je podobno kopališče kak Terme 3000 samo mogoče samo 30-40% tak velko.

Notri je cejli čas 5-6 bademastrof keri dejansko bulijo v kopalce oz. na monitore ker majo vsepovsejdik kamere !!! Tobogani so od 2m za male, prejko 5m, 10m, 34m, 85m ter enoga keri ide tudi malo na vö na luft pa je kar dugi...

Saj so eni heroji probali neka skupinska doživetja na toboganaj glumiti, pa sta jih dva bademajstra počakala pri izhodi ter...

Marsikaj se da če se ščej ;)

Spy

@tinka, veteran je mislo sarkastično - dejansko je nej nikoga zanimalo tvoje mnenje, vrvli!

SirniBurek

@Lejci... Zaj če tvoj dečko tan kak bademajster dela, še ne pomejni ka se nič nemre tan zgoditi...

žaže

@Lejci ne nakladaj. Dobro znan kak je tan, doživo san že tude tou ka je na stolpi bil en študent ka je dol spiščavo tiste ka so čakali raketo, pa na zelenon rampo zdigavo. Vmes so si deca sami odpirali rampo in na podesti za raketo je nikoga nej bilo! Razmiš, en študent za vse 4 tobogane?! Halo?

In ka de ukrepo kda na kameri vidi ka nešče nekaj narobe dela? Te je že itak prekesno - sploj pa tej študente očitno boli k**** za vse skup. Pred vstopon na tobogan more biti redar kak jih je večina pravla in pika.

@gocila: podpis!

Vipko
tinka78

Je BB lepo razložil kako je v tujini, kjer imajo za te stvari poskrbljeno, tako kot se spodobi.
Tiste kamere so larifari. Kaj pomagajo kamere, če se nekdo že požene za tabo v toboganu dosti prej, kot bi se lahko? Nič, razen tega, da bodo lažje našli tega, ki je to storil. Fantu, ki je pred leti tam umrl zaradi bedaka, ki se je pognal za njim, kamere ne bi rešile življenja. Bi mu ga pa rešil redar, ki bi skrbel, da se tisti za njim ne bi pognal po toboganu, dokler ni svetila zelena luč.

Mogoče se ti zdi, da pretiravam in zganjam nepotrebno paniko, ampak ena smrtna žrtev in dve resni poškodbi v roku treh let, se mi zdita dovolj velik razlog.

makavelithedon

fua sobotainfo tu ste se pa potrüdele. malo ste potegnoli na žuto barvo kak en soroden portal - verjetno se zatou nišče nej vupo podpisati.

tu ste pa zeli takšno vuhmepišovsko stališče ka brez veze.

Seveda ka je varno, po vsej znanij podatkaj je bil odločilen človeški faktor. Bademajstrov pa po moje nej trebej. vejpa nejsmo živina ka bi nücale varnostnika poulek ale??

Moj predlog je ka če so že postavlali kamere se lejko vidi kda se keri doj pistij. e in če eden ide kda še rdeča svejti ga varnostnik počaka spodaj ali ga pač najde (itak skoraj sakše meter je pokrite) ga izbaci in se njemi napiše prepouved recimo dva kedna, pa de si sakši malo prebrodo če se splača.

makavelithedon

še neka. če ti na cesti poučiš v nekoga si ti kriv. lejko je makadamska cesta ali je pa sloj nega, maš pa OPOZORILNE TABLE, kere ti gučajo ka prilagodiš hitrost pa razdaljo. vupan ka se je še nišče nej spoumno ka bi toužo varnost tj. policije...?!

Če vidiš ka nekši bak not v tobogan laze ali pa nekša mamica z detejton neboš leto fčasi na zeleno kak tele.. Rajši počakan še kakš minuto pa se z užitkon doj pistin.

eni pa bi tü meli bademajstra ka bi te pod rokou držo pa ti gučo kda pa kak se lejko pelaš. v bistve ge tan ena vela OPOZORILNA TABLA, kera tude prelaga odogovornost za uporabo na kopalca samoga. Fajn ti piše ka ideš po zeleni lučki in se NE stavlaš.

Tude ge pravilna drža - na hrbte prekrižane roke pa noge, lejko pa si z mogami pomagaš podpejrate rit pa jo zdigneš pa si hitrejši. Zaj pa če se eni sedečki vozijo doj pa je tou pa njihova napaka.

mislin kda do se lidge nafčile prevzemate odgovornost?? Samp bi fsi neka toužele pa obtoževale drüjge a svoje vlogev ton ne vidijo.

Lidge smo ja inteligentna bitja in ne mečemo hloudov doj po tobogani, tak ka malo lejko tudi premislite, nebi pa smelo biti problemov, če se kopalec drži FSEH pravil!

Če de se kopalec spredaj pa zadaj držo teh pravil in de prišlo do karambola te je absolutno odgovornost na lastnike/organizatore in to mo z vami držo, še peticijo mo kakšno podpijso. Ali pa če se zrüjši kakšni krak tobogana, keromi bi botrüvala tehnična napaka - isto! odgovornost na upravljalce.

ali dokler do se šalabajzeri vozili po ton pa še te đoukale ka so oni nej nika krivi... nvm takše nemarnosti enostavno ne prenašan!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice