Evangeličansko cerkev v Sloveniji bo naslednjih šest vodil 56-letni Leon Novak, duhovnik v Murski Soboti. Z njegovo izvolitvijo se sedež škofije iz Ljubljane ponovno vrača v Prekmurje.

Sistem imenovanja evangeličanskega škofa je v primerjavi z drugimi veroizpovedmi precej demokratičen, na volitvah soodločajo tudi predstavniki vernikov. So tudi občutki kandidatov potem podobni tistim na drugih volitvah? Razočaranje ob porazu in veselje ob zmagi?
Vsekakor sta v primeru zmage veselje in hvaležnost, v primeru poraza pa tudi malce grenak priokus. Ampak vsi, ki kandidirajo, si želijo samo najboljše za svojo Cerkev. 

Kakšen pomen ima za regijo dejstvo, da se sedež škofije ponovno vrača iz Ljubljane v Prekmurje?
Zdaj je bilo prvič, da je bil sedež za šest let v Ljubljani, kar je bilo za Evangeličansko cerkev zagotovo prednost, saj so tam sedeži številnih ustanov, ministrstva in vlada. Tokrat se sedež škofije seli v Prekmurje, kjer je največ evangeličanskih vernikov, cerkvenih občin, duhovnikov ter duhovnic, zato je dobro, če je škof med njimi.

Za kaj si boste prizadevali kot škof Evangeličanske cerkve?
Že v predstavitvi sem se osredotočil na štiri skupine, ki se mi zdijo pomembne za delovanje Evangeličanske cerkve tudi v prihodnosti; to so otroci, veroukarji, mladi in mlade družine. To je tista generacija, ki nam je v tem trenutku najbolj pomembna. Seveda pa ne želimo pozabiti tudi na starejšo generacijo, ki je veliko prispevala v razvoj in obstoj Evangeličanske cerkve. Perspektivo zdaj vidimo v mlajših generacijah, ki so potrebne motivacij, da se aktivno vključijo nazaj v delovanje Cerkve.

Evangeličanska cerkev na Slovenskem je dobila tudi novega inšpektorja. Kakšna je njegova vloga?
Inšpektor in škof sestavljata predsedstvo Evangeličanske cerkve v Sloveniji. Inšpektor je po dolžnosti član Zbora duhovnikov, Prezbiterija ter Občnega zbora Cerkve. Skupaj s škofom vodi in zastopa Evangeličansko Cerkev. Skrbi pa tudi za cerkveno premoženje, vodi sinode, gospodarsko-plansko komisijo in zbore, ki se ukvarjajo z materialnim in duhovnim razvojem Cerkve.

Kakšno je sodelovanje Evangeličanske cerkve z drugimi verskimi skupnostmi v Sloveniji?
Sodelovanje Evangeličanske cerkve z drugimi verskimi skupnostmi je do zdaj potekalo na visokem nivoju in v prijateljskem vzdušju. Tudi v bodoče si želimo takšnih konstruktivnih odnosov, mirnega sožitja,  medsebojnega spoštovanja in razumevanja, kar je v dobrobit celotne družbe. 
V Prekmurju imamo zdaj že skoraj 110-letno tradicijo, ko so se v Murski Soboti vsak petek zbrali evangeličanski duhovnik, katoliški dekan in židovski rabin in se skupaj sprehajali po mestu, in na ta način ljudem sporočali, da je možno sodelovanje in razumevanje. Zato se mi zdi ta ekumenski duh zelo pomemben in bi ga rad še naprej utrjeval.

Bi bili sprehodi predstavnikov različnih verskih skupnosti potrebni tudi danes?
O tem sem že večkrat razmišljal, saj se mi zdi, da je to plemenita gesta in pozitiven signal za okolje, v katerem živimo. Mogoče bi bilo dobro, da bi to staro tradicijo spet oživili. 

Zdaj že nekdanja duhovnica Evangeličanske cerkve na Slovenskem Jana Kerčmar Džuban, je dejala, da vernemu istospolnemu paru ne bi mogla odreči blagoslova cerkvene poroke. Vi ste drugačnega prepričanja. 
Kot Evangeličanska Cerkev augsburške veroizpovedi, tako se glasi uradni naslov naše Cerkve, imamo veroizpovedne spise, ki so vse od leta 1530, ko jih je Luthrov sodelavec Filip Melanchton prebral pred cesarjem Karlom V, poleg Svetega pisma teološka izpoved učenja in praktični normativ delovanja naše Cerkve. Za evangeličanske Cerkve velja, da je Sveto pismo “norma normans” torej najvišja možna avtoriteta. Eden izmed najbolj znanih evangeličanskih teologov, Wolfhart Panneberg je v svojem delu Prispevki k etiki zapisal, da so si vse biblične izpovedi enotne v tem, da se prakticirana homoseksualnost brez izjeme prišteva k načinu človeškega obnašanja, ki ga Bog obsoja. Svet Evangeličanske cerkve v Nemčiji je že leta 1996 izjavil, da ni nobene svetopisemske izjave, ki bi istospolne odnose  lahko postavila v pozitiven odnos do Božje volje!
Evangeličanska Cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji  deluje glede na učenje Svetega pisma, cerkvene predpise in tradicijo. Predpisi za vse obrede – krste, sveto večerjo pa tudi poroke, izhajajo iz svetopisemskega načela in tu še ni prišlo do nobenih sprememb. Tako me Sveto pismo, cerkveno pravo in naši veroizpovedni spisi zavezujejo k takšnemu načinu delovanja.

Priznavanje pravic istospolnim parom je vedno večje od porok, posvojitev, ne samo v Evropi, ampak tudi svetu. Menite, da boste čez 20 let še vedno lahko rekli NE istospolnim porokam. Se bo to z leti spremenilo?
Glede na omenjen trende v družbi imajo istospolni pari podobne pravice ali pa vsaj počasi pridobivajo vse pravice, kot jih imajo ostali državljani. Drugo pa je versko prepričanje, ki izhaja iz razodetja Boga, za nas je to Sveto pismo. V Svetem pismu pa imamo odlomke, kot sem to omenil že v prejšnjem odgovoru, ki govorijo o tem, da istospolno partnerstvo pri Bogu ni zaželeno. Torej to ni moja osebna odločitev. To ni poljubna odločitev Cerkve, ki jo lahko sprejme ali zavrača. To je sporočilo Svetega pisma. Če se istospolni partnerji odločijo, da se bodo poročili, je to njihova pravica pred državno in posvetno oblastjo, v Cerkvi pa je nekoliko drugače.

Tudi zaradi migracij se je v Evropi povečalo število muslimanov. Je to za Cerkev grožnja ali izziv? 
Jaz bi rekel, da je izziv. Cerkev ima nalogo, da širi božjo besedo, da vsakega človeka nagovarja z evangelijem Jezusa Kristusa. 
Na drugi strani pa se moramo zavedati, da prihaja iz teh islamskih krajev tudi veliko muslimanov, ki želijo biti ozirom postati kristjani in si doma tega ne smejo in ne morejo privoščiti. To je potem tudi priložnost za kristjane, da jih sprejmejo v skupnost.

Kaj pa prestop kristjanov v islam?
Tudi to je lahko možna opcija. V Evropi so ljudje, ki se odločijo za islam in postanejo muslimani. To je normalen pojav v demokratični družbi, ki ga moramo ceniti in spoštovati, če vse poteka na miroljuben način. 

Kako Evangeličanska cerkev financira svojo dejavnost?
Evangeličanska cerkev zbira prostovoljne prispevke. Imamo gospodarsko-plansko komisijo sestavljeno iz laikov in duhovnikov, ki na podlagi izračunov sprejme višino prostovoljnega prispevka za naslednje leto. 

Kako pa je s krstom ali pogrebom, če se prostovoljni prispevek ne plačuje?
Krsto ali pogreb se opravi ne glede na plačilo ali neplačilo prispevka. Če se prispevek ne plačuje, tam kjer bi se zaradi materialnega stanja lahko, je to  določeni problem za Cerkev, saj ima le ta tudi določene stroške. Vzdrževati je treba sakralne prostore, torej cerkev kot zgradbo, pa tudi duhovnik in duhovnice, so zaposleni v evangeličanski Cerkvi, imajo torej osebne dohodke s katerimi vzdržujejo  družino, in če nekdo tega ne podpira, je seveda poslovanje zelo oteženo. Nejevoljni pa so tudi tisti verniki, ki prostovoljne prispevke darujejo. Drugo je, če dotični ni zmožen plačila zaradi socialne ali materialne stiske. 

Evangeličanska cerkev ima tudi dobro organizirano humanitarno organizacijo Podpornica. Komu je namenjena in na kakšen način pomagate vernikom?
Namenjena je vsem ljudem v stiski, ne glede na veroizpoved, pripadnost cerkvi ali pa vero. Pomagamo s prehrambenimi paketi, zbiramo oblačila, dnevno pa tudi dostavljamo približno 150 toplih obrokov, predvsem za ostarele in obolele, ki si sami ne morejo pripraviti obroka. Brezplačno posojamo bolniške postelje, imamo jih okrog 180, tako da lahko družinski člani doma oskrbujejo svoje bolne ali ostarele družinske člane. 

Duhovnik je bil tudi vaš oče, tako, da nekako vi nadaljujete njegovo poslanstvo. Vaša otroka pa sta šla po drugi poti. Ste razočarani? 
Vsak si želi, da bi njegovi otroci v določenem smislu nadaljevali to poslanstvo, ki ga opravlja sam. Vendar so otroci samostojne osebnosti in želijo ustvarjati tam, kjer jih to najbolj veseli in se čutijo sposobne in poklicane za to in to moramo spoštovati. Res je, oba otroka, tako sin David kot hčerka Ana, sta se odločila za drugo poklicno pot, to tudi spoštujem in poskušam spodbujati.

Katere so dobre in slabe strani duhovniškega poklica. 
Dobre stvari so, da si delaš med ljudmi in z njimi ter da lahko posreduješ dobro novico evangelija Jezusa Kristusa, ki osvobaja in človeka spreminja.
Slaba stran je mogoče javna izpostavljenost, ter permanentna pripravljenost. Vsaj tukaj pri nas je tako, da so pogrebi tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih zaradi tega ne moreš načrtovati nekih posebnih časov ali pa aktivnosti z družino, kajti že drugi dan je lahko pogreb. To so dejavniki ki lahko negativno vplivajo na življenje družine in potem tudi na samega posameznika torej duhovnika ali duhovnico.

Kaj je za vas na vaši poti najpomembnejše?
To, kar je zame najpomembnejše je, da bi ostal zvest evangeliju Jezusa Kristusa, da bi poslanstvo opravljal na ljubeč, spoštljiv in milosrčen način in da bi lahko na koncu svojega življenja z zadovoljstvom pogledal nazaj.

Intervju je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Duhovnik mag. Leon Novak je pravo utelešenje poštenega, dobrega in milostnega pastirja. Zato si je zaslužil mesto škofa EC v Sloveniji. ČESTITKE MILIJONKRAT...………….

tunckloper (nepreverjen)

a bolj kot Filo??

In reply to by tuncika

Tunccek (nepreverjen)

Ka te praši?

In reply to by tuncika

Maja Jesenik (nepreverjen)

Čestitke gospodu škofu! Prava oseba na pravem mestu.

Maja Jesenik (nepreverjen)

Čestitke gospodu škofu! Prava oseba na pravem mestu.

C (nepreverjen)

Čestitke do vseh ljudi je enak

Karl Marx (nepreverjen)

Religija je opij za ljudstvo.

lopertklo (nepreverjen)

In, socializem (komunizem) je nova vera, nova religija za ateiste.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

Malo si zemi znanstveno literaturo in neprimerjaj socializma in komunizma?

In reply to by lopertklo (nepreverjen)

Stef123 (nepreverjen)

Edina postena vera zaenkrat... Cestitke

Vipko
buldog

Najprej čestitke g. Novaku na izvolitvi na ta najvišji položaj znotraj evangeličanske skupnosti.

Hkrati pa tudi kritika za sobotainfo! Tale intervju ste morali prepisati iz Dela. Škof živi nekaj sto metrov vstran od vas, če ne veste kje, je to preko ceste od tiste hiše iz katere poročate, če se glavarju mesta zatakne prdec. Lahko bi nekdo stopil do škofa in opravil ta intervju že pred dnevi. G. Novak je zelo odprt človek in vam ga, prepričan sem, ne bi odklonil.

Odgovori g. Novaka so v okviru pričakovanega in sem nekoliko razočaran z njegovimi stališči. Lepo je, da poudarja ljubezen, spoštovanje in razumevanje med ljudmi... toda:

- ali ne bi bilo dobro, da v eventuelne sprehode vključi tudi muslimanskega duhovnika? Muslimanska skupnost je številna v M. Soboti in bi taki sprehodi res bili močno sporočilo. In po drugi stani ne verjamem, da je prestopov iz muslimanstva v krščanstvo in obratno zelo veliko. Če so, so po moje iz praktičnh razlogov, kot je mešana poroka.

- zelo trdo je tudi stališče g. Novaka do istospolnih. Razumem, da se postavlja na uradno stališče cerkve, a ni treba, da stališče podkrepljuje in argumentira z biblijo. Biblijo so pisali ljudje in to pred 2000 leti. In to v drugačnih družbenih okoliščinah. V tej luči tudi razumem izstop njihove duhovnice iz duhovniškega poklica. Nenazadnje obstaja ugovor vesti.

- nekoliko me je tudi razočarala argumentacija, zakaj je bilo dobro, da je bil sedež škofovstva v Ljubljani. Odgovor g. Novaka je v stilu: tam je denar! Po moje je mnogo pomembneje, kje so verniki. Zato je nekako "naravno", da je škof iz Prekmurja.

Vse ostalo izvajanje g. Novaka je, kot sem povedal, v okviru pričakovanega. Kakorkoli, želim mu uspešno vodenje evangeličanske skupnosti.

Papa strumpf (nepreverjen)

Skof Stumpf si lahko samo za vzgled vzame. pri njem veljajo druga pravila.

In reply to by buldog

Papa strumpf (nepreverjen)

Skof Stumpf si lahko samo za vzgled vzame. pri njem veljajo druga pravila.

In reply to by buldog

dokležovje (nepreverjen)

Papa ........... Budalo ka te Štumfa omenjaš ?

In reply to by Papa strumpf (nepreverjen)

Godlub (nepreverjen)

Ti znaš ka pomeni v sodelovanju napram povzeto po? Članek je napisala urednica portala sobotainfco, Anja Vučkič, kar bi lejko sam prevero, ker je pri članki na spletni strani delo zavedena kot avtorica. (se pa strinjan ka je nepodpisovanje člankov na sobotainfo stalni problem)

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Moram priznati, da spletne strani Dela ne spremljam redno. Zmotil me je zapis pod intervjujem da je nastal v sodelovanju z Delom. Tudi nisem vedel, kakšne vrste je to "sodelovanje", kakor verjetno tega ne ve 99% ljudi tukaj. In še vedno mislim, da bi sobotainfo moral opraviti prvi razgovor z novim škofom.

In reply to by Godlub (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

Katastrofa za Evangeličansko cerkev so pogledi novo imenovanega škofa, glede istospolnih pravi:da Bog obsoja obnašanje istospolnih, in to ni Božja volja? Če je Bog vsemogoč kot to razlaga cerkev potem nekaj ni vredu. Potem zapiše glede financiranja da ekonomski svet določi višino prostovoljnega prispevka. Kako se določi nekaj kar je prostovolno? Po drugi strani pa vabijo mlade v cerkev na tak način sigurno ne?

Locitev in (nepreverjen)

razumevanje - ne sodelovanje

don corle (nepreverjen)

bravo leon , car ????

varžej (nepreverjen)

Koliko napisanega za prazen nič .Koga zanima kaj in z kom bo delal . Brez veze nekakšno povzdigovanje pred vsem pa nekšne čestitke .To se nas enih ne tiče .

Tinka13 (nepreverjen)

Čestitke g.Leon in upam na krasno ekumensko sodelovanje!

rbd (nepreverjen)

V odgovorih je že najavil kakšno sobivanje in sodelovanje si predstavlja novo imenovani škof?

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

asekVelki (nepreverjen)

ne moti meLeon, ne moti me evangeličanska cerkev, ne skupnost....moti me, kda vijdin, ka tej nekdanje komuniste v prve vrste vlečejo, odganjajo pa s ten nas navadne vernike!

afta he (nepreverjen)

Nihče jih ni vlekel, oni mislijo, da tja sodijo in zato sedijo v prvih vrstah. Mi pa v zadnjih.

Lukzekmoj (nepreverjen)

Terbej ga kraj paziti od lejpe KLEMENČIČKE (pa je včerj pazila cerkev.Erdečka z bobi bloka jo ma na oki vse ved googel sobote.

? (nepreverjen)

Tukaj vas nekaj starih klerikalcev hvali novega škofa, vendar vas čas je mimo... Če se on res misli dobesedno držati rekov in dejanj izpred nekaj stoletij, potem je njegovo bližanje Evangeličanske cerkve mladim en navaden larifari in on bi se moral tega zavedati. Če pa se tega ne zaveda, pa naj ne bi kandidiral za Evangeličanskega škofa, saj je ta cerkev imela do sedaj ugled in je bila svetla izjema po strpnosti in naklonjenosti tudi drugače mislečim.
Upam, da bodo ljudje uvideli, da Evangeličanska cerkev ni samo Leon Novak, ampak tudi še veliko drugih duhovnic in duhovnikov, ki razmišljajo tudi drugače!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice