Tako od župana Antona Štihca zahteva Dejan Rengeo, ki je svoje zgražanje opisal v kratkem pismu in opozoril, da sta bili v dosedanjem poseku topolov le dve drevesi votli in nevarni.

Prejšnji teden smo poročali, da je okviru projekta 3parki/3park, ki ga izvaja Mestna občina Murska Sobota, Komunala pričela z odstranitvijo dotrajanih in bolnih topolov v enem najdaljših slovenskih drevoredov, ki ogrožajo mimoidoče kolesarje in vozila. S takšnim dejanjem pa se ne strinja agronom Dejan Rengeo. Ta je na župana naslovil naslednje pismo, ki ga objavljamo v celoti.

"Spoštovani Župan,

prosim, takoj prekinite nadaljnjo sečnjo dreves topol v Rakičanu. To pa je res najbolj brezobrazno početje vseh početij, kaj delate. Vi rušite še zadnji pečat naše pokrajine, idilo Prekmurja. Ta idila je rasla 40 Let. Vi pa to rušite tako brezbrižno. Ali ste pogledali, da od 50 porušenih dreves sta samo dve bili votli. Ostala pa vse zdrava. Ali mislite, da bodo nova drevesa sploh zrasla? V tej neprijazni zastrupleni klimi, prepredana s kemtrajli, radiacijo in negativno energijo med svojim ljudstvom, katerega negativni vpliv dodatno dvigate s takimi nespametnimi početji, kot je na horuk sekanjem dreves, namesto da bi jih pregledali, lepo obrezali, očistili suhih vej in pustili, da dalje živijo, saj so del naše pokrajine. Izgleda, da boste v kratkem posekali tudi soboški park, ker so drevesa stara in nevarna. Ampak ne, ampak vi hočete pustiti pečat v naši pokrajini, pa naj bo, kar bo.

Ali boste vi razložili mojim otrokom, zakaj sekajo ta lepa drevesa? Mene sprašujejo, pa jim ne vem dati odgovora. Jih pošljemo k vam, pa jim razložite.

V imenu društva IZVIR in JELŠA

Dejan, Stanka in Nikolaj Rengeo".
 

S spleta

Komentarji (94)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
marjetica

Gospd Rengeo, malo kesno ste to opazili.

Vipko
tinka78

Otroka pa res ne bi bilo potrebno vpletati v to zgodbo. To je tipičen primer izkoriščanja otrok v namen lastne propagande.
Sicer pa gospod Rengeo pozablja, da je pred časom že bil tak posek tega drevoreda in so drevesa čisto lepo zrasla nazaj.

<i>Del komentarja smo odstranili na željo avtorja</i>

kansas

Ka se zdaj tu neka pametni delate,da je že se fkup prekesno.Otroku pa ja ni težko razložit,zakaj sekajo drevesa.Če so drevesa stara,jih je treba nadomestit z novimi.Kako bi pa razložili otroku,če bi padlo drevo na njega in ga poškodovalo?!Da nebo pomote,tudi jaz sem proti sečnji zdravih dreves...

only12345

juj pa nej ka de problem zaj še ka kukorco dojrežejo ? :)

Swan

no zdaj ko so vsa drevesa podrta je res vidno da ni votlih debel. Kaj je višje v deblu ne ve nihče. Je pa res da nekih večjih odlomov vej v razen res velikih neurjih ni bilo in tudi pred tednom dni ko je res pihalo ko hudič razen par vejic ni nič padlo nikomer na glavo. Tudi sam postajam skeptičen da je tak poseg bil nujen. Mogoče pa je bilo potrebno potrošiti denar za drevesa ki so ga dobili od EU. Verjetno bi ga lahko kje drugje. Ko so se podirala drevesa na slovenski je bila vidna njihova poškodovanost, tu pa ga na žalost ni. Je pa prejšnji drevored ki so ga podrli v 70 letih imel starost nekje 100 let.

davidp

haha, CHEMTRAILS, RADIACIJA, NEGATIVNA ENERGIJA
svašta no, gnesden že vsaki duplin lejko napiše nekša pisma pa nekaj protestejra :D

davidp

VSI MO MRLI, CHEMTRAILS, CIA NAS NADZIRA, MIND CONTROL, 9/11 WAS INSIDE JOB

lumpii

tinka78 - hudo obtožba gospoda Rengeo glede drog (no, mogoče si ekspert, pa na osnovi zapisanega lahko objektivno oceniš). Izrazo je samo svoje mnenje - tüdi mene je včeraj šokiralo gda san vidla, ka so drevesa videti zdrava. res, zrasla bodo druga drevesa, je pa sečnja res hud poseg v okolje - ni fajn za videt...

dupont

ne vem če bi se smejo ali jouko. rengeo omenja čemtrejle? ti si diht človik ali nucaš še kakši doktorat iz noroslovja poleg agronomije?
tej ekofašistične hipije de trbelo prej ali slej iztrebiti samo drek mešajo. pa kak je tinka tudi dobro ugotovila-navaden viral marketing. pusti topole ka so v lasti občine, idi boužat svojo bago

maz

glede sečnje dreves, se je mogla občina pogovoriti z določenimi osebami, ka znajo ce so drevesa nevarna ali nenevarna, bv je ka se mij laiki tu pogucavlemo o ton cij trbelo drevesa posekati ali pa nej. fora je pa v ton ka ce bi se kda nekaj zgodilo, kaj kaksa vejka dol spadnola, na kaksi avto oz bognedaj na človeka, pa bi takso paniko spet zagnali, ka nej občina poskrbela za to. Z mojega vidika je nej secnja dreves taksi velki problem, ci se te zasadijo nova drevesa!

kansas

Tak je maz,sakšo posekano drevo je treba nadomestite z novo,pa je stvar rešena.Zadnji pečat naše pokrajine,prlej se pa sploj nišče nej na tej topole spaumno.Nej san agronom,kak gospaud Rengeo,pa znan ka do ta nauva drevesa tudi zrasla.opiso je našo pokrajino,kak če bi bili črnobil...

B3NC4K

@tinka78: Pazi ka si napisala glede drog. Ka nebi slučajno najebala.. ;) Drugič se prepričaj, pa te piši..

Vipko
tinka78

lumpii in B4NC4K napisano je bilo na podlagi videnega. Takih stvari zagotovo ne bi pisala na pamet. Sem prosila, da ta del pobrišejo in naj se tukaj ta zgodba konča. Vama pa hvala na opozorilu.

kansas

ka se zdaj spravlate na tinko78?Če je bilau videno,te že drži,tak ka de tau gospaud rengeo valda razmo.

Vipko
Truplo

Verjetno ni župan odločil, ali sečnja bo, ane pa ne! Ne mi govorit, da je Štihec taka bog batina, da odstrani vse, kar se mu zahoče. Saj ni neumen, da bi nase vlekel gnev ljudi in okoljevarstvenikov.

Zdaj, topoli zdravi ali ne, naj pove stroka oz. tisti, ki je sečnjo na podlagi nekih ugotovitev odobril. Meni grejo razni eko stručnjaki na živce... tem se nikakor ne primeri, da bi jim padla neka vejica na glavo in jih spravila k pameti. Sicer pa se bo zasadil nov drevored, upam, da daljši, z več drevesi.

janči27

Kot smo lahko prečitali v medijih je poseg odobril Zavod za kulturno dediščino (mislim da iz MB). Sigurno ne na lepe oči ampak na osnovi nekega ekspertnega mnenja. Drevored je namreč zaščitena kulturna dediščina in prekleto ste lahko prepričani, da so preverili vse, preden so izdali soglasje. Kolikor vem je življenjska doba topola 30-40 let in ti naši so stari čez 40 let.

G. Rengeo s tem, da se ukvarja s konopljo, hvala bogu še ni ekspert za drevesnice. Zame je to njegovo "istrčavanja" čista reklamna poteza, populistična z navajanjem otrok in marketinška z navajanjem društev.

Zame pač nekdo, ki si išče 5 minut slave.

I-OWN-YOUR-MOM

Tinka, eksplicitno tebi (tudi) ne bi škodilo kakšoga zrolati, ka se neš' telko sikejrala. Častin! :))

B3NC4K

@tinka78: Če si vidla to, ka je delal, zakoj si pa te zdaj prosila ka naj to zbrišejo? Če drži, te drži, ali se koga zdaj bojiš? :D

kansas

Bravo Janči...
I-OWN-YOUR-MOM ge bi se tudi pridružo...

Vipko
Truplo

Bencak... videla ali ne... v primeru tožbe so lahko hude težave. Na koncu koncev, kaj bo tudi imela od tega, da dokaže, da je videla "prav". Na žalost dandanes veliko mladih, pa tudi starejših snifa drogo misleč, da je to kul in prav. Oni bi kar uzakonili te in one droge... Še malo, pa bo uzakonjeno nošenje orožja, še prej istospolne buzy poroke in še kakšna vragolija posebnežev, posameznikov v družbi! Kaj pa večina?

kansas

no no,truplo,nej z maloga velko delate,droge so prisotne že od začetka življenja na zemle,tau nemreš zatrejte,kak nej alkohol.Ka se pa tiče pedrof ka bi meli posvojeno deco,tau je pa druga debata,toga apsolutno nebi smeli odobrite.

B3NC4K

@truplo: V bistvi ne pravin nikaj, ka je pravla. Znan ge tudi zakoj se ide, pa ne omenjan takšnih stvari na medijih, ge vsi vidijo.. Ščen ji samo za njeno dobro, ka nede slučajno v kakšnih težavah, kak si prle ti omenil. ;)

I-OWN-YOUR-MOM

kansas, vredi. Samo te moreš zaj nadomestno zriktati, če nede Tinke, ka neva samiva, či nej trbej. :) pa truplo lejko še seuf zemeva; un se tuj nüca malo skulejrati. :)

Reigns

dupont, davidp in tinka78....vsi stalno serete po ton forumi pa neka spravlate v red lidi, oz. iščete njihove pomankljivosti,,,.

za prviva dva indijanca ka san jiva omejno bi samo napiso ka dajta glavo v iz zemle pa ne glumita noja...pa ne gučita na pamet, oz. ne gučita sodeč po ton ka vidita na najbole komercialnih medijih, malo izkusita stvari na svoji koži pa te sodita o njih, nej ka šteta...24ur.com...

tinka78 tebi bi pa priporočo ka ideš bar enkrat na den na sprehod po šumi, nej ka se pri vsakoj temi oglašaš z najbole očitno razgledanimi teorijskimi razlagami, kere nemajo 2% kredibilnosti oz. so brez kakšne koli uporabne vrednosti...zgoraj za Rengeoja predvidevam ka si gučala za travo?ne vidin ostalega komentara pa pač sklepan...koji faktor si ti ka sodiš kere stvari so dobre/slabe? ti si ustvarila univerzum? ti si dala zadnji dih vseh bitij in naselila življenje v njih?
-predvidevan tudi ka pigeš kavo pa mažeš tablete kda ti malo imunski sistem spadne ali te pa malo ščipne v glavej.. popravi me prosin če se motim, in če pigeš kavo in gejš tablete mi razloži prosin kakša je razlika drogejranja od toga?

Sobochanec

Po staroj eko - indijanskoj metodi (začetnik je bil Husq Warna - legendarni poglavar plemena Nori Topoli) je z motorkov najležej poglednoti, če je drejva zdrava, pa primerna za dugo, mrzlo zijmo.

Sicer je pa pucanje stari vejk na visiki drejvaj drakše kak po metodi staro za nouvo.

kansas

I-OWN-YOUR-MOM zgučano.Reigns,nej se razburjate,mislin ka što včasik kaj preveč napiše,pa tau vrejd z tebof pa z menof.Zatau smo pa tu.Sobochanec je pa zadnje čase preci duhoviti,kar je za pozdravit,samo tak naprej...

Sobochanec

@Aloooo veliki brat Kansas,

Moren ti tou raztolmačiti:
Nori Topoli (Power Toplar) so živeli, se bojevali in sekali topole na lejvon brejgi reke Kansas (Kansas riwer) v Oklahomi. Manj znano je indijansko pleme Bald Patchi (po naše - pleša), štero je živelo na desnon brejgi Kansasa. Njihov poglavar Yani Ivonimo Yansha in celotno pleme so bili deležni nenormalnoga šikanejranja že pred leton 1857. Zaradi posejkani topol na lejvon brejgi reke Kansas njin je na desni brejg nenormalno sekalo sunce in so vsi bojevniki ostali homeopatsko skalpejrani. In iz tistoga obdobja izvirajo tej nepopravljive krivice, kerih še gnezden nemremo rejšiti. Kolateralna škoda so pa zdaj naši Rakičanski topoli, štere morejo vö fsejčti prlej, kak znouva prijdejo prejk reke bojevniki plemena Bald Patchi z njigvin "nasršenin" poglavaron na čeli.

Brat Kansas, na šteron brejgi so živeli tvoji predniki?

kansas

hvala sobochanec.na nite enon brejgi so nej živele...

trot

Ta drevesa so dotrajana votla odznotraj polno vejevja je odpadalo ker ta drevesa sploh ne spadajo v okolico kjer je pešpot,kolesarska steza ali prometna cesta.Lahko smo samo srečni da so to odstranili da ni v tem vremenu bilo še kake žrtve kot se je zgodilo sreča v nesreči pri rakičanskem gradu kjer je na teraso padlo drevo malce pred tem pa so tam otroci taborili v parku kaj bi se lahko vse zgodilo.In kdor bi potem napadal župana ,Društvo Jelša pi z otroki parodidirali zakaj niso odstranili ta drevesa ker ogrožajo mlado in staro ki se tam giblje.Ni vse v neki civilnih inicjativah če dejstva ne poznate.To je isto kot zaščito živali ker je za odpis ker je bolna in trpeča, civilna inicjativa potem tega psa vlači po medijih in sestavlja razne sporne bedarije ki nimajo ne ene pametne obrazložitve po drugi srani pa ljudje ki so potrebni pomoči nekje v nekem kotu hirajo in umirajo na obroke pa tam ni nobene civilne incjative niti zanimanja za pomoč za eno žival pa se zganja cel cirkus.Tu pri topolih ni nič drugače če se kočkaj spoznate na les in pogledate te slike topolov se lahko samo križate in se zahvalite materi naravi da nikogar ni ubilo

............................................ l.p.

Swan

ja trot najboljše posekati vsa drevesa, da slučajno komu kaj ne pade na glavo. Pa ti avioni ki letajo nad nami so tudi zadnje čase nevarni.

trot

Za to pa bo avionska iniciativa , modrijaši na višku incjative .Počasi bodo incijative proti rumenim polžem,proti komarjem,proti prdecom,proti toči proti soncu,proti dežju itd (INICJATIVA idioti na kvadrat).

trot

Pa drevesa so tudi nekdaj mlada posadili in so rasla sedaj bo isto stara ven mlada notri in spet bo raslo dalje kaka panika za strohnelo drevo.Morajo pa vse odstraniti kako pa bi to vidlo eno veliko pa 5 malih vmes itd.

nikki

prenehajte sekati drvesa - kako neodgovorna in nepremišljena izjava!! Ko bo pa en bognedaj padel na tega Nikolaja (ali katerega drugega otroka ali človeka, saj je vseeno) pa bo ekstra panika pa napadi na vse po vrsti. Od občinarjev do inšpekcij do medijev do vaške skupnosti - vsi bodo krivi, ker niso odstranili nevarnih dreves. Zdaj so jih, pa spet ni vredu. Saj je nekaj normalnega, da se drevoredi sekajo. Za vsakega se ve, kakšna je njegova življenjska doba. Ne vem, zakaj eni zdaj romanticirate ta drevesa. Pa ne me narobe razumeti - seveda so fajn, dajejo senco, zaščito pred prahom, pa še mnogo vsega. Ampak če je nevarno, potem vse to ni nič vredno.
Ideja, da bi drevored počasi nadomeščali z novimi drevesi, pa morda sloh ni slaba ideja. Že sedaj je kakšno drevo vmes manjkalo, pa se sploh ni opazilo.

nikki

prenehajte sekati drvesa - kako neodgovorna in nepremišljena izjava!! Ko bo pa en bognedaj padel na tega Nikolaja (ali katerega drugega otroka ali človeka, saj je vseeno) pa bo ekstra panika pa napadi na vse po vrsti. Od občinarjev do inšpekcij do medijev do vaške skupnosti - vsi bodo krivi, ker niso odstranili nevarnih dreves. Zdaj so jih, pa spet ni vredu. Saj je nekaj normalnega, da se drevoredi sekajo. Za vsakega se ve, kakšna je njegova življenjska doba. Ne vem, zakaj eni zdaj romanticirate ta drevesa. Pa ne me narobe razumeti - seveda so fajn, dajejo senco, zaščito pred prahom, pa še mnogo vsega. Ampak če je nevarno, potem vse to ni nič vredno.
Ideja, da bi drevored počasi nadomeščali z novimi drevesi, pa morda sloh ni slaba ideja. Že sedaj je kakšno drevo vmes manjkalo, pa se sploh ni opazilo.

zabranjeno pušenje

Rengeo ,bar bi diteti nogavice dol dal,nej ka si je mi skoraj do vuj gor potegno,bougo dejte v toj vročini

hupkaš

Uboga drevesa!ZASTRUPLJENA,od prometa in škropiv z njiv, brez zadosti vode in kaj bi še radi, da tako drevo raste sto let?Morda prejšnje generacije ja, sedanje so pod temi neugodnimi vplivi, in še sreča da je za zamenjavo na razpolago denar iz teh virov kajti soboška občina jih nima, na žalost.

nikki

hupkaš, drevesa zdaj sploh ne bodo več rasla! NIKOLI! :D

hupkaš

Tudi sam se nagibam in potrjujem tvojo ugotovitev da drevesa ne bodo rasla, vse to bo posledica teh gornjih navedb in takega mnenja so tudi nekateri ki jim je to delo, gozdarji namreč.

Vipko
Truplo

Mogoče pa res ne bodo več rasla... tista proti Černelavcem se tudi po mojem mnenju malo preveč mučijo z rastjo?

komentator

Ka pa deco vpelavate notri dundeki. Pa ta drevesa niso stara 40 ampak samo 20 let. Pa lepo je bilo povedano ka bodo poleg oziroma med njimi posadili nova. In to je ceneje kak zdraviti tej dreve. Isto so naredili v glavni ulici v murski. Zdravili so drevesa 5 let , metali denar v njih in nazadnje so jih vseeno podrli. Posekati in posaditi nove pa stvar rešena. Za 5 let do enako velike kot so sedaj topole ker hitro rastejo

hupkaš

Morda bi bilo boljše posaditi orehova drevesa, vsaj neka korist bi bila za nekatere.

kansas

hupkaš,duhovit se moraš narodite,nemreš pa posojsile duhovitost vsiljavate.Drevesa do pa že rasla,sicer mo pa vidle,nemremo neka na pamet gučate.komentator,drevesa so sigurno stara več kak 20lejt.za slovensko ulico maš pa praf.

sabinči

....nekdo pač dobi drva zastonj....

kansas

tudi res sabinči...

hupkaš

Kansas. @ drevesa so stara več kot 40 let, to letnica dreves sigurno drži, je pa drug problem in tu se tudi postavlja vprašanje, Je sploh smiselno posaditi nazaj ista drevesa ker se ve da je večina dreves bolnih zaradi neugodnih razmer v katerih na tem prostoru imajo, in jih bodo imela tudi ostala, ta drevesa rabijo vodo, torej podtalnico ki pa je na tem mestu primanjkuje, pa tudi promet sam je problem, to so gozdna drevesa ki v gozdu predvsem na vlažnejših tlek uspevajo zelo dobro in dobijo vse kar za življenje in rast potrebujejo, bodo tudi ta nova drevesa to dobila?. Ne.!Zato se strinjam z Renglom imn njegovimi trditvami.

kansas

Potem pa gospoda rengea sploh ne razumem kaj hoče,nebi posekal topol ker so zadnji pečat naše pokrajine,a nemajo razmer za rast.Nauve pa nebi sadile ka nedo rasla,pomagajte mi no tau razmite.

dupont

reigns daj prešti si njegovo ogorčeno pismo naslovleno na občino. tip je nej niti polpismeni. uradni osebi se ne pošila takših skrajno banalnih zgodbic napisanih v takšon profanon jeziki (ka naj svojemi deteti razložin?? naš svet je pun kemikalij?). prosin te, falij še samo njegovo poudarjanje doktorskoga naziva in njegove velepomembnosti.
ges san človek keri s svojin znanjon tudi dobro služi in ga zna dobro ponucati. ne bi pravo isto za rengea. v točno ton primeri bi čako na nekši vsaj polstrokovni umotvor nej pa na nekšo otročje polemizeranje

Ecrad

Naj ostane kolesrqaska brez drejv, meni s ebole vidi tak1 :D

hupkaš

Tudi sam podpiram teoretično možnost da bi prenehali sekati topole kajti kljub temu da so delno bolna in kot se je dosedaj pokazalo samo nekaj votlih, to pa bi z primerno ureditvo krošnje ohranile še nekaj let, kdo je ugotavljal stanje teh dreves? Tega ne najdemo nikjer, v prvi vrsti pa se pojavlja denar, torej sredstva ki jih treba porabiti, in ta se morajo če ne na tak pa na drug grob način , poseka vseh tako zdravih kot bolnih, ali je to pravilen način, ne.

hupkaš

Tudi sam podpiram teoretično možnost da bi prenehali sekati topole kajti kljub temu da so delno bolna in kot se je dosedaj pokazalo samo nekaj votlih, to pa bi z primerno ureditvo krošnje ohranile še nekaj let, kdo je ugotavljal stanje teh dreves? Tega ne najdemo nikjer, v prvi vrsti pa se pojavlja denar, torej sredstva ki jih treba porabiti, in ta se morajo če ne na tak pa na drug grob način , poseka vseh tako zdravih kot bolnih, ali je to pravilen način, ne.

kansas

zakaj bi jih mučili še nekaj let,če bodo čez nekaj let zrasla že nova.Kot smo lahko prečitali v medijih je poseg odobril Zavod za kulturno dediščino (mislim da iz MB). Sigurno ne na lepe oči ampak na osnovi nekega ekspertnega mnenja.PREŠTI si jančijov komentar!!!

Tarzan

Eni ste naravni štenkaši. Sprijaznite se, da je življenjska doba dreves omejena (topola na cca 30 let - glej zadnji vir spodaj). Naši so starejši kot 40 let. Posekati danes, za en mesec, dva, tri, eno leto? Kdo je dovolj pameten? Drevesa so preko svoje predvidene življenske starosti! Suhe veje so vidne predvsem na vrhu topola. Kdo ve kakšen je zgoraj, če se komu zdi da je zdrav spodaj. Na glavo ti pade veh topola, ne dno, ki izgleda še kar ok.

Kot so eni že napisali: ko se pa komu kaj zgodi bi pa taisti pametnjakoviči modrovali kako je odgovorne službe brezbrižne, da ne poskrbijo za javno varnost. Me prav zanima tudi kako bi izgledal drevored, če bi imeli dve stari frevesi, eno novo, eno staro, tri nove ipd... Kako bi se šele takrat norčevali da to izgleda amatersko...

Kogar zanima problematika se na internetu najde veliko zapisanega o topolih. Povzetek zapisov z interneta:

- kratka življenjska doba (cca 30 let),
- hitro rastoči,
- veje na starem drevesu postanejo krhke in se rade lomijo v vetru.
(vir: Tanja Grmovšek, certificiran arborist z opravljenim mednarodnim strokovnim izpitom). Bo omenjena gospa dovolj velika referenca za domače modrijaše?

Evo njen kompletni citat:
"Jagned ali laški topol (Populus nigra »Italica«) je ozko stebrasta, do 40 m visoka sorta črnega topola z nekoliko manjšimi listi. Je hitrorastoča vrsta, v mladosti raste nekoliko počasneje kot beli topol in trepetlika, kasneje pa ju v rasti dohiti. Veje na starem drevesu postanejo krhke in se rade lomijo v vetru. Spada med drevesne vrste s krajšo življenjsko dobo. Drevo prihaja iz jugozahodne Azije, verjetno iz Afganistana ali Turkmenije, morda celo iz Perzije izvirajoč moški klon, ki so ga pozneje prinesli v Italijo. Kot okras je zaradi elegantne rasti še posebej priljubljen, saj s svojo obliko nadomešča cipreso tam, kjer je podnebje zanjo preostro. Jagned sadijo v mestih kot skupine, v drevoredih ali posamezno in tudi ob kanalih, ponekod kot zaščito proti vetru ali kot strelovod ob kmetijah." - http://www.maribor.si/povezava.aspx?pid=6341

ali

Gospodarjenje s topoli - http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_lubi_janko.pdf

Toplo priporočam štenkašem, da najprej proučijo tematiko in ne pisarijo na pamet. Pametovati zna vsak (pijanec za šankom). Za dve, tri leti pa itak več ne bomo videli razlike med starim in nevarnim drevoredom in novim, ki bo zasajen še v večjem številu.

Gospod iz članka (a je to mož od županske kandidatke, ki je s svojim izbornim nastopom "popestrila" lokalne volitve?) pa bi se raje pozanimal o dejstvih, preden si išče javno publiciteto.

sabinči

glejte ,ta drevesa so res lepa in pasale so ob tej potki,ampak ali seje kdo vprašal kaj se zgodi ko pride kak močan veter in nenadoma podre drevo kajti ta drevesa so na odprtm zunaj,zraven je cesta pa še kolesarska (ČE JE ZDNIČ ODKRILO OBI TRGOVINO),katastrofa,po mojem,!!!nevem stara so 40 let in hitro lahko do česa pride...škoda pa mi je dečka ki ;reklamira;odločitve občine mislim da to ni reklama za kinder čokolado!STARŠI NE ISPOSTAVLJAJTE SVOJIH OTROK ..premladi je še da bi se z politiko ubadal...lp.

kansas

tarzan,ge si bil cejli čas,ka nebi telko tipkale.No bilo je zabavno,nemren prafte ka nej.Upan ka do po tvojon komentare pa po zapise,skapejrale zakoj se ide.Hvala

hupkaš

[email protected] Ne morem verjeti da si tako plitek , plitek pravim zato ker bi po tem takem lahko podrli tudi topolov drevored na cesti ki pelje iz vasi Melinec proti Gornji Bistrici, se vprašaš zakaj ne podrejo tudi tistega ki je starejši?Z njim ni toliko problemov kot s tem na tej soboško rkičanski cesti in poglej si ob prvi priliki tista drevesa ki so bolj bujna in večja pa tudi starejša.Pa se še enkrat vprašaj; kaj je vzrok da so tista drevesa bolj odporna in lepša ?

kansas

kratka življenjska doba (cca 30 let), tebi tau hupkaš nika ne pomejne?Nejde se zatau ka bi se zdaj spitavale zakoj so ovi topoli na markaston dobre tej so pa nej bili.Če so nej dobri bili so pač nej bili.svojo življenjsko dobo so prerasle,tak ka ne vidin problema...

komentator

Komentiral Tarzan, Torek, 30. avgust 2011 ob 17:05

Eni ste naravni štenkaši. Sprijaznite se, da je življenjska doba dreves omejena (topola na cca 30 let - glej zadnji vir spodaj). Naši so starejši kot 40 let. Posekati danes, za en mesec, dva, tri, eno leto? Kdo je dovolj pameten? Drevesa so preko svoje predvidene življenske starosti! Suhe veje so vidne predvsem na vrhu topola. Kdo ve kakšen je zgoraj, če se komu zdi da je zdrav spodaj. Na glavo ti pade veh topola, ne dno, ki izgleda še kar ok.

Kot so eni že napisali: ko se pa komu kaj zgodi bi pa taisti pametnjakoviči modrovali kako je odgovorne službe brezbrižne, da ne poskrbijo za javno varnost. Me prav zanima tudi kako bi izgledal drevored, če bi imeli dve stari frevesi, eno novo, eno staro, tri nove ipd... Kako bi se šele takrat norčevali da to izgleda amatersko...

Kogar zanima problematika se na internetu najde veliko zapisanega o topolih. Povzetek zapisov z interneta:

- kratka življenjska doba (cca 30 let),
- hitro rastoči,
- veje na starem drevesu postanejo krhke in se rade lomijo v vetru.
(vir: Tanja Grmovšek, certificiran arborist z opravljenim mednarodnim strokovnim izpitom). Bo omenjena gospa dovolj velika referenca za domače modrijaše?

Evo njen kompletni citat:
"Jagned ali laški topol (Populus nigra »Italica«) je ozko stebrasta, do 40 m visoka sorta črnega topola z nekoliko manjšimi listi. Je hitrorastoča vrsta, v mladosti raste nekoliko počasneje kot beli topol in trepetlika, kasneje pa ju v rasti dohiti. Veje na starem drevesu postanejo krhke in se rade lomijo v vetru. Spada med drevesne vrste s krajšo življenjsko dobo. Drevo prihaja iz jugozahodne Azije, verjetno iz Afganistana ali Turkmenije, morda celo iz Perzije izvirajoč moški klon, ki so ga pozneje prinesli v Italijo. Kot okras je zaradi elegantne rasti še posebej priljubljen, saj s svojo obliko nadomešča cipreso tam, kjer je podnebje zanjo preostro. Jagned sadijo v mestih kot skupine, v drevoredih ali posamezno in tudi ob kanalih, ponekod kot zaščito proti vetru ali kot strelovod ob kmetijah." - http://www.maribor.si/povezava.aspx?pid=6341

ali

Gospodarjenje s topoli - http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_lubi_janko.pdf

Toplo priporočam štenkašem, da najprej proučijo tematiko in ne pisarijo na pamet. Pametovati zna vsak (pijanec za šankom). Za dve, tri leti pa itak več ne bomo videli razlike med starim in nevarnim drevoredom in novim, ki bo zasajen še v večjem številu.

Gospod iz članka (a je to mož od županske kandidatke, ki je s svojim izbornim nastopom "popestrila" lokalne volitve?) pa bi se raje pozanimal o dejstvih, preden si išče javno publiciteto.

dbohar

tej ka tak zagovarjajo tej drejva, zakoj jih nega paolek kda jih neurja poderejo ka bi jih pospravili????

davidp

lol, nejsan znal ka če ti je gnesden "chemtrails" pa "negativne energije" pa "radiacije" smešno prebrati v enon stavki, ka se moreš razgledati malo še ge indri kak samo mainstream medijih. lih to je smešno -ka je gnesden gratalo jebeno mejsntream brati o raznih teorijah zarote pa chemtrailsih pa podobnih bedarijah.

upam reigns ka maš tinfoil celi čas na glavi, ka ti kdo ne bere misli od zlobnih koorporacij, pa ka kda idejo letala pa spuščajo chemtrailse ka jih raztiravleš z orgonskimi topovi. ne bi radi namreč ka grataš lutka ZLOBNIH ZLOBNIH lidij izza zavese!

get fuckin' real.

davidp

also jebeno težko jemleš nekoga keri napiše sestavek kak je zgoraj resno, kvečjemi si zasluži takše troll odgovore, neven ka pričakuješ. sploj nevem kak se takša bedarije znajde na naslovnici kakršnegakoli medija.

theused

Ta poseka je sramota za Mursko!

tzizek

Vse lepo in prav ... 30 let pa to ... zakoj se pa recimo ne načrtuje neka v stili vsako drugo poderemo na 15 let? Ge mislin ka bi vseeno lepše vö vidlo kak zdaj tej golosek ... eti san polek doma pa me je straj pelati se v rakičan :)

Vipko
artur

Po toči je šenki zvoniti, edino ka malo drek rašite. Ge san že drügo poseko zdaj doživo, prvi topoli so bili še večji pa lepši kak tej zdaj.
Ka se pa nišče ne pita, ka je s tistimi lagvami s kemikalijami, ka so jih pokopali negde med Soboto pa Rakičanon v davnih 60-ih letaj?
Pa valjda cupka naraji v podtalnico. To ne briga nikoga. Internet generaciji se itak nika o ton ne senja, razen ka majo vsi alergije pa kakše moderne betege, starejši so "pozabili", ker če bi se bunili te drügi den več ne bi bilo. Najmenje ka bi se ti lejko zgodilo, bi bil goli otok. To pa gnes den vsi pozabljajo, ka se za starimi časami jočejo.
Tak ka odgovorni za zakop teh lagvov, mejte jajca ( sicer že prekleto povešena) pa povejte ge je lokacija pa ka je notri.

trot

več kak 20 let sem delal v lesu drevo pogledam pa vem kaj je z njo narobe civilna inicjativa pa se hoče promovirati z igubljenimi dušami ki so bili vselej problematični med njimi tudi hujši prestopniki.to pa da v to promocijo angažirajo deco/mlade ki so 10 let stari pa je popolna neumnost, v tem primeru inicjative bi to lahko organizirali dedeki ki so rasli z tem gor neee ljudje ki topolov niti opazili niso do zdaj.Mislim da se en od inicjative naj obesi gor na topol kot Greenpeace pa počaka gor ko bo nevihta da ga testira če je za podret al ne.

kansas

Artur,če do zdaj nejste tau odkrivale,te ste vi isto krivi kak ovi ka so tau zakopale.Zdaj se pa pameten delaš tu pred anme,pa si ti tiste ka drek rašeš,pa verjetno maš tudi ti že povešena jajca vrejd z njime...

kansas

tzizek,pozabo san pohvaliti tvojo idejo.

Vipko
artur

kansas, to san čuo komaj lani, tak ka dosta poleg gli neman, če bi znal bi že povedo pa objavo, ka se pa povešenih jajc tiče pa mamo pitaj, če jih man :)

Vipko
artur

kansas, to san čuo komaj lani, tak ka dosta poleg gli neman, če bi znal bi že povedo pa objavo, ka se pa povešenih jajc tiče pa mamo pitaj, če jih man :)

kansas

artur,mama pravla,ka se je že se povesilo.

lemon

hjao narod..
božna drejva doj, pa na njihovon place nouve posadite, tiste štere so pa dobre pa njate. problem solved

trot

Kaj če bi namesto dreves stacionarnih posadili jabolke,slive,itd da je vsaj efekt od tegaa senca tako al tako bo...

kansas

koji efekt de te tau,ka de več ptičof,pa več dreka na cesti pa na avtojaj?Ge si pa ti še vido drevored iz sadnih dreves,ob cesti?

trot

Komentiral kansas, Sreda, 31. avgust 2011 ob 15:24
Popularnost: 2

koji efekt de te tau,ka de več ptičof,pa več dreka na cesti pa na avtojaj?Ge si pa ti še vido drevored iz sadnih dreves,ob cesti?
____________________________________________________
Si pa plitek/npoučen a veš kaj ti topol ponudi na spomlad polno mačkov/cvet ki leti vsepovsod naokoli .... in kaj bi bilo če bi bilo sadna drevesa.... ljudje bi to tako al tako obrali zadrževale bi se ose ki unicujejo mčes in je ekološko naravno sprejemlivo....mogoče tudi ne veš da so ose mesojede in uničijo na stotine muh.

kansas

ne trot,mi plitki tega nevemo.Zgleda da si ti najpametnejši od vseh,vsakega znaš zmerjati in ga žaliti,ter šele nato po svoji neumni pameti pisati čista drugo kot človek navede!!!

šverc-komerc

trot lejko boš odo vsaki den pucat te slive z asfalta. fala bauge ka so jih posekali......malo glupo de en čas vo vidlo te se pa navadimo. še ena brezvezna fora kak be što koga v drek porino. kda pa malo voter fudne te nan pa po avtojaj letijo te veje........vmejs kaksa redna veja tude doj spadnola. par drev so pet lejt nazaj posadili pa so tude zrasle......niti ena je še nej v zemli ostala!!

trot

Kaj češ eni ste z časom v zamiku k temu tudi botruje znanje in to je to.......

quovadis

Bravo Dejan, I couldn’t agree more. What they did is criminal. Trees they cut down were irreplaceable part of the landscape, and part of people’s lives and history. That part of Prekmurje will NEVER be the same. This was done simply to use up the money allocation from EU. Again, bad things done just for money, and because of money.
Dejan, keep up being active in your community. Stand up for what you believe in. Future is yours…

rasin

Pa kurac se zdaj tu preseravle ale so drejve nevarne ale nej.Če so tak nevarne zakoj de se te pale drüjge zasajalo.Tüde tej do po 40-50 lejtaj nevarne.Rajše postavemo viseke železne drogej pa je na zelejno pobarvajmo pa mamo prece časa mer :)))

rasin

Če pa štoj ščej senco po toj paote do rakičana pa lejko tü pre mole postavemo kiosk ge do se senčneke odavale

dupont

ja rasin ti si še brihta. kak hitro mine 50 lejt? en topol lejko varno raste 30 lejt, v 40. ga pa pač posekaš. tvoja rešitev bi pa bila ka se enostavno nika ne sadi? pametno nemaš kaj.

rasin

Zakoj saditi nazaj nazaj neka ka de itak pa posejkano za 30-40 lejt.Če postavemo zelejne železne stebre de problem rejšene pa ešče na duge rok prišparamo ;).če de pa tu pri benzinskoj (mol) postvlene kiosk za tiste šteri nemrejo po sunce ite ale se pelate pa se še kakše krajcar zaslüjže.No malo heca more bite.San pa opazo ka gda se je pred čason objavela ta novica ka de se sekalo te se je nišče nej buno.Zdaj pa naednaok je buna pa breka

kansas

rasin,če so drevoredi pač pečat pa idila v prekmurju,te je verjetno lepau ka se nazaj posadijo,pa te za 40 lej pa drugi.Ka je v ton naraube,nejde se samo za senco.Me pa zanima če ti da je rejdna vročina,stojiš ali sediš na sunce ali si pa najdeš vmejs kakšno senco,nej zaj tu neka brezveze bluzite,nej smo si isti ka bi prenašali vročino.Maš praf,prlej je nišče nej opazo tej idile,zdaj da so jo posekale,te pa so naenkrat si praute tome.Je pa res,da ima pravico vsak do svojega razmišljanja...

rasin

Ge ne praven za tej drevored ščista nika je pa mišleno malo ironečno ka lidij malo piknen.Glejdaj maote me somo tao ka pred čason je nišče nej glasa zdigno zdaj pa naednaok fsi lapajo tak na velko o ton.Mene so drejve nej napaote pa me nite ne maote ka so je posekale saj do je tak nazaj zasadile.Tak ka neven zakoj takša harabuka okaole toga.Za par lejt de vse isto edijno ka do drejve par metrov fkraj od originalne prejšnje pozicije.Neven zakoj drevje nebi pri bogi milon raslo.Če je raslo do zdaj de tüde naprej.Je pa v ton posege tüde nika simbolike in sicer staro se more umaknoti mladome.Takšo je življenje in na mlade svejt stojij.Pustimo tej občinare pa tao viseko smetano naj svoje delajo.Tak ali tak nemo nika dosejgnoli tüde če mo se na trepalnice postavlali

black panter

namesto topole bi lejko posadili kostanj ali pa oreh,ka bi polek sence ša meli kakšni drugi hasek s toga drevoreda

lemon

koje kurac, kakša sadna drejva? ka se boš po gnijle đabukaj pa prek po orejaj vozo? ale pa ka do bakice odile grüjške za palinko gor pobejrat? ka do delafce na komunale mele več dela sten? nej fala
pa kakše faking železen plout či mamo najdukše drevorejd v slovenije te mo ga mele še dale
in zaj se tu idemo nekše proklete pametne tak resno nemamo rejče
trot, ej ka be boug dau ka bi te doj vrgle z sobota info pa še z kakšoga soboškoga bloka..

black panter

ka si se vužgo ali ka ti v božo mater ge

lemon

nika?

lemon

mijslen nejsan se :D

kansas

lemon,zelo dobro povedano,edino začetek pa konec je bil malo preveč agresiven...

feri_kuplunga

[email protected] alo koma se se zagno.malo se bremzaj.Nej san vido ka be bilo kere od sogovornikof tejbe žalo tij pa z takšime napadi.Če tij delaš na komunale se nej trbej fčase gor vužgate.Če be se mij fsi tü gor malo lepše obnašale pa kulturno replicejrale be bilao fse baokše.Te pa nej čüdo ka nas Ljubljana pa ostala država ma za cigane pa mađare

miic

lemon tej EMO na svoji sliki profila si ti??

enx

koja glupa pitanja topole so doj zrezali zato ka so bili že stare ka si pa pravo ka sta samo dva topola ka mata luknjo.to je resno ka sta dva pogledne malo drujge topole barvo lesa pa mi povej či je kere lejs na drejve zdrav pomoje nej tak ka prosen nej še dejte vmešavati v to sranje ka mi že vači naživce ide ka to temo sploj tak dugo dregate btk itak do drujge posadile pa da bi bar en topol njale ka bi se na tebe obrno da bi se tan mimo pelo ka bi pa te tožo bi občino nej tak ????? malo premisle

pisker
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice