Slovenci smo pretekle dni aktivno pomagali Krisovi družini in zbrali dovolj denarja za zdravilo. Mnogi pa so se prestrašili, ko so se pojavila ugibanja, da bi država lahko obdavčila znesek, saj društvo nima statusa humanitarne organizacije.

Društvo Palčica Pomagalčica je za Krisa zbralo dobrih 3,8 milijona evrov. A zato, ker društvo nima statusa humanitarne organizacije, to pomeni, da Krisevim staršem grozi obdavčitev. Strogo po predpisih bi namreč moralo v tem primeru društvo obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine, kar torej znaša dobrih 950.000 evrov, preostanek davka – dobrih 940.000 evrov, pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine, poroča časnik Delo.

Društvo Palčica Pomagalčica nima statusa humanitarne organizacije, to pa pomeni, da so prejemniki pomoči, zbrane prek njih, obdavčeni. Država bi torej od zbranih prispevkov lahko vzela slabih 1,9 milijona evrov.

Društvo Palčica Pomagalčica v register še ni moglo biti vpisano

Društvo Palčica Pomagalčica je bilo v poslovni register vpisano šele 3. julija 2019. Za pridobitev statusa humanitarne organizacije pa bi društvo moralo najmanj eno leto pred vložitvijo vloge opravljati humanitarno dejavnost in kot dokazila priložiti letno poročilo o delu za preteklo leto, podatke o programih in storitvah, ki so jih izvajali v preteklem letu, in potrdilo oziroma akt, ki izkazuje datum ustanovitve organizacije, česar v društvu še niso mogli storiti, še poroča Delo.

Prav tako je omenjeni status tudi pogoj, da družba Telekom Slovenije omogoči storitev SMS-donacije, ki niso obdavčene. V Krisovem primeru so naredili izjemo – šlo je namreč za poslovno odločitev družbe. Finančna uprava pa brez zakonskih temeljev nima izjem.

Predsednica Društva Palčica Pomagalčica Larisa Štoka se je na svojem Facebook profilu že odzvala in zapisala: »Glede obdavčitve lahko povem, da smo se obrnili na Center nevladnih organizacij Slovenije. Že v začetku naslednjega tedna se bomo sestali in skupaj preučili davčne posledice. Zgolj dejstvo, da naše društvo še ni ustanovljeno eno leto namreč po našem mnenju ne more biti razlog za to, da smo obravnavani drugače kot tista društva, ki delujejo več kot eno leto. Obljubljam, da bomo še naprej delovali transparentno in da se ne izogibamo ničemur, za nas je bila akcija velik zalogaj, od tu naprej pa bomo sprotno razreševali problematiko, s katero se bomo soočili, pa najsi bo davčne ali druge narave. O tem, kakšna obdavčitev bi nas lahko doletela in kako bomo morebitni davek plačali, bomo razmišljali ob pomoči ljudi, ki so na teh področjih strokovnjaki, jaz osebno nisem. Verjamite, da bo ves denar šel za zdravilo Krisa in za otroke, ki potrebujejo našo pomoč. Hvaležna do neba in še več ter ponosna na vse svoje dobrodelne škratke. Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki«.

Predsednika vlade zasuli s sporočili

Na vse to pa se je odzval tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki ga Slovenci in Slovenke očitno zasipavajo s sporočili.

Na svojem Facebook profilu je zapisal: »Dobro jutro, zasuli ste me z zasebnimi sporočili glede obdavčitve društva, ki zbira denar za Krisa. Nekateri me zmerjate, drugi preklinjate državo in govorite, da bi mi radi pobrali davek od donacij. Lepo prosim, da se vsi skupaj malo umirimo in pogledamo kaj je na stvari. Ker ne morem odgovoriti vsakemu posebej, odgovarjam tukaj. Društvo nima statusa humanitarne organizacije in zato zapade pod davčno zakonodajo. Zakaj so šli v akcijo brez tega, ne bom ugotavljal na tem mestu, ker nima smisla. Verjemite pa, da zagotovo ni v interesu nikogar normalnega, da bi želel na vsak način pobrati ta davek. Za neizpolnjevanje kriterijev društva sem izvedel včeraj in takoj naročil, da vsi skupaj poiščemo možno rešitev za nastalo situacijo. Skratka, lepo prosim, ne na prvo žogo ... Poiskati je treba rešitev tako za malega Krisa, kot tudi za vse darovalce. Lep dan želim vsem.«

Na družbenih omrežjih se je odzval tudi FURS

Očitno pa se bo vse skupaj dobro izteklo. Finančna uprava Republike Slovenije se je namreč odzvala na spletnem omrežju Twitter.

V prvi objavi so zapisali: »#1: FURS podpira dobrodelnost in verjame, da bo akcija za Krisa izpeljana uspešno za vse udeležene BREZ davčnih obveznosti. Če humanitarno društvo nakaže sredstva posamezniku, NI davka ...«

V drugi objavi pa so dodali: »#2: Če društvo nima humanitarnega statusa, lahko sredstva nakaže drugi organizaciji, ki pa tak status ima. Če ta nakaže sredstva posamezniku, denar NI obdavčen.«

Kot kaže, bo torej Društvo Palčica Pomagalčica lahko zbran denar nakazalo drugi organiaciji, ki pa ima tak status, zato bo vsak zbran evro namenjen tistim, ki ga potrebujejo.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
A79 (nepreverjen)

Če mene kdo vpraša, je neodgovorno od društva Palčica Pomagalčica, da o tem ni opozorila starše. Ne verjamem, da niso vedeli kaj njihovo društvo lahko in kaj ne sme, nevednost ob vodenju takega društva ni opcija.
Izkoristili so priložnost in si naredili reklamo medtem, ko bi lahko svetovali staršem Krisa, da naj zaprosijo za pomoč drugo društvo, ki ima primeren status za neobdavčene dobrodelne storitve.
Zdaj bo pa spet kriva država, ker imajo ljudje vsepovsod v ospredju lastni interes, ko gre kaj narobe, pa s prstom kažejo na državo.

Gost72 (nepreverjen)

Tako je.

Vsi zahtevajo pravno državo, a ko sami storijo napako, bi se radi po svoje pogodili in za svoje napake s prstom kažejo na vlado.

In reply to by A79 (nepreverjen)

kanžor

Gost72------ Ne zagovarjaj te lopovske države ,ker nimaš prav .Naj davek poberejjo tistim ki imajo več miljonske naložbe ter vile in kaj še vse in pogled ,kako so do tega bogatsva prišli .Bolj požrešnega stroja pri nas ni kot država z FURS om na čelu .

In reply to by Gost72 (nepreverjen)

Gost72 (nepreverjen)

Ne palamudi ker ti nimaš prav.

Z novo davčno reformo je ta vlada zmanjšala obdavčenje plač delavcev.
Ter hkrati dodatno obremenila kapitaliste z višanje davka na kapital in dobičke podjetij.

Če pa imaš našo državo za "lopovsko" pa lahko hitro skočiš kam prek meje. Ampak boš tam kot delavec še bolj obdavčen.

In reply to by kanžor

böltinci (nepreverjen)

72 @@@ Ti si bedak .Točno v večini je vlada za vse kriva

In reply to by Gost72 (nepreverjen)

Mjxok (nepreverjen)

Pa do prenakazovanja... to je slovenija.. pa de nikak zasluzo... banda... sarec pa bi naj zacal za lidij na prage revscine delate pa tiste ka z meseca v mesec zivijo nej pa samo za bogatase... vec majo se vec njin trbej date srmake pa zete...

DamjanMurko (nepreverjen)

Sarec ne bo delal za siromake..... To je dejstvo.... Lms,Sd, Zab in Smc niso nobene stranke za narod. So le kvazi levicarji z desnimi idejami. Levica je edina, ki vlaga predloge zakona, ki nekako delavcu pomagajo, da ima vsaj malo vec.... Ostalo je vse brezveze...

In reply to by Mjxok (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Krisu vse najboljše. Ampak prvi korak. Vsak ima pravico do najboljšega zdravljenja, če je zavarovan. Torej bi to zdravljenje moral plačati ZSSS. KER PA NOČE, pa naj društvo nakaže denar ustanovi ki bo Krisa zdravila. Starši dobijo zdravljenje zanj, in država ne dobi nič. Pika.

GGmacho (nepreverjen)

Kaj je z vami polpismeni narod?

ZZZS mu plačuje 400.000,00 EUR letno za EDINO terapijo ki je pri nas REGISTRIRANA.

Zdravilo za 2,3 mio je NEPREIZKUŠENO v evropi. In ga zzzs NE MORE plačati.

Sploh pa starši NISO POSLALI PROŠNJE NA ZZZS.

In reply to by afta he (nepreverjen)

zunanji (nepreverjen)

Točno tako. ZZZS lahko plačuje samo za tisto zdravilo, ki je v Sloveniji in Evropi dovoljeno. Pika. Basta. Astalavista.

In reply to by GGmacho (nepreverjen)

ZDAJ VSI PAMETNI (nepreverjen)

Zdaj ste vsi na čelu z Šarcem pametni, zna se kdo je sprejel tak bedasti zakon, kjer to ni predvidel. Nagnati je potrebno poslance v DZ in politiko komplet ti so krivci za mnogo neživljenskih zakonov. To je pa tak ko vsak bedak lahko pride za poslanca, pametni pa bežijo od tega.

čarni vrag (nepreverjen)

Tako so ljudje izvolili recimo Vaneka, čeprav o politiki ni imel blage veze. Pa tudi Šarec je nej dosta bogši.

In reply to by ZDAJ VSI PAMETNI (nepreverjen)

balounar (nepreverjen)

Nej san za Šarca, ali za tebej pa tudi ne bi bil, ker drugo ne delaš kak samo komentejraš vse poprejk, pa se delaš pametnoga, če glih nej si, ka se pa tiče goljufij jim to dovoljuje zakon, najprle je potrejbno spremeniti zakon, malo pogleni okoli po Soboti kelko je bilo fiškališov pred 30 leti, pa kelko zdaj, prebivalcov pa ?To palčico pomagalčico pa na sodišče, če nema registracije po zakoni, je pač nema, avto brez table je tudi neregistreran., Vsaka čast pa liden keri so za maloga prispevali, te pa vsigdar sledi čuješ neka proti zakoni, oziroma se spomnim so pred par leti tudi poberali nekše pejneze za invalida, te njemi pa nejso dali.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Goljufijo dovoljuje zakon. Seveda ne vsem ampak samo tistim, ki so prijatelji stricev iz ozadja. Recimo mlajšemu Jankoviču. Odsvetujem ti, da se ne zgleduješ po njem saj boš hitro končal v zatvori.

In reply to by balounar (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Priporočljivo bi bilo, da se FURS loti modelov, ki dolgujejo državi milijonske zneske. A za njih izgleda FURS ni pristojen, saj gre za mafijce in ostale prijatelje stricev iz ozadja. Navadno jim obveznosti odpišejo. Tako je menda po zakonu v tem mafijalandu.

čarni vrag (nepreverjen)

Po junijski nesreči sta sekcija reševalcev v zdravstvu in zbornica zdravstvene in babiške nege vložili pobudo za spremembo 101. člena zakona o pravilih cestnega prometa, ki bi izrecno določila, da voznikov na nujni vožnji ne bi več kaznovali za prometni prekršek v primeru prometne nesreče. Bi pa še vedno ostali kazensko in odškodninsko odgovorni, če bi se izkazalo, da so s svojo vožnjo storili kaznivo dejanje.

Na podlagi njihove pobude je NSi v parlamentarni postopek vložila mini novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki pa ni dobila zadostne podpore. Zanjo je glasovalo 30, proti njej pa 49 poslancev. Kljub temu v NSi še naprej pozivajo k ustreznejšim zakonskim rešitvam.

Evo vam vaših poslancov iz Šarčeve falange. V Ljubljani se je motorist reševalec s sireno, ko je hitel na kraj nesreče prevozil rdečo luč in se zaletel v avto, ki je zavijal v levo. Zdaj ko je na zaradi številnih zlomov še vedno na zdravljenju mu je butalska policija poslala 250 Eur kazni in 3 kazenske točke. Reševanje življenj je v Sloveniji kaznivo. Naj ljudje crkujejo, reševalci pa naj vozijo strogo po predpisih.

Putin (nepreverjen)

Lahko bi pa obdavcili ove pharmacijske prasce, kateri sluzijo na milijarde...
Zal se vedno ste ljudje fejst naivni, vi z temi donacijami sploh niste pomagali temu otroku, ampak pokvarjenim pharmacevtom.. Ne zavedate se da bo ta otrok imel celo zivljenje velike muke, bolecine itd., Pharmaciji pa ste donirali milijone in se smejijo iz vas.., Oni de zaj uzivali na luxuznih potovanjih, tale bougi otrok pa de celo zivljenje v bolecinah ker ste vi eni to omogocili!!

besen (nepreverjen)

nažalost je tak kak tij praviš.ge se celi čas sprašujen če ga nej morebiti naše pokvarjeno zdravstvo pod lovkami farmacije spravilo v takšno stanje kak je zdaj.na spleti je na tone materiala kak so cepiva zadnje časa škodljive in vprašanje je če je nej mali faso bolezen po cepljenji.v sloveniji nemaš pravice ka odkloniš cepivo kak starš,v bistvi si še kaznjeni če se izogibaš.v vseh zahodnih državah je pa pravice odklonitve legalna.što je tu nori oz što nam pere možgane?oz. bole logično vprašanje,što je v toj zgodbi najbole koruptiven/brez morale.naše zdravstvo pa zakoni so nej na nivoji razvitih držav...pa tudi prebivalci te države na žalost,povečini...

In reply to by Putin (nepreverjen)

Lilixxxxxxxx (nepreverjen)

Ne bluzite...zakoni so jasni in kar se tiče humanitarne dejavnosti, moraš izpolniti neke pogoje.. pač.. Društvo Palčica pomagalčica je novo društvo in v njem sta dve učiteljici, ki nimata pojma o davkih in sta naivno mislili, da je pač vse ok. In država ni nič kriva,..tako je pač napisana naša zakonodaja. In čeprav niti pod razno ne podpiram te vlade in predvsem NE levice, ki jo vodi, ni kaj reči ob dejstvu, da se vsi zavzemajo, da se poišče pravni izhod iz te zagate in ne bo nobenega davka.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice