Danes zjutraj se je pričela revitalizacija enega največjih slovenskih drevoredov med Rakičanom in Mursko Soboto, ki je registriran kot nepremična kulturna dediščina.

V okviru projekta 3parki/3park, ki ga izvaja Mestna občina Murska Sobota je Komunala danes zjutraj pričeli z odstranitvijo dotrajanih in bolnih topolov v enem najdaljših slovenskih drevoredov, ki ogrožajo mimoidoče kolesarje in vozila. Odstranjenih je približno 15 topolov, rok za odstranjevalna dela pa je zastavljen do pričetka tedna mobilnosti - 16. do 22. september, ko se bodo pričela saditvena dela.

Kot smo že poročali, bodo nova drevesa zasajena na enaki razdalji desetih metrov kot topoli, pri čemer bo drevored zaradi zasaditve v sredino starih rastnih mest nekoliko premaknjen.

Preberite tudi: Topoli bodo padli konec avgusta!

S spleta

Komentarji (56)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Swan

kaj pa bodo z lesom?

TanjaZ
Swan

ne jokati. Vse ima svoj začetek in konec. Tako mi, tako topoli. Škoda da si ne upajo oz. ne morejo jih posaditi še na drugi strani kot je bilo nekoč.

slovan

Timbeeeeeeeer!

gyomber
lumpii

škoda... pred leti platane v centri mesta, zdaj pa še ti topoli - Sobota mojega otroštva in moje mladosti odhaja.... tak pač je :(

divjejabolko

Baj, baj, hvala za vse ribe!

divjejabolko

Imam eno vprašanje: v naslovu pri eni sliki piše "drevored med Mursko Soboto in Rakičanu v novi podobi".

Dajte me popravit ... me pa vseeno zanima: če se posekajo vsa drevesa, potem drevoreda več ni, ali?

Vipko
Wizeman

Nič bat! Gegnjedi so ena nijhitreje rastoučih drevesnih vrst. Za pet šest lejt de pa fse tak kak je bilou.....

Anubis

Hah ka do z leson.. En občinar nuca drva za zimo, ka misliš zakoj jih je zaj sila podreti?

@divjejabolko:
"Predvideno je", ka naj bi se novi topoli posadili namesto teh le malo zamaknjeni.. Če de pa dejansko do toga prišlo.. pa nekak dvomin..

gorgona

mislin koga so te zaj toti topoli motili?zaj ko je fajn tan ite po senci bilo

Lentus1

Anubis ne modrüvle, ka nemaš pojma.

Swan

gorgona, ko ti na strehi strešniki dol od starosti letijo, jih boš zamenjal ali vedno čelado nosil ko boš hodil mimo hiše?

marko89

jao ej, ato je bilo napisano ka so stari, in nevarni, zato ka so že posušeni bili

nikki

Škoda da ne smejo zasaditi obstojnejšega hrasta, takšna podiranja potem samo povzročajo solzne oči.. Ampak kar je treba je pač treba. Bodo med drevesi tudi dodatne klopce?

Milkmouse

Zdaj vijdi redno golo, brez življenja vö.

Vipko
tinka78

Se strinjam. Se bo kar težko navaditi te ceste brez topolov. Upam, da zasadijo čim večje topole, da bo drevored čim prej začel spet upravičevati svoje ime.

Spelah

Topoli bodo ponovo zrasli, do takrat pa ...

http://www.youtube.com/watch?v=cV0ETCPf_Fg
:)

communique

ahh memories..

tzizek

Samo to mo pravo: "Fala Spelah" :D

eko1

Žalosten dan.

eko1

upan da nejde betonska ograja zrasla

Vipko
KRT

Čisto mimo. Neodgovorno, pretirano in prepotentno ravnanje z naravo ... Zaradi treh suhih topolov poderejo vse, o fazni zamenjavi pa tako verjetno še niso slišali.

quovadis

I don’t know about this. It appears they cut all the trees down, not only the “dotrajane”, I “bolne”. I don’t like to see this. We need all the trees…they are very good for the environment.

quovadis

Just who was the idiot who is behind this massacre? I’d like to spit in his face…

quovadis

Just who was the idiot who is behind this massacre? I’d like to spit in his face…

quovadis

Just who was the idiot who is behind this massacre? I’d like to spit in his face…

quovadis

Vsebina komentarja

dupont

što lejko roko v ogenj da ka je dreva visika 10 metrov ali več notri nej cejla suja? če bi se pa keri topol prevrgo na kakšoga pekinezera ka bi ga štoj šeto po sprehajalni pa tudi ne bi bilo dobro

Marduk

Do zdaj san vido samo enoga, znotraj suhoga - bodemo vidli, če jih bomo našteli vsaj tri. ;) Sicer pa, boli me ku**c; škoda edino ka man malo vekši vetrni upor, da se pelam, ker nega kritja. Da letiš z biciklom se tudi takšna mala stvar pozna.
Upam, da bojo nove drejve zmogli kak inače posaditi, ka nedo korenine stezo gor zdigavale.Pa rejsan - bojo ob tem mogoče ppravili/na novo asfaltirali stezo?
Sicer pa kak kaj gorijo topoli. Stari je pravo ka baje bole slabo. (?)
Topoli do Boeltinec - sljin; pa tresk pa bum čez cvancig lejt, gda bi pa suhi bili. Ne bi bilo slabo recimo kakšno grmovje ali nekšo nizko drevje posaditi tam med njivami ali ob cesti. Ne bi bilo telko prašine (mijslim ka je v Prekmurji problem onesnaženost s prašnimi delci), ne bi odnašalo in izsuševalo telko naše "rodne grude" - zavolo vse močnejšega vetra. Ah pa namesto hrupa in smradu motorjev bi poslušal ptičje žvrgolenje in vonjal zel.
Ahahaha - may my utopia come thrue!

DaMieN

Žalostno ka vijdeš za vsakše komentar keri pravi ka je slabo ka so topole podrli minus oceno oz. nestrinjanje. Pa mi lejko što povej ka so topoli komi napravili v vsaj 100 letaj kak dugo že stojijo pa so bili ena svetla lejpa izjema betonskoga asfalteranoga razloga za kao "moderno" za moje pojme grdo, nepotrebno in nespametno ravnanje z okoljon. San se včeraj pelo z biciklinon mimo san prav opazuvo kelko jih te je sujih oz. kelko bi jih te trbelo podrejti. In najbole žalostno je bilo tou ka sta od vsaj 30 podrejtih bila 2 sujiva. Mislin ka obstajajo tehnologije kere ugotavljajo ali je drevo posušeno oz. votlo. Neven zakoj delajo nekaj po "pameti" či te tak nespametno v vijde. Za moje pojme je bilou tou nepotrebno pa nespametno pa neuko otročje ravnanje z naravo keroga smo na žalost že vajeni, kar pa ne pomeni ka je pravilno. In te je razlog za masovno podiranje oz. golosek vseh topolov v smeri MS-Rakičan, kateri so bili ponos in prepoznavnost, varnost??? koga??? Če je neurje je normalno ka kašno drejvo v podere. Po toj idiotskoj logike bi mogli podrejti vse drejve v parki. Ufff samo ja...so jih večino... pustimo tisto za drugo temo. Ali varnost je najpomembnejša kak či ne vijde človek kda njemi šče na glavou spadnite 20m visika drejva oz. se v neurje nema tan sploj kaj motate.

Žalostna je ta politika uničevanja narave za razloge kere sploj nemreš razmite kak razmne

Kiri

Ti isti topoli ne stojijo 100 let. Prejsnji vikend san se na kolesarski stezi "zatrackal" z eno starejso gospo (cca 70 let) iz Rakicana, kera mi je razlozila, ka so topole podirali in na novo zasadili pred cca 30 - 35 leti.

just_a_cook

Kiri: ka pa če gospo že malo dajejo leta in ji peša spomin ?
(ge san star prek 30 pa so od nekdaj tam, tak ka ne vem če so nej malo več)

Kiri

Mozno....ampak podobno zgodbo san cul se od nekoga, keromi (vupan) se ne pesa spomin. Tisti mi je razlozo tudi, ka so vcasih bili po obeh straneh zasajeni.

Swan

Te topoli ki se zdaj podirajo so že drugi. Prej so bili zasajeni na obeh straneh ceste

kansas

Drugi niso,so isti,je pa res da so pred leti bili topoli tudi na drugi strani ceste.

just_a_cook

sicer pa če so jih podrli, te lejko "po šolsko" letnice preštejemo kelko je star ;)

veverca

@just_a_cook ge san negi med gospo keroj "kao peša spomin" pa med tebof. Spomin mi fala bougi še slujži, pa dobro znan, ka je to že drujgi drevored do Rakičana, keri se za mojga žijtka sejka.
Vej te je tuj bijla cejla štala okouli toga. Ali so tak hitro zrasli (na žalost več nej z obej strani), ka je narod hitro pozabo.
Očitno je že te nešče bil čednejši od nas.
Či se fejst potrujdin se mogouče fčakan še tretjoga sejkanja - sploj ka gnesden drevje raste v bistveno načišnij pogojaj kak negda.

Swan

kansas ta generacija topolov ki se podira je že druga!

kansas

tau ge nejsan pravo ka nej,samo so se nej sadili da so se na drugi strani podirale,kelko se ge spaumnen,pa san že tudi starejša generacija,sicer pa nema veze,narejeno storjeno,pa iz kakršnih koli razlogov...

kansas

žalostno je pa to,ka da so stale,nišče nej pomislo na njihov ponos,zdaj pa ka so jih podrli je pa tau katastrofa,do že drugi zrasle pa de ok,spaumnite se kak je bilo v slovenski ulici...

kansas

žalostno je pa to,ka da so stale,nišče nej pomislo na njihov ponos,zdaj pa ka so jih podrli je pa tau katastrofa,do že drugi zrasle pa de ok,spaumnite se kak je bilo v slovenski ulici...

Swan

kansas to se je dogajalo nekje med leti 1950-1960. Se bom pozanimal kdaj točno. Ne verjamem da bi se ti to spomnil. Ali pač?!

čriček

Ti topoli ki jih podirajo in stojijo med Mursko Soboto in Rakičanom so stari več kot 40 let, prav tako je to eden najdaljših topolovih drevoredov v Sloveniji ki meri 1400 metrov, prvotno je bilo zasajenih 140 dreves laškega topoloa.Posekanih bo 110 dreves zasajenih pa 140 laškega topola, posekana drevesa bo občina podarila socijalno ogroženim družinam v mestni občinin ostalo pa bo predelano v biomaso.
Te podatke sem našel na spletu in so javno dostopni.

Spy

Sami intelektualci. Dve pitanje man za nasprotnike podiranja drevoreda:
1. bi (če bi bil keri od vas idgovoren) vupali, ampak resno vupali; prevzejti odgovornost, če bi na keroga sprehajalca spadnola posušena veja in ga bujla!?
2. je nej vseeno če jih poderejo gnes ali pa za 5 let? V vsakon primeri do zasadili nove in v vsakon primeri nemrejo selektivno žagati, po principi: ta je suja, to mo podrli; ta je še ok, to nemo podrli... ker če bi se delalo na takši način to ne bi melo nikše forme.

Pa ka se razmimo. San tudi san zagovornik narave, rastlinja itd. Mogli te pač doumeti ka ma vsako živo bitje življnensko dobo. In kda te to razmili, de van ležej - vrvlite.

ketiz

Lahko bi podrli vsakega drugega, zasadili nove in čez nekaj let podrli še ostale (stare). tako ne bi bilo goloseka in iznakaževanja narave. Očitno lobisti delajo, zanima me što je odobro tak način poseka drevoreda in koliko je dobil za to??????????

just_a_cook

1. prevzemi odgovornost če pade veja ...populistični stavek. Predvidevam, da v šumo ne hodiš, zato ker tam pa ni te garancije. Drevesa
2. selektivno se ne da podirati??? Ker? Ker je lažje vse podreti.

Če drevores spremljaš in selektivno čistiš, potem se to ne zgodi. Če pa zasadiš enega, pustiš na miru in potem čez 30 let vse porušiš pa je to kar zdaj delamo.

Swan

Kolikor sem se pozanimal je bil prvotni dvoredni drevored podrt nekje okoli leta 1970. Star naj bi bil nekje 100 let.

Vipko
KRT

Tej keri motate o bolanih in nevarnih topolih si ite poglednot debla prežaganih dreves. Redno so betežna samo za tiste, keri ste beteži zaradi ponavljanja pesmic, ki vas učijo vaši mentori.
Večino dreves so podrli brezveze in neupravičeno in to vdii večina Prekmurcev ki se vozi mimo. Samo se vam na žalost za to ne bo nič zgodilo, ker so ljudje pač navajeni na krivice in nelogičnosti, ki se dogajajo v sodobni družbi in je pač to še en od dogodkov, ki jih bodo morali požreti in potisniti v podzavest.
Rajsi bi sredsta kera so se dobla v okviri toga projetka uporabila za zasaditev drevoredov še na drugih vpadnicah v mesto. Kak je bio inda.

Vipko
KRT

Kak je bilo inda.

dupont

krt jako si pameten kda vidiš deblo samo tan ge je od pena fkraj zožagano

Vipko
KRT

dupont daj ne modrujte dobre dreve rušijo vi jih še branite. pa tak ne ven ka sploj pišem, ka vas tak nemo prepričo, ker pa še s vojo glavo premišlavlejo pa jin je tak jasno.
Želin van obilo užitkov ob sprehodih v senci kukorce, kda te šli na obisk k komi v bolnico ali dom. Pa predlagan ka se čim prle na Fazanerijo pa Park spravite ka je 5 drev betežnih, pa lejko koga buje. Pa te nove posadite, pa dukazujte pa po foromaj in brošuraj, ka je to še bokše kak stara Fatanerija in strai Park, ker je že bil redno betežen in nevaren.

Daddy_Cool

Glede na to da ta posek in ponovno zasaditev delajo v okviru projekta, so verjetno za to dobili sredstva kera morejo porabiti v določenem časovnem roku. Sklepan ka zato podirajo vse drevje naenkrat, ne pa samo tistih kera so trenutno problematična.
Če smo preživeli posek dreves na Slovenski ulici, bomo zdaj tudi to. Upam samo ka bodo te malo hitreje rasla.

komentator

Komentiral Tarzan, Torek, 30. avgust 2011 ob 17:05

Popularnost: 2

Eni ste naravni štenkaši. Sprijaznite se, da je življenjska doba dreves omejena (topola na cca 30 let - glej zadnji vir spodaj). Naši so starejši kot 40 let. Posekati danes, za en mesec, dva, tri, eno leto? Kdo je dovolj pameten? Drevesa so preko svoje predvidene življenske starosti! Suhe veje so vidne predvsem na vrhu topola. Kdo ve kakšen je zgoraj, če se komu zdi da je zdrav spodaj. Na glavo ti pade veh topola, ne dno, ki izgleda še kar ok.

Kot so eni že napisali: ko se pa komu kaj zgodi bi pa taisti pametnjakoviči modrovali kako je odgovorne službe brezbrižne, da ne poskrbijo za javno varnost. Me prav zanima tudi kako bi izgledal drevored, če bi imeli dve stari frevesi, eno novo, eno staro, tri nove ipd... Kako bi se šele takrat norčevali da to izgleda amatersko...

Kogar zanima problematika se na internetu najde veliko zapisanega o topolih. Povzetek zapisov z interneta:

- kratka življenjska doba (cca 30 let),
- hitro rastoči,
- veje na starem drevesu postanejo krhke in se rade lomijo v vetru.
(vir: Tanja Grmovšek, certificiran arborist z opravljenim mednarodnim strokovnim izpitom). Bo omenjena gospa dovolj velika referenca za domače modrijaše?

Evo njen kompletni citat:
"Jagned ali laški topol (Populus nigra »Italica«) je ozko stebrasta, do 40 m visoka sorta črnega topola z nekoliko manjšimi listi. Je hitrorastoča vrsta, v mladosti raste nekoliko počasneje kot beli topol in trepetlika, kasneje pa ju v rasti dohiti. Veje na starem drevesu postanejo krhke in se rade lomijo v vetru. Spada med drevesne vrste s krajšo življenjsko dobo. Drevo prihaja iz jugozahodne Azije, verjetno iz Afganistana ali Turkmenije, morda celo iz Perzije izvirajoč moški klon, ki so ga pozneje prinesli v Italijo. Kot okras je zaradi elegantne rasti še posebej priljubljen, saj s svojo obliko nadomešča cipreso tam, kjer je podnebje zanjo preostro. Jagned sadijo v mestih kot skupine, v drevoredih ali posamezno in tudi ob kanalih, ponekod kot zaščito proti vetru ali kot strelovod ob kmetijah." - http://www.maribor.si/povezava.aspx?pid=6341

ali

Gospodarjenje s topoli - http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_lubi_janko.pdf

Toplo priporočam štenkašem, da najprej proučijo tematiko in ne pisarijo na pamet. Pametovati zna vsak (pijanec za šankom). Za dve, tri leti pa itak več ne bomo videli razlike med starim in nevarnim drevoredom in novim, ki bo zasajen še v večjem številu.

Gospod iz članka (a je to mož od županske kandidatke, ki je s svojim izbornim nastopom "popestrila" lokalne volitve?) pa bi se raje pozanimal o dejstvih, preden si išče javno publiciteto.

dbohar

tej ka tak zagovarjajo tej drejva, zakoj jih nega paolek kda jih neurja poderejo ka bi jih pospravili????

quovadis

I thought my fellow Prekmurci had brain and common sense. Only dead trees should be cut down. Sick can be pruned and taken care of. Only idiot cuts down old, mature, beautiful trees. It took these trees 100 years to grow this big. They are part of the landscape, part of history. I too remember these trees, and last time I was there, dinosaurs ruled the earth………………………………l.o.l. I’m very disappointed. I though you guys knew better. I don’t care to see some young sapling where majestic tree once stood.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice