V desetih dneh načrtno uničenih deset kombajnov.

Dobra dva tedna minevata, odkar smo poročali o prvem nenavadnem primeru poškodovanja kombajna za silažo.

Policisti Policijske postaje Gornja Radgona so takrat ugotovili, da je neznani storilec na njivo, posajeno s koruzo, nastavil nerjavečo cev, dolgo 20 centimetrov, ki jo je med obdelavo njive s kombajnom za siliranje koruze zadel prijavitelj. Pri tem je prišlo do poškodbe kmetijskega stroja, ki je po nestrokovni oceni znašala okoli 10.000 evrov.

Le nekaj dni zatem se je zgodba ponovila in ravno danes so iz soboške policijske uprave sporočili, da so obravnavali nov primer.

Na njivi, posajeni s koruzo, izven naselja Gornji Ivanjci je neznanec nastavil železno cev, zaradi česar je prišlo do poškodbe kombajna. Tudi tokrat je nastalo za približno 10.000 evrov škode.

Toda dejanskih primerov je še veliko več; po naših podatkih naj bi v desetih dneh na takšen način bilo poškodovanih kar deset kombajnov. Oškodovani kmetje so primere predali policiji, vendar ta po njihovem mnenju pri obravnavi ni dovolj zavzeta. 

Škode z izpadom pridelka za več sto tisoč evrov

Danes so se kmetje zbrali na solidarnostnem shodu na posestvu Mirka Kavčiča, da bi opozorili na veliko grožnjo za njihovo premoženje in fizično varnost.

Kot so povedali, se škoda na posameznih strojih giblje od 20 do 25 tisoč evrov, kombajni pa po poškodovanju nikoli več ne delujejo, kot so prej. Na območju občine Gornja Radgona praktično ni več delujočega kombajna, medtem ko si sosedje iz okoliških občin zaradi velikega tveganja s svojimi stroji ne upajo priskočiti na pomoč.

Več sto hektarov koruze tako ostaja nepožete, posledično pa kmetje ne morejo nakrmiti svoje živine. Kavčič, ki si lasti 400 bikov, se boji, da bo živali moral preprosto prodati.

Nov kombajn stane okoli 50.000 evrov, posredne škode pa je z izpadom pridelka in krme za živino celo za več sto tisoč evrov, razlagajo kmetje.

Končalo bi se lahko tudi s tragedijo

Oškodovanci sicer še poudarjajo, da storilec s svojim nerazumnim početjem ogroža tudi njihova življenja. Deli, ki jih med silažo zajame kombajn, namreč v stroj priletijo s tolikšno silo, da bi voznika, če bi ga zadeli, lahko tudi ubili.

Le po sreči doslej še ni prišlo do poškodb. Se pa kmetje sprašujejo, ali bo moral kdo resnično izgubiti življenje, preden bodo pristojni ukrepali.

Kot so nam pojasnili kmetje, je velika težava že v samem materialu nastavljenih nerjavečih delov, saj bi železne predmete zaznal vsaj detektor na kombajnu. Obenem storilec kose na njivah skrbno kamuflira; z obarvanimi trakovi jih namreč pritrdi neposredno na koruzo.

Preiskava v teku, policisti zbirajo obvestila

Iz Policijske postaje Gornja Radgona so medtem sporočili, da sami obravnavajo pet kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari na škodo lastnikov kmetijskih delovnih strojev – kombajnov.

Kot so zapisali, za do sedaj neznanim storilcem intenzivno zbirajo obvestila, zaradi interesa preiskave pa več trenutno ne morejo izdati.

S spleta

Komentarji (56)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Boro (nepreverjen)

Norec, ki nastavlja te železne cevi v koruzo res ni normalen.
Upam, da ga policija dobi. Biti ga kak medveda samo to je vrastvo za takšne idiote.

Pille (nepreverjen)

Kako pa naj ukrepajo?
A naj stražijo na vaših njivah?

Culle (nepreverjen)

Vojsko na vse te silne hehtarje. Na meji itak ni nobene koristi od njih?

luc-ifer (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ge so pa te cevi če je tao nekšno ploščato šelezo oz kosaod kosilnice?

??????????????… (nepreverjen)

ti si tok blesav da ne vidiš da so poškodovani deli od stroja,če se ne razmiš v tote stvari te ne gobezdja

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ko čitan ta komentar in izjavo, da bo moral kmet zaradi poškodbe kombanja prodati živino mi gre na bruhanje pa je na štajeri res samo ta edini kombanj za koruzo vidim dobro kaj je na sliki in kaj si hočete zopet izboriti subvencije, subvencionirano nafto in še samo vprašanje kdo kontrolira izdajanje računov za opravljane storitve v kmetijstvu?

In reply to by ??????????????… (nepreverjen)

Kovač (nepreverjen)

Govora je o vsaj 5 kombajnih, preberite še enkrat. In poglejte tudi sliko, ker je očitno da nimate pojma. In očitno se ne zavedate da če kmet ne more pospraviti pridelka nima kaj futrat živini. Torej jo lahko samo pusti da mu v hlevu crkne ali pa proda.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

ali si ti vedno tak nor ali samo ob petkih

In reply to by Kovač (nepreverjen)

Kako se je del… (nepreverjen)

Brez mehanizacije, brez traktorjev, ...

Kovač (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Včasih so tudi jedli samo polento pa meso parkrat na leto, pa nikamor potovali, pa bili brez izobrazbe itn.

In reply to by Kako se je del… (nepreverjen)

Gost4 (nepreverjen)

Teleee

In reply to by Kovač (nepreverjen)

Domi (nepreverjen)

Škoda da si povzročitelj ni zabil dolgega cveka v glavo, tako bi uničil še strojček svojemu frizerju, ko bi mu delal frizuro na njegovi idiotski glavi..

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

ali si ti vedno tak nor ali samo ob petkih

In reply to by Domi (nepreverjen)

kifl (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

vsi za šampione črno bele

kifl (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

dajte raje članek o nš muri

Vipko
Truplo

Enostavno ne razumem, kako so lahko ljudje tako zlobni? Če človeku ne moreš pomagati, mu vsaj ne škoduj! Izogni se ga.. prepusti skrb drugim. Čisto preprosto.

luc-ifer (nepreverjen)

To velja tudi za medsebojna razmerja?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Izven teme, pri tebi itak praksa! Za začetek malo poglej po svojem domovanju, če imaš sploh ogledalo? Če ne, ga kupi? V ogledalu si oglej vsaj svojo dušo, svoj pogled na bonton, da ne naštevam dalje!

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Takšni kot si ti spadajo tja kjer so na oknih rešetke malo se spomni službe nlb in nasilje doma kaj misliš da si umij se in potem pošiljaj druge v svinjak kako pravimo tistemu, ki krade in laže in pretepa partnerja?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Če mi še enkrat omeniš tvoje namišljeno nasilje pri doma, se bova videla na sodišču! Kot sem že omenil drugje, si me z nekom zamenjal! In ni je teme, kjer z osebnimi žalitvami in lažmi čisto iz konteksta ne nastopaš proti meni.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luci-fer (nepreverjen)

ali si ti vedno tak nor ali samo ob petkih

In reply to by Truplo

? (nepreverjen)

lucifer!
Ti bi drugim ponujal rešetke??? Daj pokaži se v javnosti seronja če se upaš! Kakšne pišeš tukaj gor, te ni nič sram? Pojdi in pokaži svoje zapise zdravniku, boš takoj za temi rešetkami, ker takšni kot si ti nimajo kaj iskati na prostosti.
Bi bilo pa fajn, da odkrijejo tvoj profil in ugotovijo kdo si, ker si potencialni škodljivec.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

Ko stopiš mačku na rep potem zacvili

In reply to by ? (nepreverjen)

kmetovalc22 (nepreverjen)

da ni to tisti aktivist, ki je gojene fazane izpustil ?

ppssetlppo (nepreverjen)

obstajajo kombajni, seveda novejši, ki imajo vgrajen detektor za kovino in se takoj ustavijo, brez posledic za kombajn.
Zakaj se to ni dogajalo v daljni preteklosti, ko so bile manjše kmetije in ne današnje farme ? ali pa se samo ni govorilo na glas.

Kovač (nepreverjen)

Seveda imajo kombajni detektorje za železo, ampak inox ni magneten in ga ne zaznajo. Kolikor poznam scene na vasi, se je že pred davnimi leti redno dogajalo da so si sosedje podstavljali vse sorte predmetov, da so prebodli gume, pa poškodovali živali itn. Razlika tukaj je, da se je v tako kratkem času pokvarilo toliko kombajnov da nihče več ne upa na njivo požet.

In reply to by ppssetlppo (nepreverjen)

Ciglenčar

tou pa si konkurenca med seboj nagaja

lepoteppo (nepreverjen)

misliš katera konkurence? a med velikimi kmeti, da en čimprej propade in se polastijo njegove zemlje, ali med kombanjisti? glede na to da ima vsak velik farmer svoj kombajn...

In reply to by Ciglenčar

afta he (nepreverjen)

Oškodovanci najbolj vedo s kom s v kakšnih odnosih. Po domače skregani. Samo pri tistih najverjetneje iskati storilca. Ali pa je na delu blaznež, kot tisti ki je podtikal požare, da je lahko gasil.

??????????????… (nepreverjen)

če si tok pameten pa veš glede potikanja požara kdo je bil in kdo nastavlja cevi v koruzo boj frajer pa se postavi pred njega in obtoži,ne ka gobezdaš da je podtikal požar te pa šel gasit

In reply to by afta he (nepreverjen)

Koruzjak (nepreverjen)

Mi smo že imeli problem najti koga, ki bi nam priša siložo rezat, sploh pa nam v okolici Negove. Sicer pa tu vsi močno sumimo na eno osebo (ta se je pred časom odselil v Nemčijo, zdaj pa je prišel nazaj in nenehno dela sr*nje svojim otrokom, kmetje katerim je nastavljal palice pa so po večini bile stranke teh otrok)

HITRI3 (nepreverjen)

Koruzjak, če veš, te daj prijavo na anonimni telefon policije! Tak boš največ pomago!

In reply to by Koruzjak (nepreverjen)

Koruzjak (nepreverjen)

Saj so ga že večkrat prijavli, samo je policija vedno rekla, da ne morejo nič brez dokazov

In reply to by HITRI3 (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Pa vi se tan nemrete med dštirimi očmi z njim pogučati v prisodstvi ene takšne cevi, če sta tak fejst sigurni?

In reply to by Koruzjak (nepreverjen)

Svetice13 (nepreverjen)

Od kje vam podatek, da novi silazni kombajni stanejo 50.000eur......... Za ta denar bo kmet srecen, ce bo dobil 10 let starega

someone1 (nepreverjen)

evo kmeti so nouri eti oglas, ge se da zaslužiti na milijone ovi pa se s kukorco bavijio...... Pa še poudarjen oglas. Bravo Sobota info samo tak dale......

In reply to by Summer_Gepp

.... (nepreverjen)

V vsakon primeri početje vseh obsodb vredno, ampak 25.000€ škode na posameznih strojih? Malo pretiravanje ker je slaba letina?

Meni je eden na 19 let staren avti vrata poškrabal.. 8000 škode ?

kifl (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

pa dajte raje članek o muri, koga brigajo tile kmetje neumni, ka vbistve naredijo 3xškodo kak pa vse vkuper vrejdno.

kifl (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

pa dajte raje članek o muri, koga brigajo tile kmetje neumni, ka vbistve naredijo 3xškodo kak pa vse vkuper vrejdno.

kifl (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

dovoljena količina umetnih gnojil na ha površine je????????oni dajo x 3,
FFS verjetno presegajo 4x dovoljeno količino, ?? iebe se njim naša zemlja pa voda za zrak keroga dihamo, glaven je njin pridelek.z njihovoga pridelka pa itak nemamo nič nej kruja nej mesa samo našteto???
raje članek o muri

Akuna (nepreverjen)

Kifl,ce se tak pameten napise kelko je kolicina umetnega gnojila na hektar.nej na pamet ka so cejne gnojil kar visoke pa vecina vrze se menje kak bi trbelo,pri ffs pa je ucinek se slabsi ce predoziras vse skupaj.rad boj ka se se nisce s ten ukvarja ce nej bos lacen

kifl (nepreverjen)

lačen njihovega kruha nebom , edino žejen pitne vode

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si idiot. Človek ima več tisoč Eur škode, ti pa take kvasiš. Javi se v umobolnici.

luci-fer (nepreverjen)

ali si ti vedno tak nor ali samo ob petkih

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

kifl (nepreverjen)

več tisoč evrov škode???
ka pa ti vodo piješ iz steklenice nej iz pipe, še posebej če si z vasi je pa zanemarljivo, ne šteje nič ????

Lešnik (nepreverjen)

Takšnome idote, štere tau dela. Cev z ene strani segrete, pa jeme, z mrzloga kraja, v rit potisnote. Ka te za vrauče zgrabe. Kda de si jo, z rite vlejko

luci-fer (nepreverjen)

ali si ti vedno tak nor ali samo ob petkih

In reply to by Lešnik (nepreverjen)

Ge No1 (nepreverjen)

Seronjo dobiti pa odpelati direkt k tomi Kaučiči v štalo na obisk k njegovin bikon.

teta pehta (nepreverjen)

Kmetje so vedno jamrali. Enkrat je to drugič spet ono. Nikoli zadovoljni. Traktore pa vsi takšne, ka z lestvico komaj gor prideš. V garažah pa avti višjega razreda. Pa velke bleke itak vsi. Ta s prodjo živine pa itak zmaga. Po Evropi so kmetje, ki imajo živino in sploh nimajo zemlje. So samo živinorejci. Lahko tudi proizvodnja mleka. Živali krmijo izključno s kupljeno briketirano hrano. Tak, da o prodaji bikov, če ne bo koruze je spet ena tista o jamranju. Seveda pa vsako tako potezo, kot je ta, da nekdo nastavlja kovinske palice ostro obsojam. Da ne bi kdo mislil, da to podpiram. Vsako povzročanje škode drugemu je nedopustno. Tudi, če je kdo komu kaj dolžan so zato pristojne institucije.

dfg (nepreverjen)

tebi se vidi ka piješ toto briketirano mleko zato pa si tak pahjena kak sto materi.....

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

Podjetnik (nepreverjen)

Samo rejsan majo si bleke... Glede na to ka gucijo kelko delajo.... Bole gejo pa pocivajo... :)

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Teta pehta,
Najprej si mogla malo pojamrat, kako te kekec jebe... ampak kljub temu pa ni v redu da ga bedanc preganja...
Bo šlo ali je prezahtevno za tebe? Mogoče bi lahko posnela celo kakšen film o tvojih novih težavah...

Boris Šinkovec (nepreverjen)

Bo treba kej na roke naredit, tko kot v dobrih starih casih :). Cisto prevec izcrpavanja in izkoriscanja naravnih virov......samo za denar?????

dfg (nepreverjen)

pridi 150€ ti dam po hektari pa mi zasiliraj koruzo...pa maš samo 10 hektarov taka boš že nareda enkrat do 2021???

In reply to by Boris Šinkovec (nepreverjen)

Kamilica (nepreverjen)

To more bite neksi ka je na socialni.. tisti ka v sluzbo hodimo nan taksne blesarije niti na kraj pameti ne pridejo, ker nemamo casa.

markow83 (nepreverjen)

Cevi so na koruzi samo med 17h in 9h naslednji den.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice