Foto: Bobo
Predsednica Evropske komisije je razdelila komisarska mesta med države članice. V teh dneh se v Sloveniji sprašujemo, zakaj naša država ni dobila »pomembnejšega« resorja, medtem ko bodo očitno naši južni sosedi dobili podpredsedniško mesto.

Seveda morajo vsi kandidati najprej prestati zaslišanja pred parlamentarnimi odbori Evropskega parlamenta in izkušnje nas učijo, da se lahko kateremu izmed njih tudi zalomi. Vseeno pa sama razdelitev resorjev nosi močno sporočilo in Slovenci smo očitno razočarani. 

Pa se vrnimo natanko pet let nazaj. Jean Claude Juncker je takrat Slovenijo prosil, da za komisarskega kandidata predlaga osebo, ki ima premierske izkušnje. V tem primeru bi dobili podpredsedniško mesto in resor za energetiko. Nedvomno kombinacija, ki bi nam prinesla priložnost za utrjevanje statusa v zapletenih bruseljskih hodnikih. Vemo pa, kaj se je takrat zgodilo. Alenka Bratušek ni prestala zaslišanja in velika priložnost je splavala po vodi. Zakaj? Nekateri so bili mnenja, da je bil postopek njenega imenovanja nehigieničen, spet drugi bodo trdili, da je enostavno na zaslišanju pustila preslab vtis. Bolj odločilno pa je bilo, da ni uživala podpore tam, kjer bi to najbolj potrebovala, torej v lastni domovini. Prav neverjetno je bilo opazovati, kako si je domača politična scena prizadevala uničiti Bratuškovo in kako privoščljivo se je obnašala, ko je bila Slovenija prisiljena imenovati novo kandidatko. 

Sporočilo, ki smo ga posredovali v Bruselj in širše mednarodno okolje je bilo, da smo neresna in predvsem skrajno neenotna država. Ta mnogokrat poudarjena neenotnost nas vedno bolj tepe. Ko je najbolj pomembno, nismo pripravljeni stopiti skupaj in prav zunanja politika pri določenih kardinalnih odločitvah rabi enotnost. Najbrž nas prav zaradi tega na zunanjem političnem parketu nihče ne jemlje preveč resno. Arbitraže raje ne bom načenjal… 

Hrvaška diplomacija je mnogo bolj pretkana, prav tako njena politika v ključnih trenutkih premore vsaj nekaj enotnosti ter se »po naključju« skoraj vedno znajde na pravi strani. Tako bo najverjetneje hrvaška kandidatka zasedla podpredsedniško mesto v novi Evropski komisiji in bo pri tem odgovorna za področje demografije ter demokracije, prav tako bo vodila t.i. Konferenco o prihodnosti Evrope. Lep uspeh za državo, ki je članica povezave dobrih šest let in se po Indeksu demokracije nahaja na šestdesetem mestu (med državami članicami EU je prehitela zgolj Romunijo). 

V času imenovanja Janeza Lenarčiča, kot slovenskega kandidata sem veliko prebral o tem, da Slovenija v Berlaymont ne pošilja političnega težkokategornika. Od takrat razmišljam, kdo sploh je slovenski politični težkokategornik. To pomeni v mednarodnem političnem prostoru prepoznana avtoriteta, ki mu npr. pomembni ljudje v tujini dvignejo telefon. Moram priznati, da imam pri tem težave, kar je žalostno. 

Edi

S spleta

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Zakaj je Hrvaški uspelo, Sloveniji pa ne?
Kaj je pa sploh Sloveniji uspelo !!

Vipko
Truplo

Po različnih medijih, pa tudi komentarjih na družbenih omrežjih se je nekako iskristaliziralo mnenje, da Slovenija posveča zunanji politiki veliko manj pozornosti, kakor bi morala. Nimamo nekih pomembnih stikov, lobiramo slabo... in nekako bedasto se je sploh primerjati s Hrvaško. Oni so veliko uspešnejši, pa tudi v prispevku je še ena velika resnica: mi skupaj stopiti ne moremo, dočim so pri nekih bistvenih vprašanjih Hrvati dobesedno oženjeni med sabo.
Pred petimi leti smo doživeli fijasko z Bratušekovo (sicer mislim, da tedanji nemški komisar tudi ni bolje govoril angleško od nje, vendar je vedel seveda nemško, ki je svetovni jezik), nato poslali Bulčevo, katera je dobila eno najnižjih ocen kot komisarka.
Letos spet nič ne ubogamo, namesto ženske pošljemo moškega in namesto politika se tam znajde diplomat.
Kdo nas bo sploh upošteval?

In reply to by goostt (nepreverjen)

Tisti (nepreverjen)

Truplo, se mi fejst zdi ka ti pišeš te slabo argumenterane desničarske pisanije.

Čista v tvojon stili.

Srmaček, ka se moreš pri svojih letih dokazovati na takih tretjerazrednih forumih, samo ka kompenziraš za lastno nepomembnost s kero se spopadaš vse (resnično) življenje.

In reply to by Truplo

luc-ifer (nepreverjen)

Pa rejsan škoda ka so tebe nej poslali ti sigurno znaš pet jezikov razmiš se na biciklizem, ceste , ekonomijo , na bančništvi si doma vse zvrsti in dogajanj komenteraš in deliš nauke si pa velki velki luzi tak ka svetovalec v Bruslju ti si edini primeren in zveličavni? Kdo te bo sploh upošteval?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Sem ti že enkrat napisal... poleg ostalega, da nisi v redu. Zate drugačen bonton ne more veljati. Enkrat se mi že nekje predstvi in mi v obraz povej, kaj imaš proti meni. In ti boš meni... zguba? Tak, kateri se obnaša zahrbtno, zlobno, pokvarjeno!
Vseeno ti tudi tole odgovorim: zame ni pomembno koliko jezikov govorim (bi bilo koristno, če vsaj nemško ali madžarsko zaradi sosedov, pa na žalost...), kajti jaz se za razliko od Bratušekove v Bruselj ne rivam! Koga pa rivamo kot država pa je nujno, da je izobražen tudi v tej smeri in ona že v štartu v tej smeri ni bila. Vse ostalo je tvoje nakladanje, iz tebe veje zloba, zahrbtnost. In velikokrat sem že napisal: tule izražamo mnenja. Zato tudi ni potrebno, da me kdo upošteva, to si brcnil mimo sedemsto na uro. Sicer pa kaj pričakovati od človeka, katerega IQ je verjetno debelo pod lediščem.
Za konec, ne piši odgovora, ker ga vsaj jaz ne potrebujem, verjetno pa tudi ne okolica foruma!

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Saj ne potrebuješ odgovora saj sam postavljaš vprašanja in daješ odgovore, ka j iz mene veje je moja privatnost samo lopov ne more poučevati o poštenju in to si ti.

In reply to by Truplo

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem, ka se vidva sploj oglašata, če nemata nika pametnoga za povedati. Komentarji gospoda Trupla so nej namenjeni polpismenim kak sta vidva.

In reply to by Truplo

TutankamonX (nepreverjen)

Hej ti samooklicani kolumnist "Edo".
Že zadnjič si se (ne)namerno izdal za gostilniškega štenkaša z omejeno razgledanostjo.
In spet smo tu.
Praviš da je hrvaški uspelo, a če bi mi dobili resor za "demokracijo" bi isto štenkal.
Prav tako "pozabljaš" dejstvo da hrvaška vlada spada v evropsko desnico - kot evropska komisarka.

In nenavsezadnje pozabljaš da so Slovenija, Hrvaška, Latvija, Estonija,... žepne državice in dokler se bomo zaradi tebi podobnih pisunov raje s tem ubadali kot pa delali na lastni blaginji, nas bodo tudi drugi tako obravnavali.

čarni vrag (nepreverjen)

Što de nas jemal resno, če pa mamo komedijanta za predsednika vlade. Tudi ministri so nekje na tem nivoju. Še slabše- Pri nas prek noči nastajajo stranke, ki jih vodijo razni prej praktično neznani ljudje. Posledica te norosti je, da smo na vseh področjih postali peto kolo.

In reply to by TutankamonX (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Tisti šteri trdi kak je Hrvaška dobila nekaj velkoga je za luno. Dobila je eno od osmih podpredsedniških mest štera so nepomebna saj so edino prvi trije izvršni podpredsedniki nekaj vredni. Ta Hrvaška je dobila eden nepombni resor imenovani za demokracijo v EU. Pa tou se z resorom našega Lenarčiča niti slučajno nemre primerjati.

TutankamonX (nepreverjen)

Saj pravim da je ta Edi navaden desničarski maloumni pisun, katerega namen je podpihovanje razdvajanja in nezadovoljstva v Sloveniji.

In reply to by vodka (nepreverjen)

Ježokrištoš. (nepreverjen)

Ges pa mislin ka se tomi Ediji sploj ne senja keri resor smo mi doubili pa s ken vse se tej resor more ukvarjati v Evropi in po svejti. Je tak Edi? Glavno ka si tij "full of bullshit".

100-100 (nepreverjen)

Tou ka pišete takše norosti je fejst žalostno. Pojma nemate kakšen resor smo sploj dobili. Ešče Janša je potrdo ka smo dobili fejst teški pa pomemben resor, šteroga so drugi zaradi svojoga pričakuv-naravne ano teškoga dela nej ščeli meti. Migracije-naravne nesreče so tak pomembno področje ka mene bole skrbi zakoj so ga sploj dali tak maloj državi. Mogoče zatou ka smo mali ali pikolovski. Ka pa je sploj Hrvaton uspelo-meli do podpredsednico-ja pa ka če do jo meli (pitanje ka do si sploj z njo začali).

Bonge (nepreverjen)

Dokejč te se komunjare na oblaste Ruson v rit vlejkle, Američane pa ignorejrale , pozabite na tou ka bi vas što v Brusle upoštejvo. Še Melanija štere oča je bil komunjara zaj je pa stupo med kapitaliste vas ne jebe 5 %.

komunjareSDS (nepreverjen)

Ka san ges kaj spregledno? Od gda pa te mamo Janšo pa SDS palik na oblasti ka praviš ka so komunjare na oblasti pri nas?

In reply to by Bonge (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Nej ka Janša ode na partizanske proslave pa se čepico z rdejči zvejzdo gor dejvle, daj prosen ne bluzi .

In reply to by komunjareSDS (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Če ne veš tvoj Janša je na velko noso rdečo zvezdo na glavi pa titovko in jugoslovansko zastavo v rokaj na marših v Jajce. Brez rdeče zvezde bi on gnes ovce paso no svojon Kosovem. So ga pa nagnali iz partije kda so gor prišli kak je pokvarjeni.

In reply to by bonge (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Terajte terajte propagando piškotarji , plačanci , se malo počakajmo gospodarska kriza je pred vrati , v vašoj osovraženoj Nemčiji se zmanjšuje proizvodnja in dobiček , našo državno lastnino ste ste pa vecijnoma prospravili v zepe . Pejnez de zmanjkalo obresti nas pogejo . Javnosektoraši tulili te kak grki na cesti da so bankrotejrali. Zijma prihaja....

In reply to by vodka (nepreverjen)

Gonge (nepreverjen)

Bonge rejsan vupan ka si še nej zaključo šolanja, ker te pri tvoji trenutni razgledanosti osnovnošolci gladko šišajo

In reply to by Bonge (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Vido san ge v šouli kak so tvoje fdv opranoglavce školneke čisto nače obravnavale deco od komunistov, samo san te se bil premale ka be razmo ka se dogaja. Vsi so mele 4 pa 5 pa vecijnoma vsi zaj delajo v javnon sektore. Tou je sistem keroga ste vzgajale več kak 70 lejt .

In reply to by Gonge (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Zato ker se vse leve vlade borijo bolj za tujce, kot za lasten narod. Kako je lahko penzija manjša od podpore???

ZA LAURAS (nepreverjen)

V državi BUTALCEV je vse možno res je SRAMOTNO da je penzija za 40 let dela in plačevanja manjša kot podpora za vse vrste prišlekov, ki niso vplačali nič. Te ki bolj skrbijo za tujce kot domače ljudi bi jaz imenoval da so NARODNI IZDAJALCI.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

komunjareSDS (nepreverjen)

Tudi tisti keri se v rit vličejo raznin Plenkovičon pa Orbanon in od njih prejemajo denarne podkupnine, ka ne gučiji prouti gda tej isti Plenkoviči pa Orbani serejo po nan in nan odkrito grozijo so še večji NARODNI IZDAJALCI.

In reply to by ZA LAURAS (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To ka se što v rit vleče menda Orbani in Plenkoviči je izum zblojenoga levičarskoga uma. Zato pa smo z vsemi sosedi v svaji in nemamo zaveznikov.

In reply to by komunjareSDS (nepreverjen)

ZA komunista (nepreverjen)

Če samo primerjaš Šarca pa Plenkoviča, Šarec Plenkoviču ne sega do gležnja po vseh kriterijih. Plenkovič je za Šarca gospod, ki tekoče govori 3 svetovne jezike, se ve obnašati Šarec pa je v pravem pomenu besede komedijant in dokaz, da vsak, ki to želi ne more biti predsednik vlade, pa še do sedaj na nobenih volitvah ni zmagal, torej ga ljudstvo ni izvolilo ampak ga je postavil, ta stari.
To vidi celi svet samo ti ne ker si zblojeni skupaj z komunisti, Evropa pa komunizma ne pozna in so prepovedani tako komunisti, nacisti in fašisti ŠTEKAŠ SEDAJ KOMUNIST.

In reply to by komunjareSDS (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Komuniste mate na Trstenjakovi zato drugih ne obkladaj s komunisti ka tej živejo ešče samo v betežnih sds sektaških glavah. Plenkovič je pa glih na nivoji vašoga pokvarjenoga fehtara zato ga moraš hvaliti.

In reply to by ZA komunista (nepreverjen)

ZA vodka (nepreverjen)

Vodka pa ka ga sereš, saj pa je sedanja SD sama razglasila da je naslednica komunistov, malo se izobrazi ne da pišeš brez veze.

In reply to by vodka (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Najdi si podatke ge je več komunistov, če v sd ali sds. Nej san an pamet napiso.

In reply to by ZA vodka (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Moje mnenje je, da preveč uporabljaš te floskule o "bivših" komunistih oz. pripadnikih stranke komunistov v Jugoslaviji. Marsikdo je moral biti v partiji, če je hotel kaj karierno doseči, marsikdo je bil ideolog in verjel v boljši jutri, nemalo je bilo takih, kateri so bili dobesedno zblojeni, vpeti v tedanji sistem in ti so bili najhujši. Zdaj, koliko se jih je obrnilo, spremenilo menje ne moremo ugotavljati, zato tudi ti ne moreš trditi, da je v SDS-u več bivših komunistov kakor v SD-ju. Kaj so komunisti takrat vse počenjali... je druga zgodba, jaz bi se osredotočil na sedanjost: Stranka SD ima kot datum nastanka letnico mislim da 1920 ali 1921? Vseeno je, to pa pokaže, kakšno pot sledijo. Zakaj ti vsaj to ni jasno?

In reply to by vodka (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Zato ker si bil v partiji in ne nakladaj isti si kot Janša konec.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Sam nisem bil nikoli niti blizu partije! Že, da me kot mladeniča politika ni zanimala, bili so takšni časi, da sem se jokal ob smrti Tita in še bi se našlo. To pa je tudi vse. Tvoja podtikanja so napačna!

In reply to by per (nepreverjen)

BOGME (nepreverjen)

Če samo primerjate Šarca pa Plenkoviča, Šarec Plenkoviču ne sega do gležnja po vseh kriterijih. Plenkoviča je za Šarca gospod, ki tekoče govori 3 svetovne jezike, se ve obnašati Šarec pa je v pravem pomenu besede komedijant in dokaz, da vsak, ki to želi ne more biti predsednik vlade, pa še do sedaj na nobenih volitvah ni zmagal, torej ga ljudstvo ni izvolilo ampak ga je postavil, ta stari.

vodka (nepreverjen)

Vej ste pa meli čas en mesec sestavlati vlado pa zakoj ste jo nej, če ste tak sposobni. Sami ste si krivi ka vas normalen pa pošteni narpd ne mara. Že znamo zakoj.

In reply to by BOGME (nepreverjen)

Zato, ker: (nepreverjen)

- slabi politiki
- komunisti
- mafijski posli
- korupcija
- podkupovanje
- pranje denarja

Janšković (nepreverjen)

Edi, ne bodi tako servilen do Bratuškove. Namesto da bi se strokovno pripravljala na zagovor, je s Pavličem pohajkovala po Bruslju. Krivi so pa v slovenceljskem stilu vsi drugi, samo ona ne.

Lucifer (nepreverjen)

To de se ta umetna tvorevina obsojena na propad bridko obžalovala. Mi pa lejko samo obžalujemo den gda smo ustason dali zeleno luč za članstvo v ton sranje.

Godžiro (nepreverjen)

Tako Slovenija , kot Hrvaška , dva mala pašaluka v Evropi ne pomenita nič , popolnoma nič , in tako sta obe državi tudi obravnavani .

zdaj (nepreverjen)

Ka se pa delate nori, saj pa vsi znate, da dokler bo PRDEC IZ MURGEL MEŠAL DREK, SPEVALI IN MAHALI Z TOTALITARNIMI ZASTAVAMI IN HUJCKALI NAROD PROTI DEMOKRACIJI, se ne bo spremenilo nič!
Čudno, da samo Orbanovo državo poimenujete za agresore, čeprav niso oni začeli vojne, Austrije, Italije pa nikoli. Imate toliko prstov na roki, koliko agresorskih držav je v Evropi?? Slovenski narod si je usodo napisal sam,
ne izgovarjajte se na druge.!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice