V koroški in pomurski regiji se je lani sedem od desetih otrok rodilo neporočenim materam.

Pri podatkih Statističnega urada RS (Surs) o rojenih se raznolikost Slovenije najizraziteje pokaže v deležu otrok, ki se rodijo neporočenim materam. 
 

V letu 2018 je bila prva po vrednosti tega podatka koroška (72 odstotkov), druga pa pomurska statistična regija (68,7 odstotka), kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

Na severovzhodu Slovenije, še zlasti v koroški statistični regiji, so bili ti deleži že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja največji. V osrednjeslovenski in primorsko-notranjski statistični regiji pa sta bila deleža otrok, rojenih neporočenim materam, tudi v letu 2018 tradicionalno najnižja (50 odstotkov in 50,7 odstotka).

Povprečna starost matere presegla 30 let

Povprečna starost matere ob rojstvu je v minulem letu v vseh regijah presegla 30 let. V povprečju je bila najvišja v osrednjem in jugozahodnem delu države in sicer 31 ali več. 
 

Povprečna starost žensk, ki so lani rodile prvič, je bila sicer najnižja v posavski statistični regiji, 28,4 leta, in je bila za 2,3 leta nižja kot v obalno-kraški regiji, kjer je bila najvišja: 30,7 leta. V povprečju višja od 30 let je bila tudi v osrednjeslovenski statistični regiji (30,1 leta), so še dodali na Sursu.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Miranmiran (nepreverjen)

Tak lahko največ od države scejcaš

efwefwef (nepreverjen)

S kejc točno prihaja tej čudežen mit? Nemo se ženo ka mo mel velke otrokške? Vsi v z rijte tau vlačite.

In reply to by Miranmiran (nepreverjen)

DamjanMurko (nepreverjen)

Čisto preprosto..... Dva mlada stanujoca vsak na svojem naslovu se odlocita za otroka. Mama ga lepo rodi, doma si uredi loceno gospodinjstvo in je mati samohranilka. Oče se na sodiscu zaveze kao da uradno placuje prezivnino, katere seveda nakaze dejansko njej oziroma sam sebi preko nje. . Seveda lepo zivita skupaj. Za dohodek matere se steje njen dohodek plus prezivnina. Tako ima vec ugodnosti v vrtcu, soli, otroskih itd. Ce sta porocena se avtomatsko stejeta oba dohodka! In tako lepo nasamarita drzavo. In prav je tako... Ce drzava to dopusca...

In reply to by efwefwef (nepreverjen)

ne seri (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

V keroj gostil ni so tou čul? Ne seri.

In reply to by DamjanMurko (nepreverjen)

DamjanMurko (nepreverjen)

V tvojoj pametnjakovic... Si se nasel v tem zapisu a?

In reply to by ne seri (nepreverjen)

ne seri (nepreverjen)

Nej, ker so to gostilniške govorice. Nej nekaj na pamet dečko. Nick name maš že pravi.

In reply to by DamjanMurko (nepreverjen)

fnhtjtzj (nepreverjen)

In tej pizdarije dela glih 10 lujde.

In reply to by DamjanMurko (nepreverjen)

jagvusno (nepreverjen)

Odlicno si tij tau zaj v najšo. Takšne škrtlave lidgej ka bi svojo babo prijavele za samohranilko pa skup živele pa okaule odle pa babe sake mejsec nakazuvo na žiro ne obstajajo. Če pa že obstajajo pa tau nejso vsi tiste kere nejso oženjeni. Bože moj kakšen idiot si tij.

Lidgej se ne ženijo ker je marsikume brez vezna procedura, še bole pa cerkvena. Ale pa se oženijo kda so 30+ nej pa pri 25 kak inda svejta

In reply to by DamjanMurko (nepreverjen)

DamjanMurko (nepreverjen)

Pri 30 pa kasneje se zenijo tisti kerin voda v grlo tece. Prevec izbircni bili skozi mladost.... Te pa na konci dobijo tisto ka ostane

In reply to by jagvusno (nepreverjen)

študentka2 (nepreverjen)

Neka čist normalnoga gnes den. Če se do 25 lejta šaulaš najdeš slujžbo, si misleš ka boš bar 1 leto delo ka kaj maš prišparanoga, ka sploj najdeš nege plac ge boš tij pa tvoje dejte pa dečko, pa ka te sploj zanosiš itd. 31 je že dosta ale 28-29 pa so čist realne stvari.

Deco majo tiste ka so po srednjoj šaule pri 19 že šli delat pa pri 21 majo deco, pri 23 majo drujgoga pri 25 pa se svadijo.

DamjanMurko (nepreverjen)

Ali pa pri 25 majo familijo pa svoje stanovanje ali hiso.... Vi vecni studenti ka faks kuncate pri 30 do 33 pa jokate potem... Pridni koncajo faks pri 24 do 25....

In reply to by študentka2 (nepreverjen)

študentka2 (nepreverjen)

Halo? Bralno razumevanje ne funkcionera? San nej napisala ka se šaulan do 25 lejta? Pri 24 boš pa jako težko kunčo magisterij očitno ti tudi matematika ne štijma. Edijno če boš mi zdaj naprej prineso nekoga ka je 95 letnik pa je šau z 94 letnikame v šaulo ker je rojene na takšne mejsce in je te mlade kda magisterij kunča.

Nej ti meni o večnih študentaj.

In reply to by DamjanMurko (nepreverjen)

ne seri (nepreverjen)

Pusti Murkota....vidiš ka nekaj na pamet govori.

In reply to by študentka2 (nepreverjen)

DamjanMurko (nepreverjen)

Si se nasla v komentaru? Mogoce pa treba vec studirat pa manj delat prek studetskega.... Najlazje je izkoriscat status pa studirat pri 30 plus.....pol pa jokat ko hocejo ukiniti studentsko delo

In reply to by študentka2 (nepreverjen)

zutro (nepreverjen)

Nemren vőrvati vse povsedi smo zadnji in najslabši tudi plače so naj slabše to tudi napišite

simon j. (nepreverjen)

Ni res, nismo vsepovsod najslabši. Realna kupna moč v prekmurju sploh ni najslabša. Se zavedate, da če so v LJ povprečno 30% višje plače in 50% višje cene nepremičnin, si lažje ostvariš normalno življenje v prekmurju kot LJ. To je samo banalen primer, Prekmurje je tudi zelo rodovitno, žitnica slovenije, lepa za kolesarit in turistično razvita. Ne nasedat statistiki, večrat jo interpretiramo zelo omjeno. Kakorkoli, imejmo lep odnos do rodne grude.

In reply to by zutro (nepreverjen)

heejh (nepreverjen)

če pa se marki pa markojce plodijo kak zafci :D

simon j. (nepreverjen)

hehehe, potem pa morem kolesarit kaj na markovsko....kje točno se najbolj dogaja, hehehehe

In reply to by heejh (nepreverjen)

lpp (nepreverjen)

Soboške dekle :D
mal ose zamislite...

Landini

Poroka je isto kot lov na čarovnice. Stvar preteklosti.

čarni vrag (nepreverjen)

Slovenija je ena od redkih držav, kjer sta zakonska in izvenzakonska zveza izenačeni po pravicah. Država koruzništvo celo vzpodbuja.

Vaški31 (nepreverjen)

Starši pa čez par let narazen. Standard dandanes.

Rgegreg (nepreverjen)

Tak je ges san tudi eden izmed teh. Pri 24 sva se skup selila pri 28 pa narazno. Tak je. Gnes den zenske idejo v slujzbo pa je to to. Pa nej nejsan neksen seksist ka baba more doma kujate al neven ka ampak gnes den babe samo ta sidijo pa štrnckajo po telefonaj. Primer ka se je meni dogajalo 4 lejta.

Una delala do 3če v baute bijla 3:15 doma. Ges san delo do 4te pa 40 minut san mel do daume san priso malo pred 5 domov. Zenska sidela na kavce glejdala turke pa štrnckala ge što mrau.

Gvant ta razmetane po cejloj sobe gesti itak nika ka gnes den moderno ka zenska vec nevej kujate. Pijtan ka zaj nika se nede gelo.. Eh ge san en jogurt neka si narejdi.. Pa čičala.. Pa praven pa kaj bi lejko ocvrla pa tau je 30 minut dela.. Te pa se zaca kelko je una gnes v baute predelala pa kak una nuca pocitek.

Tak je gnes den. Pa obratno tudi ka ded sidij kak rejtaš pa čaka ka baba domov prijde ka kaj krejdi nalrave. Vec nisce nika ne bi delo. 8 vr slujzbe pa je den gotov. Jebes drujga opravila. Vsi bi samo skup se selile na svoje sli deco mele blabla delo pa ne bi nisce nika.

In reply to by Vaški31 (nepreverjen)

Bučko (nepreverjen)

Tu pri nas imamo dva socialki, ona prijavljena na starem domačem naslovu zato je samohranilka, on ima pri materi prijavljeno svoje gospodinjstvo, živijo oa vsi v isti hiši, tudi materino penzijo cuclajo, pa še kuha jim in na vrtu dela. Šolski primer za social. službo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice